Ugrás a tartalomra
x

Gyorsan,egyszerűen húsvétra

A hosszú húsvéti hétvégére talán már tényleg itt lesz a tavasz,megkezdődhet a kiránduló szezon. Olyan gyors recepteket hoztunk Nektek,amiket előre el lehet készíteni,és akár kirándulás esetén csomagolni is lehet belőlük.

Békebeli tejfölös sonkaleves 

Hozzávalók

2 db vöröshagyma
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 cikk zeller
40 dkg füstölt sonka
1-2 liter sonka főzőlé
őrölt pirospaprika
2 db babérlevél
2 dl tejföl
1 evőkanál liszt
zsiradék

Elkészítés

Kevés zsiradékon megpirítjuk a kockára vágott hagymát, sózzuk, pici vizet adunk hozzá, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha már kész, lehúzzuk a tűzhelyről, meghintjük őrölt pirospaprikával. Hozzáadjuk a kockára vágott sonkát, a megtisztított, feldarabolt leveszöldségeket, öntünk rá egy liter sonkalevet, beledobjuk a babérlevelet, és addig főzzük, míg meg nem puhul a sonka meg a zöldségek. Ha nagyon sós a sonkalé, akkor vízzel hígítjuk (ha nem, akkor mehet bele még sonkalé), felforraljuk. Kevés hideg vízben csomómentesre keverjük az evőkanálnyi lisztet, hozzákeverjük a tejfölt, és besűrítjük vele a levest.

Sonkával és sajttal töltött cukkini

Hozzávalók

4db    cukkini    
só    
3gerezd    fokhagyma    
20dkg    sonka    
1doboz    kukoricakonzerv    
bors    
5dkg     sajt    
ketchup    
1poh    tejföl

Elkészítés

A megmosott cukkiniket hosszában felvágjuk, eltávolítjuk a puha, magos részt. Sós vízben 3 perc alatt megpároljuk, majd kivesszük és hagyjuk lecsepegni. Egy zsiradékkal kikent tűzálló tálba tesszük a cukkiniket, a belsejüket pedig megkenjük a zúzott fokhagyma és só keverékével. A sonkát felkockázzuk, összekeverjük a kukoricával, majd sóval, borssal ízesítjük, és hozzáadjuk a reszelt sajtot is. A cukkinikre teszünk egy kevés ketchupot, megtöltjük a sonkás keverékkel, és leöntjük a tejföllel. Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. 

Csőben sült tojás sonkával

Hozzávalók

1ek    vaj    
4db    újhagyma    
15dkg    sonka    
20dkg     sajt    
6db    tojás    
3ek    főzőtejszín    
só    
frissen őrölt bors

Elkészítés

A vajat felhevítjük, és megfonnyasztjuk rajta a megtisztított, felkarikázott újhagyma 2/3-át. A hagymás zsiradékot elosztjuk 4 db kivajazott tűzálló tálkában, rászórjuk a felkockázott sonka és a durvára reszelt sajt felét. A tojásokat habosra keverjük a tejszínnel. Megsózzuk, megborsozzuk, majd elosztjuk a tálkákban. Elosztjuk rajta a maradék sonkát és sajtot, és a 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. A megsült tojást a félretett újhagymával megszórva tálaljuk. Barna kenyér illik hozzá.

Sonkás tészta csőben sütve

Hozzávalók

50dkg    fodros kiskocka    
só    
5dkg    vaj    
2ek    zsír vagy olaj    
60dkg    főtt-füstölt sonka    
1poh    tejföl (nagy)    
25dkg     sajt

Elkészítés

A csőben sült sonkás tészta elkészítéséhez a tésztát a csomagoláson található előírás szerint forró, sós vízben al dentére főzzük. Leszűrjük, majd az olvasztott vajjal összeforgatjuk. A sonkát felaprítjuk vagy ledaráljuk, összekeverjük a tejföllel és a tésztára öntjük. Elkeverjük, majd egy hőálló edénybe öntjük. A sajtot lereszeljük, meghintjük vele a sonkás tésztát, és 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt összesütjük. 

Duplasajtos tepsis krumpli maradék sonkából

Hozzávalók

80dkg    krumpli    
1ek    só    
12dkg    krém sajt    
3ek    tejföl    
1ek    majoránna    
1marék    friss oregánó    
1ek    olaj    
40dkg    sonka    
2ek    snidling vagy újhagyma    
8dkg    reszelt  sajt

Elkészítés

A krumplit alaposan megmossuk, negyedeljük, majd hideg vízben feltesszük főni. Ha megpuhult, leöblítjük, és hagyjuk kihűlni. A sonkát vékony csíkokra vágjuk, és az olajon lepirítjuk. Egy tálban összekeverjük a főtt krumplit a krémsajttal, a majorannával, a tejföllel és az oregánóval, majd hozzákeverjük a pirított sonkacsíkokat és a reszelt sajtot. Kivajazott tepsibe öntjük az egészet, és 170 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.

Sajtos-sonkás muffin

Hozzávalók

10dkg    sonka    
2.5dl    tej    
2db    tojás    
1dl    napraforgó olaj    
20dkg    liszt    
0.5csom    sütőpor    
1tk    só    
frissen őrölt bors    
10dkg    reszelt  sajt

Elkészítés

A sonkát felkockázzuk. A tejet összekeverjük a tojással és az olajjal. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval és a borssal, és hozzákeverjük a nedves hozzávalókat. Végül veletesszük a sonkát és a sajtot. A masszát papírkapszlival kibélelt muffinformába töltjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.

Húsvéti cukormázas koszorú

Hozzávalók

50dkg    alma    
5ek    citromlé    
25dkg    vaj    
37.5dkg    cukor    
1csom    vaníliás cukor    
só    
6db    tojás    
37.5dkg    liszt    
1csom    sütőpor    
1dl    whisky
5dkg    cukor    
10dkg    porcukor

Elkészítés

Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, és durvára reszeljük. Hozzáforgatunk 3 ek. citromlét. Egy nagy tálban habosra keverjük a puha vajat a 37,5 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és 1 csipet sóval. Egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Ezután a masszába szitáljuk a liszt és a sütőpor keverékét. Végül a tésztába forgatjuk a reszelt almát. A masszát kivajazott és kilisztezett koszorú- vagy kuglófformába simítjuk, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 60 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, és a sütit a formában hagyjuk hűlni 10-15 percig. Ezután egy tálra borítjuk. Egy kis lábasban felforralunk 0,75 dl vizet a whiskyvel és a 7,5 dkg cukorral. Kevergetve 5 percig főzzük, majd meglocsoljuk a keverékkel a koszorút. Lefedve 1 órán keresztül pihentetjük. A porcukrot simára keverjük a megmaradt citromlével. Vékony rétegben bevonjuk a mázzal a tésztakoszorút, és hagyjuk a mázat megszikkadni.

Mennyei kráter szelet

Hozzávalók

A pudinghoz:
2csom    vaníliás pudingpor    
8dl    tej    
4csom    vaníliás cukor    
A tésztához:
5db    tojás    
25dkg    porcukor    
1csom    vaníliás cukor    
1dl    tej    
1dl    étolaj    
2ek    kakaópor    
1csom    sütőpor    
25dkg    liszt    
A tepsihez:
vaj    
liszt    
A tetejére:
1nagy pohár    tejföl    
3ek    porcukor    

Elkészítés

A kráter szelet krémjéhez a pudingot megfőzzük a tejjel és a vaníliás cukorral, majd gyakran kevergetve megvárjuk, amíg kihűl. A tésztához szétválasztjuk a tojásokat, majd a sárgájákat jól kikeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tejjel. Azután hozzáadjuk az étolajat, valamint a kakaóporral és a sütőporral elvegyített lisztet. A tojásfehérjékez kemény habbá verjük, majd óvatosan a kakaóporos masszába forgatjuk. Kivajazott, kilisztezett tepsibe simítjuk a tésztát, és egy vizes evőkanál segítségével a tetejére szaggatjuk a kihűlt vaníliapudingot. 180 fokon 30-40 percig (tűpróbáig) sütjük. Ha megsült a piskóta, akkor a tejfölt elkeverjük a porcukorral, és a még meleg tésztára kenjük az édes krémet. Pár percre visszatoljuk a sütőbe.

Fehér csokis répatorta

Hozzávalók

50dkg    sárgarépa    
4db    tojás    
30dkg    barna cukor    
2dl    napraforgó olaj    
10dkg    dió    
28dkg    liszt    
1csom    sütőpor    
1csip    só    
1db    narancs reszelt héja    
10dkg    fehér csokoládé    
vaj és liszt a forma kikenéséhez    
A mázhoz    
20dkg    fehércsokoládé    
5dkg    vaj    
0.5dl    tejszín

Elkészítés

A fehér csokis répatorta tésztájához a répákat megtisztítjuk, megmossuk és lereszeljük. A tojásokat a barna cukorral habosra keverjük, közben hozzáadagoljuk az olajat, majd belekeverjük a reszelt répát, és a durvára vágott diót. Jól összedolgozzuk, végül belekeverjük a reszelt narancshéjat is. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a sütőporral és a sóval, majd adagonként a tojásos masszához adjuk. Ezután elvegyítjük benne az olvasztott fehér csokoládét is.
Egy 26 centi átmérőjű tortaformát vékonyan kivajazunk és kilisztezünk. A masszát beleöntjük és 165 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel kb. 60 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e. A mázhoz a fehér csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, beletesszük a vajat és a tejszínt és simára keverjük. A kihűlt torta tetejére és oldalára simítjuk. A tortát akkor szeleteljük fel, amikor a bevonat megszilárdult rajta.

Török sárgarépás szelet

Hozzávalók

50dkg    sárgarépa    
20dkg    kristálycukor    
0.5tk    őrölt fahéj    
1tk    vaníliaaroma    
10dkg    dió, mogyoró, mandula vagy pisztáciabél    
5dkg    kókuszreszelék

Elkészítés

A sárgarépát meghámozzuk, késes aprítóban finomra vágjuk, vagy egy tálba reszeljük. Hozzáforgatjuk a cukrot, a fahéjat és a vaníliát, majd hozzáadunk 2,5 dl vizet. A keveréket lábasba tesszük, és kis lángon addig főzzük, amíg az összes folyadék elpárolog. Közben lefedjük, de hagyunk egy kis részt a távozó hőnek. Belekeverjük a durvára vágott dióféléket, majd a masszát 1 cm magasan egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. A hűtőbe tesszük legalább 1 órára. Négyzetekre vágjuk, majd megforgatjuk mindegyiket a kókuszreszelékben.

Ha pedig húsvét, akkor tojáslikőr:

Retro tojáslikőr

Hozzávalók
 
10 db tojássárgája
200 ml tejszín
1 liter teljes tej
40 dkg cukor
3 dl 60 százalékos vodka
1 rúd vanília
csipet só

Elkészítés
 
Tegyük a tejet és tejszínt egy vastag fenekű edénybe. Vágjuk a vanília rudat hosszában ketté. Kaparjuk ki a belsejét, majd a magokat és a héjat is adjuk a tejes keverékhez, és lassú tűzön forraljuk fel. Gyöngyöztessük 5 percig, hogy a vanília íze beleolvadhasson a tejbe. Ezután vegyüki ki a vanília héjat és tegyük félre a tejet. Közben tegyük a tojássárgákat egy edénybe a cukorral és verjük addig, míg a cukor nagyrészt el nem olvad. Adjuk a tojáshoz kis adagokban a még meleg tejet, miközben folyamatosan kevergetjük, majd tegyük az egészet a gázra és melegítsük folyamatos kevergetés mellett addig, míg a sodó el nem éri a kb. 80 fokos hőmérsékletet. A hőmérsékletnek itt kulcsszerepe van, hiszen ha a sodó nem elég meleg, nem fog besűrűsödni és pasztörizálódni sem, viszont ha túlmelegítjük, összeugrik. A legegyszerűbb ezt ételhőmérővel leellenőrizni, azonban ha nincs kéznél, mártsunk a sodóba egy fakanalad és húzzuk végig az ujjunkat a közepén. Ha a sodó rögtön összefolyik még híg, de ha megmarad a tiszta csík a kanál közepén, már jók vagyunk. Húzzuk le a sodót a tűzről. Hűtsük kissé le, majd adjuk hozzá az alkoholt.
Tároljuk a likőrt jól záródó üvegekben és használat előtt rázzuk fel!

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux