Ugrás a tartalomra
x

Elton John megható visszaemlékezése: Freddie Mercury utolsó napjaiban is másokra gondolt

Milliók ragadott magával a színpadon Freddie Mercury. Kevesen tudták azonban, hogy a Queen frontemberének sztárallűrjei, sokszor eltúlzott előadói pózai mögött egy érzékeny, aranyszívű ember lakozott, és ilyen is maradt haláláig.

Közeli barátja, Elton John nemrég megjelent A szeretet a gyógyír (Love is the Cure) című könyvében felidézi azokat a tragikus eseményeket, amelyek Mercury halálához vezettek. Leírja, hogy Freddie, még akkor is, amikor tudta, hogy hamarosan meghal, még mindig másokra gondolt.

Elton John leírja, hogy Mercury-nál 1987-ben diagnotizálták az AIDS-et és akkor ezt rögtön el is mondta neki. A világ azonban csak 1991. november 23-án, halála előtt egy nappal értesült róla, mert amilyen energia-bomba volt a színpadon, olyan zárkózott a magánéletben. Mindketten tudták, hogy ez a betegség milyen keserves halált jelent.

Elton szerint azonban Freddie nagyon bátran viselte mindezt. Megőrizte a látszatot, továbbra is játszott a Queen-nel, vidám társasági ember maradt, és ugyanolyan nagylelkű mint azelőtt.

Állapota a 80-as évek végére rosszabbott. „Szinte elviselhetetlen volt számomra látni, hogy az abszolút fényt hogyan felfalta az AIDS. A végén teste már tele volt a Kaposi-szarkóma okozta sebekkel. Csaknem teljesen megvakult.

Olyan gyenge volt, hogy állni is alig bírt. Senki nem vetette volna a szemére, ha utolsó napjaiban csak magára gondol. De ő nem ilyen volt. Ő másokért élt.

Hetekkel halála után, Karácsony napján tudtam meg, hogy Freddie hagyott még rám valamit, ami az önzetlenségéről tanúskodott. Egy barátom keresett fel és egy csomagot hozott: egy párnahuzatba csomagolt festmény volt egyik kedvencemtől, Henry Scott Tuke-tól. És volt hozzá egy üzenet is Freddie-től. Évekkel korábban beceneveket találtunk ki egymásnak, női alteregóinknak. Én lettem Sharon, ő pedig Melina. „Kedves Sharon, tudom, hogy örülni fogsz ennek. Szeretettel, Melina. Boldog karácsonyt.”

Negyvennégy éves voltam akkor, és sírtam, mint egy gyerek. Itt volt egy gyönyörű ember, aki AIDS-ben haldoklott és utolsó napjaiban azon törte a fejét, hogy kitaláljon nekem egy szép karácsonyi ajándékot. Bármilyen szomorú is volt az a pillanat, gyakran mégis ez jut eszembe, amikor Freddie-re gondolok, mert benne van az ő egész jelleme” – írta az örök barát.

Forrás: Szeretlek Magyarország

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux