Gyorsan,egyszerűen húsvétra
A hosszú húsvéti hétvégére talán már tényleg itt lesz a tavasz,megkezdődhet a kiránduló szezon. Olyan gyors recepteket hoztunk Nektek,amiket előre el lehet készíteni,és akár kirándulás esetén csomagolni is lehet belőlük.
Békebeli tejfölös sonkaleves
Hozzávalók
2 db vöröshagyma
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 cikk zeller
40 dkg füstölt sonka
1-2 liter sonka főzőlé
őrölt pirospaprika
2 db babérlevél
2 dl tejföl
1 evőkanál liszt
zsiradék
Elkészítés
Kevés zsiradékon megpirítjuk a kockára vágott hagymát, sózzuk, pici vizet adunk hozzá, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha már kész, lehúzzuk a tűzhelyről, meghintjük őrölt pirospaprikával. Hozzáadjuk a kockára vágott sonkát, a megtisztított, feldarabolt leveszöldségeket, öntünk rá egy liter sonkalevet, beledobjuk a babérlevelet, és addig főzzük, míg meg nem puhul a sonka meg a zöldségek. Ha nagyon sós a sonkalé, akkor vízzel hígítjuk (ha nem, akkor mehet bele még sonkalé), felforraljuk. Kevés hideg vízben csomómentesre keverjük az evőkanálnyi lisztet, hozzákeverjük a tejfölt, és besűrítjük vele a levest.
Sonkával és sajttal töltött cukkini
Hozzávalók
4db cukkini
só
3gerezd fokhagyma
20dkg sonka
1doboz kukoricakonzerv
bors
5dkg sajt
ketchup
1poh tejföl
Elkészítés
A megmosott cukkiniket hosszában felvágjuk, eltávolítjuk a puha, magos részt. Sós vízben 3 perc alatt megpároljuk, majd kivesszük és hagyjuk lecsepegni. Egy zsiradékkal kikent tűzálló tálba tesszük a cukkiniket, a belsejüket pedig megkenjük a zúzott fokhagyma és só keverékével. A sonkát felkockázzuk, összekeverjük a kukoricával, majd sóval, borssal ízesítjük, és hozzáadjuk a reszelt sajtot is. A cukkinikre teszünk egy kevés ketchupot, megtöltjük a sonkás keverékkel, és leöntjük a tejföllel. Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
Csőben sült tojás sonkával
Hozzávalók
1ek vaj
4db újhagyma
15dkg sonka
20dkg sajt
6db tojás
3ek főzőtejszín
só
frissen őrölt bors
Elkészítés
A vajat felhevítjük, és megfonnyasztjuk rajta a megtisztított, felkarikázott újhagyma 2/3-át. A hagymás zsiradékot elosztjuk 4 db kivajazott tűzálló tálkában, rászórjuk a felkockázott sonka és a durvára reszelt sajt felét. A tojásokat habosra keverjük a tejszínnel. Megsózzuk, megborsozzuk, majd elosztjuk a tálkákban. Elosztjuk rajta a maradék sonkát és sajtot, és a 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. A megsült tojást a félretett újhagymával megszórva tálaljuk. Barna kenyér illik hozzá.
Sonkás tészta csőben sütve
Hozzávalók
50dkg fodros kiskocka
só
5dkg vaj
2ek zsír vagy olaj
60dkg főtt-füstölt sonka
1poh tejföl (nagy)
25dkg sajt
Elkészítés
A csőben sült sonkás tészta elkészítéséhez a tésztát a csomagoláson található előírás szerint forró, sós vízben al dentére főzzük. Leszűrjük, majd az olvasztott vajjal összeforgatjuk. A sonkát felaprítjuk vagy ledaráljuk, összekeverjük a tejföllel és a tésztára öntjük. Elkeverjük, majd egy hőálló edénybe öntjük. A sajtot lereszeljük, meghintjük vele a sonkás tésztát, és 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt összesütjük.
Duplasajtos tepsis krumpli maradék sonkából
Hozzávalók
80dkg krumpli
1ek só
12dkg krém sajt
3ek tejföl
1ek majoránna
1marék friss oregánó
1ek olaj
40dkg sonka
2ek snidling vagy újhagyma
8dkg reszelt sajt
Elkészítés
A krumplit alaposan megmossuk, negyedeljük, majd hideg vízben feltesszük főni. Ha megpuhult, leöblítjük, és hagyjuk kihűlni. A sonkát vékony csíkokra vágjuk, és az olajon lepirítjuk. Egy tálban összekeverjük a főtt krumplit a krémsajttal, a majorannával, a tejföllel és az oregánóval, majd hozzákeverjük a pirított sonkacsíkokat és a reszelt sajtot. Kivajazott tepsibe öntjük az egészet, és 170 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
Sajtos-sonkás muffin
Hozzávalók
10dkg sonka
2.5dl tej
2db tojás
1dl napraforgó olaj
20dkg liszt
0.5csom sütőpor
1tk só
frissen őrölt bors
10dkg reszelt sajt
Elkészítés
A sonkát felkockázzuk. A tejet összekeverjük a tojással és az olajjal. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval és a borssal, és hozzákeverjük a nedves hozzávalókat. Végül veletesszük a sonkát és a sajtot. A masszát papírkapszlival kibélelt muffinformába töltjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Húsvéti cukormázas koszorú
Hozzávalók
50dkg alma
5ek citromlé
25dkg vaj
37.5dkg cukor
1csom vaníliás cukor
só
6db tojás
37.5dkg liszt
1csom sütőpor
1dl whisky
5dkg cukor
10dkg porcukor
Elkészítés
Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, és durvára reszeljük. Hozzáforgatunk 3 ek. citromlét. Egy nagy tálban habosra keverjük a puha vajat a 37,5 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és 1 csipet sóval. Egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Ezután a masszába szitáljuk a liszt és a sütőpor keverékét. Végül a tésztába forgatjuk a reszelt almát. A masszát kivajazott és kilisztezett koszorú- vagy kuglófformába simítjuk, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 60 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, és a sütit a formában hagyjuk hűlni 10-15 percig. Ezután egy tálra borítjuk. Egy kis lábasban felforralunk 0,75 dl vizet a whiskyvel és a 7,5 dkg cukorral. Kevergetve 5 percig főzzük, majd meglocsoljuk a keverékkel a koszorút. Lefedve 1 órán keresztül pihentetjük. A porcukrot simára keverjük a megmaradt citromlével. Vékony rétegben bevonjuk a mázzal a tésztakoszorút, és hagyjuk a mázat megszikkadni.
Mennyei kráter szelet
Hozzávalók
A pudinghoz:
2csom vaníliás pudingpor
8dl tej
4csom vaníliás cukor
A tésztához:
5db tojás
25dkg porcukor
1csom vaníliás cukor
1dl tej
1dl étolaj
2ek kakaópor
1csom sütőpor
25dkg liszt
A tepsihez:
vaj
liszt
A tetejére:
1nagy pohár tejföl
3ek porcukor
Elkészítés
A kráter szelet krémjéhez a pudingot megfőzzük a tejjel és a vaníliás cukorral, majd gyakran kevergetve megvárjuk, amíg kihűl. A tésztához szétválasztjuk a tojásokat, majd a sárgájákat jól kikeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tejjel. Azután hozzáadjuk az étolajat, valamint a kakaóporral és a sütőporral elvegyített lisztet. A tojásfehérjékez kemény habbá verjük, majd óvatosan a kakaóporos masszába forgatjuk. Kivajazott, kilisztezett tepsibe simítjuk a tésztát, és egy vizes evőkanál segítségével a tetejére szaggatjuk a kihűlt vaníliapudingot. 180 fokon 30-40 percig (tűpróbáig) sütjük. Ha megsült a piskóta, akkor a tejfölt elkeverjük a porcukorral, és a még meleg tésztára kenjük az édes krémet. Pár percre visszatoljuk a sütőbe.
Fehér csokis répatorta
Hozzávalók
50dkg sárgarépa
4db tojás
30dkg barna cukor
2dl napraforgó olaj
10dkg dió
28dkg liszt
1csom sütőpor
1csip só
1db narancs reszelt héja
10dkg fehér csokoládé
vaj és liszt a forma kikenéséhez
A mázhoz
20dkg fehércsokoládé
5dkg vaj
0.5dl tejszín
Elkészítés
A fehér csokis répatorta tésztájához a répákat megtisztítjuk, megmossuk és lereszeljük. A tojásokat a barna cukorral habosra keverjük, közben hozzáadagoljuk az olajat, majd belekeverjük a reszelt répát, és a durvára vágott diót. Jól összedolgozzuk, végül belekeverjük a reszelt narancshéjat is. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a sütőporral és a sóval, majd adagonként a tojásos masszához adjuk. Ezután elvegyítjük benne az olvasztott fehér csokoládét is.
Egy 26 centi átmérőjű tortaformát vékonyan kivajazunk és kilisztezünk. A masszát beleöntjük és 165 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel kb. 60 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e. A mázhoz a fehér csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, beletesszük a vajat és a tejszínt és simára keverjük. A kihűlt torta tetejére és oldalára simítjuk. A tortát akkor szeleteljük fel, amikor a bevonat megszilárdult rajta.
Török sárgarépás szelet
Hozzávalók
50dkg sárgarépa
20dkg kristálycukor
0.5tk őrölt fahéj
1tk vaníliaaroma
10dkg dió, mogyoró, mandula vagy pisztáciabél
5dkg kókuszreszelék
Elkészítés
A sárgarépát meghámozzuk, késes aprítóban finomra vágjuk, vagy egy tálba reszeljük. Hozzáforgatjuk a cukrot, a fahéjat és a vaníliát, majd hozzáadunk 2,5 dl vizet. A keveréket lábasba tesszük, és kis lángon addig főzzük, amíg az összes folyadék elpárolog. Közben lefedjük, de hagyunk egy kis részt a távozó hőnek. Belekeverjük a durvára vágott dióféléket, majd a masszát 1 cm magasan egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. A hűtőbe tesszük legalább 1 órára. Négyzetekre vágjuk, majd megforgatjuk mindegyiket a kókuszreszelékben.
Ha pedig húsvét, akkor tojáslikőr:
Retro tojáslikőr
Hozzávalók
10 db tojássárgája
200 ml tejszín
1 liter teljes tej
40 dkg cukor
3 dl 60 százalékos vodka
1 rúd vanília
csipet só
Elkészítés
Tegyük a tejet és tejszínt egy vastag fenekű edénybe. Vágjuk a vanília rudat hosszában ketté. Kaparjuk ki a belsejét, majd a magokat és a héjat is adjuk a tejes keverékhez, és lassú tűzön forraljuk fel. Gyöngyöztessük 5 percig, hogy a vanília íze beleolvadhasson a tejbe. Ezután vegyüki ki a vanília héjat és tegyük félre a tejet. Közben tegyük a tojássárgákat egy edénybe a cukorral és verjük addig, míg a cukor nagyrészt el nem olvad. Adjuk a tojáshoz kis adagokban a még meleg tejet, miközben folyamatosan kevergetjük, majd tegyük az egészet a gázra és melegítsük folyamatos kevergetés mellett addig, míg a sodó el nem éri a kb. 80 fokos hőmérsékletet. A hőmérsékletnek itt kulcsszerepe van, hiszen ha a sodó nem elég meleg, nem fog besűrűsödni és pasztörizálódni sem, viszont ha túlmelegítjük, összeugrik. A legegyszerűbb ezt ételhőmérővel leellenőrizni, azonban ha nincs kéznél, mártsunk a sodóba egy fakanalad és húzzuk végig az ujjunkat a közepén. Ha a sodó rögtön összefolyik még híg, de ha megmarad a tiszta csík a kanál közepén, már jók vagyunk. Húzzuk le a sodót a tűzről. Hűtsük kissé le, majd adjuk hozzá az alkoholt.
Tároljuk a likőrt jól záródó üvegekben és használat előtt rázzuk fel!