Ugrás a tartalomra
x

Trump kicsippentette a melegjogokat az új USMCA kereskedelmi egyezményből

A Trump-kormányzat kivonta az Egyesült Államokat az új, Mexikóval és Kanadával kötött USMCA (United States – Mexico - Canada Agreement) kereskedelmi egyezmény értelmében, és ez megköveteli az LMBTQI-jogok helyretételét.

Az egyezményt november 30-án hozták nyilvánosságra, mivel mindhárom fél – Donald Trump amerikai elnök, Justin Trudeau kanadai elnök, valamint Enrique Pena Nieto mexikói elnök – aláírásával szentesítette, a G20-as csúcstalálkozón, Argentínában.

Kanada korábban nyilvánosságra hozott egy vázlatot, és abban volt szó diszkriminációs rendelkezésekről, most azon passzusokat is eltávolították, amik az LMBTQI-jogok védelméről szóltak, ennélfogva jelentős visszalépés történt.

Az Egyesült Államoknak nincs szövetségi törvénye arra, hogy megakadályozza a szexuális orientáció és a nemi identitás alapú diszkriminációt, továbbá a Republikánus törvényalkotók már korábban is veszélyesen közel jártak a háromoldalú egyezmény megtorpedózásához – és mindez bizonyos védelmi lépéseket von maga után.

Aláírták. Balról-jobbra: Enrique Pena Nieto, Donald Trump és Justin Trudeau

Az eredeti vázlat szövege tartalmazott egy utalást, miszerint törvénybe iktatják „azokat az irányelveket, amelyek megvédik a dolgozókat a szexuális közeledésen alapuló munkahelyi diszkriminációtól, a terhességre, a szexuális orientációra, illetőleg a nemi identitásra vonatkozólag. A végső megállapodásban viszont egy mérsékel utalás kapott helyet, mely alapján az országoknak csupán ama „irányelveket” kell betartaniuk, „amelyek a dolgozókat a munkahelyi diszkriminációval szemben” kell megvédeniük. Tehát semmi szexuális zaklatás, nemi kérdések…

Az új USMCA-egyezmény felmenti az Egyesült Államokat az LMBTQI-védelmek alól

Egy új lábjegyzet határozottan tisztázza, hogy az Egyesült Államokban nem léptetnének életbe semmilyen törvényi szabályzást, és ez Republikánus körökben is félelmeket szül, végtére is, kikényszeríthetik, hogy így átugorják az LMBTQI polgárjogok védelmét.

Így fogalmaz: „Az Egyesült Államok meglévő szövetségi képviseletű irányelvei – a szövetségi munkavállalók felvételét illetően – elégségesek, hogy lefedjék a kötelezettségeket, melyeket ebben a Cikkelyben lefektettünk.

A Cikkely ennélfogva nem igényel további teendőket az Egyesült Államok részéről. Ebbe beletartoznak a módosítások az 1964-es Polgárjogi Cikkely VII. Passzusára nézvést, mely előírja, hogy az Egyesült Államok hajlandó engedni a kötelezettségeknek, melyeket szintén jelen Cikkely tartalmaz.”

Az egyezmény megváltoztatását eredményező döntés persze zárt ajtók mögött zajlott, a változtatás oka nem tisztázott a nyilvánosság előtt, azonban röviddel a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) levele után született meg. Ebben megfogalmazzák: az eredeti szöveg „aláásná az Egyesült Államok azon jogát, hogy eldöntse: mikor, és vajon hogyan intézi polgári jogi ügyeit, védelmezett társadalmi osztályait, illetve a munkajogokat.”

Tizennégy Republikánus kongresszusi tag írta alá a november 16-i levelet, ezzel a kijelentéssel: „Módfelett aggódunk… a Szabadkereskedelmi Egyezményben első alkalommal belefoglalt, példátlan szexuális- és nemi identitás érintése miatt.”

A levél hozzáteszi: "Egy kereskedelmi egyezményben nincs hely arra, hogy átvegyen kitételeket a társadalmi irányelvekből. Különösen elfogadhatatlan és bántó a mi szuverenitásunkra nézvést, hisz a társadalmi irányelveket szükségtelenül emlegeti [a vázlat], így emiatt az Egyesült Államoknak módosítást kell kieszközölnie, mivel ebben a formában el kell utasítania.”

Az Államok Kanada és Mexikó mögött kullog az LMBTQI-jogok és az antidiszkriminációs törvényt illetően

A szexuális irányultságból fakadó diszkriminációt 1996-tól törvényileg tiltják Kanadában, továbbá azon törvényeket, melyek határozottan megtiltják nemi identitáson alapuló diszkriminációt vagy csupán utalást rá, 2017-ben foglalták bele.

Mexikó 2003-tól tiltja törvényileg a szexuális diszkriminációt, noha a nemi identitás kérdése nincs belefoglalva ebbe a szintén változtatásra szorulandó jogi intézkedésbe.

Az Egyesült Államokban nincs szövetségi törvény, ami leszabályozná a szexuális orientáltság, illetőleg a nemi identitáson alapuló diszkriminációt, nem beszélve arról, hogy a Republikánusok konzisztensen elzárkóznak ama erőfeszítésektől is, hogy véghez vigyenek egy LMBTQI- Egyenlőségi Törvényt.

A hatályban lévő, állami szintre lebontott és még belső ellentmondásokat is tartalmazó, törvénykezési fércmunka miatt 29 államban legális a diszkrimináció a meleg munkavállalókkal szemben, a transznemű munkavállalókkal szemben pedig 34 amerikai államban.

(PinkNews)

 

Lancois

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux