Ugrás a tartalomra
x

6 tejberizs, aminél nem létezik csodásabb!

A tejberizs a tökéletes, kényeztető, univerzális fogás, lehet enni reggelire, ebédre, vacsorára, desszertnek, hidegen, melegen, valódi vagy növényi tejjel, és igazi komfortétele mindenkinek, aki szereti. A lényeg, hogy a rizs ne főjön pépesre, de ne is maradjon kemény, a tejet pedig pudingosra sűrítse maga körül, de közben az alja ne égjen le.

Ahhoz, hogy mindezt elérjük, kellenek megfelelő alapanyagok: rizs és teljes tej vagy zsíros kókusztej. A tejberizshez a rizottórizs a legjobb, de egyszerű, hosszú szemű rizsekkel is működik, csak ne legyen zacskós, gyors, barna, basmati vagy jázmin. Lábosnak egy vastagabb, nehezebb verzió a nyerő.

Eredetileg annyi lenne a lényeg, hogy a tejben megfőzzük a rizst, mivel azonban a cél nemcsak puha rizs, hanem az is, hogy egy pudingos, lágyan szaftos közeg vegye körül a végére, tulajdonképpen egy rizottót kell készítenünk. Édes rizottót.

Csakúgy, mint a sima rizs esetében, itt is el kell fogadni, hogy minden rizs máshogy működik, másképp szívja fel a folyadékot, és más keményítőtartalma van, tehát másképp sűríti a körülötte lévő tejet. A lenti recept tehát hozzávetőleges, aszerint kell állítgatni, hogyan látjuk az étel alakulását. Megijedni viszont nem érdemes, de messzire menni sem: a magára hagyott tejberizs alja könnyen odaég. A lényeg: éberség, kevergetés, locsolgatás!

Tejberizs

Alapanyagok:

250 gramm rizs (kerek vagy hosszú szemű, de semmiképp sem zacskós vagy barna)
2 dl víz
egy csipet só
1 liter tej (a növényi tejek közül a zsíros kókusztej működik legjobban)
két evőkanál cukor
egy evőkanál vaj

A rizst a vízzel és a sóval együtt egy lábosba tesszük, a legalacsonyabb lángon főzni kezdjük. Folyamatosan kevergetjük míg be nem szívja a vizet.
Amíg a vízzel fő, egy másik lábosban felmelegítjük a tejet. Nem kell forrnia, csak legyen meleg.
Ha a vizet felszívta a rizs, rámerünk két merőkanálnyi tejet és a cukrot, elkeverjük, és nagyon alacsony lángon, gyakran kevergetve addig főzzük, míg be nem szívja.
Hozzáadjuk a következő két merőkanál tejet, és kevergetve főzzük tovább, míg fel nem szívja.
Ha már csak két merőkanál tej maradt, megkóstoljuk a rizst. Ha puha, örülünk, készen vagyok, ha nem, akkor adunk hozzá még tejet, és folytatjuk a kevergetve főzést.
A legvégén még egy pici tejet adunk hozzá, hogy éppen annyira szaftos legyen, amennyire a fogyasztói szeretik, és belekeverünk egy kanál vajat.

Almaragus tejberizs

Hozzávalók:

A tejberizshez

110 g rizs, 50 ml víz, 250 ml tej, 200 ml habtejszín, 2 csomag vaníliás cukor (10 g-os kiszerelés), 2 ek cukor,

1 db citrom héja, 20 g vaj

Az almaraguhoz

2 db piros alma (kb. 300 g), 1 ek cukor, 2 ek vaj, 2 csipet őrölt fahéj

A tökéletes almaragus tejberizshez először is a rizst alaposan átmossuk, és a vízzel felrakjuk főzni. Mikor már magába szívta a vizet, hozzáöntjük a tej és a tejszín felét, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, valamint a cukrot. Különösen fontos, hogy folyamatosan kevergetve, közepes lángon tovább főzzük, nehogy leégjen. Majd ha ismét magába szívta az összes folyadékot, felöntjük a maradék tejjel és tejszínnel, végül belereszeljük a citrom héját is. 

Az almaraguhoz meghámozzuk és kicsumázzuk az almákat, majd kisebb kockákra vágjuk. Egy serpenyőben karamellizáljuk a cukrot, rádobjuk a kockákra vágott almát, a vajat, és megvárjuk, amíg kissé megpuhul az alma, majd megszórjuk a fahéjjal, és összekeverjük.

Ha már puha a rizs, elzárjuk alatta a lángot, belekeverjük a vajat, és 5-10 percre lefedjük. Ezután átkeverjük, tálakba szedjük, és az almaragut a tetejére kanalazva tálaljuk.

Török sült tejberizs

A sütlac vagyis a török sült tejberizs talán az egyik leghíresebb török desszert a baklava után, egy krémes, egyszerű finomság, ami melegen és hidegen is fogyasztható. Íme a hagyományos, egyszerű sütlac receptje.

Hozzávalók:

100 g rizs, 250 ml víz, 650 ml tej, 150 g kristálycukor, 2 tk vaníliaaroma, 2 ek keményítő

A török sült tejberizs elkészítéséhez a rizst puhára főzzük a vízben, majd ha megpuhult, hozzáadunk 500 ml tejet, a cukrot és a vaníliaaromát. Tovább főzzük kb. 5 percig, aztán a maradék tejben elkeverjük a keményítőt, és ezt is hozzáadjuk a rizshez. Puding állagúra főzzük, és egy kis cserépedénybe öntjük.

A sütőt beállítjuk 190 fokra, az aljába pedig teszünk egy tepsibe vizet. Ha elérte a kívánt hőfokot, 10-15 perc alatt készre sütjük a tejberizst. Én most az alapreceptet mutattam meg nektek, de citrushéjjal vagy rózsavízzel még izgalmasabbá tehetitek ezt a krémes finomságot.

Epres tejberizs

A tejberizs már önmagában is egy szuper kis nassolnivaló. De eperrel még különlegesebbé varázsolhatod.

Hozzávalók :

110 g rizs, 50 ml víz, 250 ml tej, 200 ml habtejszín, 2 csomag vaníliás cukor (10 g-os kiszerelés), 2 ek cukor, 1 db citrom héja, 20 g vaj, 250 g friss eper, néhány mentalevél

Az epres tejberizs egy egészen gyors reggeli, vagy délutáni nasi. A rizst átmossuk, és a vízzel felrakjuk főzni. Mikor magába szívta a vizet, hozzáöntjük a tej és a tejszín felét, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, valamint a cukrot. Folyamatosan kevergetve, közepes lángon tovább főzzük, majd ha ismét magába szívta a folyadékot, felöntjük a maradék tejjel és tejszínnel, végül belereszeljük a citrom héját is. 

Ha már puha a rizs, elzárjuk alatta a lángot, és belekeverjük a vajat. Az eperből néhány szemet félreteszünk a tálaláshoz, a többit botmixer segítségével pürésítjük, és belekeverjük a kész tejberizsbe. Tálakba szedjük, a tetejét friss eperrel és mentával díszítjük.

Vegán banános tejberizs rizstejjel

Tejberizs nem csak gyerekeknek, ráadásul vegánul, banánnal. Édesszájúaknak kifejezetten ajánljuk akár reggelire vagy vacsorára.

Hozzávalók:

220 g rizs, 100 ml víz, 500 ml rizstej, 400 ml növényi tejszín, 4 ek cukor (kb. 80 g), 1 db banán (tisztítva kb. 120 g), kakaópor a tálaláshoz

A tejberizs rizstejjel is tuti! A rizst vízzel alaposan átmossuk, majd felrakjuk főzni a vízzel. Amikor felszívta a vizet, felöntjük a rizstej és a növényi tejszín felével, beleszórjuk a cukrot, és folyamatosan kevergetve, közepes lángon ismét addig főzzük, amíg magába szívja a folyadékot.

Ezután felöntjük a maradék tejjel és tejszínnel és addig főzzük, amíg a rizs teljesen meg nem puhul. Ekkor elzárjuk a tűzhelyet, és fedő alatt még 10 percig pihentetjük. A banánt egy villával krémesre törjük, és belekeverjük a tejberizsbe. Kakaóporral vagy fahéjjal megszórva tálaljuk.

Diós tejberizs

A tejberizst, ahogyan a tejbegrízt is, legfőképp fahéjjal, kakaóporral vagy épp lekvárral szoktuk enni, na de higgyétek el, hogy a diós változata is épp olyan finom, mint a klasszikusok.

Hozzávalók:

200 g rizs, 200 ml víz, 700 ml tej, 100 g darált dió, 10 g vaníliás cukor, 4 ek cukor, 1 db citrom reszelt héja, 30 g vaj

A tálaláshoz

30 g durvára vágott dió

A diós tejberizs elkészítéséhez a rizst átmossuk, és egy száraz edényben, magasabb hőmérsékleten kissé lepirítjuk, de vigyázzunk, ne égjenek meg a szemek. Azután lejjebb vesszük a lángot, és felöntjük a vízzel a rizst. Mikor magába szívta a vizet, felöntjük a tejjel, majd beleszórjuk a darált diót. Mehet bele a vaníliás cukor, a cukor és a citromhéj is.

Alacsony lángon addig főzzük a rizst, amíg megpuhulnak a szemek, és magukba szívják a folyadékot. A végén belekeverjük a vajat, majd kis tálakba szedjük a tejberizst, és apróra vágott dióval tálaljuk.

Tejberizs tiramisu

A tiramisu rengeteg ember hatalmas kedvenc desszertje. Ha esetleg ti is jártok úgy egyszer, hogy tiramisut rendel a család, de nem kaptok mascarponét sehol akkor, kamuzzátok el kicsit, és készítsétek tejberizsből. Nagyon finom, krémes, kávés, gyönyörűen rétegezhető, és nagyon finom

Hozzávalók:

220 g rizs, 100 ml víz, 500 ml tej, 400 ml tejszín, 1 rúd vanília vagy 1 csomag vaníliás cukor, 130 g cukor, 1 db citrom reszelt héja, 30 g vaj, 3 db tojás (nagyobb), 220 g babapiskóta (kb. 18-20 db), 200 ml eszpresszó, kakaópor

Először klasszik tejberizst készítünk. A rizst átmossuk, és a vízzel felrakjuk főni. Mikor magába szívta a vizet, hozzáöntjük a tej és a tejszín felét, beledobjuk a vaníliarúd kikapart magjait és magát a héjat is, valamint a cukor felét is belekeverjük. Folyamatosan kevergetve, közepes lángon tovább főzzük. Ha a tejet és a tejszínt magába szívta, felöntjük a maradék tejjel, tejszínnel, és belereszeljük a citrom héját is. Ha már puha a rizs, elzárjuk alatta a lángot, belekeverjük a vajat, kivesszük a vaníliahüvelyt, és 5-10 percre lefedjük. 

A tojásokat a cukor másik felével egy vízgőz fölé rakott tálba tesszük, és időnként átkeverjük. Amikor már jól felmelegedett, érezzük, hogy forró, de semmiképp sem kezd még el főni a tojás, akkor levesszük a tálat a gőzről, és kihűlésig habosítjuk a cukros tojásokat. A tojásokat belekeverjük a tejberizsbe.
Jöhet az összeállítás: a tál aljára kerül egy vékony réteg tejberizs, erre egy sor kávéba áztatott babapiskóta, majd egy újabb réteg tejberizs, amit megszórunk kakaóporral. Erre jön egy újabb réteg kávéba áztatott a babapiskóta, a megmaradt tejberizs, kakaópor, majd az egész mehet pár órára, vagy inkább egy éjszakára a hűtőbe!

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux