Ugrás a tartalomra
x

Különleges hűsítő levesek nyárra

1. Pikáns görögdinnyeleves

A görögdinnye – ez a hűsítő és lédús nyári kedvenc – hihetetlenül izgalmas alapanyaggá válik lassanként. A felkockázott, jégbehűtött dinnyefalatkák és a sárgadinnye-görögdinnye kombóból készülő gyümölcssaláta mellett rengeteg finomságot készíthetünk belőle, újabb és újabb kreációk jelennek meg. Most egy kicsit csípős, pikáns leves receptjét osztjuk meg.

Hozzávalók:

  • 1 kg görögdinnye kimagozva és kockára vágva
  • 2 szép, érett paradicsom (kb. 30 dkg) lehámozva és felkockázva
  • 1 szál szárzeller apróra vágva
  • bors
  • kevés csípős paprikakrém vagy csili

Elkészítés:

  • Az előkészített gyümölcsöt és zöldségeket összeturmixoljuk, majd sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint csilit vagy csípős (nem sós) paprikakrémet adunk hozzá. Jó pár órára hűtőbe tesszük, hogy igazán hideg legyen és az ízek összeérjenek.
  • Tálaláskor a tányérban a tetejére 1 kiskanál pesztót és pár kocka pirított kenyeret, krutont tehetünk, de enélkül is tálalhatjuk.


2. Kókuszos-gyömbéres sárgarépa krémleves 

A rostokban és vitaminokban gazdag sárgarépa is szuper alapanyag egy hűsítő krémleveshez, ráadásul megfelelő fűszerezéssel egy kicsit egzotikussá is tehetjük. Ez a pikáns változat például nagy kedvencünk.

Hozzávalók:

  • 50 dkg sárgarépa
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 2 teáskanál koriandermag
  • 1 kávéskanál római kömény
  • diónyi friss gyömbér
  • 1,5 dl kókuszkrém
  • 1/2 citrom leve
  • só, bors

Elkészítés:

  • A sárgarépát meghámozzuk és felkarikázzuk, a gyömbért megtisztítjuk és apróra vágjuk. 
  • A zsiradékot egy lábasban felolvasztjuk, rádobjuk a répát, a koriandert és a római köményt, és kevergetve együtt pirítjuk, míg a répa egy kicsit karamellizálódik, a fűszerek pedig pattogni kezdenek, majd hozzáadjuk a gyömbért, felöntjük 1 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon kb. 20 perc alatt puhára pároljuk.
  • A tűzről lehúzva botmixerrel krémesre dolgozzuk, belefacsarjuk a citrom levét, hozzáöntjük a kókuszkrémet, összekeverjük, és a tűzről levéve hagyjuk kihűlni, majd a hűtőbe tesszük tálalásig.


3. Salmorejo – hideg spanyol paradicsomleves főzés nélkül

Andalúzia kedvenc nyári levese a gazpachónál kevésbé ismert salmorejo, ami egy főzés nélküli fűszeres paradicsomleves. Rém egyszerű, frissít, hűsít, alakbarát – csak ajánlani tudjuk.

Hozzávalók:

  • 1 kg érett szabadföldi paradicsom
  • 3 vastag szelet kenyér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • só, bors
  • esetleg egy csipet porcukor

A tálaláshoz:

  • főtt tojás
  • sonka

Elkészítés:

  • A paradicsomok héját keresztben bevágjuk, forró vízzel leforrázzuk, majd a vízből kiemelve a héjukat lehúzzuk. Kellően érett paradicsomnál ez nem is szükséges, forrázás nélkül is lehúzható a vékonyka héj. A megpucolt paradicsomokat felkockázzuk.
  • A kenyérszeletek héját levágjuk, a kenyérbelet felkockázzuk, annyi forró vizet adunk hozzá, hogy ujjnyira ellepje.
  • A paradicsomot és a beáztatott kenyérkockákat turmixgépbe öntjük, hozzáreszeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, hozzákanalazzuk az ecetet és az olajat, és alaposan összeturmixoljuk. Ha szeretjük, akkor egy csipet (vagy több) csilit is adhatunk hozzá. Felöntjük annyi vízzel, hogy kellemesen leveses, de sűrűbb állagot kapjunk, és hűtőbe tesszük tálalásig. 1–2 óra jót tesz neki, de akár előző nap is elkészíthetjük.


4. Citromkrémleves

Picit savanykás, de nagyon frissítő a citromkrémleves, olyan, mint egy laktató limonádé. Vaníliás pudingporral kell összefőzni a citromlevet és a tejet, így desszertként is megállja a helyét.

Hozzávalók:

  • 2 darab tojás
  • 1 ek vaníliás pudingpor
  • 5 ek cukor
  • 2,5 dl tej (citrom héjával forraljuk fel)
  • 1 darab citrom leve
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 3 dl tej

Elkészítés:

  • A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét 2 evőkanál cukorral verjük kemény habbá, tegyük a hűtőbe.
  • A citromot pucoljuk meg úgy, hogy a héja alatti fehér résztől is szabadítsuk meg. A héját a tejjel forraljuk fel.
  • A tojássárgáját, a pudingport, cukrot, a vaníliás cukrot és a citrom levét keverjük össze. A tejet vegyük le a tűzről, és folyamatos kevergetés közben öntsük hozzá a masszához. Amikor elég sűrű, öntsük fel a másik adag tejjel.
  • Közepes fokozaton főzzük még további tíz percig, hogy jól besűrűsödjön. Kicsit hagyjuk hűlni, majd kanállal tegyünk rá a tojásfehérjehabból. Tegyük hűtőbe pár órára, és fogyasszuk hidegen.


5. Ajo Blanco - Fokhagymás mandulakrémleves

Hozzávalók:

  • 1 szelet kenyér
  • 2 ek almaecet
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg blansírozott mandula
  • 5 dl hideg víz
  • 3 ek olívaolaj
  • ízlés szerint szőlő
  • ízlés szerint só

Elkészítés:

  • A kenyeret annyi vízbe áztatjuk, amennyi ellepi, majd ha magába szívta, betesszük a turmixgépbe - a szőlőt kivéve - az összes többi alapanyaggal együtt. Hosszan turmixoljuk, míg egészen sima nem lesz.
  • Behűtve, szőlőszemekkel tálaljuk.


6. Borkrémleves tojáshabbal

Hozzávalók:

  • 4 dl fehérbor
  • 4 darab tojás
  • 1 csipet fahéj
  • 2 darab szegfűszeg
  • 1 darab citrom (kezeletlen)
  • 15 dkg cukor

Elkészítés:

  • A borból tegyünk félre pár kanállal. A maradékot 1 deciliter vízzel, a szegfűszeggel, a citrom lereszelt héjával és a fahéjjal együtt tegyük fel főni.
  • Válasszuk szét a tojásokat. Egy másik edényben keverjük ki a tojássárgáját a cukorral, majd öntsük hozzá a hideg bort.
  • Ha a fűszeres bor felforrt, vegyük le a tűzről, és óvatosan öntsük a tojássárgájás keverékhez, majd folyamatosan kevergetve, lassú tűzön forraljunk rajta egyet, hogy picit besűrűsödjön.
  • A tojásfehérjét verjük fel egy kis porcukorral, és forgassuk bele a még forró levesbe.
  • Jól lehűtve tálaljuk.


7. Nyári zöld gazpacho

Hozzávalók:

  • 2 db zöldpaprika (apró kockákra vágva)
  • 1 db kígyóuborka (meghámozva, kimagozva)
  • 1 db újhagyma (csokor, zöldjével felkarikázva)
  • 10 dl kefir
  • 1 csokor petrezselyem (finomra aprítva)
  • 1 csokor kapor (finomra aprítva)
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint (frissen darálva)
  • 2 lime-ból nyert limelé
  • 4 db újhagyma zöldje (díszítéshez)
  • 2 csepp olívaolaj (díszítéshez)

Elkészítés:

  • A zöldségeket egészen apró kockákra vágjuk.
  • Erős teljesítményű robot- vagy turmixgépbe tesszük a kefirt, majd hozzá az összes zöldséget, végül a finomra aprított petrezselymet és kaprot. Sózzuk, borsozzuk.
  • Teljesen simára pürésítjük, ekkor adjuk hozzá ízlés szerint a lime levet.
  • Ha teljesen sima állagú levest szeretnénk, leszűrjük (elhagyható).
  • Behűtjük, jéghidegen, újhagyma zöldjével megszórva, olívaolajjal meglocsolva kínáljuk.


8. Hideg joghurtos céklaleves

A szuperegészséges céklára még mindig leginkább savanyúságként gondolunk, pedig isteni leves is készíthető belőle pofonegyszerűen: könnyű, hűsít, napokig rá lehet járni, emellett kiadós, egészséges, diétás.

Hozzávalók:

  • 4 közepes új cékla
  • 1 kígyóuborka
  • 3 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dl joghurt
  • 1/2 citrom leve
  • csipetnyi cukor
  • 1 csokor kapor
  • 1 csokor petrezselyem
  • bors

Elkészítés:

  • A céklákat meghámozzuk, lereszeljük vagy késes aprítóval összeaprítjuk. 3/4 részét beletesszük egy lábasba, felöntjük 1,5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy csipet cukrot, és 10-12 percig főzzük, majd hozzáadjuk a maradék céklát, még 2 percet főzzük, majd levesszük a tűzről. 
  • Közben lereszeljük a meghámozott uborkát és finomra vágjuk az újhagymát, a kaprot felaprítjuk. A joghurtot elkeverjük az uborkával, az újhagymával és a kaporral, majd a már kissé kihűlt, meleg, de már nem forró levesbe öntjük, elkeverjük, és a citrom levével ízlés szerint ízesítjük. 
  • Hűtsük le jó alaposan, majd finomra vágott petrezselyemmel, esetleg cikkekre vagy apróra vágott főtt tojással tálaljuk.


9. Okroshka - hideg kefires leves uborkával és ropogós retekkel

Az okroshka az oroszok hideg nyári levese, amit még főzni sem kell. Ráadásul tele van vitaminnal, friss zöldségekkel, zöldfűszerekkel és kefirrel.

Hozzávalók:

  • Levesbetét
  • 3 darab krumpli
  • 4 darab tojás
  • 3 darab uborka
  • 8 darab retek2 darab zöldhagyma
  • 1 marék kaporopcionális menta
  • 2 kk dijoni mustár
  • 1 liter kefir (vagy joghurt és víz fele-fele arányban)
  • ízlés szerint citromlé
  • ízlés szerint só, bors

Elkészítés:

  • Főzzük meg a tojást és a krumplit. A burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk össze apróra, a tojásokat pucoljuk meg, szedjük külön a fehérjét és a sárgáját. A fehérjét daraboljuk össze, a sárgáját tegyük félre, később lesz rá szükség.
  • Az uborkát, a retket, a hagymát és a fűszereket is aprítsuk össze, tegyük őket egy tálba a tojással és krumplival együtt. Sózzuk, borsozzuk.
  • A lé hozzávalóit dolgozzuk össze egy turmixgépben, de adjuk hozzá a főtt tojássárgákat is, azt is turmixoljuk bele. Ha túl sűrűnek érezzük, vagy joghurtot használtunk hozzá, akkor vízzel lehet hígítani. Tegyük a hűtőbe legalább fél órára.
  • Szedjünk minden tányérba az összeaprított zöldségekből, erre merjük a levet. Zöldfűszerekkel megszórva, citromlével meglocsolva tálaljuk.


10. Vörösboros meggyleves

Meleg nyári esték kitűnő hideg levese. A bor alkoholtartalma főzés közben elpárolog, de aromája izgalmassá teszi a levest, amely a gyömbérrel kitűnő párost alkot. Jégbe hűtve (netán tejszínhabbal vagy vanília fagyival megkoronázva) mennyei. 

Hozzávalók:

  • 50 dkg meggy
  • 15 dl száraz vörösbor
  • 1 dl juharszirup (cukorral mézzel is helyettesíthető)
  • 1 mokkáskanálnyi vaníliaesszencia
  • 1 teáskanálnyi étkezési keményítő
  • kis diónyi friss gyömbér reszelve

Elkészítés:

  • A kimagozott meggyre ráreszeljük a gyömbért, hozzáadjuk a vörösbort, és az egészet párolni kezdjük, és felöntjük 6 deci vízzel. Felforraljuk, majd amikor elfőtte a habját, hozzáadjuk az előzőleg hideg vízben elkevert étkezési keményítőt és a vaníliaesszenciát.
  • Újraforrás után a tűzről levesszük, lehűtjük, majd tálaljuk.
  • Jégbe hűtve (tejszínhabbal vagy vanília fagyival megkoronázva) mennyei.


11. Hideg epres-kókuszos leves
 

Hozzávalók:

  • 70 dkg eper
  • 2 dl görög joghurt
  • 3 evőkanál méz
  • 3 evőkanál cukor
  • fél bögre kókuszkrém

Elkészítés:

  • Az összes hozzávalót turmixold össze. Tedd a hűtőbe legalább 2 órára, hogy az ízek jól összeérjenek.
  • Kókuszpehellyel és friss eperrel díszítheted.


12. Hideg kukoricakrémleves popcornnal

  • 4 cső    kukorica    
  • 2 ek    olaj    
  • 1 fej    vöröshagyma    
  • 20 dkg    burgonya    
  • 1 gerezd    fokhagyma    
  • 1 l    zöldségleves-alaplé    
  • só    
  • csilipehely    
  • 15 dkg    natúr joghurt    
  • 10 dkg    főtt    
  • 2 marék    sós vagy vajas popcorn    
  • petrezselyem    
  • csilipehely    
  • 10 dkg    konzervkukorica    

Elkészítés:

  • Éles késsel leválasztjuk a csövekről a kukoricaszemeket. Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, és üvegesre pároljuk rajta a megtisztított, finomra aprított vöröshagymát. Hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott krumplit, a megtisztított, lereszelt fokhagymát, továbbá a kukoricaszemeket. Felöntjük az alaplével, felforraljuk, azután közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Közben ízesítsük egy kevés sóval és csilipehellyel.
  • A tűzről levéve botmixerrel krémesre törjük a levest, majd hagyjuk kihűlni. A tálalás előtt simára keverjük benne a joghurtot. A kukoricaszemekkel, a popcornnal, egy kevés felaprított petrezselyemmel és ízlés szerint csilipehellyel megszórva kínáljuk.

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux