Ugrás a tartalomra
x

Hot Toddy, Bicerin, Masala Chai – meleg italok a világ minden tájáról

Kávé, tea, forró csoki, karácsony táján esetleg forralt bor – ezeket isszuk mi, magyarok. Vajon a világ többi táján mivel melengetik át magukat?

Masala Chai
Tejbe és vízbe áztatott fekete tea, amelyet zöld kardamommal, szegfűszeggel, fahéjjal, gyömbérrel és borsszemekkel ízesítenek, de minden indiai család máshogy készíti és örökíti tovább a receptet.

 

Árpatea
Télen forrón, nyáron pedig hidegen isszák Koreában. A pörkölt árpamagokat forró vízben párolják. Az ital a kávé helyettesítője, bár koffeinmentes, és enyhén kesernyés, diós íze van.

 

Api Morado
Bolíviában ihatjuk ezt a nagyon látványos italt. Alapja a lila kukorica és ananász, melyeket összefőznek és fahéjjal, szegfűszeggel, narancshéjjal ízesítenek.

"

 

Zöld menta tea
Marokkó közkedvelt vendégváró itala, ami a kultúrájuk fontos része is.  A nap bármely szakában, bármihez felszolgálják.

 

Bicerin
Az olasz Torino városában népszerű ez a csoki, kávé és habos tej kombináció. Nemcsak a szemnek szép látvány, de nagyon finom, krémes állagú is egyben.

"

 

Hot toddy
A whiskyből vagy brandyből készülő Hot Toddy az alkohol mellett forró vizet (vagy teát), mézet, szegfűszeget, fahéjrudat és citromszeletet tartalmaz. Eredetét tekintve egy dublini orvos, Robert Bentley Todd megfázás és influenza tünetei ellen írta fel ezt a finom meleg italt betegeinek.

 

Noon chai
A rózsaszín tea néven is ismert italt a Kasmír-völgyben, valamint Pakisztán és Afganisztán egyes részein kedvelik. Az ital az elkészítés során hozzáadott csipetnyi szódabikarbónától lesz csodás rózsaszínű. Íze meglepően fűszeres és karakteres: bors, fahéj, zöld kardamom és tejszín, amit szódavízzel hígítanak és meg is sózzák.

 

Jagertee
Ausztriában ihatjuk ezt az alkoholos italt, ami egy pohár száraz, minőségi vörösborból, fekete teából, rumból, szilvás snapszból, narancsléből készül, hozzáadva még némi cukrot, szegfűszeget, fahéjat és citromkarikákat.

 

Forró cider
A forró almabor (cider) Angliában népszerű hidegebb időben. Receptje egyszerű: száraz almabort rummal és almaszeletekkel összemelegítünk egy edényben és már kész is a forró, alkoholos italunk.

 

Anijsmelk
A hollandok ánizstej nevű itala. Csodás aromás illata van, főleg, ha mézzel készítik.

 

Salep
A közel-keleti országokban népszerű forró ital sűrű tejből és speciális orchidea-fajták szárított és ledarált gumójából készül. Krémes, lágy és leginkább folyékony tejbegrízre emlékeztet.

 

Szbiteny
Az oroszok italában kardamom, fahéj, gyömbér, szegfűszeg és méz található, de olyan recept is létezik, amibe lekvár is kerül, majd az egészet leöntik forró vízzel.

 

24.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux