Ugrás a tartalomra
x

Olly Alexander: „Hiszem, hogy mindenkinek, aki ma itt van, joga van megváltoztatni a történelmet”

Olly Alexander, a Years And Years frontembere megindító és fontos beszédet mondott a Glastonbury Fesztiválon. Az LMBTQ-közösség képviselőjeként többek között arról is beszélt, hogy végre fel tudja vállalni másságát, többé már nem szégyenkezik miatta. 

Már véget ért a Glastonbury Fesztivál, amelyen Olly Alexander, a Years And Years nevű brit zenekar énekese is fellépett zenekarával. Ha már a övé volt a színpad, megragadta az alkalmat, hogy elmondja, miért utal egyre többször homoszexualitásra a szövegeiben.

"Homoszexuális vagyok, és mostanában sokat beszélek a homoszexualitásról"

– mondta Alexander a színpadon.

Alexander

 

Az énekes azt is elmondta, bizonyára sok ember szeretné, hogy végre befogja. Azonban Alexander sokáig szégyellte másságát, és most úgy véli, itt az idő, hogy bepótolja mindazt, amit anno emiatt az érzés miatt elszalasztott. Napokkal a Stonewall-lázadás 50. évfordulója után, a művész pontosan tudja, milyen fontos szerepe van a történelemnek, különösen az LMBTQ-t érintő kérdésekben. Alexander szerint az emberek azért nem szeretik használni a homoszexuális kifejezéseket, mint a queer, az LMBT vagy LMBTQ, mert ezeknek a szavaknak komplikált és szomorú története van.

Popsztárok hívják fel a figyelmünket a depresszió súlyosságára / ContextUs

A serdülők között a depressziósok száma 30%-kal emelkedett az elmúlt évtizedben. Azt is megfigyelhetjük azonban, hogy ez a generáció talán jobban hangot tud adni a szenvedésének, mint ezelőtt akármelyik. Erre pedig kétség kívül nagy hatással vannak a popsztárok, hiszen Selena Gomez, Pete Davidson és Lady Gaga is nagy figyelmet szentelnek ennek a problémának.

A Stonewall-lázadás azonban nem az első pontja ennek a nehéz küzdelemnek.

"A harc már a Stonewall előtt megkezdődött, ma is tart, és holnap is folytatódni fog, a jövőben. De a jövő nincs meghatározva. És a történelmünket nem lehet megjósolni vagy azt, hogy mit kell vele kezdeni. Hiszem, hogy mindenkinek, aki ma itt van, joga van megváltoztatni a történelmet. Mindennap alakítjuk, és csak rajtunk múlik, meg akarjuk-e változtatni a világot. Úgy hiszem, nincs valódi egyenlőség, amíg nem vetünk véget a rasszizmus elleni harcnak […] amennyiben el szeretnénk jutni valahova, anélkül, hogy bárkit hátrahagynunk, segítenünk kell egymásnak"

– mondta megindító beszédében Alexander.

Amióta a Years And Years ismertté vált, Alexander nem csak a homoszexuális és queer emberek életének megkönnyítésén fáradozik, hanem rendszeresen felhívja a figyelmet a mentális egészséggel kapcsolatos témákra is.

 

contextus.hu

Borító: gq.com

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux