Tököljünk...
Nem,nem úgy értve -rossz az aki rosszra gondolja ugye-,most csak a főzés terén. Visszavonhatatlanul itt az ősz, a hideg,esős idő.Ezért ezen a héten egy jellegzetes őszi-téli zöldségféléből készült ételsort mutatunk Nektek.
A sütőtök, a kukoricához és a burgonyához hasonlóan, Amerika felfedezése után került földrészünkre.Jelentős karotin- és C-vitamin tartalma, antioxidáns hatása folytán kedvelt téli csemege. Emellett kitűnő rostforrás tápértéke és energiatartalma igen magas. Emelett magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma - káliumtartalma miatt pedig vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. Csaknem kizárólag sütve szokták fogyasztani, pedig számos más felhasználási módra lenne lehetőség.A sütőtök sárga, tölcséres virágai is ehetőek, például palacsintatésztába forgatva, olajban sütve különleges csemegét lehet készíteni belőle. Gyümölcsízekbe is főzik, hogy egy-egy aromásabb, de drágább gyümölcsből készült lekvárnak, íznek tömeget adjon. Otthon elkészíthető különlegesség lehet a töklekvár, vagy tökdzsem: cukorral, citrommal, fahéjjal, szegfűszeggel főzve.
TEJSZÍNES SÜTŐTÖKKRÉMLEVES
Hozzávalók
1 fej vöröshagyma
2 ek étolaj
10 dkg burgonya
30 dkg sütőtök
4 dl csirkehúsleves
2 dl tej
só
reszelt szerecsendió
2 dl tejszín
petrezselyem
1 ek étolaj
30 dkg burgonya
cukor
Elkészítés
Az apróra vágott hagymát üvegesre fonnyasztjuk az étolajon. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott burgonyát és a kockázott sütőtököt, majd felöntjük a húslével és a tejjel.
Sóval és reszelt szerecsendióval ízesítjük, felforraljuk, és lefedve alacsony hőfokon puhára főzzük.
A levest ezután botmixerrel összeturmixoljuk, majd még egyszer felforraljuk, és hozzáöntjük a tejszínt. Aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
EGYSZERŰ SÜTŐTÖKKRÉMLEVES (TEJMENTES RECEPT)
Hozzávalók
1 db sütőtök
só
bors
vegeta
babérlevél
fokhagyma
liszt
kevés olaj
Elkészítés
A tököt meghámozzuk és kockára vágjuk, és annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk, vegetát és babérlevelet teszünk bele.
Egy kevés olajon lisztet pirítunk, beledobjuk a fokhagymát, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tökhöz.
Ha a tökdarabok puhára főttek, a babérlevelet kiszedjük és leturmixoljuk a levest.Levesgyönggyel vagy pirított kenyérkockával tálaljuk.
SAJTOS TÖLTÖTT SÜTŐTÖK
Hozzávalók
1 db kisebb sütőtök
4 tk olívaolaj
só
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
10 dkg bacon
10 dkg hosszú szemű rizs
1 fej brokkoli
frissen őrölt bors
konzerv csemegekukorica
2 db paradicsom
10 dkg reszelt sajt
Elkészítés
A tököt megmossuk, hosszában félbe vágjuk, a magos rostos belsejét eltávolítjuk. A tök húsát kikaparjuk (kb. 1 cm vastag réteget hagyjunk a héjban), és apróra vágjuk. A tökfeleket meglocsoljuk1-1 tk olajjal, megsózzuk, majd 200 fokos sütőben kb. 60 percig sütjük.
A vörös- és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A bacont felaprítjuk, a rizst leöblítjük. A brokkolit megmossuk, kis rózsákra bontjuk.
Felforrósítjuk a maradék olajat, megpirítjuk rajta a bacont. Hozzáadjuk a hagymákat, a végén megfonnyasztjuk. Beleforgatjuk a tökhúst, a brokkolit és a rizst. Az egészet néhány percig pirítjuk, majd felöntjük 200 ml vízzel. Sózzuk és borsozzuk, majd lefedve, kis lángon, néhányszor átkeverve 18 percig főzzük.
A leszűrt, leöblített kukoricát a többihez keverjük, és a megmosott, cikkekre vágott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk meg, töltsük az elősütött tökökbe. Szórjuk meg a reszelt sajttal, majd süssük 200 fokon kb. 30 percig.
SÜTŐTÖKÖS CSIRKECOMB
Hozzávalók
4 db csirkecomb
só
bors
80 dkg sütőtök
1 db hagyma
1 db alma
4 gerezd fokhagyma
1 db gránátalma
kakukkfű
Elkészítés
A csirkecombokat alaposan megtisztítjuk, majd beletesszük egy nagyobb tepsibe, sózzuk, borsozzuk őket.
A sütőtököt alaposan megmossuk, majd a hagymával, az almával és a fokhagymával együtt felszeleteljük, és a csirke mellé dobjuk. Rászorjuk a gránátalma magokat, ízlés szerint a kakukkfüvet, a sót és borsot.
Előmelegített 220 fokos sütőben 30 percig alufóliával lefedve, majd további 30 percig anélkül sütjük a sütőtökös csirkecombokat.
SÜTŐTÖKÖS-PADLIZSÁNOS PULYKACURRY
Hozzávalók
olívaolaj
1 tk currypaszta
1 db lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
50 dkg pulykahús
30 dkg sütőtök
0.5 db padlizsán
2 db zellerszár
1.5 dl kókusztej
só
bors
1 csok koriander vagy petrezselyem
Elkészítés
Egy serpenyőben a currypasztát kevés olajon felhevítjük. Amikor illatozni kezd, rádobjuk a hagymákat, és megpirítjuk. Ezután belekerülhet a felkockázott hús, és a falatnyi darabokra vágott sütőtök, padlizsán és zellerszár. Fedő alatt 10 percig pároljuk.
Az idő elteltével hozzáöntjük a kókusztejet, sózzuk, borsozzuk, és forráspont alatt tartva főzzük további 15 percet. Korianderrel vagy petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
SAJTKRÉMES SÜTŐTÖK KOCKA
Hozzávalók
35 dkg sütőtök
3 db tojás
25 dkg barnacukor
1 csip só
1.5 dl olaj
25 dkg liszt
10 dkg mandulaliszt
1 mk sütőpor
1 mk gyömbér
1 mk szódabikarbóna
1 mk szerecsendió
A sajtkrémhez:
1 doboz krém sajt
1 db narancs
3 ek porcukor
só
Elkészítés
A sütőtököt megsütjük. Ha kihűlt, a receptben megadott mennyiséget kikaparjuk egy tálba a héjából.
A tojásokat kihabosítjuk a cukorral, sóval. Belecsurgatjuk az olajat, majd hozzáadjuk a sütőtököt. A végén mehet bele a liszt, a mandulaliszt, a sütőpor, szódabikarbóna és a fűszerek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát, és a 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 25-30 perc).
Miután a sütőtökös sütemény teljesen kihűlt, a tetejét megkenjük a cukorral, egy csipet sóval, narancslével és a narancs reszelt héjával kikevert krémsajttal.
SÜTŐTÖKÖS-CITROMMÁZAS SÜTEMÉNY
Hozzávalók
20 dkg liszt
15 dkg reszelt sütőtökhús
10 dkg barna cukor
0.5 tasak sütőpor
1 db tojás
1 dl joghurt
0.5 dl olívaolaj
6 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
1 kh őrölt fahéj
1 kh reszelt szerecsendió
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs lereszelt héja
A mázhoz:
8 dkg porcukor
2 ek citromlé
Elkészítés
A tököt meghámozzuk, és lereszeljük, majd lemérjük.
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd egyesével hozzáadjuk a többi hozzávalót is.
A tésztát a kivajazott és kilisztezett sütőformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt készre sütjük.
A mázhoz simára keverjük a porcukrot a citromlével, és a teljesen kihűlt süteményre csorgatjuk.
És egy meglepő édesség a végére,amire szerintem senki nem gondolna:
SÜTŐTÖKÖS FORRÓ CSOKI
Hozzávalók
3 bögre tej
1 bögre sütőtök püré
1 ek sütőtök fűszerkeverék
1 csip só
1 tk vaníliakivonat
11.5dkg fehér csoki
habtejszín
sütőtök fűszerkeverék
Elkészítés
Egy közepes méretű lábasban összekeverjük a tejet, a sütőtökpürét, a sütőtökfűszerkeveréket, az 1 csipet sót és az 1 tk vaníliakivonatot.
Addig melegítjük, míg a keverék egyneművé válik, majd lehúzzuk a tűzről. Megolvasztjuk benne a kis darabokra tört fehér csokoládét, majd 4 bögrébe kitöltjük.
A forró csokikat kemény habbá vert tejszínnel és némi sütőtökfűszerrel díszítjük.