Last minute karácsony a konyhában
Egyszercsak a semmiből berontott hozzátok a Karácsony és most pánikolsz? Engedd el a görcseidet, itt van pár gyakorlati példa, hogyan kerekedhetsz felül az ünnepi majrén!
1. Írj egy listát, mit nem csináltál még meg.
2.Húzz ki belőle 5 dolgot.
3. Ha még van időd, delegáld a holnap esti menü elemeit a rokonoknak. Végülis ki mondta, hogy mindent neked kell csinálni? Ha ügyes vagy, csak a majonézes krumpli marad rád.
4.Húzz ki még két dolgot a listáról.
5. Kezdd el vasalni az ünnepi terítőt. Zsírfoltok a tavalyi libamájtól? Ne pánikolj, már úgysincs időd kiszedni, inkább helyezd el ügyesen a koszorút.
6.Elfelejtetted Margó néni ajándékát? Semmi gond! Amíg leég a csillagszóró, az interneten már meg is vetted neki az Operettszínházba a jegyet.
7.Apropó ajándék: tudd, hogy nem a csomagolópapírt felejtetted el megvenni, hanem környezettudatos vagy. Ha szalagod sincs, a sima barna háztartási madzag egyértelművé teszi, hetek óta a designblogokat bújod rusztikus csomagolástippekért. És ha még ez se győzi meg a családot, tegyél rá egy gombot.
8. Díszítsd fel a karácsonyfát, attól megnyugszol. Az se baj, ha kicsit hiányos itt-ott, oda több fényecske kerüljön. Kiégett az egész szar? Akkor tedd rá az ablakból a csillagocskákat. Szaloncukrot. Masnit. A flitteres indiai kendődet. A kulcsszó itt is: kreatív vagy, nem felkészületlen!
9. Ha nincs időd porszívózni, csinálj gyertyafényes karácsonyt!
10. Hajmosás? Nem! Mikulássapka!
Viccet félretéve, mutatunk néhány gyors és egyszerű fogást karácsonyra.
Sütőtökkrémleves sajtos pirítóssal
Hozzávalók
25 dkg sütőtök
1 db sárgarépa
1 db vöröshagyma
0.5 db zellergumó
2 gerezd fokhagyma
5 dl tej
5 dkg vaj
5 dkg liszt
5 dl zöldségleves alaplé
só
bors
1 mk gyömbér
bors
A pirítóshoz:
1 db bagett
20 dkg cheddar sajt
Elkészítés
Közepes edényben vajat olvasztunk, rádobjuk a meghámozott, felkockázott hagymát, néhány percig pirítjuk.
Hozzáadjuk a felkockázott sütőtököt és zellert, a felkarikázott répát, az átttört fokhagymát, majd alaposan összekeverjük. Alacsony hőfokon, fedő alatt kb. 10-15 percig pároljuk.
A puhára párolódott zöldségeket megszórjuk liszttel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a gyömbért, összekeverjük, majd hozzáöntjük a zöldség alaplevet és a tejet. Továbbra is alacson hőfokon forraljuk össze a levest. Pár perc után botmixerrel pürésítjük.
A bagettet felszeletjük, megszórjuk a reszelt cheddar sajttal, és előmelegített sütőben, 200 fokon, 5 perc alatt sajtos pirítóst készítünk belőle.
Az elkészült sütőtökkrémlevest tányérokba szedjük, tökmagolajjal meglocsoljuk, pirított tökmaggal megszórjuk, és a sajtos pirítóssal kínáljuk.
Francia hagymaleves
Hozzávalók
4 közepes db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 l csirke alaplé
1 ek vaj
2 ek olívaolaj
1 dl fehérbor (száraz)
szerecsendió ízlés szerint
fehér bors ízlés szerint
15 dkg sajt (reszelt, karakteresebb ízű félkemény sajt a legfinomabb)
3 evőkanál finomliszt
4 szelet toast kenyér
Elkészítés
A fokhagymát apró kockákra, a vöröshagymát vékony karikákra vágjuk; a vajon és az olívaolajon lassú tűzön megdinszteljük.
Meghintjük két evőkanál liszttel, párszor megkeverjük, majd felöntjük forró húslevessel.
Hozzáadjuk a fehérbort, megfűszerezzük és forrás után még15 percig főzzük. (A hagymát ekkor botmixerrel pépesíthetjük, én azonban jobban szeretem hagymadarabokkal, így nálam ez a lépés elmarad.)
A leveses tálkákba reszelt sajtot teszünk, erre merjük a levest, frissen őrölt borsot tekerünk rá, hozzá pirítóst tálalunk.
Világbajnok göngyölt csirkemell
Hozzávalók
4 db csirkemellfilé
só
bors
20 dkg trappista sajt
1 üveg szárított paradicsom
kakukkfű
Elkészítés
A csirkemelleket szétnyitjuk, óvatosan kiklopfoljuk, sózzuk és borsozzuk. A sajtot nagylyukú reszelőn lereszeljük. A szárított paradicsomokat félbe vágjuk.
Mindegyik csirkemellre teszünk néhány darab szárított paradicsomot a csirkemell méretétől függően, majd ráhalmozzuk a sajtot is, megszórjuk kakukkfűvel. A csirkemellet felgöngyöljük.
A felgöngyölt csirkemelleket szorosan alufóliába csavarjuk, majd tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük, majd a levesszük az alufóliákat és 5 perc alatt megpirítjuk.
Sütőben sült csirkemell sajttal
Hozzávalók
2 evőkanál olívaolaj
2 csirkemell
1 tojás
1 bögre Panko-morzsa
1 bögre reszelt parmezán sajt
1 teáskanál oregánó
1 teáskanál só
1 csipet bors
1 csipet fokhagymapor
1 bögre paradicsomszósz
reszelt mozzarella
petrezselyem
Elkészítés
Béleljünk ki egy tepsit alufóliával, kenjük meg az olívaolajjal. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Vágjuk félbe hosszában a csirkemelleket, így kapunk 4 mellszeletet. Klopfoljuk ki, sózzuk és borsozzuk meg, majd tegyük félre.
Keverjük össze egy tálban a kenyérmorzsát, a reszelt sajtot, a sót, a borsot, a fokhagymaport és az oregánót.
Forgassuk meg a tojásban a csirkemelleket, majd a sajtos keverékben is. Jól nyomkodjuk rá a sajtos kenyérmorzsát, hogy rátapadjon. Mehet a tepsire, majd a sütőbe 15-20 percre.
Fordítsuk meg a csirkeszeleteket, öntsünk rá paradicsomszószt, a lereszelt mozzarellát, szórjuk meg petrezselyemmel és tegyük vissza a sütőbe még néhány percre. Amint a sajt megolvadt és megpirult, már kész is.
Mézes-mustáros csirkecomb
Hozzávalók
6 db csirkecomb
só
2 ek méz
2 ek mustár
2 ek ketchup
0.5 dl olaj
1 tk gulyáskrém
chili
fűszerkeverék
olaj
Elkészítés
A combokat megmossuk, szárazra töröljük és besózzuk.
Összekeverjük a mézet, a mustárt, a ketchupot, az olajat, a gulyáskrémet, a chilit és a fűszerkeveréket. Ebbe a szószba beletesszük a húst, és a hűtőben állni hagyjuk (legjobb, ha egy éjszakán át).
Másnap egy hőálló tálba tesszük a bepácolt combokat, aláöntjük az olajat és ugyanennyi vizet, lefedjük alufóliával. 170 fokos sütőben 30 percig sütjük, ekkor levesszük róla a fóliát, majd még 15-20 percig sütjük.
Tejszínes-mustáros csirke almával
Hozzávalók
1.5 kg csirke
5 dkg vaj
só
bors
8 fej mogyoróhagyma
10 dkg szárzeller
3 dl száraz fehérbor
3 dl húsleves alaplé
2 db alma
2 ek kukoricaliszt
5 ek tejszín
2 ek mustár
2 ek tárkony
Elkészítés
Az egész csirkét szétbontjuk, megpirítjuk 3 dkg felforrósított vajon, majd sóval és borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a megtisztított hagymát, a feldarabolt zellert, és néhány percig együtt pirítjuk, majd felöntjük a borral és az alaplével. Felforraljuk, lefedjük alufóliával, és 190 fokos sütőben 40 percig sütjük.
A megmaradt vajat felforrósítjuk, és megpirítjuk rajta a kimagozott, gerezdekre vágott almákat. A kukoricalisztet simára keverjük 2 ek tejszínnel. Kiemeljük a húsdarabokat az edényből, majd a tejszínes kukoricalisztet, a megmaradt tejszínt, a mustárt és a tárkonyt hozzákeverjük a pecsenyeléhez.
A mártást 3 percig főzzük, sózzuk, borsozzuk. A hús-, a zöldség- és az almadarabokat beleforgatjuk a mártásba, majd forrón, friss kenyérrel kínáljuk.
Mogyoróvajas sajttorta
Hozzávalók
Az alaphoz
20 dkg zabkeksz
8 dkg olvasztott vaj
15 dkg mogyoróvaj
A töltelékhez:
25 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
1 tk vaníliakivonat
1 db narancs (reszelt héja)
A tetejére
17,5 dkg tejföl
2 ek porcukor
földimogyoró
Elkészítés
A kekszet késes aprítóval morzsásra aprítjuk, majd összekeverjük az olvasztott vajjal és a mogyoróvajjal. A masszát egy sütőpapírral bélelt 18 cm - es kapcsos tortaformába nyomkodjuk és 170 °C - on 5 percig elősütjük.
A töltelékhez összekeverjük a mascarponet, a porcukrot, a vaníliát, és a narancs lerestelt héját, simára keverjük, ráöntjük a kekszes alapra és 150 °C - on kb 45 percig sütjük.
A tejfölt kikeverjük a porcukorral, ráöntjük a töltelékre és visszatesszük a sütőbe 10 percre.
A tortát a formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd tálaláskor a tetejére durvára vágott mogyoróval díszítjük.
Kávés-csokis álomdesszert
Hozzávalók
1 csom főzés nélküli pudingpor
4 dl tej
8 db babapiskóta
0.5 dl kávé
10 dkg étcsokoládé
1 ek olaj
2 dl habtejszín
A tetejére
dió
mandula
Elkészítés
A pudingport elkeverjük 3 dl tejjel, majd egy jénai tálba simítjuk.
A baba piskótákat a maradék 1 dl tejjel elkevert kávéba mártogatjuk, majd a puding tetején elrendezzük őket.
A csokoládét az olajjal felolvasztjuk, és a piskótarétegre öntjük. Kihűtjük.
A habtejszínt kemény habbá verjük, majd a hideg tejszínhabbal díszítjük a tetejét, végül ízlés szerint megszórjuk a tört dióval vagy mandulával.
2-3 órára hűtőbe tesszük, majd tálaljuk.
Hógolyó pofonegyszerűen
Hozzávalók
25 dkg túró
18 dkg porcukor
1 csom vaníliás cukor
13 dkg kókuszreszelék
Elkészítés
A hógolyó elkészítéséhez a túrót egy tálban villával alaposan összenyomkodjuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukort és 10 dkg kókuszreszeléket, majd jól összedolgozzuk.
A masszából nedves kézzel diónyi golyókat formázunk, végül megforgatjuk őket a maradék kókuszreszelékben. (Ha a massza túl száraz, kevés vízzel lazíthatjuk.)
A hólabdákat legalább 30 percre a hűtőbe tesszük, majd hidegen tálaljuk.