Ugrás a tartalomra
x

FINOM ÉS FRISSÍTŐ ITALOK A KÁNIKULÁRA

Ahogy fokozódik a kánikula, úgy kellene fokozódnia a napi folyadékbevitelnek is. Csakhogy egy idő után már a könyökünkön jön ki a limonádé és a hideg szóda, rozéfröccsöt viszont sajnos nem ihatunk egész nap, habár igény, az lenne rá kétségtelenül.Mutatunk ezért néhány italt, amit viszonylag könnyű elkészíteni, túlmutat a málnaszörp-alkoholmentes citromos sör-jeges szóda háromszögön.

1. Dinnyekoktél
 
Egy kis szelet dinnyét kockázz fel, majd botmixerrel turmixold össze. Töltsd meg vele a pohár felét, majd önts hozzá lime-levet és egy pici mézet vagy nyírfacukrot. 
Ha szénsavas üdítőt szeretnél készíteni, akkor gyümölcslé helyett gyümölcsös szörpöt és ásványvizet önts a dinnyéhez, ez esetben pedig édesítésre sincs szükség, így a mézet is elhagyhatod.Adj hozzá jeget, néhány mentalevelet, és már kész is a nem mindennapi koktélod. Milyen szörp/gyümölcslé passzol a dinnyéhez? Szinte minden, de amivel különösen finom lehet a végeredmény: lime, áfonya, gránátalma, málna, eper, alma.

2. Áfonyakoktél
 
Turmixolj le egy kis áfonyát, keverj hozzá citromlevet és mézet, öntsd fel vízzel, majd tedd hűtőbe. Fél óra múlva vedd elő, adj hozzá jeget, citromkarikát, és szolgáld fel. Ha jobban szeretitek a tejalapú hűsítőket, akkor hagyd ki a citromot és a vizet, helyette öntsd fel tejjel a pépesített és mézzel édesített áfonyát. Ízesítsd vaníliával, vagy fahéjjal. Az áfonya magas antioxidáns-tartalma miatt még a gyümölcsök között is különösen egészségesnek, jótékony hatásúnak számít.

3. Málnás limonádé
 
Turmixolj össze egy kis málnát, ízlés szerint adj hozzá mézet vagy nyírfacukrot, citromlevet, majd buborékmentes vizet, vagy szénsavas ásványvizet. Dobj bele jó sok jégkockát, díszítésül pedig néhány friss, egész bazsalikom levelet és málnaszemet, citromkarikát, vagy lime-ot. A málnából magas vitamintartalma miatt jó, ha sokat fogyasztunk, a nyár pedig tökéletes alkalom erre, hisz ilyenkor frissen juthatunk hozzá a piacon.
A finom gyümölcs magas víztartalma révén a test hidratálását is segíti, amire egyébként is nagy szükségünk lehet a kánikulában. Készíthetsz vegyes gyümölcsös változatot is, ha épp kéznél van, adj hozzá epret és szamócát is!

4. Jeges tea angolosan
 
“Hogy lehet a teát tejjel inni?!” - gondolhatják sokan az angolok - számunkra - szokatlan teázási szokásairól. Ám a szemöldökráncolás csupán addig tart, amíg egyszer megkóstolod - kapaszkodj meg, a tej és tea kombinálásából bizony isteni finom ital jön létre. 

Főzz bármilyen teát (bár fekete teával a legfinomabb), édesítsd, majd keverj hozzá egy kis tejet  - a végeredmény külsőre jegeskávénak tűnő, afféle állagú ital lesz. Kóstold meg és ámulj! Ha már kánikula, dobj néhány jégkockát is a pohárba, csak egy dologra figyelj: citrom még véletlenül se kerüljön bele megszokásból, mert az tönkreteszi az egészet.

5. Mentás limonádé
 
Készíts egy sima limonádét, majd tégy a pohárba néhány levél mentát. Használhatsz sima vizet is, de szénsavas ásványvízzel még finomabb. Jól keverd el és a kanállal nyomkodd meg egy kicsit a mentaleveleket, hogy igazán átvegye az ital az ízét. A menta erős íze teljesen más irányba tereli a limonádé megszokott aromáját, egy citromkarikával és néhány jégkockával feldobva pedig olyan érzésed lesz, mintha egy szállodában kortyolgatnád a hűsítő koktélt. A menta közismerten frissítően hat a szervezetre, így a hőségtől kitikkadt test azonnal új erőre kap egy ilyen koktél után. Tökéletes nyári hűsítő!

6. Szedres smoothie
 
Turmixolj le egy kis szedret, és töltsd meg vele a pohár felét. Édesítsd egy kis mézzel vagy nyírfacukorral, majd adj hozzá egy kevés almalevet és natúr joghurtot. Jól keverd el és kóstold meg, ha szükséges, édesítsd még.
Ha sikerült eltalálni az ízléseteknek megfelelő arányokat, meg fogsz lepődni, milyen finomság került ki a kezeid közül! Dobj bele néhány jégkockát, mentalevelet, és díszítésként néhány pici, szederről lemorzsolt apró szemet.

7. Barackos jeges
 
Végy egy őszibarackot vagy kopasz barackot és 2 szem sárgabarackot. Hámozd meg, kockázd fel, majd pépesítsd együtt az egészet. Keverj az összeturmixolt gyümölcsökhöz lime vagy almalevet, de ha a lime mellett döntesz, akkor adj hozzá egy kis mézet vagy nyírfacukrot is. Ha jobban szereted a szénsavas italokat, akkor gyümölcslé helyett mézet és citromot adj hozzá ízlés szerint, vagy esetleg málnaszörpöt - és így öntsd fel szénsavas ásványvízzel. Dekorációként és egy kis plusz ízért dobj bele néhány bazsalikomlevelet, és persze sok-sok jégkockát.

8. Erdei gyümölcskoktél

Keverj össze többféle gyümölcsöt: eper, málna, ribizli, szeder, áfonya, szamóca - bármilyen variációban finom lesz.
Turmixold össze az egészet, majd önts hozzá tejet. Kóstold meg, és ha szükséges, mézzel vagy nyírfacukorral édesítsd ízlés szerint. Adj hozzá mentalevelet és természetesen jégkockát, majd szolgáld fel a családnak a koktélt annak boldog tudatában, hogy egy igazi vitaminbombát adtál épp a kezükbe.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux