Ugrás a tartalomra
x

Halloween ételek

Ajánlottunk már Nektek bulitippeket,voltak jelmezötletek,most jöjjön pár rémisztő recept,ha valaki otthon rendezne hajmeresztő bulit a hétvégén.

Mivel Halloween az ősz végén, október 31-én van, így az őszi zöldségeknek, gyümölcsöknek fontos szerep jut a halloweeni asztalon is. A Halloween egyik szimbóluma az alma, amihez még egy régi Halloween szokás is kapcsolódik, az almahalászat.
Az almahalászat egy régi Halloween szokás,  a lányok titokban megjelölik az almájukat, mielőtt egy hordó vízbe dobják őket. Az almák a vízben lebegnek és a legényeknek a fogaikkal ki kell venniük. Ha valamelyik lány lehetséges kedvese fogaival elkap egy almát, akkor a hiedelem szerint a jövőben összekerülhetnek. 

Karamellás alma
Az almahalászaton kívül az almából édesség is készül, az almát karamellbe mártják.

Hozzávalók:
6 db alma
40 dkg kristálycukor
60 ml kukorica szirup, vagy méz
60 ml víz
12 dkg habtejszín
2 evőkanál vaj
1 teáskanál vaníliás cukor vagy vaníliakivonat
1 csipet só
6 db fanyárs
darált dió opcionális
piros ételfesték opcionális

Elkészítése:
Mosd meg jó alaposan az almákat meleg vízben, és töröld őket szárazra. Szúrj mindegyik alma közepébe a tetejéről egy fanyársat. Tegyél sütőpapírt egy sütőlemezre. Egy magas falú lábosban alacsony hőfokon melegítsd össze a cukrot, kukorica szirupot, és a vizet. Főzd addig, míg a cukor el nem olvad, időnként keverd át. Tegyél fedőt a lábosra, és főzd tovább így fél percig. Vedd le a fedőt, és főzd tovább, míg aranybarna nem lesz, ez kb. még 8 perc. Vedd le a tűzről, és öntsd hozzá óvatosan a szobahőmérsékletű tejszínt és keverd el. Add hozzá a vajat, sót, vaníliát és keverd össze, majd hagyd állni néhány percig. Fogd meg a pálcánál az almát, és óvatosan forgasd a karamellbe, úgy hogy mindenhol egyenletesen befedje. Ha szeretnéd megszórhatod darált dióval a karamellás almát. Tedd a karamellás almát a sütőpapírra, és várd meg míg kihűl a karamell.

Sütőtökös ételek

A sütőtök az USA-ban vált a Halloween jelképévé, és nem csak töklámpás faragására használják, hanem Halloween ételek készítésére is.Korábbi sütőtökös receptajánlatunkat itt találjátok.

Sütőtökös pite (pumpkin pie)

Pite tésztához:

160 g liszt
1/2 teáskanál só
1,5 teáskanál cukor
110 g vaj
3-4 evőkanál jéghideg víz

Töltelékhez:

2 db tojás + 1 db tojás sárgája
100 g barna cukor
68 g kristálycukor
1/2 teáskanál só
2 teáskanál fahéj
1 teáskanál őrölt gyömbér
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/8 teáskanál őrölt cardamom
1/2 teáskanál reszelt citrom héj
450 g sütőtök püré (sült sütőtök)
360 ml habtejszín

Elkészítése:
Először a sütőtököt süsd meg. Ehhez darabold fel, távolítsd el a magokat, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd 1-1,5 órát, míg meg nem puhul. Ha megsült a sütőtök, vedd ki a sütőből, és hűtsd ki. Készítsd el a sütőtökös pite tésztáját. Ehhez tedd egy tálba a lisztet, cukrot, sót, add hozzá a hideg felkockázott vajat, és morzsold össze a vajat a liszttel. Végül add hozzá a hideg vizet, míg össze nem áll a tészta. Csomagold be fóliába, és tedd a hűtőbe legalább fél órára. Készítsd el a tölteléket a sütőtökös pitéhez. A tojásokat verd habosra a cukrokkal, a sóval és fűszerekkel. Add a tojásos keverékhez a kihűlt sütőtök pürét és keverd simára, végül add a tejszínt is a töltelékhez.  Nyújtsd ki a pite tésztáját, és tedd pite sütő tepsi aljára. Öntsd a tésztára a sütőtökös tölteléket. Tedd a sütőtökös pitét 220 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 15 percig. Ezt követően vedd le a sütő hőmérsékletét 180 fokra, és süsd még 45-55 percig. Vedd ki a megsült sütőtökös pitét a sütőből, és hűtsd ki. A töltelék fel fog púposodni, de ahogy hűl vissza fog ereszkedni.

Grillezett kukorica csilis vajjal

Hozzávalók
1db    csilipaprika    
5szem    szegfűbors    
7.5dkg    bacon    
1ek    curry    
1tk    pirospaprika    
10dkg    vaj    
só    
bors    
4cső    kukorica    
olívaolaj

Elkészítés

A grillsütőt előkészítjük a sütéshez. A megmosott, megtörölt csilipaprikát a magokkal együtt finomra aprítjuk, a szegfűborsot mozsárban szétnyomkodjuk. Az apróra kockázott bacont egy kisebb edényben ropogósra sütjük. Megszórjuk a curryvel, a pirospaprikával, a szegfűborssal, valamint az aprított csilivel, és rövid ideig pirítjuk. Hozzáadjuk a vajat, kevergetve megolvasztjuk, majd megsózzuk, megborsozzuk.
A kukoricacsöveket megtisztítjuk a levelektől és a bajuszszálaktól, majd beecseteljük olajjal, és a forró rostélyon forgatás közben megsütjük kb. 12 perc alatt. A csilis vajjal megkenve fogyasztjuk. 

Barmbrack

Írországban nincs Halloween Barmbrack nélkül. A Barmbrack egy gyümölcskenyér, amit általában vajjal és egy csésze teával szolgálnak fel, és egy népszerű halloweeni szokás kapcsolódik hozzá.

A tésztájába különböző tárgyakat szoktak belesütni, és az, hogy,  ki melyik tárgyat találja a saját szelet sütijében, megmutatja számára a jövőt.

ruhadarab – balszerencse vagy szegénység
pénzérme – gazdagság, jó szerencse
gyűrű – házasság
gyűszű – hajadonság
gomb – agglegénység
gyufa szál – gyakori veszekedések a házasságban

Hozzávalók:

225 g liszt
2 teáskanál sütőpor
375 g aszalt gyümölcs vegyesen
2,5 dl hideg tea
0,5 dl whiskey vagy tea
125 g barna cukor
1/2 teáskanál mixed spice (ez egy speciális fűszerkeverék a fő összetevői a fahéj és a szerecsendió, Magyarországon mézeskalács fűszerkeverékkel a legegyszerűbb helyettesíteni)

Elkészítése:

Az aszalt gyümölcsöket áztasd be a teába és a whiskeybe egy éjszakára. Melegítsd elő a sütőt 170 fokra, és bélelj ki sütőpapírral egy gyümölcskenyér formát. Tedd egy tálba a lisztet, cukrot, fűszerkeveréket és keverd össze. Üsd a tojást a lisztes keverékhez, és egy fakanál segítségével keverd össze. Adagolj a tésztához a teás whiskeyből (amiben az aszalt gyümölcsök áztak) annyit, hogy a tészta összeálljon. (Valószínű nem lesz szükséged az összes folyadékra.) Végül keverd a beáztatott aszalt gyümölcsöket is a tésztába.Tedd a tésztát a sütőpapírral bélelt sütőformába, és süsd 1 óráig. Ha megsült a Barmbrak, vedd ki a sütőből és várd meg míg kihűl, majd vedd ki a sütőedényből. Ha teljesen kihűlt, csomagold fóliába, és pihentesd egy-két napig fogyasztás előtt. Szeletekre vágva, vajjal szokták kínálni.

Töltött jalapeno múmiák

Hozzávalók
 1 csomag leveles tészta
 10 darab jalapeno paprika
 200 g lágy krémsajt
 200 g reszelt sajt
 1 gerezd fokhagyma
aprítva
 csipet só
 csipet paprika
 1 csomag dekor szem

Elkészítése:

Melegítsük elő 180-200 fokra a grillsütőt, egy tepsibe pedig helyezzünk sütőpapírt. Mosás után vágjuk ketté hosszában a jalapeno paprikákat és a belsejét távolítsuk el.Egy keverőtálban keverjük el a fűszereket, a lágysajtot, a reszelt sajtot.Töltsük meg a jalapeno paprikákat a keverékkel.A leveles tésztát nyújtsuk ki vékonyra, majd egy pizzavágó segítségével vágjunk le belőle keskeny csíkokat. Ha van a csíkok szélességében kisebb eltérés, esetleg nem egyenes az természetesen nem gond.Tekerjünk egy-egy darabot a paprika köré, de ne túl szorosan, inkább szellősen, mert a tészta még növekedni fog. A szemeknek hagyjunk ki egy picit nagyobb helyet, hogy ott sütés után se érjenek össze a tészta szálak. Ha szeretnénk tojással is átkenhetjük.Süssük 10-12 percig, amíg a tészta láthatóan kész nem lesz.Közvetlenül, amikor kivesszük múmiákat a sütőből, tegyük a helyére a dekor szemeket. Ha nincs a közelben ilyen dekorációs elem, helyettesítsük valamilyen maggal, pl. piros áfonyával.

Puffasztott rizstök

Hozzávalók

6 evőkanál vaj
vaníliaiaroma
300 gr. mályvacukor
6 csésze puffasztott rizs
piros + sárga (narancssárga) folyékony színezékek
csokoládé 

A vajat mikrohullámú sütőben felolvasztjuk.Belekeverjük a vaníliaaromát, a színezéket,és beleolvasztjuk a mályvacukrot.Egy homogén masszát kapunk,ebbe alaposan belekeverjük a puffasztott rizst,hgy mindenhol ellepje.Kézzel kis golyókat formázunk,és olvasztott csokival díszítjük.

Aki igazán hátborzongató étellel készülne,kínálhat pl boszorkányujjakat

Hozzávalók
 kb. 50 darab
50 dkg liszt
25 dkg vaj
1 db tojás
15 dkg cukor
1 kk mandulaaroma
1 tasak vaníliás cukor
1 csipet só

Díszítéshez:
50 szem egész mandula
ízlés szerint piros színű lekvár

Elkészítés
A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd a díszítéshez való dolgok kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót és összegyúrjuk. Fél órát pihentetjük.
Kis rudakat formázunk a tésztából, a közepét érdemes vastagabbra hagyni, hogy jobban hasonlítson egy ujjra, késsel kicsit bevagdoshatjuk a göcsörtöket.
A rudak egyik végét ellapítjuk és belenyomjuk a mandulákat.
180 C fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
Ha kihűlt, levesszük a mandulákat és pici lekvárral visszaragasztjuk őket.

Hagyományosan az ünnepen cidert(almabort) szoktak inni,de természetesen nem maradhatnak ki a rémisztő koktélok sem:

Véres feles
Ez a vodka alapú különleges halloween koktél úgy fest majd, mintha egy-egy pohárnyi vért fogyasztanának el a bulid résztvevői a feles poharukból. Ezen a bulin nem lesz olyan jelmez, amihez ez ne passzolna tökéletesen.

Hozzávalók:

1,5 cl vodka
1,5 cl barack Pálinka
1,5 cl Jägermeister
1,5 cl áfonyalé vagy grenadine koktél szirup
A hozzávalókat rázd össze egy shakerben és töltheted is a poharakba! Vigyázat, mert sokféle alkohol keveredik benne, cserébe viszont nagyon finom, így érdemes óvatosnak lenni a legbátrabb zombinak is a partyn.

Fekete özvegy koktél
A véres és agyas italok mellől nem hiányozhat a feketeség sem a poharakból egy ilyen bulin. Hiszen sokan úgy vélik, hogy a fekete özvegy pókok mérge annyira erős, hogy ha megcsípnek, akkor csak azonnal orvosi beavatkozás mentheti meg az életünket. Kell ennél félelmetesebb halloween koktél egy ilyen bulira?

Hozzávalók:

4,5 cl Vodka
3 cl gyümölcslikőr
1,5 cl Triple Sec
1,5 cl citromlé
1,5 cl gránátalmalé

A hozzávalókat rázd össze egy shakerben és várd, hogy elkészüljön a mű. Ha ügyes voltál, a martinis poharakba fekete italt tölthetsz majd, amelyet medvecukorral díszíthetsz. Így olyan hatást kelthetsz, mintha póklábak lógnának ki a poharakból.

Boszorkányok koktélja

12-18 db áfonya, 5-6 evőkanál cukorszirup, 1-2 dl áfonyalé, kevés frissen préselt lime leve, 2 dl pezsgő, Jég
és a durvábbak kedvéért egy löket gin

Nem érdemes korábban elkészíteni, mert a pezsgését a friss pezsgő adja. Ahogy a képen is van, egy cukor szemgolyó igazán kísértetiessé varázsolja.

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux