Ugrás a tartalomra
x

30 perces ételek

Úgy tűnik végre beköszöntött a nyár, itt a meleg. Ilyenkor senkinek sincs kedve sokáig a konyhában tartózkodni, sütni-főzni. Olyan ételeket mutatunk most Nektek, amit kb. 30 perc alatt "össze lehet dobni" ebédre, vagy vacsorára.

ZÖLDBORSÓKRÉMLEVES DIÓS BAZSALIKOMPESTÓVAL

HOZZÁVALÓK

A leveshez

2 ek  vaj    
1 köz fej vöröshagyma    
50 dkg  zöldborsó    
1 db kisebb burgonya    
6 dl zöldségleves-alaplé    
A pestóhoz:
1 nagy csok. bazsalikom    
4 dkg pirított dióbél + a tálaláshoz    
1 gerezd fokhagyma    
0.6 dl olívaolaj    

ELKÉSZÍTÉS

A leveshez egy lábasban felhevítjük a vajat, és megpároljuk rajta a meghámozott, felaprított vöröshagymát. Hozzáadjuk a megtisztított zöldborsót  és a meghámozott, apróra felkockázott burgonyát. Összeforgatjuk, majd felöntjük az alaplével. Fedő alatt, közepes lángon puhára főzzük a zöldségeket kb. 20 perc alatt. Botmixerrel vagy turmixgépben krémesre törjük, és tálalásig melegen tartjuk.
A pestóhoz késes aprítóba tesszük a megmosott bazsalikom letépkedett leveleit, a pirított diót, a meghámozott fokhagymát és az olívaolajat. Megsózzuk, majd pürésítjük.
Egy száraz serpenyőben megpirítunk egy kevés apróra vágott diót. A levest a bazsalikomos pestóval díszítve és pirított dióval megszórva tálaljuk. 

BURGONYAKRÉMLEVES SZALONNÁVAL FŐZVE

HOZZÁVALÓK

1 ek vaj    
5 dkg húsos szalonna    
1 db póréhagyma    
80 dkg burgonya     
1 ek fűszerpaprika     
1 l zöldség alaplé     
só    
őrölt fekete bors     
frissen reszelt szerecsendió     
2 dl főzőtejszín     
1 ek olaj    
8 szelet bacon     
aprított snidling

ELKÉSZÍTÉS

A burgonyakrémleves elkészítéséhez egy nagy lábasban olvasszuk meg a vajat. Tegyük rá a felkockázott szalonnát, lassú tűzön olvasszuk ki a zsírját. Tegyük rá a megtisztított, felkarikázott póréhagymát, kezdjük el párolni. Amikor már szétesett karikáira a hagyma, adjuk hozzá a meghámozott, felkockázott burgonyát, kevergetve pirítsuk meg. Húzzuk le a tűzről, forgassuk hozzá a fűszerpaprikát, majd tegyük vissza a lábast a tűzre. 
Öntsük fel az alaplével, ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval, majd forraljuk fel. 
Vegyük vissza a lángot a leves alatt, és főzzük addig, amíg a burgonya megpuhul. Ezután botmixerrel törjük krémesre. 1 merőkanálnyi lével keverjük simára a tejszínt, csorgassuk a leveshez, és forraljunk még egyet rajta. 
Egy nagyobb serpenyőt kenjünk ki az olajjal, és hevítsük fel. Helyezzük bele a baconcsíkokat, és egyszer megfordítva süssük ropogósra. Szedjük konyhai papírtörlőre. 
A levest tálaljuk forrón, a sült baconnel és aprított snidlinggel megszórva. 

PÓRÉHAGYMA-KRÉMLEVES

HOZZÁVALÓK

1 db póréhagyma    
2 ek vaj    
víz    
1 db zöldségleveskocka    
1 db burgonya    
2 dl főzőtejszín    
só ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS

A póréhagyma krémleveshez a póréhagymát karikákra vágjuk, majd vajon megdinszteljük egy fazékban. Felengedjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a hagymát, majd beledobjuk a leveskockát. Amikor nagyjából megpuhult a hagyma, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát is. Amikor minden megfőtt, botmixerrel pürésítjük az egészet. Felöntjük a tejszínnel, alacsony hőfokon összerottyantjuk, majd ízlés szerint sózzuk és levesgyönggyel tálaljuk.

KRÉMES GOMBÁS CSIRKE

HOZZÁVALÓK

25 dkg csirkemell    
olaj    
só    
bors    
1 fej hagyma    
1 gerezd fokhagyma    
20 dkg gomba    
1 dl húsleves-alaplé    
1 doboz mascarpone    
petrezselyem

ELKÉSZÍTÉS

A felkockázott csirkemellet olajon megpirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd kiszedegetjük és félretesszük.
A visszamaradt olajon megdinszteljük a felkockázott vöröshagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a feldarabolt gombát. Megpirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd visszatesszük a húst. Felöntjük az alaplével, majd lefedve 10 percig főzzük. 
Ezután hozzáadjuk a mascarponét és a felaprított petrezselymet. Még egyszer felforraljuk, majd rizzsel tálaljuk.

30 PERCES GOMBÁS-BACONÖS CSIRKEMÁJ

HOZZÁVALÓK

10 dkg vaj    
50 dkg csirkemáj    
40 dkg bacon    
1 fej vöröshagyma    
35 dkg gomba    
só    
bors    
2.5 dl fehérbor

Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, megpirítjuk benne a csirkemájat. Hozzáadjuk a felszeletelt bacont, majd a felaprított hagymát és a gombát is.
Sózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük és lefedjük 5 percre, majd hozzáadjuk a bort. 15 percig főzzük, melegen tálaljuk.

BACONÖS-CUKKINIS TÉSZTA

HOZZÁVALÓK

1 fej vöröshagyma    
2 ek olívaolaj    
10 dkg bacon    
12.5 dkg cukkini    
20 dkg gluténmentes tészta    
1.25 dl laktózmentes tejszín    
só    
bors

ELKÉSZÍTÉS

A baconös-cukkinis tészta elkészítéséhez az apróra vágott hagymát megpirítjuk az olívaolajon, majd hozzáadjuk a felkockázott bacont és tovább pirítjuk. A cukkinit apróra vágjuk, és a baconhöz adjuk.
A gluténmentes fusilli vagy penne tésztát a csomagoláson található előírás szerint lobogó, forró sós vízben majdnem puhára főzzük. A főzővízből 2 merőkanállal kiveszünk, a tésztát pedig leszűrjük.
A tésztát a cukkinis baconös raguhoz adjuk, ráöntjük a tejszínt, sózzuk és borsozzuk, majd hozzáadjuk a főzővizet is. További néhány percig főzzük, hogy a tészta megpuhuljon, és a tejszín besűrűsödjön.

VILLÁMGYORS EPRES–KÓKUSZOS POHÁRKRÉM

HOZZÁVALÓK

2 dl kókuszkrém    
15 dkg eper    
1 ek porcukor    
0.5 tk őrölt vanília

ELKÉSZÍTÉS

A kókuszkrémet fél órára a fagyasztóba tesszük, vigyázzunk, hogy ne fagyjon meg.
Ezután kézi habverővel kemény habot verünk belőle. A felvert tejszín felébe belekeverjük a feldarabolt epret és hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliát is.
Az epres krémet desszertes pohárba töltjük, majd rátesszük a kókuszos krémet, a tetejét pedig felvágott eperrel díszítjük. Ha nem azonnal fogyasztjuk, akkor tálalásig hűtőben tároljuk.
Az 1 ek porcukrot helyettesíthetjük 1,5 ek por eritrittel.

TÚRÓS ZABPALACSINTA

HOZZÁVALÓK

5 dkg (teljes kiőrlésű) zabliszt    
1 db tojás    
0.75 dl szénsavas víz    
9 dkg zsírszegény rögös túró    
édesítőszer    
0.25 db citrom    
olaj a sütéshez

ELKÉSZÍTÉS

A túrós zabpalacsinta hozzávalóit, a zablisztet, a tojást, a szénsavas vizet, a túrót, a citrom lereszelt héját és egy kevés édesítőszert egy tálba mérünk, és összekeverjük, majd a masszát 10 percig pihentetjük.
Egy palacsintasütőben egy kevés olajat hevítünk, majd egy merőkanállal porciózva a tésztát, 3-5 db vastagabb palacsintát sütünk belőle.
Friss gyümölcsökkel tálaljuk.
 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux