Ugrás a tartalomra
x

Még tart a farsang...

Az idei farsang január 6-tól február 23-ig tart.Január 6-án vízkereszt napjával lezárult a karácsonyi ünnepkör, és elkezdődött a télbúcsúztató-tavaszváró időszak, a húsvét előtti negyvennapos böjt kezdetéig, hamvazószerdáig tartó farsang.A farsang hossza változó, attól függően, hogy mikor van húsvétvasárnap. Ettől a naptól számolunk vissza negyven hétköznapot és szombatot (összesen a vasárnapokkal együtt 46 napot), így megkapjuk a nagyböjt időszakának kezdetét, hamvazószerdát.

E számítás szerint 2023-ban hamvazószerda február 22-ére esik, ekkor kezdődik a negyven napos nagyböjt, mely húsvétvasárnapig, április 9-ig tart.

Mutatunk nektek néhány jellegzetes farsangi ételt.Egyes vidékeken, például az Alföldön, a zsíros ételeket és bőséges lakomákat kedvelik, hogy jó legyen a termés, és kövérre hízzanak a háziállatok. Az Északi-középhegység falvaiban sült húst, pogácsát, friss töpörtyűt, kolbászt és káposztát kínálnak. A Mura folyó menti falvakban előkerül a kocsonya  és a jófajta házi pálinka is.A bőséges kínálatban mindenhol megjelennek az édességek, többek között a farsangi fánk.  Egyes vidékeken pampuskának, máshol szalagos fánknak, csörögének vagy talkedlinek (kettős fánknak) nevezik. Sok helyen a fánknak mágikus erőt tulajdonítottak, ezért az első süteményt kiszárították, porrá törték, és később gyógyszerként a beteg állatok ételébe keverték.

Savanyú becsinált leves

Hozzávalók

40 dkg sertéscsülök

bors
majoránna
0.5 dl olaj
1 db hagyma
4 db babérlevél
20 dkg burgonya
1 tk étkezési keményítő
2 dl tejföl
4 tk tárkonyecet
4 db tojás

Elkészítés

Kockára vágjuk a húsos sertéscsülköt. Megszórjuk sóval, borssal és majoránnával, majd megpirítjuk egy fazékban egy kis felforrósított olajon. A húst kivesszük és a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a felaprított hagymát, a babérlevéllel.
Ezután visszatesszük a húst az edénybe. Felöntjük 1 l vízzel, és kb. 30 percig főzzük, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott burgonyát és addig főzzük tovább, amíg minden hozzávaló megpuhul.
Csomómentesre keverünk 2-3 ek hideg vízben étkezési keményítőt, majd hozzáadjuk a tejfölhöz, és a levesbe vegyítjük. Felforraljuk, és tovább főzzük a legalacsonyabb hőfokon.
Hozzáadjuk a tárkonyecetet, jól elkeverjük, hogy örvény keletkezzen benne, és egymás után beleütjük a tojásokat. Ezután már nem kavarjuk, a tojások 2-3 perc alatt megfőnek.

Korhelyleves kolbásszal 

Hozzávalók

4 dkg zsírszalonna
1 szál kolbász
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 db babérlevél
1/2 tk őrölt kömény
1 tk morzsolt majoránna
1 ek édes-nemes paprika

bors
1 ek liszt
50 dkg savanyú káposzta
doboz tejföl
kenyér a tálaláshoz
1 ek liszt
50 dkg savanyú káposzta
doboz tejföl
kenyér a tálaláshoz

Elkészítés

A zsírszalonnát apró kockákra vágjuk, és egy nagy lábasban üvegesre pirítjuk. A karikázott kolbászt is rádobjuk. Ha a kolbász is lepirult, rádobjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
Pár perc után megszórjuk a fűszerekkel és a liszttel, átkeverjük. Belekeverjük az átmosott savanyú káposztát, majd felöntjük kb. 1,5 liter vízzel és fél órán át főzzük.
Behabarjuk a levest: a tejfölt kikeverjük egy merőkanál forró levessel, visszaöntjük, és forralunk rajta egyet.

Tepsis részeges csirke

Hozzávalók

1 db egész csirke

bors
rozmaring
majoránna
60 dkg burgonya
30 dkg brokkoli
20 dkg szárzeller
20 dkg fejtőbab
10 dkg libazsír
2 dl fehérbor
2 fej fokhagyma
20 dkg hagyma
30 dkg kolbász
2 db paradicsom
2 db kápiapaprika
20 dkg cukkini

Elkészítés

Befűszerezzük az egész csirkét sóval, borssal, rozmaringgal és majoránnával. Összekötözzük a lábait, és 1 órán át pihentetjük. Közben a héjában megfőzzünk a burgonyát, majd meghámozzuk, és vastagabb szeletekre vágjuk. Megpároljunk a brokkolit és a szárzellert, majd puhára főzzünk a babot is.
A csirkét tepsibe tesszük, meglocsoljuk 10 dkg olvasztott libazsírral, és 200 fokos sütőbe rakjuk, 10 percre. Ezután 160 fokra csökkentjük a hőmérsékletet. Egy keveset a csirkére locsolunk a fehérborból, majd mellétesszük a burgonyát, a kettévágott fokhagymával és a nagyobb darabokra vágott hagymával együtt.
Letakarjuk a csirkét alufóliával, és kb. 1 órán át sütjük. Közben folyamatosan pótoljuk az elpárolgott bort. 45 perc után levesszük róla a fóliát, és mellétesszük a felkarikázott magyaros kolbászt, a paradicsomot és kicsumázott kápiapaprikát. Az utolsó 10 percre tegyük a tepsibe a felszeletelt cukkinit a brokkolival, a zellerrel és a babbal együtt. Salátával és friss kenyérrel tálaljuk.

Vörösboros marhapörkölt 

Hozzávalók

A pörkölthöz:
3 ek olaj
2 fej vöröshagyma
80 dkg marhalábszár
2 tk édes-nemes paprika
4 dl száraz vörösbor
2 db paradicsom
1 db t. v. paprika

őrölt fekete bors
őrölt kömény

A nokedlihez:
50 dkg liszt
3 db tojás

Elkészítés

Lábasban felforrósítjuk az olajat, és üvegesre sütjük rajta a meghámozott, felaprított hagymát. Rádobjuk a megtisztított, felkockázott marhalábszárat, és nagy lángon, kevergetve fehéredésig sütjük.
Ezután lehúzzuk a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, elkeverjük, majd visszatesszük a tűzre, felöntjük a borral, és közepes lángon addig főzzük, amíg a hús omlósra puhul, és sűrű szaft keletkezik.
Közben néhányszor megkeverjük, és az elpárolgott folyadékot pótoljuk egy kevés vízzel vagy borral. A főzési idő felénél hozzáadjuk a kimagozott, felkockázott paradicsomot és paprikát, továbbá egy kevés sót, őrölt borsot és köményt.
A nokedlihez összekeverjük a lisztet az elhabart tojásokkal. Annyi vizet öntünk, hogy sűrűn folyós tésztát kapjunk, majd lobogó, sós vízbe szaggatjuk. Akkor van kész, ha a nokedlik feljönnek a víz tetejére. Végül leszűrjük. Ezzel tálaljuk a pörköltet.

Szalagos fánk

Hozzávalók

3,5 dkg friss élesztő
5 ek porcukor
4-4,5 dl tej
70 dkg finomliszt (+ a nyújtáshoz)
1 db tojás
3 db tojássárgája
7 dkg vaj
1/2 dl rum
1 rúd vanília kikapart belseje
1 db narancs héja (reszelve)
A sütéshez:
olaj
A tálaláshoz:
lekvár
porcukor

Elkészítés

Az élesztőt felfuttatjuk a kevés cukorral elkevert langyos tejben. A tálba tesszük a többi hozzávalót is, és lágy tésztát dagasztunk belőle. Dagasztás közben figyeljük a tésztát, ha kell, még adhatunk hozzá kevés tejet. Letakarva duplájára kelesztjük, nagyjából 40 perc alatt.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk. 6,5 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszúrjuk a fánkokat belőle. A maradékot összegyúrjuk, nyújtjuk és kiszaggatjuk, körülbelül 30 db fánk lesz belőle. Letakarva pihentetjük fél órán keresztül őket.
Nagyobb, fedeles lábosban olajat melegítünk, legalább kétujjnyi magasan legyen benne. Kis lángon sütjük a fánkokat, mert különben nagyon hamar megég kívül, belül pedig nyers marad. Sütés előtt a fánkok közepét benyomjuk az ujjunkkal, és a lyukkal lefelé tesszük az olajba őket. Fedő alatt sütjük nagyjából 1,5 percig, majd a másik oldalukra fordítva, fedő nélkül is ennyi ideig.
A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajt leitassuk róluk. Porcukorral meghintve, frissen tálaljuk, lekvárt adunk mellé.

Rózsafánk

Hozzávalók

40dkg liszt
2 dkg cukor
1 csipet só
10 dkg hideg vaj
4 db tojássárgája
0.5 dl rum
1 tk citromlé
1 dl tejföl
tojásfehérje
olaj
porcukor (a tálaláshoz)
lekvár

Elkészítés

A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a cukrot és a sót, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a rumot, a citromlevet és annyi tejfölt, hogy közepes keménységű tésztát kapjuk. Összegyúrjuk, és hideg helyen 10 percig pihentetjük.
A tésztát 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, és 3 különböző méretű, kör alakú kiszúróval kiszúrjuk (mindegyik méretből ugyanannyit). Mindegyik kört a közepe irányában 4-5 helyen bevágjuk arányos távolságra egymástól (vigyázva, nehogy átvágjuk).
Egymásra helyezünk 3 különböző nagyságú tésztakört úgy, hogy felülre kerüljön a legkisebb. Az összeillesztésnél az ujjunkat tojásfehéréjébe mártjuk, és megkenjük vele a tészták közepét is, majd az egészet középen összenyomjuk (a tojásfehérje segít egyben tartani őket sütés közben).
Egy lábasban olajat melegítünk. Ha már elég meleg, de még nem forró, kis adagokban kisütjük benne a rózsafánkokat. Ha kisültek, papírtörlővel bélelt tányérben lecsepegtetjük, még melegen megszórjuk porcukorral. Lekvárral kínáljuk.

Klasszikus csörögefánk

Hozzávalók

25 dkg búzaliszt
2 g porcukor
1 csipet só
5 dkg vaj
3 db tojássárgája
1.5 dl tejföl
olaj
porcukor (a tálaláshoz)

Elkészítés

A porcukorral és sóval elkevert lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáját, végül a tejfölt, és lisztezett felületen jól kidolgozzuk a tésztát. Ezután becsomagoljuk és 10-15 percre a hűtőbe tesszük.
Pihentetés után a megtisztított, lisztezett munkafelületen, sodrófával kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát. Egy éles késsel a tésztát rombuszokra, vágjuk, majd a közepükön egy hosszanti bemetszést ejtünk.
A rombuszokat egyenként a kezünkbe vesszük, és az egyik sarkát áthúzzuk a bemetszésen. Így alakul ki a jellegzetes csöröge-forma.
Ha mindegyiket megformáztuk, felforrósított olajban kis adagokban, egyszer forgatva aranyszínűre sütjük a fánkokat.
A kisült csörögéket, még melegen megszórjuk porcukorral. Tálaláskor lekvárt kínálhatunk hozzá.

Almás fánk sütőben sülve

Hozzávalók

40 dkg finomliszt
2 dkg élesztő
1 dl tej
2 db tojás
2 ek cukor
5 dkg vaj
1 ek rum
1 tk fahéj
1 db citromhéj (reszelt )
1 fél citromból nyert citromlé
2 ek levendulaszirup
2 közepes db alma (durvára reszelve)
1 teáskanál napraforgó olaj (spray)
2 ek porcukor (a szóráshoz)
fahéj ízlés szerint (a szóráshoz)

Elkészítés

A langyos tejhez egy kis cukrot adva az élesztőt felfuttatjuk rajta.
A megkelt élesztős tejhez adjuk az összes többi anyagot, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle, legvégére hagyva a lereszelt almát. Langyos helyen 3/4 - 1 órát kelesztjük, majd kinyújtjuk ujjnyi vastagra.
Ujjnyi vastag csíkokat vágunk a tésztából, és feltekerjük csigaformára.
Sütöpapírral bélelt tepsibe tesszük egymástól távol, mert még nőni fognak.
Tetejüket olajspray-vel óvatosan lespricceljük, és előmelegített sütőben megsütjük.
Fahéjas porcukorral szórva tálaljuk.

Végül egy fánkmentő recept: ha valami véletlen folytán megmaradna néhány szalagos fánk,készítsünk belőle fánkrakottast:

Csokoládés fánkrakottas

Hozzávalók

7 dl tej
3 evőkanál finomliszt
3 ek cukrozatlan kakaópor
1 db tojássárgája
10 dkg étcsokoládé
5 dkg tejcsokoládé
1 marék mazsola
5 dkg tőzegáfonya
0.5 dl rum
1 csomag vaníliás cukor
2 teáskanál vaníliaaroma
2 ek cukor
1 ek vaj (a forma kikenéséhez)

Elkészítés

A mazsolát és az áfonyát beáztatjuk 1 dl víz és a fél dl rum keverékébe.
A szikkadtszalagos fánkokat kis darabokra vágjuk.
A tejbe szórjuk a lisztet, a vaníliás cukrot, a cukrot, a kakaót, és a tojás sárgáját is beleütjük.
Elkeverjük, lassú tűzön felforraljuk, közben beletördeljük a csokit is. Sűrűre főzzük. Ha kész, kivajazott formába szórjuk a fánkdarabokat, és a kicsavart mazsolát és áfonyát.
Ráöntjük a csokikrémet, és alaposan összeforgatjuk, hogy mindenhol érje a fánkot a csoki.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig sütjük. Ha kerek formában sütöttük, kicsit pihentessük (kb. 20 perc) aztán borítsuk ki. Szeletelhetjük, mint a tortát, vagy kanalazhatjuk, mint a somlóit.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux