Ugrás a tartalomra
x

A 10 LEGJOBB RECEPT ALMÁVAL: NEM CSAK SÜTEMÉNYEKBE, SÓS ÉTELEKBE IS KERÜLHET

Egyik legismertebb gyümölcsünk, szerte a világon termesztik, fogyasztják a több ezer fajta valamelyikét. Az alma becsét, jó hírét, a gyógyító erejébe vetett ősi hitet jelzi az is, hogy több nép mitológiájában is szerepel.Gyümölcssav, almasav tartalma  a belek és a máj működésére fejt ki jó hatást. Az alma a szervezet egészére méregtelenítő, tisztító hatású, így például tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és húgysavképződést (ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a természetgyógyászat). A fogyókúra egyik hasznos segítője, sőt, ha valaki egy-két napos almakúrát tart, nemcsak a súlycsökkenéshez járul hozzá, hanem egyben méregteleníti is a szervezetét.

Könnyű,mézes almasaláta zöldekkel

Hozzávalók:
  
Saláta:

fél fej zöldsaláta
15 dkg madársaláta
15 dkg bébispenót
2 darab alma 
1 fej lilahagyma
1 marék dió,
opcionálisan kéksajt

Öntet:
2 ek almaecet
1 ek méz
ízlés szerint fahéj
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
1 ek extra szűz olívaolaj

Elkészítés:

Az almát szeleteljük vékonyra, tegyük egy tálba, majd adjuk hozzá a többi zöldet is. A hagymát pucoljuk meg, vágjuk vékony szeletekre, keverjük a salátába. Adjuk hozzá a diót is, valamint ízlés szerint a kéksajtot.Az öntethez a hozzávalókat keverjük össze, majd tálalás előtt öntsük a salátára.

Joghurtos csirkesaláta almával

Hozzávalók:
  
2 ek majonéz
2 ek görög joghurt
1 tk dijoni mustár
negyed tk fokhagymapor
ízlés szerint só, bors
2 ek aszalt vörösáfonya
3 ek dió (apróra vágva)
1 darab alma
30 dkg csirkemellfilé

Elkészítés:

A csirkemellfilét egy kis vajon, serpenyőben is átsütjük. Ha kész a hús, egy villával szedjük szét, vagy vágjuk kisebb csíkokra/kockákra.A diót vágjuk durvára, a megmosott almát kockázzuk össze. Egy tálban keverjük össze a majonézt, a joghurtot, a mustárt, a fokhagymaport, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Keverjük bele az áfonyát, a diót, az almát és a csirkemellet is. 
Jól behűtve, magában vagy szendvicsként kínáljuk.

Pudingos almaleves csodás téli fűszerekkel

Hozzávalók:

4 alma
2,5 dl tej
3 dl tejszín
2 dl bor
2 rúd fahéj
fél tasak vaníliapuding
1 teáskanál citromlé
cukor
szegfűszeg

Elkészítés:

Az almákat hámozd meg, a magházakat távolítsd el, és vágd fel kisebb szeletekre. Facsarj rá citromlevet, majd tedd fel valamiben több vízben főni, mint amennyi ellepi. Dobd hozzá a fahéjat, a szegfűszeget és kevés cukrot, majd főzd puhára körülbelül 15 perc alatt. Közben dolgozd simára a tejben a pudingport, és több részletben, folyamatosan kevergetve öntsd az almához. Forrald össze három-négy perc alatt. Ha kevésbé szereted darabosan, turmixold össze, szükség esetén még ízesíthetsz rajta. Ha kész, töltsd csészébe a levest. Tálalásnál tejszínhabbal, mentalevéllel vagy akár bazsalikommal is díszítheted.

Almás fehérrépa-krémleves

Hozzávalók:

1 ek olívaolaj
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
45 dkg fehérrépa (pucolt súlya)
3 darab alma
1 tk kakukkfű
ízlés szerint só, fehér bors
1,2 liter alaplé
2 dl tejszín

Elkészítés:

A hagymát hámozzuk meg, kockázzuk össze, a fehérrépát és az almát pucoljuk meg, előbbit vágjuk fél centis karikákra, utóbbit kockákra. A fokhagymát zúzzuk össze.Az olívaolajat öntsük egy lábasba, adjuk hozzá a hagymát, majd pár percig dinszteljük, míg puha és átlátszó nem lesz. Szórjuk rá a kakukkfüvet és a fokhagymát, 1-2 percig pirítsuk, míg illatozni nem kezd.Ekkor adjuk hozzá a fehérrépát és az almát, keverjük össze, majd öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk. Várjuk meg, míg forrni kezd a lé, majd vegyük lejjebb a lángot, fedjük le a lábast, főzzük 25-30 percig a levest, míg a zöldség és az alma puha nem lesz. Természetesen az alma előbb lesz kész, de nem baj, ha szétfő, úgyis pürésíteni fogjuk.
Ha kész van, botmixer segítségével pürésítsük le, majd adjuk hozzá a tejszínt, azzal is turmixoljuk össze. Tegyük vissza még a tűzhelyre 2-3 percre, mikor elkezd gyöngyözni, kapcsoljuk le alatta a lángot.

Illatos őszi zöldségek és gyümölcsök sütőben sütve

Hozzávalók:

2 darab fehérrépa
4 kisebb darab cékla
4 darab krumpli
2 darab paszternák
4 darab répa
2 fej lilahagyma
2 darab alma
2 ek olívaolaj
1 ek méz
ízlés szerint só, bors
1 ek friss kakukkfű

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.
Minden zöldséget pucoljunk meg, a krumplit és a céklát vágjuk negyedekbe, ha nagyok, nyolcadokba. A répákat és a paszternákot vágjuk ketté hosszában, majd ezt még egyszer ismételjük meg, végül felezzuk el a hasábokat, hogy ne legyenek nagyon hosszúak. A lilahagymát vágjuk ujjnyi vastag karikákra, az almából vágjuk ki a magházat, majd vágjuk félbe.Szórjuk a zöldségeket a tepsire úgy, hogy ne fedjék egymást a szeletek. Ha nem férnek el rendesen, süssük inkább 2 adagban. Az olívaolajat keverjük össze a mézzel, majd öntsük a zöldségekre. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg kakukkfűvel a zöldségeket, majd alaposan keverjük össze, hogy a mézes, fűszeres olaj mindenhol befedje őket.Toljuk a tepsit a sütőbe, 30-40 percig süssük a zöldségeket, időközönként keverjük át őket, hogy mindenhol egyenletesen megpiruljanak.Tengeri sóval, kakukkfűvel vagy petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Omlósra sült csirkecomb karácsonyi fűszerekkel 

Hozzávalók:

1 fej lilahagyma
6 darab csirkecomb (alsó)
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só, bors
olívaolaj (kenéshez)
3 ek olívaolaj
1 késhegynyi szegfűszeg
1 késhegynyi fahéj
fél tk szerecsendió
50 dkg krumpli
4 kisebb darab alma
3 szelet narancs
3 ág rozmaring

Elkészítés:

Készítsünk elő egy kb. 23x33 centiméteres tepsit, kenjük ki enyhén olívaolajjal. A lilahagymát pucoljuk meg, vágjuk karikákra, majd szórjuk az előkészített tepsibe.
A fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk vékony szeletekre. A csirkecombokat vagdossuk be ott, ahol a hús vastagabb, majd a bevagdosott részbe tegyünk pár szelet fokhagymát. Alaposan sózzuk, borsozzuk a combokat, majd tegyük őket a tepsibe a bőrös felükkel lefelé.3 evőkanál olívaolajat keverjünk össze szegfűszeggel, fahéjjal és szerecsendióval, majd ezzel a keverékkel locsoljuk meg a combokat, oszlassuk el rajtuk.Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A krumplit pucoljuk meg, vágjuk hasábokra, az almát mossuk meg, vágjuk le a gyümölcshúst az almacsutka körül, majd vágjuk szeletekre. Locsoljunk rájuk 1 evőkanál olívaolajat, sózzuk, borsozzuk őket, majd szórjuk őket a csirkecombok köré.A narancsot vágjuk vastagabb szeletekre, majd tegyük rá a köret tetejére, picit nyomkodjuk le őket, hogy a levük kifolyjon. Tegyünk az egész étel tetejére 3-4 ág rozmaringot.Fedjük le a tepsit, majd toljuk az előmelegített sütőbe 45 percre.Vegyük le a fedőt, fordítsuk meg a combokat, hogy a bőrös felük legyen felfelé, a húsnak már puhának kell lennie, a zöldségeknek pedig levet kellett engedniük. Ez nem baj, sőt, tegyük vissza fedő nélkül a tepsit 45 percre, a sütőben elpárolog majd a folyadék nagy része, a hús pedig aranybarnára sül.Melegen, rögtön kínáljuk.

Fűszeres,almás csirkeragu

Hozzávalók:

2 ek olívaolaj
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szál szárzeller
2 darab alma
1 tk gyömbér (friss)
2 ek curry fűszerkeverék
2 darab csirkemellfilé
1,3 dl alaplé
40 dkg kókuszital (konzerv)
joghurt

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, előbbit vágjuk kockákra, utóbbit reszeljük le. A szárzellert vágjuk karikákra. Az almát pucoljuk meg - rajta is maradhat a héja -, majd vágjuk kockákra. Egy kis darab gyömbért pucoljunk meg, majd reszeljünk le. A csirkemellfilét vágjuk nagyjából 2-3 centis kockákra.Melegítsünk egy serpenyőben olívaolajat. Adjuk hozzá a hagymát, dinszteljük pár percig, míg megpuhul. Ekkor dobjuk rá a fokhagymát és a gyömbért, majd az almát és a zellert, 1-2 perc alatt keverjük át őket, míg a fokhagyma illatozni nem kezd. Keverjük bele a curryt is. Az egészet keverjük jó alaposan össze, majd borítsuk át egy tálba.
A serpenyőbe tegyünk még egy kis olajat, majd süssük a csirkemellfilét fehéredésig, az sem baj, ha itt-ott picit lepirul. Borítsuk vissza a félretett zöldségeket és gyümölcsöt a húsra, majd öntsük nyakon az egészet az alaplével és a kókuszitallal. Ha gyöngyözik, kapcsoljuk lejjebb a lángot, majd fedő alatt főzzük 10-15 percig, míg minden megpuhul. Ha krémesebbre szeretnéd, 1 evőkanál joghurttal meglocsolva tálald.

Villámgyors almáspiskóta 

Hozzávalók:

2 darab alma
3 darab tojás
20 dkg cukor
10 g sütőpor
30 dkg liszt
0,8 dl tej
1 dl olaj

Elkészítés:

Az almákat pucoljuk meg, ízlés szerint vagy vágjuk egészen apróra, vagy reszeljük le. A tojásokat keverjük össze a cukorral, a sütőporral, a liszttel, a tejjel és az olajjal. Keverjük hozzá az almát. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Öntsük a tésztát egy 20x30 centiméteres, kivajazott tepsibe, süssük 30 percig, tűpróbáig.Porcukorral a tetején tálaljuk, de remekül illik hozzá az apróra vágott mandula is. 

Az eredeti amerikai almáspite

Hozzávalók:
  
A tésztához:

35 dkg liszt
18 dkg vaj
2 ek cukor
1 csipet só
3 cl víz
A töltelékhez:
80 dkg alma
1 ek liszt
10 dkg cukor
1 tk őrölt fahéj
1 tk reszelt szerecsendió
1 ek citromlé
5 dkg vaj
porcukor a tetejére

Elkészítés:

A lisztet a vajjal morzsoljuk össze, a sót, cukrot keverjük bele, majd a vizet fokozatosan adagolva gyúrjunk rugalmas tésztát belőle, folpackba csomagolva 20-30 percig a hűtőben pihentessük.Az almát pucoljuk meg, majd csumázzuk ki és vékonyan szeleteljük fel. A gyümölcsszeleteket cukorral, fahéjjal, szerecsendióval és liszttel szórjuk meg, keverjük el alaposan, majd a citromlével is forgassuk egybe.A tésztát vágjuk ketté, az egyik darabot lisztezett felületen, egy kerek piteforma alakjához igazítva nyújtsuk ki, ügyelve, hogy a tésztából a forma falaira is jusson. Miután a tésztát a formába igazítottuk, simítsuk bele az almás tölteléket, a tetejére tegyünk kockázott vajat, majd a maradék tésztát is nyújtsuk ki és fedjük be vele a pitét, igazítsuk rá. A lepény tetejét villával szurkáljuk meg vagy késsel vagdossuk be, kenjük meg kevés vízzel vagy felvert tojással, 180 fokos előmelegített sütőben 30-50 perc alatt süssük szép aranybarnára. 

Puha,sütés nélküli almás-fahéjas kókuszgolyó

Hozzávalók:
  
5 darab alma
15 dkg háztartási keksz (darált)
1 kk fahéj (őrölt)
1 ek méz
kókuszreszelék hempergetéshez
1 kk citromlé

Elkészítés:

Az almát hámozzuk meg, kis lyukú reszelőn reszeljük le. Kicsit nyomkodjuk ki a levét, majd tegyük egy tálba. Csepegtessünk rá egy kevés citromlevet, hogy ne barnuljon meg. Keverjük hozzá a darált kekszet (darált keksz helyett használhatunk darált diót is), a fahéjat és a mézet. Ha édesebben szeretjük, tehetünk még mézet hozzá. Ha még nem gyúrható, akkor öntsünk hozzá a kinyomkodott alma levéből. Ha összeállt a massza, vizes kézzel gyúrjunk belőle golyókat, majd hempergessük meg kókuszreszelékben.Tegyük 1-2 órára hűtőszekrénybe pihenni tálalás előtt. 

 

 

www.sobors.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux