A szerelem almája, avagy a tojásgyümölcs
A tojásgyümölcsnek, ismertebb nevén padlizsánnak most van szezonja. Szerencsére megfizethető árú zöldségféle-bár örök kérdés, hogy a padlizsán vajon gyümölcs vagy zöldség?
A távol-keleti országokban a nemiség jelképeként tetszeleg - minden bizonnyal az alakja miatt. A szerelem almájának hívják, vágykeltő hatást tulajdonítanak neki.
A padlizsán szezon már augusztus elejétől egészen októberig tart. Nagyon egészséges, számos vitamin- és ásványianyag megtalálható benne, melyre a szervezetnek szüksége van. Magas rost és víztartalma miatt az emésztésüket könnyíti.A padlizsán kalória tartalma rendkívül alacsony, ugyanakkor étvágyjavító és laktató egyaránt. Éppen ezért remek kiegészítője diétás étrendeknek is.
Padlizsán kalória tartalma
10 dkg padlizsán az alábbi értékekkel bír:
25 kcal
1 g fehérje
0,2 g zsír
3,5 g szénhidrát (ebből cukor: 3,5 g)
3 g rostot tartalmaz.
Főleg az olasz és a görög konyha kedvelt alapanyaga, azonban hazánkban is megnőtt a népszerűsége az utóbbi években. Egyre többen ültetik a kertjükbe, ezt az egyébként a paprikához hasonló termesztésű növényt.Ha lehetőségünk van rá, érdemes télire eltárolni belőle, bár lekvár és befőtt is készíthető ebből a nagyon egészséges zöldségből. Számos módon felhasználható kedvelt konyhai alapanyag.
Talán legismertebb felhasználása a padlizsánkrém,de rengeteg másféle finomság is készíthető belőle.
Padlizsános csirkecomb
Hozzávalók
2 db csirkecomb
só
2 ek olívaolaj
1 db padlizsán
1 kevés liszt
2 szem paradicsom
2 szem krumpli
0.5dl fehérbor
Elkészítése
A csirkecombokat megtisztítjuk, szárazra töröljük, és besózzuk. Egy teflon serpenyőben 10 percig pirítjuk olívaolajon egy kevés fehérborssal megszórva.
Közben a megmosott, szárazra törölt padlizsánt karikára vágjuk, lisztben megforgatjuk, majd a ezeket is a serpenyőbe dobjuk.
A paradicsomot megtisztítjuk, felkarikázzuk. A krumpit meghámozzuk, cikkekre vágjuk.
5 perc múlva a csirkét és a padlizsánszeleteket fokozatosan felöntjük a fehérborral. Addig pároljuk, amíg a csirke megpuhul, elválik a csontjától. Ekkor beledobjuk a paradicsomkarikákat, és további 5 percig pároljuk.
Közben a krumplikat egy másik serpenyőben egy kevés olívaolajon megfuttatjuk, amíg a szélei kicsit megpirulnak. Ezzel tálaljuk a padlizsános combokat.
Zöldséges padlizsán lekvár
Hozzávalók
3 db cukkini
2 db padlizsán
2 db sárgarépa
3 db paradicsom
2 db vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2 db kaliforniai paprika
só, bors – ízlés szerint
csipet kristálycukor
befőttesüvegek jól záródó kupakokkal
Elkészítése
A zöldségeket megmossuk, a cukkinit és a padlizsánt kockákra vágjuk. A répát és hagymát is megpucoljuk, a hagymát kockára vágjuk, a répát reszeljük le. A paradicsomot és paprikát is mossuk meg és kockázzuk össze. A fokhagymát is pucoljuk meg és zúzzuk össze.
Egy serpenyőben hevítsünk olajat és tegyük bele az összes zöldséget, sózzuk, borsozzuk és csipet cukrot adjunk hozzá. Fedővel lefedve közepes lángon pároljuk 35-40 percig.
Ha szükséges adjunk hozzá kevés vizet. Majd pürésítsük össze és töltsük bele az előzőleg alaposan kimosott, fertőtlenített üvegekbe és jól záródó kupakokkal zárjuk le.
Száraz dunsztba tesszük és ott hagyjuk, amíg teljesen ki nem hűl (akár 1 nap is lehet).
Ha teljesen kihűlt, mehetnek a kamra polcaira a csinos üvegek.
Padlizsán chips
Hozzávalók
1 nagy darab padlizsán
2 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint só, fűszerek
Elkészítése
Először a padlizsánt meg kell mosni, majd szárazra törölni. Vágjuk le a végeit, majd nagyon vékonyra szeleteljük.
Majd melegítsük elő a sütőt 120 fokra. A padlizsán szeletek mindkét oldalát kenjük meg olajjal.
Majd egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és egyenletesen eloszlatjuk rajta a padlizsán szeleteket, lehetőleg úgy, hogy ne érjenek össze, így lesznek igazán ropogósak és nem ragadnak össze.Aztán betoljuk az előmelegített sütőbe és nagyjából 15 percig süssük őket. Félidőben forgassuk át.
Ha elkezd barnulni és már nem ragacsos, akkor zárjuk le a sütőt. Vigyázni kell, hogy ne égjen meg, mert a túl sok sütéstől nem ropogós, hanem rágós lesz.
Ha elkészült hagyni kell kihűlni, sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint és már fogyasztható is.
Érdemesebb egyszerre nagyobb adagot is készíteni, mert nagyon hamar elfogy. Azonban ne tegyük nagy tálba, dobozokba, mert visszapuhulhat. Inkább tányérra szedjük ne sokat halmozva egymásra.
Fontos, hogy a chipseket mindig közvetlenül sütés után sózzuk, fűszerezzük.
Padlizsános lasagne tészta nélkül
Hozzávalók
50 dkg darált hús
5 dl paradicsomszósz
3 db padlizsán
1 db paradicsom
1 teáskanál rozmaring
1 teáskanál bazsalikom
1 db vöröshagyma
só
bors
olaj
A tetejére
6 dl tej
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
só
bors
szerecsendió
Elkészítés
A padlizsánt öblítsd le, hosszában vágd vékony szeletekre, sózd be, és hagyd állni 30 percig. Így biztosan nem lesz keserű. A vöröshagymát aprítsd fel, és kevés olajon dinszteld meg. Rakd hozzá a darált húst, és kevergesd fehéredésig. Sózd, borsozd, szórd meg zöldfűszerekkel, rakd hozzá a feldarabolt paradicsomot, öntsd hozzá a paradicsomszószt, és kis lángon, kevergetve párold fél órát.
A besamelhez hevítsd fel a vajat, szórd hozzá a lisztet, és kevergesd addig, amíg elkezd színesedni. Öntsd hozzá részletekben a tejet, ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval, és főzd addig, amíg besűrűsödik.
Egy tűzálló tálba locsolj kevés szószt, és rétegezd bele a hozzávalókat. A tetejére padlizsán és besamel kerüljön, majd szórd meg reszelt sajttal. Forró sütőben, 180 fokon süsd meg körülbelül 25 perc alatt.
Egyszerű padlizsános rakott krumpli recept darálthússal
Hozzávalók
60 dkg burgonya
60 dkg padlizsán
40 dkg darált hús
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl paradicsomszósz
2 evőkanál liszt
3 dkg vaj
1 dl tej
1 dl tejszín
olaj vagy vaj a sütőforma kikenéséhez
só – ízlés szerint
bors – ízlés szerint
szerecsendió – ízlés szerint
oregánó – ízlés szerint
Elkészítése
Először a krumplit enyhén sós vízben, héjában tegyük fel főni. Ha elkészült hámozzuk meg és vágjuk a krumplit szeletekre.
A padlizsánt mossuk meg, töröljük szárazra, a végeit vágjuk le, karikázzuk fel, sózzuk be és hagyjuk, hogy levet eresszen, majd olívaolajon kicsit pirítsuk meg a szeletek mindkét oldalát. A hagymát és fokhagymát is pucoljuk meg.
A vöröshagymát vagdossuk apróra, a fokhagymával egy tűzálló tálat dörzsöljünk be, a maradékot tegyük félre.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A sütőforma alját és oldalait is kenjük be olajjal vagy kevés olvasztott vajjal.
Egy serpenyőben kevés olajon a hagymát pirítsuk üvegesre, majd adjuk hozzá a maradék összezúzott fokhagymát. Azzal is pirítsuk néhány percet, majd a darált húst forgassuk bele.
Fehéredésig pirítsuk, majd sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint és fűszerezzük oregánóval.
Öntsük fel a paradicsomszósszal és 20 percig közepes lángon pároljuk.
Közben készítsük el a besamell mártást.
Ehhez olvasszunk kevés vajat egy edényben, szórjuk bele a lisztet, keverjük csomómentesre.
Majd adjuk hozzá a tejet, a tejszínt, sózzuk, borsozzuk és szerecsendióval fűszerezzük.
Majd a sütőformába rétegezzünk bele először egy sor burgonyát, enyhén sózzuk meg.
Ezután a padlizsán szeleteket fektessük a burgonyára, majd a darált húst osszalassuk el rajta.
Ismét burgonya, padlizsán, darált hús, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére öntsük rá a besamell mártást és tegyük a sütőbe. Nagyjából 40 perc alatt készre sül. (Félidóben megszórhatjuk reszelt sajttal is). Akkor van kész, ha szép aranybarna.
Ratatouille
A ratatouille vagy csőben sült padlizsán, cukkini, paradicsom egy kevésbé ismert, de nagyon egészséges egytálétel.
Hozzávalók
2 db közepes cukkini
2 db közepes padlizsán
6 db paradicsom
1 fej vörös– vagy lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
olívolaj
vaj – a sütőforma kikenéséhez
só – ízlés szerint
bors – ízlés szerint
2 teáskanál kakukkfű
Elkészítése
A cukkinikat, padlizsánokat és a paradicsomokat is megmossuk, majd 3-5 mm vastagon felszeleteljük őket. A cukkini- és padlizsánszeleteket kicsit besózzuk és hagyjuk állni őket, majd a lecsepegtetjük.
A hagymákat is megpucoljuk, a vörös- vagy lilahagymát félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A paradicsomszeleteket sózzuk, borsozzuk.
Serpenyőben felhevítünk 1 evőkanálnyi olajat és a fokhagymát megpároljuk benne néhány percig.
Hozzáadjuk a kakukkfüvet és elkeverjük, és áttesszük egy nagy tálba.
Hozzáadjuk a cukkini- és padlizsán szeleteket, összeforgatjuk még 2 evőkanál olajjal és sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük.
Majd a serpenyőben megint felhevítünk egy evőkanál olajat és közepes lángon a vörös- vagy lilahagymát is üvegesre pároljuk benne kb. 10-12 perc alatt.
Ezután kivesszük a serpenyőből és egy tűzálló tepsi vagy tál alján eloszlatjuk.
Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
Majd a paradicsom, cukkini és padlizsán szeleteket egymást kissé fedve mutatósan elrendezzük a tálban. Ezután az előmelegített sütőbe tesszük és nagyjából 45 perc alatt megpirítjuk.
Ha elkészült hagyjuk kicsit hűlni, majd kevés olívaolajat csepegtessünk rá.
Hagyományos erdélyi padlizsánkrém
Hozzávalók
4 db padlizsán
2 gerezd fokhagyma
4 ek olívaolaj
6 ek majonéz
1 ek citromlé
só, bors ízlés szerint
Elkészítése
A padlizsánokat egyben, felvágás nélkül szurkáljuk meg késsel vagy villával, majd egyszerűen süssük őket feketedésig a sütőben (180°-on 1,5 óra). Érdemes alkalmanként megfordítanunk őket, hogy mindenhol egyformán puhák legyenek.
Amikor megsültek a padlizsánok, hagyjuk őket langyosra hűlni, majd távolítsuk el a héjakat és csepegtessük le őket.
Tegyük a hozzávalókat egy nagy tálba, fűszerezzünk ízlés szerint, majd egy botmixer segítségével dolgozzuk simára. Tálalás előtt tároljuk hűtőben.
Miért lett keserű a padlizsánkrém?
Habár a padlizsánkrém recept pofonegyszerűnek tűnik, mint minden más ételt, ezt is el lehet rontani. A padlizsánkrém készítése során figyeljünk oda arra, hogy a padlizsán ne legyen túl nagy vagy túl öreg, ugyanis mindkét tényező elronthatja a padlizsánkrém ízét. A padlizsán sütése során ügyeljünk, hogy a héja feketedéséig maradjon a sütőben - érdemes tűvel vagy villával egy kicsit meg is szurkálni. A keserű ízt rengeteg esetben a padlizsán leve okozza: sütés után hámozzuk meg a zöldségeket, majd tegyük egy rácsra, hogy lecsepegjen a felesleges lé - csak ezután kezdjünk hozzá a fűszerekkel való összedolgozáshoz!
Paradicsomos-padlizsános tészta
Hozzávalók
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 db padlizsán
só
40 dkg darabolt paradicsom
frissen őrölt bors
0.25 tk őrölt rozmaring
1 db babérlevél
40 dkg penne
6 dkg reszelt sajt
Elkészítés
A vörös- és a fokhagymát hámozzuk meg, aprítsuk fel. Fonnyasszuk meg a felforrósított olajon. A padlizsánt mossuk meg, kockázzuk fel, sózzuk be. Nyomkodjuk ki kissé belőle a felesleges nedvességet.
Adjuk a padlizsánt a hagymás alaphoz. Pirítsuk aranyszínűre. Adjuk hozzá a paradicsomot a levével együtt. Sózzuk, borsozzuk meg, fűszerezzük a rozmaringgal, tegyük bele a babérlevelet. Forraljuk fel a ragut, majd közepes lángon főzzük kb. 20 percig.
Közben főzzük ki a tésztát forrásban lévő sós vízben a csomagoláson megadott utasítás szerint. Szűrjük le, majd forgassuk a paradicsomos raguhoz. Végül szórjuk meg az egészet a reszelt sajttal. Bazsalikomlevelekkel díszíthetjük.