Ugrás a tartalomra
x

A 10 LEGJOBB HŰSÍTŐ, HIDEG LEVES A FORRÓ, NYÁRI NAPOKRA – ÉDES ÉS SÓS VÁLTOZATOK

Nyáron a friss, hideg levesek esnek a legjobban, ezért összegyűjtöttük a legjobb főzés nélküli, főzős, édes és sós változatokat.A legtöbb hideg nyári leves főzés nélkül, turmixgépben készül, konkrétan alig van velük 5-10 perc munka. Vannak azonban olyanok - főként a gyümölcslevesek -, amelyeknél össze kell főzni a hozzávalókat, hogy jól érvényesüljenek az ízek, de ezek sem sokkal időigényesebbek vagy bonyolultabbak. Nagyon szeretem azokat a leveseket is, amelyeket melegen és hidegen is fogyaszthatunk - ha éppen hűvös, esős nyári napra ébredtünk, jó forrón, ha kánikulára, akkor behűtve tálaljuk. Az alábbi válogatásban ilyenekre is lesz bőven példa. 

OROSZ OKROSHKA: HIDEG KEFIRES LEVES UBORKÁVAL ÉS ROPOGÓS RETEKKEL

Hozzávalók 

Levesbetét: 

3 darab krumpli
4 darab tojás
3 darab uborka
8 darab retek
2 darab zöldhagyma
1 marék kapor
opcionális mentalé
2 kk dijoni mustár
1 liter kefir (vagy joghurt és víz fele-fele arányban)
ízlés szerint citromlé
ízlés szerint só, bors

Elkészítés

Főzzük meg a tojást és a krumplit. A burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk össze apróra, a tojásokat pucoljuk meg, szedjük külön a fehérjét és a sárgáját. A fehérjét daraboljuk össze, a sárgáját tegyük félre, később lesz rá szükség. Az uborkát, a retket, a hagymát és a fűszereket is aprítsuk össze, tegyük őket egy tálba a tojással és krumplival együtt. Sózzuk, borsozzuk. A lé hozzávalóit dolgozzuk össze egy turmixgépben, de adjuk hozzá a főtt tojássárgákat is, azt is turmixoljuk bele. Ha túl sűrűnek érezzük, vagy joghurtot használtunk hozzá, akkor vízzel lehet hígítani. Tegyük a hűtőbe legalább fél órára. 
Szedjünk minden tányérba az összeaprított zöldségekből, erre merjük a levet. Zöldfűszerekkel megszórva, citromlével meglocsolva tálaljuk.

CITROMKRÉMLEVES: SAVANYKÁS, HŰSÍTŐ FINOMSÁG A KÁNIKULÁBAN

Hozzávalók 

2 darab tojás
1 ek vaníliás pudingpor
5 ek cukor 2,5 dl tej (citrom héjával forraljuk fel)
1 darab citrom leve
1 zacskó vaníliás cukor
3 dl tej

Elkészítés

A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét 2 evőkanál cukorral verjük kemény habbá, tegyük a hűtőbe. A citromot pucoljuk meg úgy, hogy a héja alatti fehér résztől is szabadítsuk meg. A héját a tejjel forraljuk fel. A tojássárgáját, a pudingport, cukrot, a vaníliás cukrot és a citrom levét keverjük össze. A tejet vegyük le a tűzről, és folyamatos kevergetés közben öntsük hozzá a masszához. Amikor elég sűrű, öntsük fel a másik adag tejjel. Közepes fokozaton főzzük még további tíz percig, hogy jól besűrűsödjön. Kicsit hagyjuk hűlni, majd kanállal tegyünk rá a tojásfehérjehabból. Tegyük hűtőbe pár órára, és fogyasszuk hidegen.

SELYMES, KRÉMES SZILVALEVES, AMIT MÁR A SZÍNE MIATT IS ÉRDEMES MEGFŐZNI

Hozzávalók  

50 dkg szilva
ízlés szerint fahéj
1 csipet só
2 ek cukor
1 ek étkezési keményítő

Elkészítés

A szilvákat leöntjük forró vízzel, pár percig állni hagyjuk, leöntjük róla a vizet,leöblítjük hideggel és lehúzzuk héját. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, amihez adunk egy kis cukrot, fahéjat és ha szeretjük, pár szem szegfűszeget is - de arra vigyázzunk, hogy ezeket távolítsuk el turmixolás előtt. Felforraljuk, pár percig főzzük, leturmixoljuk, majd egy kevés hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel besűrítjük. Újra összerottyantjuk, és elzárjuk alatta a lángot. Teljesen kihűtjük. Tálaláskor édesítetlen keményre vert tejszínhabot adhatunk hozzá.

HARSÁNYZÖLD CUKKINIKRÉMLEVES SOK FRISS BAZSALIKOMMAL

Hozzávalók 

1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
60 dkg cukkini
2 marék friss bazsalikom
1 tk só
ízlés szerint frissen őrölt bors
2 ek citromlé

Elkészítés

A hagymát finomra aprítjuk, az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, fél percig ezt is a hagymával együtt kevergetjük. A cukkinit felkockázzuk, hozzáadjuk, elkeverjük, felöntjük kb. 1 liter vízzel. Alacsony lángon tíz percig főzzük, míg a cukkini megpuhul, de nem főzzük túl. Ekkor turmixgépbe öntjük az egészet, hozzáadjuk a bazsalikomot, leturmixoljuk. Ha túl sűrű, adunk hozzá egy kis vizet még. Végül sózzuk, borsozzuk és kevés citromlével egészítjük ki.

5 PERCES, HIDEG FOKHAGYMÁS MANDULAKRÉMLEVES ROPOGÓS SZŐLŐSZEMEKKEL

Hozzávalók  

1 szelet kenyér
2 ek almaecet
2 gerezd fokhagyma
15 dkg blansírozott mandula
5 dl hideg víz
3 ek olívaolaj
ízlés szerint szőlő
ízlés szerint só

Elkészítés

A kenyeret annyi vízbe áztatjuk, amennyi ellepi, majd ha magába szívta, betesszük a turmixgépbe - a szőlőt kivéve - az összes többi alapanyaggal együtt. Hosszan turmixoljuk, míg egészen sima nem lesz. Behűtve, szőlőszemekkel tálaljuk.

FOGYASZT ÉS FRISSÍT A JÉGHIDEG NYÁRI GAZPACHO

Hozzávalók  

1 kg paradicsom
1 darab kígyóuborka
1 darab paprika
1 dl olívaolaj
2 ek enyhe ecet
negyed tk só
ízlés szerint
víz
2 gerezd fokhagyma
2 szelet kenyér

Elkészítés

A kenyeret nagyobb darabokra vágjuk, a zöldségeket is durván feldaraboljuk, és az összes többi hozzávalóval együtt alaposan elkeverjük. Ha van időnk rá, így hagyjuk állni az egészet néhány órán át a hűtőben. Ezután az összes alapanyagot turmixgépbe tesszük, alaposan összedolgozzuk, végül kevés vízzel leves állagúra hígítjuk.

SELYMES, GÖRÖG JOGHURTOS SÁRGABARACK-KRÉMLEVES

Hozzávalók  

1 kg sárgabarack
14 dkg görög joghurt
7 dkg cukor
5 dl narancslé

Elkészítés

A sárgabarackokat magozzuk ki, daraboljuk össze. Turmixoljuk össze 250 milliliter narancslével. Mikor már egynemű, adjuk hozzá a maradék narancslevet is.Keverjünk bele 70-100 gramm cukrot - ízlés szerint - és a görög joghurtot is. Magas fokozaton turmixoljuk össze, majd tegyük hűtőbe tálalásig.

HŰSÍTŐ, KAPROS UBORKALEVES

Hozzávalók 

56 dkg görög joghurt
2 darab kígyóuborka
1 darab újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 darab lime
2 tk kapor
ízlés szerint só, bors
opcionális víz

Elkészítés

Az uborkákat hámozzuk meg, majd kockázzuk össze.Az uborkát, a joghurtot, az összeaprított hagymát és reszelt fokhagymát, az apróra vágott kaprot és a lime levét tegyük egy turmixgépbe. Alaposan pürésítsük le, míg teljesen selymes lesz.Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kóstoljuk meg, ha úgy érezzük, lehet még bele fokhagymát és kaprot is tenni. Ha túl sűrűnek ítéljük meg, egy kis vízzel lehet hígítani, de ez ízlés kérdése. Turmixoljunk rajta még egyet.A levest önstük át egy tálba, fedjük le, majd legalább 1 órára tegyük a hűtőbe.Kis poharakban vagy tálkákban kínáljuk.

A LEGFINOMABB HIDEG LEVES MEXIKÓBÓL AVOKÁDÓVAL ÉS KUKORICÁVAL

Hozzávalók  

4 darab érett avokádó
1 darab vöröshagyma
5 dkg vaj
1 darab póréhagyma
1 darab sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
2 dl joghurt
só és bors ízlés szerint
2 ek limelé
3 dl tejszín
2 marék koriander
1 darab babérlevél
7 dl alaplé (bármilyen)
1 doboz csemegekukorica

Elkészítés

A vajat egy edényben megolvasztjuk, majd rádobjuk a finomra vágott hagymát, póréhagymát, répát és a zúzott fokhagymát. 4-5 perc után felöntjük alaplével, beletesszük a babérlevelet, sóval és borssal ízesítjük, 30 percig főzzük.Az avokádó húsát kikanalazzuk, 2-3 evőkanál lével (merjünk ki a levesből) összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a leveshez. A babérlevelet vegyük ki, majd turmixoljuk a levest lágy, selymes állagúra, keverjük hozzá a tejszínt és a lime levét is. Jól behűtve, joghurttal megöntözve és finomra vágott korianderrel tálaljuk, illetve csemegekukorica vagy avokádódarabok is kerülhetnek a hideg levesre.

SELYMES BORKRÉMLEVES PUFI HABGALUSKÁVAL

Hozzávalók 

4 dl fehérbor
4 darab tojás
1 csipet fahéj
2 darab szegfűszeg
1 darab citrom (kezeletlen)
15 dkg cukor

Elkészítés

A borból tegyünk félre pár kanállal. A maradékot 1 deciliter vízzel, a szegfűszeggel, a citrom lereszelt héjával és a fahéjjal együtt tegyük fel főni. Válasszuk szét a tojásokat. Egy másik edényben keverjük ki a tojássárgáját a cukorral, majd öntsük hozzá a hideg bort. 
Ha a fűszeres bor felforrt, vegyük le a tűzről, és óvatosan öntsük a tojássárgájás keverékhez, majd folyamatosan kevergetve, lassú tűzön forraljunk rajta egyet, hogy picit besűrűsödjön. A tojásfehérjét verjük fel egy kis porcukorral, és forgassuk bele a még forró levesbe. Jól lehűtve tálaljuk.

És egy hűsítő,citromos desszert: olyasmi, mint egy krémes főzött fagyi, csak éppen szeletelhető formában. A klasszikus fagylaltnál azonban habosabb és könnyedebb, ugyanis tejszínhab az alapja, ezt kell cukorral, tojássárgájával és a választott gyümölccsel összekeverni.

CITROMOS SEMIFREDDO

Hozzávalók  

4,2 dl zsíros habtejszín
25 dkg cukor
7 db tojássárgája
1,2 dl frissen facsart citromlé
1 db biocitrom héja
1 csipet só

Elkészítés

Béleljünk ki folpackkal egy 23x13 centis kenyérsütő formát úgy, hogy túllogjón a szélein, így majd könnyebb lesz kiemelni a semifreddót.A habtejszínt verjük habbá, majd tegyük a hűtőbe.
Egy fém/hőálló tálban a cukrot keverjük össze a tojássárgákkal, citromlével, citromhéjjal és sóval. Tegyük a tálat vízgőz fölé, majd folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg habos lesz és picit sűrűsödik, ez nagyjából 5 percig tart.Ha ezzel megvagyunk, öntsük át egy nagyobb tálba, majd robotgéppel verjük habosra, míg a mennyisége kb. a duplájára nem nő. Tegyük félre hűlni.Ha kihűlt, forgassuk bele a tejszínhabot. Öntsük a keveréket az előkészített formába, fedjük le folpackkal, majd tegyük a fagyasztóba minimum 8 órára.

www.sobors.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux