Ugrás a tartalomra
x

Jön a tél, készítsünk testet-lelket melengető italokat!

Nyáron minél jobban behűtött limonádékra, koktélokra vágyunk. Télen pedig pont az ellenkezőjükre: kerüljön a poharunkba valami igazán forró, finom, melengető ital!
Alkoholmentes forró italok
A gyerekeket vagy az autóval érkező vendégeinket kínáljuk alkoholmentes italokkal! Ha gyerekpuncsot főzünk, az alkoholos alapot egyszerűen cseréljük le gyümölcsteára, adjunk hozzá gyümölcslevet, fűszereket, cukrot és egyéb ízesítőket. Nincs más dolgunk, mint mindezeket együtt felforralni, majd poharakba adagolni. Amennyiben citrushéjat is teszünk az italba, például narancs- vagy citromkarikákat, mindenképpen kezeletlen héjú gyümölcsöket válasszunk, és a forralást követően távolítsuk el a kész italból. Tea alapú még az inkább felnőttek ízlésére hangolt fűszeres finomság, az indiai masala chai ital is, ezt fekete teából, tejjel főzik.

A gyümölcsös, teás alap mellett tejtermékek felhasználásával is készíthetünk alkoholmentes italokat. Ilyen a forró, ízesített csokoládé, kakaó, karamellás tej, kávés ital. Az italok alapja lehet tehéntej vagy növényi ital: kókuszital, mandulaital, mogyoróital. A csokoládés, karamellás ízekhez jól passzol a vanília – amelyet önmagában is melengető fűszerként tartanak számon – vagy a fahéj. Szuper ötlet csokikanalakat vagy forrócsokibombákat előre elkészíteni, ezeket elegendő a felforrósított tejbe vagy növényi italba tenni, majd kevergetve hagyni feloldódni. A kanalak, bombák szépen becsomagolva gasztroajándéknak is tökéletesek.

Gyerekpuncs

Hozzávalók kb. 8 adag elkészítéséhez

1 l víz
4 filter gyümölcstea
½ kezeletlen narancs
½ kezeletlen citrom
1 l meggylé vagy tetszőleges piros színű gyümölcslé
50 g barna nádcukor
1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
2 darab egész fahéj
4-5 darab egész szegfűbors
5-6 darab egész szegfűszeg

Előkészítés:

A gyerekpuncs hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A vizet nagy edényben felforraljuk, és hozzáadjuk a gyümölcsteát. Fedő alatt legalább 15 percig állni hagyjuk, majd kivesszük a filtereket. A narancsot és a citromot forró vízben megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk.
Elkészítés:
A gyerekpuncs alapja a tea, amit a gyümölcslével, a cukorral, a vaníliás cukorral és fűszerekkel összekeverjük. Hozzáadjuk a narancs- és a citromszeleteket, majd felforraljuk és rögtön lezárjuk.
Eltávolítjuk a gyümölcsszeleteket, és a gyerekpuncs forró italt hőálló poharakban tálaljuk.
Tippek
Ha nem jutunk kezeletlen gyümölcshöz, mindenképpen hámozzuk meg a citromot és narancsot, esetleg mandarint, az ízhatás érdekében pedig használjunk a fűszerboltokban kapható szárított őrleményt narancs- és citromhéj helyett.
A gyerekpuncs ízlés szerint mazsolával, fügével, datolyával gazdagítható.


Forrócsokibomba

Hozzávalók kb. 5-10 darab elkészítéséhez
 

Félgömb formához:
félgömb forma (kb. 4-5 cm Ø), pl. tojástartó a hűtőszekrényből

Félgömbökhöz:
1 tasak Dr. Oetker Tortabevonó ét prémium

Töltelékhez:
kb. 25 g kakaó italpor
mini pillecukor

Előkészítés:

A formát forró vízzel átöblítjük, alaposan megtisztítjuk, eltörölgetjük, és hűtőszekrénybe tesszük. A tortabevonót finomra aprítjuk, és a 2/3 részét gőz fölött lassú tűzön megolvasztjuk. Levesszük a gőzről, majd megolvasztjuk benne a maradék aprított tortabevonót. Ha a tortabevonó elkezd megszilárdulni, gőz fölött röviden megmelegítjük.

Elkészítés félgömbök:

A forma mélyedéseit egy kis ecset segítségével a tortabevonóval alaposan kikenjük (1. kép), miközben figyelünk arra, hogy ne keletkezzenek lyukak. Az esetleg a peremre folyt tortabevonót tésztakártyával (ne késsel) eltávolíthatjuk, és a formát kb. 10 percre megint hűtőszekrénybe tesszük, míg a tortabevonó megszilárdul. Ahhoz, hogy a félgömbök elég stabilak legyenek, a formát még kétszer kikenjük tortabevonóval, majd legalább 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A tortabevonó-félgömböket óvatosan leválasztjuk a formáról. Ha nem sikerülne leválasztani, akkor a formát egyszerűen tegyük vissza még egyszer kb. 30 percre a hűtőszekrénybe vagy a fagyasztóba.

Töltelék:
A félgömbök felét először megtöltjük egy-egy teáskanál kakaó italporral, majd kis kupac mini pillecukrot teszünk rá (csak annyit, hogy a felső félgömb majd még pontosan ráilleszkedjen). A felső félgömb peremét tortabevonóval megkenjük, és szorosan az alsó félgömbre helyezzük (2. kép). Amikor a tortabevonó megszilárdult, tálalhatjuk a bombákat.

Ital:
Adagonként 150 ml tejet felforrósítunk (nem forraljuk), és csészébe vagy pohárba töltjük. Beletesszük a forrócsokibombát, és nézzük, ahogy elolvad.
Tippek:
A Forrócsokibomba nagyszerű ajándékötlet, csomagolhatjuk egyesével vagy akár több darabot is egyszerre.
A tortabevonó-félgömböket elkészíthetjük megfelelő szilikon formában (5 cm Ø) is.

 


Forralt bor, az örök kedvenc

A forralt bor a téli szezon sztárja. Szerencsére nemcsak az adventi vásárokban kortyolgathatjuk, hanem otthon is elkészíthetjük. Főzhetjük vörös- vagy fehérborból, felturbózhatjuk fűszerekkel, kerülhet bele szegfűszeg, fahéj, kardamom, szerecsendió, gyömbér és csillagánizs. A fűszereket a borral együtt melegítsük fel, sokáig forralni viszont nem szükséges, inkább lassú tűzön, gyöngyöztetve főzzük. Jó ötlet az összes kisebb fűszert egy vagy több teatojásba tenni, így a leszűréssel sem kell majd bajlódnunk. Tehetünk bele narancsot, citromot, keverhetjük almalével, narancslével, de önthetünk hozzá likőröket, például Grand Marnier-t vagy Cointreau-t. A bor más forró italok alapja is lehet, például fehérborból és tojáslikőrből télies tojáslikőr-puncsot főzhetünk.

Fehér forralt bor

Hozzávalók 4 adag elkészítéséhez

500 ml fehérbor
300 ml almalé
1 tasak Dr. Oetker Finesse Reszelt Citromhéj
1 teáskanál őrölt gyömbér
80 g barnacukor
50 ml narancslikőr

Elkészítés:

Forraljuk fel a fehérbort, az almalevet, a Finesse-t, a gyömbért és a barnacukrot egy lábasban.
Keverjük bele a likőrt, és forrón, pl. teáskannában vagy hőálló poharakban tálaljuk a forralt bort.

 


Tojáslikőr-puncs

Hozzávalók kb. 10 adag elkészítéséhez

Puncshoz:

700 ml tojáslikőr
700 ml fehérbor
80 g barna cukor
1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
2 tasak Dr. Oetker Finesse Reszelt Narancshéj

Díszítéshez:
fa nyársak
200 ml hideg habtejszín
kb. 25 g szárított áfonya
némi őrölt fahéj

Elkészítés:

Puncs:
Keverjük össze a tojáslikőrt, a bort, a cukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt narancshéjat egy lábasban, és melegítsük fel (ne forraljuk!), időnként kevergessük.

Díszítés:
A tejszínt verjük kemény habbá. Öntsük a puncsot előmelegített poharakba vagy tálakba. Tetejére tegyünk körülbelül egy evőkanál tejszínhabot, és szórjuk meg egy kis őrölt fahéjjal. Tűzzünk fel néhány áfonyát fogpiszkálóra, és tálaljuk a puncshoz.

Tipp:
A puncs díszítés nélkül újra melegíthető.

 


Túl a forralt boron – még több alkoholos ital

Persze nem csupán forralt bort tölthetünk a poharunkba, a rum vagy gin alapú italok is méltán kedveltek. A forró csokoládét a fent említett fűszerek mellett egész nyugodtan dúsíthatjuk egy kis rummal, a kávét ír whiskeyvel, vagy például alkoholos puncs is készülhet gyümölcslé és gin párosításával. Rum alapú még a grog, amely tulajdonképpen nem más, mint egy fűszeres, alkoholos tea. Almalé helyett pedig almabor, azaz cider is bátran felforralható!

Akár alkoholos, akár alkoholmentes az italunk, a díszítésről se feledkezzünk meg! A csokis italok jól mutatnak némi pillecukorral (ezek édesítik is az italt, csak csínján a cukorral, mézzel, juharsziruppal!), mandulaszeletekkel, csokiforgáccsal, kókuszreszelékkel, kókuszchipsszel a tetejükön. Ha illik az adott ízvilághoz, a pohár szélét díszíthetjük narancs- vagy citromkarikákkal, egész fahéjrúddal, csillagánizsokkal vagy télies, karácsonyi hatást kölcsönző, porcukorral meghintett rozmaring ágacskákkal. A tejszínhabos italok tetejét megszórhatjuk kakaóporral, őrölt fahéjjal, bourbon vaníliás cukorral, majd meglocsolhatjuk csoki- és karamellsziruppal.

Lumumba

Hozzávalók kb. 4 pohár elkészítéséhez

4 púpozott evőkanál Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
1 l tej
4 evőkanál cukor
8 evőkanál rum
Ezenkívül:
200 ml hideg habtejszín
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
apróra vágott mályvacukor vagy mini mályvacukor

Előkészítés:

A Lumumba hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A kakaóport egy kis tejjel habverővel összekeverjük. A maradék tejet és a cukrot edényben felforraljuk. A megkevert kakaóport belekeverjük és az egészet felforraljuk. A rumot belekeverjük.

Elkészítés:
A tejszínt és a vanillincukrot keverőpohárban konyhai robotgéppel (habverő) keményre felverjük. A csokoládéitalt kelyhekbe töltjük. A Lumumba tetejére a tejszínt evőkanállal rátesszük, és mályvacukorral megszórjuk.
Tipp:
Rum helyett a csokoládéital Amaretto-val is nagyon ízletes a Lumumba.
Alkoholmentes variációjába rumaromát tegyünk.


Almapuncs

Hozzávalók kb. 8 adag elkészítéséhez

1 citrom
½ csapott teáskanál őrölt szegfűszeg
1 fahéjrúd
1 tasak Dr. Oetker Finesse Reszelt Citromhéj
1 l almalé (100 %-os)
2 teáskanál Dr. Oetker Bourbon Vanília paszta
100 ml juharszirup vagy méz
200 ml gin vagy alkoholmentes gin
ezenkívül:
200 ml hideg habtejszín

Előkészítés:

A citromot kifacsarjuk, a levét és a gyümölcshúst felfogjuk, és edénybe öntjük.

Elkészítés:
Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és óvatosan felforrósítjuk.
A tejszínt keményre felverjük.
A puncsot hőálló poharakban a felvert tejszínhabbal tálaljuk.
Tipp:
Alkoholmentes puncsot egyszerűen készíthetünk gin nélkül, csak 1200 ml almalével, citromlével és fűszerekkel. A juharszirup vagy méz mennyiségét ilyenkor csökkentsük 50 ml-re.

www.sutnijo.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux