Ugrás a tartalomra
x

Birsalma, a népi gyógyászat egyik legértékesebb gyümölcse

A birsalmát, birskörtét az egyik legrégebbi gyümölcsként tartják számon, melynek számos jótékony hatása ismert.
Fogyasztása hazánkban kevésbé elterjedt, pedig beérett állapotban igazán finom és egészséges rágcsálnivaló. Nagyanyáink régen a szekrény tetején tartották szüretelése után, hogy könnyebben beérjen, és hónapokig elálljon. Sőt, az érés során lakásillatosítóként is szolgált.

Birsalma vagy birskörte?

A köznyelv birskörtvélynek is hívja. Két megjelenési formája, a birsalma és -körte, csak alakjában különbözik egymástól.A birs a meleg éghajlatot kedveli, úgy tartják, ahol a szőlő megterem, ott a birs is. Eredeti termőterületein, Iránban, Örményországban vadbirset is találhatunk. A gyümölcs szeptemberben, októberben érik, de egyes fajokat novemberben, decemberben szüretelnek.

Birsalma a népi gyógyászatban

A birsnek a körtével nagyjából megegyező a szénhidráttartalma, viszont C-vitaminban gazdagabb köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazza. Kenőcsökben repedezett bőr, égési sérülések, felfekvések, aranyér kezelésére használatos, a kozmetikában kenőcsalapanyag.

Nyálka- és cserzőanyagokban gazdag leve a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek, bélproblémáknak ellenszere. A birs pektintartalma miatt megköti a "méreganyagokat" a tápcsatornában. A birs emésztési problémák esetén is használatos: például Don Quijote Sancho Panza gyomorrontását is birssel javasolta gyógyítani. A birs egyébként termékenységi szimbólum, a görög mitológiában is szerepel. Nyákoldó hatásán túl nyugtató hatású is a birs levéből készült főzet.

A birsalma és birskörte világos húsa nyersen általában kevésbé élvezhető, hosszú ideig főzve, párolva azonban a gyümölcs sötétrózsaszínes lesz, és a gyümölcshús kellően felpuhul. Viaszos héja általában nagyon vastag, ugyanakkor fantasztikus illata van. A gyümölcs hűvös helyen hónapokig eláll a leszedése után.

Birsalma-krémleves

Hozzávalók

1,2 kg birs
18 dkg cukor
2 dl habtejszín
1 db vaníliarúd (vagy vaníliás cukor)
2 db fahéjrúd
10 db szegfűszeg
1 db citrom leve
2 evőkanál étkezési keményítő
1 csipet só.
 

Elkészítés

A birsalmát alaposan megmossuk, megtisztítjuk, kivágjuk a magházát, felszeleteljük kis darabokra. Egy fazékba tesszük, majd öntünk hozzá annyi vizet, amennyi bőven ellepi. A vaníliarudat hosszában felvágjuk, késsel kikaparjuk a magjait, majd hozzáadjuk a leveshez a fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral, sóval, citromlével együtt. Forrás után még 15 percig lassú tűzön főzzük. Utána az ízesítőket távolítsuk el, és ha már nem forró, botmixerrel pürésítsük. Újra felforraljuk és besűrítjük a keményítővel, hozzáadjuk a tejszínt folyamatos keverés mellett. Langyosan vagy hidegen, akár kis tejszínhab "pamacsokkal" vagy habgaluskával a tetején tálaljuk.

Fűszeres, ropogós, omlós csirkecomb vele sült birsalmával

Hozzávalók

4 db egész comb
2 db birsalma
2 ág rozmaring
1 dl fehérbor
2 teáskanál szárnyas fűszerkeverék
3 evőkanál olaj

bors

Elkészítés

A csirkecombokat megtisztítjuk, bedörzsöljük a sóval, a borssal és a fűszerkeverékkel. Tepsibe tesszük, meglocsoljuk az olajjal, és hagyjuk a hűtőben összeérni az ízeket egy-két órán át.
A birsalmát meghámozzuk, kimagozzuk, és cikkekre vágjuk. A pácban pihentetett húst kivesszük a hűtőből, aláöntjük a bort, mellé dobjuk mellé a gyümölcsöt, a rozmaringot, és alufóliával letakarva betoljuk a sütőbe. Pároljuk 45-50 percig, majd vegyük le a tetejéről a fóliát, és további 10-15 percig hagyjuk a sütőben, hogy a csirke ropogósra piruljon.

Birsalmás-mézes csirkeragu

Hozzávalók

1 nagyobb hagyma
50 dkg csirkemell filé
4-5 ek olívaolaj
1 nagyobb birsalma (kb 35 dkg)
1 tk őrölt fahéj
½ tk őrölt koriander
½ tk őrölt kardamom
1 cm friss gyömbér
2 ek  méz
só, frissen őrölt bors
1-2 dl húsleves (helyettesíthető vízzel)

Elkészítése

A hagymát felszeleteljük.
A csirkét megmossuk, szárazra töröljük, majd falatnyi darabokra vágjuk.
Egy vastag aljú lábast közepesre lángra teszünk, és felmelegítjük. Beleöntjük az olívaolajat, hozzáadjuk a hagymát és a csirkét.
Sózzuk,  borsozzuk majd 10 perc alatt elősütjük, amíg aranybarna foltok keletkeznek a csirkén.
Közben a birsalmát megmossuk, konyharuhával simára töröljük. A gyümölcsöt félbe, majd cikkekre vágjuk, magházát eltávolítjuk. Végül 2 cm-es kockákra daraboljuk (nem kell meghámozni).
Amikor a csirke pirulni kezd, hozzáadjuk a birsalmát, a fűszereket és a mézet. Sózzuk, átkeverjük, majd hozzáöntjük a forró húslevest.
Lefedve, alacsony lángon főzzük 15-20 percen át.
Párolt rizzsel tálaljuk.

 

Csirkecomb savanyú káposztával és birssel

Hozzávalók

3 db csirke felsőcomb
20 dkg savanyú káposzta
2 db birs
1 közepes db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 ek olívaolaj

Elkészítés

A káposztát egy kicsit kimossuk, ha nagyon savanyúnak találjuk, különösen a savanykás birssel kombinálva.
A hagymákat megpucoljuk, vastagabb szeletekre vágjuk. A birsalmákat megpucoljuk, felkockázzuk. A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk. A káposztát leszűrjük, kicsavarjuk.
A sütőtál aljára egy picike olajat öntünk. Erre jön a birsalma, rá a káposzta és a hagyma. Közé dugdossuk az apró darabokra törögetett babérlevelet. A tetejére helyezzük a csirkecombokat. Alufóliával szorosan befedjük.
Az előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük. A végén fólia nélkül kicsit rápirítunk.

 

Birsalmás fűszeres sertéssült

Hozzávalók

80 dkg sertéscomb (vagy karaj)
5 db birs (alma)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
oregánó ízlés szerint
kakukkfű ízlés szerint
0.5 dl fehérbor
1 ek szegfűszeg
20 dkg cukor
150 g joghurt (vagy tejföl)
2 evőkanál finomliszt

Elkészítés

A combot felszeleteljük, kissé megveregetjük klopfolóval. Sózzuk, borsozzuk, oregánóval, kakukkfűvel fűszerezzük. Tűzálló tálba rakosgatjuk, kevés vizet és bort öntünk alá (ez elhagyható),és fólia alatt megsütjük.
Közben meghámozzuk a birseket, magházukat kivesszük, és gerezdekre szeljük.
Egy edénybe helyezzük a magházat és a héjat. Szegfűszeget és másfél liter vizet hozzáadva 30 percig fedő alatt főzzük.
Utána ezt a levet ráöntjük a gerezdekre, és a cukrot hozzáadva puhára főzzük. A cukor mennyisége ízlés szerint változhat.
Ha megfőtt, szűrőkanállal kivesszük az almákat, és a levet a joghurttal elkevert liszttel sűrítjük. Majd az almák harmadát visszahelyezzük, és botmixerrel pürésítjük. A maradék almát is visszatesszük. Rizzsel tálaljuk.

 

Birsalma chutney

Hozzávalók

25 dkg paprika
10 dkg vöröshagyma
40 dkg birs
10 dkg alma
1 db chili
2 ek olívaolaj
1 tk kakukkfű
75 ml fehér balzsamecet
25 dkg cukor
1.5 tk só
bors ízlés szerint

Elkészítés

Előkészítjük a zöldségeket, gyümölcsöket. A paprikákat megmossuk, lecsöpögtetjük, félbevágjuk, kivágjuk az ereket és a csumát. Lemérünk 25 dkg-ot, majd apró kockára vágjuk.
A vöröshagymát megtisztítjuk, kimérjük a 10 dkg-ot, és felaprítjuk szintén.
A birsalmákról szárazon lesikáljuk a bolyhokat, megmossuk, magházától megtisztítjuk, kimérünk 40 dkg-ot, és felkockázzuk (tegyük citromsavas vízbe az almákat, így nem barnulnak meg).
A sima almát is megmossuk, meghámozzuk, és kiszedjük a magházakat, kimérünk 10 dkg-ot, és felkockázzuk.
A chili paprikát megmossuk, eltávolítjuk a csumát, és szintén aprítjuk.
Az olívaolajat egy főzőedényben felhevítjük, és megpároljuk benne a paprikát és a hagymát. Hozzáadjuk az almákat, a chili paprikát, a kakukkfüvet, a balzsamecetet és a cukrot. Az egészet állandó keverés mellett erős lángon felforraljuk, zubogva forrni hagyjuk, amíg meg nem puhulnak az almák, közben folyamatosan keverjük.
A chutney-t sóval, borssal ízesítjük, és azonnal az előkészített, tiszta üvegekbe töltjük. Majd jól lezárjuk csavaros tetővel, és kb. 5 percre fejreállítjuk. Nem kell dunsztolni, kihűlés után tehetjük a kamrapolcra, hacsak nem bontunk meg rögtön egy adagot.
A fenti adagból kb. két darab 3 dl-es üveggel lesz.
 

 

Birsalma pite

Hozzávalók

A tésztához

40 dkg finomliszt
12.5 dkg cukor
2 db tojás
20 dkg vaj
1 tk sütőpor
1 csipet só
 

A töltelékhez

7 db birs
1 db citrom
12.5 dkg cukor
4.5 dl almalé (lehetőleg 100%-os)
2 csomag vaníliás pudingpor

A kenéshez

1 db tojás

Elkészítés

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és folpack-ba csomagolva, 30 percet pihentetjük a hűtőben.
A birsalmákat megpucoljuk, felkockázzuk, és meglocsoljuk a citrom kifacsart levével.
A töltelékhez való cukrot lábasba tesszük, és aranybarnára karamellizáljuk.
A karamellhez hozzáadjuk a felkockázott birsalmát, a citrom reszelt héját, és felöntjük 3 dl almalével, így pároljuk lefedve 5-6 percig.
A két tasak pudingport elkeverjük a maradék 1,5 dl almalével, és hozzáadjuk a birshez, és további kb. 1 percig főzzük óvatosan kevergetve.
A tészta 2/3-át két folpack közt kinyújtjuk, a felsőt eltávolítva belefordítjuk a kivajazott sütőformába. Belenyomkodjuk, és eltávolítjuk a másik fóliát is, majd villával megszúrkáljuk a tésztát.
Belekanalazzuk a birses tölteléket, egyenletesen elsimítjuk, majd a maradék tésztával díszítjük a tetejét. (rácsozhatjuk, be is fedhetjük vele teljesen - ebben az esetben a tetejét is megszúrkáljuk, hogy a gőz távozhasson - vagy szaggatóval kiszúrt formákkal díszíthetjük)
Tetejét felvert tojással megkenjük, majd aranybarnára sütjük.
 

 

Birsalmasajt

Hozzávalók 

1 kg birsalma1 kg cukor1 darab citrom

Elkészítés

A birsalma masszát tegyük vissza a fazékba és öntsük hozzá a citromlevet, hogy ne színeződjön el, majd adjuk hozzá a cukrot is. (A régi receptek azt írják, a gyümölcsével megegyező súlyú cukrot adjunk hozzá. Aki ezt túl soknak találja, lecsökkentheti a cukor mennyiségét 60 %-ra.) Folyamatos kevergetés mellett főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik.

Hűtsük szobahőmérsékletűre. Ha téglalap alakú tömböket szeretnénk, öntsük fóliával bélelt őzgerincformába. Száraz, hűvös helyen tároljuk két-három napig, majd ha a teteje megszilárdult, borítsuk ki sütőpapírra, hogy a másik oldala is tudjon szikkadni. Minimum egy-két hétig hagyjuk tovább megszilárdulni, közben időnként forgassuk át, hogy minden részét érje levegő, különben befülled és penészesedik.

Ha nincs a lakásunknak olyan pontja, ami az előbbi kívánalmaknak megfelel, a szobahőmérsékletűre hűlt birspürét öntsük inkább egy sütőpapírral bélelt tepsibe, oszlassuk el egyenletesen, körülbelül két centiméter vastagságúra és a sütőben 50 fokon, résnyire nyitott ajtó mellett négy-öt óráig szárítsuk. Miután kivettük, hagyjuk kihűlni és vágjuk kockákra vagy rudakra.

 

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux