Ugrás a tartalomra
x

Könyvajánló: Anita Kurimay - Meleg ​Budapest

Könyvajánló: Anita Kurimay - Meleg ​Budapest

400 oldal                                                        Park Kiadó 2022
Eredeti címe: Queer Budapest 1873-1961    Fordította: Béres-Deák Rita

Queer Budapest: egy könyv, a főváros meleg és transz múltjáról. A könyvről szóló előző cikkünket itt olvashatjátok.

„Ha ​a szexualitáson keresztül vizsgáljuk Budapest és Magyarország viharos történelmét, a megszokott történelmi narratíváktól eltérő képet kapunk.”

Nyitott szexuális kultúrájáról és meleg szubkultúrájáról legalább olyan híres volt a „Duna gyöngyszeme”, a 20. század elejének Budapestje, mint feltörekvő polgárságáról, intellektuális és kereskedelmi erejéről, illetve valósággá vált metropoliszi álmairól.A Meleg Budapest lebilincselő történet arról, hogyan értelmezte, szabályozta a homoszexualitást Budapest 1873-tól egészen büntethetőségének megszűnéséig.
A szerző kulturális, orvosi és rendőrségi forrásokat elemez, hogy kiderítse: miképp történhetett meg, hogy illiberális politikai rezsimek megtűrték, sőt védték a meleg közösséget és annak tagjait. A kötet érdekfeszítően (és emberközelből) értékeli újra a szexualitás és a mindenkori politika viszonyát, illetve helyezi el újra a meleg közösségeket Magyarország – és Európa – modern kori történelmében.

„A Meleg Budapest zseniálisan és könnyedén borítja fel mindazokat az elképzeléseinket, amelyeket a szexuál- és egyéb politika viszonyáról eddig dédelgettünk.”
Dagmar Herzog, a New York-i City University Graduate Center oktatója

Kurimay Anita történész, genderkutató a Berkeley Egyetemen, a London School of Economicson és a Rutgers Egyetemen tanult, könyve a University of Chicago Pressnél angolul megjelent kötet átdolgozott kiadása.

Molyos értékelések

A könyv elérhetőségei

Molybolt könyvesbolt Kartonált változat 5092 Ft  pk: 1399 Ft - személyes átvétel
Mai Könyv könyvesbolt Kartonált változat 4361 Ft  pk: 1299 t - személyes átvétel
Újkönyvek könyvesbolt Kartonált változat 4367 Ft  pk: 1490 Ft
Könyvtündér könyvesbolt Kartonált változat 4373 Ft  pk: 1650 Ft - személyes átvétel

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux