Ugrás a tartalomra
x

Könyvajánló: Marton Krisztián - Bőgőmasina

A könyv írójával készült riportot itt tudjátok olvasni.

316 oldal     Leányvállalat kiadó, Budapest 2023

"Az Amerikába jöttem ugyan tizenkettes karikával ment, de anyu rákérdezett a kasszánál, és azt mondták, mehetünk, nincs benne erőszak. Már a plakát gyanús volt. Megigézve bámultam a mozi csarnokában, miközben anyuval pattogatott kukoricáért álltunk sorba. Ahogy elindult a vetítés és feltűnt Eddie Murphy karaktere, mocorogni kezdtem a székben. Ugyanolyan barna bőre, sötét szeme és gubancos haja van, mint nekem! Anyura sandítottam, aki mosolyogva nézte a filmet.
Odahajoltam, hogy megkérdezzem, hova valósi ez a bácsi. Hát látod, valami afrikai országból most költözött Amerikába, felelte. Izgatott lettem. Úgy néz ki, mint én és Amerikában él. Szélesre húzta a szám a hazatalálás öröme: Eddie Murphy az apukám. Végre megvan, végre velünk lesz ő is! De hogy fogok szólni neki? "

A félvér, meleg Marci mindig is szeretett volna egy apukát, ha már a sajátját nem ismerte. Gyerekkorában Disney-meséktől fűtött fantáziái szólítják pótapavadászatra; elvágyódó huszonévesként pedig egy egyéjszakás kaland után dönt úgy, hogy ideje megkeresni az édesapját, de a hepiend csak nem akar összejönni. Marci később egy idősebb férfi oldalán próbálja megtalálni a boldogságot, míg rá nem ébred, hogy csak korai traumáját játsza újra.
A tökéletlen, örök optimista Marcival könnyen azonosulhat bárki, akinek érzékenységét gyengeségnek bélyegzi a környezete, és akit szeretetéhsége veszélyes helyekre sodor, legyen szó önpusztító függőségekről vagy egy bántalmazó partner karmairól. A Bőgőmasina Marci egyedi történetén keresztül olyan univerzális témákat feszeget egyszerre könnyed és drámai hangvétellel, mint a korai kötődési minták kihatása a felnőtt párkapcsolatokra, a kívülállóság és az apátlanság, miközben körképet nyújt arról is, hogyan viszonyul a magyar társadalom a sokszínűséghez.

Molyos értékelések

Beleolvasó

A könyv elérhetősége

Alexandra könyvesbolt Kartonált változat 4165 Ft  pk: 1499 Ft 
Leányvállalat könyvesbolt Kartonált változat 4900 Ft  pk: 1800 Ft - személyes átvétel
Írók boltja Kartonált változat 4410 Ft  pk: 1990 Ft - személyes átvétel

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux