Ugrás a tartalomra
x

A vadon élő hím makákók háromnegyede mutat homoszexuális viselkedést

A homoszexuális viselkedés széles körben elterjedt a hím makákók között a vadonban, és ez legalább részben öröklődhet a génekben apáról fiúra. Az Imperial College London (ICL) biológus kutatója, Vincent Savolainen szerint ez a viselkedésforma evolúciós előnyökkel járhat, amelyek a hímek közötti erős szövetségekből erednek: „Szoros köteléket alakítanak ki és segítik egymást a harcban, ami azzal járhat, hogy több nőstényhez kerülhetnek közel, így több utódjuk is születhet.”

Savolainen szerint ezért erősen megkérdőjelezhető a „homoszexualitás darwini paradoxona” néven ismert népszerű hiedelem, amely szerint a homoszexuális viselkedés nem vezet szaporodáshoz, ezért annak nincs haszna, vagyis az ilyen viselkedést elősegítő géneket a természetes szelekciónak ki kellene iktatnia.

Az ICL kutatói egy 1700 vadon élő rézuszmajomból (Macaca mulatta) álló, régóta tanulmányozott kolónia egy részét figyelte meg 2017-ben, 19-ben és 20-ban, 72 napon és napi 7 órán keresztül. A megfigyelt 236 hím makákó két különböző szociális csoporthoz tartozott.

A megfigyelés eredményei azt mutatták, hogy míg a hímek 72 százaléka közösült más hímekkel, csak 46 százalékuknál láttak nősténnyel történő párzást. A kutatók, mivel nem akarták közben zavarni az állatokat, csak távolról figyelték az eseményeket, így nem mindig tudták megállapítani a tényleges behatolást, de a hímek ánuszának vizsgálata több esetben is végbement közösülésről árulkodott.

Érdekesség, hogy az azonos nemű párzási esetek 16,5 százalékában megelőzte az aktust valamilyen összecsapás, amely során a két hím együtt harcolt más majmok ellen. A korral azonban egyre ritkábban fordult elő a makákóknál az azonos nemű társakkal való közösülés, ami Savolainen szerint azt a hipotézist támasztja alá, miszerint a hím csoportbeliek közti történések egyfajta gyakorlásként szolgálnak a jövőbeli szaporodási tevékenységek előtt.

A dominanciát mint okot kizárták, ugyanis a makákók az esetek közel felében magasabb rangú hímeket hágtak meg: „Néha erekciójuk van, néha behatolnak, néha még ejakulálnak is. Szerintem ez elég ahhoz, hogy szexnek nevezzük, ne dominanciának” – mondta Savolainen. A kutató reméli, hogy a tanulmány segít eloszlatni az elavult elképzelést, miszerint a homoszexualitás viselkedés természetellenes.

www.qubit.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux