Ugrás a tartalomra
x

Eurovision 2018. A meleg szerelmesekről szóló dal a döntőben!

 

Az európai dalverseny döntőjét ma 21.00 órától élőben közvetíti a Duna Televízió is.

„Sodródtunk, mint két jéghegy kint az óceánon. Mindent megtettem, hogy a közelemben tartsalak, de gondot okozott a víz” – énekli az ír Ryan O'Shaughnessy. A dal két fiú szerelméről szól, de ez csak a klipből derült ki. A srácok a városban sétálnak, megbámulják őket az emberek, de ők nem zavartatják magukat, megfogják egymás kezét és a lassan elnéptelenedő, éjszakai utcán táncolni kezdenek.

Ryan 25 éves, 1992. szeptember 27-én született, s az ír tévé Fair City című szappanoperájában szerepelt éveken át, majd színészi karrierjét feladta a zene kedvéért. Jól tette, summázhatjuk véleményünket a zeneszámot hallgatva. Korábban, 2012-ben feltűnt az írországi The Voice-ban és a Britain’s Got Talent-ben is. A két verseny egyszerre volt, azonban miután elsőként kiesett a The Voice-ból, már minden probléma nélkül tudta folytatni a versenyzést a brit tehetségkutatóban, ahol egészen a döntő ötödik helyéig jutott.

Győzelmek számát tekintve Írország az Eurovíziós Dalfesztivál legsikeresebb országa. Eddig hétszer sikerült megszerezniük a trófeát, azonban az elmúlt években minden próbálkozásuk sikertelen volt. A legutóbbi négy alkalommal egyszer sem jutottak az elődöntőkből a fináléba. Idén Írország ismét belső választással jelölte ki képviselőjét. Az RTÉ úgy döntött, hogy Ryan O’Shaughnessy utazik Portugália fővárosába, hogy hazája színeiben részt vegyen a világ legnagyobb zenei versenyén. Ryan versenydala a Together, amelyet Mark Caplice, Laura Elizabeth Hughes és Ryan közösen szerzett. Azt remélik tőle, hogy ő talán végre véget vet a sikertelen próbálkozások sorának – írja az eschungary.hu oldal.

https://www.youtube.com/watch?v=XAEjQXzW4Uc

Habár a dal szövege csupán a szerelemről szól, a klipben történő utalás a meleg érzelmekre már előre botrányt okozott. Az orosz közszolgálati televízió még márciusban közölte, hogy nem fogják közvetíteni az ír fellépő produkcióját, ha abban melegek közti csók lesz látható. Az elődöntőben azután nem is játszottak be részleteket a klipből, viszont a két táncos fiú élőben megjelent a színpadon, s előadtak néhány részletet a koreográfiából, igaz csók nélkül.

Az idei zenei fesztivál azonban így sem múlt el botrány nélkül. Az egyik legnépszerűbb kínai tévétársaság, a Mango TV közvetítette az Eurovíziós Dalfesztivált Kínában. Több nézőnek feltűnt, hogy a csatorna az első elődöntő alatt kitakart egy szivárványszínű zászlót, ami a meleg és leszbikus közösségek szimbóluma. A Mango TV emellett bejelentette, hogy az albán Eugent Bushpepa Mall című dalát nem közvetíti majd a döntőn, amiért két férfi táncos közel kerül egymáshoz az előadás alatt – írta a BBC.

Az Európai Műsorszórók Egyesülete (European Broadcasting Union, azaz EBU) azonban nem sokat teketóriázott. Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a cenzúrázott adást közvetítő kínai tévétől megvonták az akkreditációt és megtiltották nekik, hogy a mai döntőről közvetíthessenek. Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy igaz, hogy az albán dal klipjében is kerülnek közel egymáshoz azonos nemű táncosok, de nincs benne meleg utalás. A kínai tévétársaság valószínűleg az ír dalra gondolt, csak valahogyan a távolból eltévesztették az országot.

Akinek tehát tetszik a dal és Ryan O’Shaughnessy előadása, nyomjon rá este néhány szavazatot az Eurovision 2018. döntőjében! Mellesleg ezzel a homofóbiának is ad egy kisebb pofont!

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux