Ugrás a tartalomra
x
""

Madonna a Stonewallban szilveszterkor mindenkit meglepett

A Pop Királynője a törzsvendégeket könnyek között és levegőért kapkodva hagyta ott, igazi Madonnai stílusban.

Madonna meglepetésvendég volt New York legendás meleg lokáljában, a Stonewallban szilveszter alkalmából, hogy bedurrantsa 2019-et, és hogy megemlékezzen az 50 évvel ezelőtti, 1969-es Stonwall lázadásokra, amikor is az LMBTQ+ közösség már megelégelte a rendőrség folyamatos és önkényes razziáit, és erőszakos eszközökhöz nyúlt. Elérte célját, hisz egy év múlva már büszkén vonultak New York város utcáin. A többi már történelem…

Mivel az akkori események vezettek a modern LMBTQ+ liberalizációs mozgalmakhoz és inspirálták az aktivistákat az első igazi Prideok megszervezésében NY-on kívül Los Angelesben, San Fransisco-ban és Chicago-ban, a korai és a későbbi években.

Idén nyáron New York otthont fog adni a WorldPride nevű rendezvénynek, és queerek és szimpatizánsaink millióit várja a világ minden részéből, hogy méltó módon megünnepeljék a jeles évfordulót.

A Stonewall Inn Manhattan Greenwich negyedében található, és a Pop Királynője nem okozott csalódást. Nemrég ő lett a Stonewall Nagykövete, amely projekt múlt júniusban indult abból a célból, hogy tudatosságra neveljen az 1969-es felkelések kapcsán.

Madonna több, mint száz embernyi tömeg előtt szólalt fel:

„Ötven éve áldozzuk fel magunkat, ötven éve álljuk ki a diszkriminációt, a gyűlölködést – és ami a legrosszabb: az érzéketlenséget. És minden itt kezdődött, a Stonewallban. Sose hagyjuk, hogy feledésbe merüljenek a Stonewall-i Lázadások, és őket se feledjük, akik bátran kiálltak, és azt mondták: ’Elég volt’! Elég a brutalitásból, elég az erőszakból, ami zaklatta ezt a közösséget. Elég a stigmatizálásból! Elég az elnyomásból! Elég a fájdalomból és a szenvedésből!... Évekig volt az erőszak és az emberek rendőrségi razziák általi megalázása közös jelenség a meleg szentélyekben, szerte az országban. A diszkrimináció és az igazságtalan bánásmód túlment az értelem határán. Ahol az LMBTQ+ közösség összegyűlt, egyik hely sem volt valódi biztonságban, és bátyjaink és nővéreink nem tudtak szabadon ünnepelni, mint mi ma este. És nekünk sosem szabad ezt elfelejtenünk. Fél évszázaddal később a Stonewall egy meghatározó pillanat és kritikai fordulópont történelmi helyszínévé vált – az LMBTQ+ jogokat bekatapultálta a nyilvánosságba, beszélünk róluk, öntudatunkra ébredtünk, és felpezsdültek az aktivista tevékenységek… Így kell ezt csinálni!"

Mondta az üvöltő, őrjöngő, üdvrivalgó tömegnek.

(The Advocate Magazine)

Nézd meg a videót! (Automatikus angol felirattal)

Lancois

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux