Ugrás a tartalomra
x

Tököljünk...

Nem,nem úgy értve -rossz az aki rosszra gondolja ugye-,most csak a  főzés terén. Visszavonhatatlanul itt az ősz, a hideg,esős idő.Ezért ezen a héten egy jellegzetes őszi-téli zöldségféléből készült ételsort mutatunk Nektek.

A sütőtök, a kukoricához és a burgonyához hasonlóan, Amerika felfedezése után került földrészünkre.Jelentős karotin- és C-vitamin tartalma, antioxidáns hatása folytán kedvelt téli csemege. Emellett kitűnő rostforrás tápértéke és energiatartalma igen magas. Emelett magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma - káliumtartalma miatt pedig vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. Csaknem kizárólag sütve szokták fogyasztani, pedig számos más felhasználási módra lenne lehetőség.A sütőtök sárga, tölcséres virágai is ehetőek, például palacsintatésztába forgatva, olajban sütve különleges csemegét lehet készíteni belőle. Gyümölcsízekbe is főzik, hogy egy-egy aromásabb, de drágább gyümölcsből készült lekvárnak, íznek tömeget adjon. Otthon elkészíthető különlegesség lehet a töklekvár, vagy tökdzsem: cukorral, citrommal, fahéjjal, szegfűszeggel főzve. 

TEJSZÍNES SÜTŐTÖKKRÉMLEVES

Hozzávalók

1 fej    vöröshagyma    
2 ek    étolaj    
10 dkg    burgonya    
30 dkg    sütőtök    
4 dl    csirkehúsleves    
2 dl    tej    
só    
reszelt szerecsendió    
2 dl    tejszín    
petrezselyem    
1 ek    étolaj    
30 dkg    burgonya    
cukor

Elkészítés

Az apróra vágott hagymát üvegesre fonnyasztjuk az étolajon. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott burgonyát és a kockázott sütőtököt, majd felöntjük a húslével és a tejjel.
Sóval és reszelt szerecsendióval ízesítjük, felforraljuk, és lefedve alacsony hőfokon puhára főzzük.
A levest ezután botmixerrel összeturmixoljuk, majd még egyszer felforraljuk, és hozzáöntjük a tejszínt. Aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

EGYSZERŰ SÜTŐTÖKKRÉMLEVES (TEJMENTES RECEPT)

Hozzávalók

1 db    sütőtök    
só    
bors    
vegeta    
babérlevél    
fokhagyma    
liszt    
kevés    olaj

Elkészítés

A tököt meghámozzuk és kockára vágjuk, és annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk, vegetát és babérlevelet teszünk bele.
Egy kevés olajon lisztet pirítunk, beledobjuk a fokhagymát, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tökhöz.
Ha a tökdarabok puhára főttek, a babérlevelet kiszedjük és leturmixoljuk a levest.Levesgyönggyel vagy pirított kenyérkockával tálaljuk.

SAJTOS TÖLTÖTT SÜTŐTÖK

Hozzávalók

1 db    kisebb sütőtök    
4 tk    olívaolaj    
só    
1 fej    vöröshagyma    
1 gerezd    fokhagyma    
10 dkg    bacon    
10 dkg hosszú szemű rizs    
1 fej    brokkoli    
frissen őrölt bors    
konzerv csemegekukorica    
2 db    paradicsom    
10 dkg    reszelt  sajt

Elkészítés

A tököt megmossuk, hosszában félbe vágjuk, a magos rostos belsejét eltávolítjuk. A tök húsát kikaparjuk (kb. 1 cm vastag réteget hagyjunk a héjban), és apróra vágjuk. A tökfeleket meglocsoljuk1-1 tk olajjal, megsózzuk, majd 200 fokos sütőben kb. 60 percig sütjük.
A vörös- és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A bacont felaprítjuk, a rizst leöblítjük. A brokkolit megmossuk, kis rózsákra bontjuk.
Felforrósítjuk a maradék olajat, megpirítjuk rajta a bacont. Hozzáadjuk a hagymákat, a végén megfonnyasztjuk. Beleforgatjuk a tökhúst, a brokkolit és a rizst. Az egészet néhány percig pirítjuk, majd felöntjük 200 ml vízzel. Sózzuk és borsozzuk, majd lefedve, kis lángon, néhányszor átkeverve 18 percig főzzük.
A leszűrt, leöblített kukoricát a többihez keverjük, és a megmosott, cikkekre vágott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk meg, töltsük az elősütött tökökbe. Szórjuk meg a reszelt sajttal, majd süssük 200 fokon kb. 30 percig.

SÜTŐTÖKÖS CSIRKECOMB

Hozzávalók

4 db    csirkecomb    
só    
bors    
80 dkg    sütőtök    
1 db    hagyma    
1 db    alma    
4 gerezd    fokhagyma    
1 db    gránátalma    
kakukkfű

Elkészítés

 A csirkecombokat alaposan megtisztítjuk, majd beletesszük egy nagyobb tepsibe, sózzuk, borsozzuk őket.
A sütőtököt alaposan megmossuk, majd a hagymával, az almával és a fokhagymával együtt felszeleteljük, és a csirke mellé dobjuk. Rászorjuk a gránátalma magokat, ízlés szerint a kakukkfüvet, a sót és borsot.
Előmelegített 220 fokos sütőben 30 percig alufóliával lefedve, majd további 30 percig anélkül sütjük a sütőtökös csirkecombokat. 

 

SÜTŐTÖKÖS-PADLIZSÁNOS PULYKACURRY

Hozzávalók

olívaolaj    
1 tk    currypaszta    
1 db    lilahagyma    
2 gerezd    fokhagyma    
50 dkg    pulykahús    
30 dkg    sütőtök    
0.5 db    padlizsán    
2 db    zellerszár    
1.5 dl    kókusztej    
só    
bors    
1 csok    koriander vagy petrezselyem

Elkészítés

Egy serpenyőben a currypasztát kevés olajon felhevítjük. Amikor illatozni kezd, rádobjuk a hagymákat, és megpirítjuk. Ezután belekerülhet a felkockázott hús, és a falatnyi darabokra vágott sütőtök, padlizsán és zellerszár. Fedő alatt 10 percig pároljuk.
Az idő elteltével hozzáöntjük a kókusztejet, sózzuk, borsozzuk, és forráspont alatt tartva főzzük további 15 percet. Korianderrel vagy petrezselyemmel megszórva tálaljuk.


SAJTKRÉMES SÜTŐTÖK KOCKA

Hozzávalók

35 dkg    sütőtök    
3 db    tojás    
25 dkg    barnacukor    
1 csip    só    
1.5 dl    olaj    
25 dkg    liszt    
10 dkg    mandulaliszt    
1 mk    sütőpor    
1 mk    gyömbér    
1 mk    szódabikarbóna    
1 mk    szerecsendió    
A sajtkrémhez:
1 doboz    krém sajt    
1 db    narancs    
3 ek    porcukor

Elkészítés

A sütőtököt megsütjük. Ha kihűlt, a receptben megadott mennyiséget kikaparjuk egy tálba a héjából.
A tojásokat kihabosítjuk a cukorral, sóval. Belecsurgatjuk az olajat, majd hozzáadjuk a sütőtököt. A végén mehet bele a liszt, a mandulaliszt, a sütőpor, szódabikarbóna és a fűszerek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát, és a 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 25-30 perc).
Miután a sütőtökös sütemény teljesen kihűlt, a tetejét megkenjük a cukorral, egy csipet sóval, narancslével és a narancs reszelt héjával kikevert krémsajttal.

SÜTŐTÖKÖS-CITROMMÁZAS SÜTEMÉNY

Hozzávalók

20 dkg    liszt    
15 dkg    reszelt sütőtökhús    
10 dkg    barna cukor    
0.5 tasak    sütőpor    
1 db    tojás    
1 dl    joghurt    
0.5 dl    olívaolaj    
6 dkg    szoba-hőmérsékletű vaj    
1 kh    őrölt fahéj    
1 kh    reszelt szerecsendió    
1 db    citrom reszelt héja    
1 db    narancs lereszelt héja    
A mázhoz:
8 dkg    porcukor    
2 ek    citromlé

Elkészítés

A tököt meghámozzuk, és lereszeljük, majd lemérjük.
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd egyesével hozzáadjuk a többi hozzávalót is.
A tésztát a kivajazott és kilisztezett sütőformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt készre sütjük.
A mázhoz simára keverjük a porcukrot a citromlével, és a teljesen kihűlt süteményre csorgatjuk.

És egy meglepő édesség a végére,amire szerintem senki nem gondolna:

SÜTŐTÖKÖS FORRÓ CSOKI

Hozzávalók

3 bögre    tej    
1 bögre    sütőtök püré    
1 ek    sütőtök fűszerkeverék    
1 csip    só    
1 tk    vaníliakivonat    
11.5dkg    fehér csoki    
habtejszín    
sütőtök fűszerkeverék

Elkészítés

Egy közepes méretű lábasban összekeverjük a tejet, a sütőtökpürét, a sütőtökfűszerkeveréket, az 1 csipet sót és az 1 tk vaníliakivonatot.
Addig melegítjük, míg a keverék egyneművé válik, majd lehúzzuk a tűzről. Megolvasztjuk benne a kis darabokra tört fehér csokoládét, majd 4 bögrébe kitöltjük.
A forró csokikat kemény habbá vert tejszínnel és némi sütőtökfűszerrel díszítjük.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux