Ugrás a tartalomra
x

Szeptember 23: a biszexualitás világnapja

A biszexuális kifejezés azokat jelöli, akik mind a saját nemük, mind az ellenkező nem képviselői iránt érezhetnek szexuális vonzalmat, vagy szerelmet, romantikus vágyakat. A biszexuális szót először a 19. században használták, és a hermafroditákra alkalmazták. 1914-től hozták kapcsolatba a szexuális orientációval.

A férfi biszexualitásra több hivatkozás van (ókori görög kultúra), mint nőire, mindenesetre Szapphó, görög költőnő (Kr. e. 628 körül, – Kr. e. 568 körül) egy kitűnő példa.

Nagy Sándor makedón királyról tartják még, hogy biszexuális magatartást tanúsított, férfiszeretőt tartott, ivócimboráját Hephaestiont, akinek később magas rangú hivatali tisztet is ajándékozott. Történelmileg a biszexualitás nagyrészt mentes volt a társadalmi stigmától, ami a homoszexualitásra rányomta a bélyegét.

Az emberen kívül sok állatfaj is mutat szintén biszexuális viselkedést. Az emlősök közül a bonobó (vagy törpecsimpánz). A példák kiegészíthetők a sirályok néhány fajával és a Humboldt-pingvinekkel, illetve néhány hal- és rákfélével.

Biszexuális szimbólumok

A biszexuális azonosság egy közös szimbóluma a biszexuális „büszkeségzászló”, a pride-flag, aminek az felső részén látható rózsaszín csík a homoszexualitást, az alsó kék a heteroszexualitást és a középen a kikevert lila a biszexualitást jelképezi.

A biszexuális azonosság egy másik szimbóluma, ami ugyanezt a színösszeállítást alkalmazza az egymást fedő rózsaszín és kék háromszögek kombinációja. A rózsaszín háromszög a jól ismert nácikra visszavezethető homoszexuális szimbólum, kettejük fedésénél a szín lila. Sok homoszexuálisnak és biszexuálisnak van fenntartása a rózsaszín háromszög használatával kapcsolatban, annak a második világháborúra visszanyúló, komor múltja miatt.

Ezért egy dupla holdszimbólumot terveztek, jelentését a Mars és Vénusz asztrológiai jelével szokták magyarázni (képviselendő a heteroszexuális uniót). A kép nyitottsága pedig a biszexuálisok nyitottságát hivatott jelképezni. A két félhold nem pontosan a derekánál ér össze, hanem ferdén szimmetrikus. A szivárványszíneket mellőzve, amit inkább a homoszexuális közösséghez társítanak, ez a hold szimbólum is lila-rózsaszín és kék, egyetlen összefüggő színátmenetet alkotva, ami kékből indul az egyik végén és a rózsaszínen és a lilán keresztül lesz újra eléri ugyanazt a tónust, a másik félhold másik csúcsán.

Számos figyelemre méltó regény szerepeltet biszexuális szereplőket.

Anne Rice: Cry to Heaven, Vampire Chronicles (1-13. Lestat de Lioncourt)
Rosamond Lehmann: Dusty Answer
Alice Walker: The Color Purple
Scott Spencer: Végtelen szerelem (Endless Love)
André Aciman: Szólits a neveden
André Aciman: Találj rám

Filmek

The Rocky Horror Picture Show Richard O'Brien és Jim Sharman színdarabja, a The Rocky Horror Show alapján.
Henry and June (Henry and June) 1990-es amerikai film. A történet 1931 bohém Párizsában játszódik, ahol Henry Miller, író és felesége, a titokzatos és kísértetiesen érzéki June éli a művészek excentrikus, öntörvényű napjait. Amikor a fiatal Anais Nin egy napon találkozik az extravagáns kettőssel, csakhamar véglegesen a bűvkörükbe kerül.
Brokeback Mountain – Túl a barátságon
Dr. House Amerikai tv-sorozat, ahol a 13-as (Thirteen) nevű szereplő biszexuális.
A visszatérők

Szexuális orientációjukat nyíltan felvállaló személyek:

Aleister Crowley, a XX. század leghíresebb angol okkultistája;
Angelina Jolie
Brian Molko
James Dean
Kristanna Loken
Madonna
Marlon Brando
Oscar Wilde
Rupert Everett
Tila Tequila (énekes, címlaplány)
Virginia Woolf
Lady Gaga
Megan Fox
Billie Joe Armstrong
John Travolta
Freddie Mercury
Lauren Jauregui
Brianna Hildebrand
Halsey
Sia
Lil Peep
Tamáska Gabriella (magyar énekesnő)

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux