Ugrás a tartalomra
x

Tejfehérje mentes diéta

Előző héten olvashattatok a tejallergiáról. Most ehhez kapcsolódva mutatunk néhány receptet,ami bár elképzelhetetlen lenne tejtermékek nélkül,az alapanyagok változtatásával allergia esetén beilleszthető a diétába.
Tejfehérjét tartalmazhatnak a sós- és édesipari termékek, a sós és édes sütemények, a péksütemények, a zacskós kenyerek, a ropik, a chipsek, a csokoládék, a lekvárok. A felvágottak, a sonkák, a virslik, a szalámik, a félkész, és a kész termékek szintén tartalmazhatnak tejet. Vigyázni kell a levesporokkal, a snackekkel, az ételízesítőkkel, sőt a nővényi tejszínhabokkal is, valamint figyelni kell az üdítőitalokra is.A táplálkozásból az összes olyan terméket is ki kell zárni, amelyre rá van írva, hogy tejet nyomokban tartalmazhat.

Tejmentes termékeket nagyobb áruházakban,vagy webshoppokban tudtok beszerezni.

Tejmentes bolognai lasagne

Hozzávalók

Bolognai szósz
30 dkg lasagne tészta
20 dkg sajt (pl a  Viotros - Violife Original terméke)
60 dkg darált sertéshús
3 ek kókuszzsír (1 evőkanál a tepsi kikenézéhez)
1 nagy db vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
3 kávéskanál fűszersó
2 db paradicsom
1 teáskanál fekete bors
2 teáskanál oregánó
1 teáskanál bazsalikom
2 ek gulyáskrém
50 dkg sűrített paradicsom

Elkészítés

Bolognai szósz
Először a paradicsomokat megmossuk, a hagymákat megpucoljuk. A paradicsomokat apró kockákra vágjuk, a növényi sajtot lereszeljük, majd ezeket félretesszük. A vöröshagymát felkockázzuk, a fokhagymákat áttörjük egy fokhagymanyomón. Ezután a hagymákat a kókuszzsíron üvegesre dinszteljük.
Hozzáadjuk a fűszersót, a borsot, az oregánót és a bazsalikomot. Ezt összekeverjük, és beletesszük a felkockázott paradicsomokat is.
Ezután belerakjuk a darált húst, amit kifehéredésig sütünk, majd beleöntjük a sűrített paradicsomot, és hozzáadjuk a gulyáskrémet. Kicsit még forraljuk, és ha már kellően bugyog, akkor kész is van a bolognai szószunk.

Lasagne összeállítása
Előveszünk egy nagyobb tepsit, amit kókuszzsírral kikenünk, és a sütőt előmelegítjük (alul-felül sütés) 200 fokra. Amíg a sütő felmelegszik, összeállítjuk a lasagnet.
Először a tésztát tesszük le a tepsibe, majd jó alaposan rakunk rá a szószból (ügyeljünk rá, hogy mindent ellepjen, mert így biztos, hogy megpuhul a tészta). Utána szórunk rá egy kis sajtot. Majd ismét a tészta következik és egy újabb szósz adag. Ezt addig folytatjuk, míg el nem fogynak az alapanyagok.
A lényeg, hogy egy szósz réteg maradjon a végére, amelyre a maradék sajtot rászórjuk (nekem 5 tésztaréteg lett ebből az adagból). Alufóliával letakarjuk a tepsinket (nem kötelező), majd az előmelegített sütőbe tesszük 40 percre.
Ha elkészült, hagyjuk hűlni, utána fel is szeletelhetjük, és tálalhatjuk.

Paleo reggeli kása

Hozzávalók

20 dkg    erdei gyümölcs    
4 db    banán    
9.6 dl    kókusztej    
8 dkg    lenmag    
20 dkg    mandulaliszt    
2 tk    őrölt fahéj    
1 tk    őrölt gyömbér    
0.25 tk    őrölt szegfűszeg    
0.25 tk    őrölt szerecsendió    
0.25 tk    só    
1ek    juharszirup    
szem mandula a szóráshoz

Elkészítés

A gyümölcsöket megmossuk, lecsepegtetjük. (A fagyasztottat szobahőmérsékleten felengedjük.) A megtisztított banánokat villával szétnyomkodjuk.
A kókusztejet lassú tűzön felforraljuk a lenmagőrleménnyel, a mandulaliszttel, a fahéjjal, a gyömbérrel, a szegfűszeggel, a szerecsendióval és a sóval együtt, majd kevergetve addig főzzük, amíg krémes állagúra besűrűsödik. Végül a juharsziruppal édesítjük.
A kását adagonként tálkákba merjük, és megszórjuk a gyümölcsökkel, valamint durvára aprított mandulával.

Mentás tripla csokis tejturmix mindenmentesen

Hozzávalók

A csokoládéhabhoz:
1 doboz zsíros kókusztej (behűtve)
1/4 teáskanál vaníliapor
pár csepp sztívia (vagy egyéb édesítő)
3 evőkanál kakaópor (nyers vagy édesítetlen)
A tejturmixhoz:
3 db lefagyasztott banán
1,5 csésze (3,6 dl) mandulatej (vagy más növényi tej)
3 evőkanál kakaópor (nyers vagy édesítetlen)
6 db friss mentalevél
1 teáskanál vaníliakivonat
A csokoládéöntethez:
3 evőkanál kókuszolaj
3 evőkanál nyers kakaópor
1 evőkanál kókuszszirup vagy egyéb édesítő
1/2 teáskanál borsmentaolaj
1 csipet tengeri só

Elkészítés

A jól behűtött kókusztej sűrű, fehér krémrétegét egy tálba kanalazzuk, és habossá verjük. Belekeverjük a vaníliát és a sztíviát, végül a kakaóport. Félretesszük. 
A tejturmixhoz egy turimixgépben minden hozzávalót simára pépesítünk. A csokoládéöntethez megolvasztjuk a kókuszolajat, majad hozzáadjuk a maradék hozzávalót, és habverővel simára keverjük.
Két pohárba öntünk egy keveset a csokiöntetből. Mindkettőt megtöltjük félig a turmixkeverékkel, majd belekanalazzuk a csokoládés habot, és a megmaradt részt újra feltöltjük a turmixszal. A tetejét csokihabbal és csokiöntettel díszítjük. Rögtön tálaljuk.

 

A totu egy növényi túróhelyettesítő- tojásból.Bár elsőre furcsán hangozhat, de felhasználásával nem kell lemondani allergia esetén sem a túróból készült ételekről.Diétás termékeket árusító boltból beszerezhető, de ha valaki rászánja magát, otthon is elkészíthető.Felhasználása megegyezik a túróéval,mutatunk hozzá receptet is.

Sztrapacska (Tejmentesen) 

Hozzávalók

A nudlihoz:
50 dkg    burgonya    
só    
1 db    tojás    
1 csap ek    búzadara    
15 dkg    liszt    
A szóráshoz:
liszt    
A feltéthez:
40 dkg    totu    
só    
2 ek  savanyúkáposztalé    
szalonna

Elkészítés

A burgonyát vagy héjában megfőzzük és aztán hámozzuk, vagy meghámozzuk, felkockázzuk és enyhén sós vízben megfőzzük.
A főtt, kihűlt burgonyát burgonyanyomóval áttörjük, hozzáadjuk a tojást, 2-3 csipet sót, a búzadarát és 15-20 dkg lisztet a burgonyától függően. Összegyúrjuk, egy kissé ragacsos tésztát kapunk.
Ezután lisztezett deszkán vékony, kisujjnyi vastagságú rudakat sodrunk a tésztából és kb. 3 cm-es egyforma darabokra felvágjuk. Kissé megsodorjuk a darabkákat, majd lobogó, sós vízben kifőzzük. Ha feljönnek a nudlik a víz tetejére, már ki is szedhetők.
A feltéthez a totuból 10 dkg-t krémesre keverünk, majd hozzákeverjük a maradék totut és a többi hozzávalót a szalonnán kívül.
A szalonnát felkockázzuk és kisütjük, a zsírjának egy részét a nudlira csurgatjuk, összekeverjük, majd a totus feltétet ráhalmozzuk ízlés szerint, a tetejét pedig szalonnakockákkal díszítjük. 

Hamis túrógombóc tejmentesen 

Hozzávalók

A hamis túrógombóchoz:
40 dkg    totu    
2 db    tojás    
4 dkg    búzadara    
3 dkg    eritrit    
1 csom    vaníliás cukor    
0.5 db    citrom leve    
1 csip    só    
15 dkg    őrölt mandula    
A forgatáshoz és a tálaláshoz:
só    
zsemlemorzsa    
lekvár    
3 dkg xilit

Elkészítés

A hamis túrógombóc hozzávalóit egy késes aprító edényébe mérjük, majd egynemű masszává daráljuk. Ezután minimum 6 órán keresztül hűtőszekrényben pihentetjük.
Enyhén sós vizet felforralunk, majd vizes kézzel gombócokat formázunk a masszából és több részletben lobogó forróvízbe tesszük őket. Ha a gombócok feljöttek a víz tetejére, még 2 percig főzzük őket, aztán szűrőkanállal óvatosan kiszedjük mindet.
Az elkészült gombócokat beleforgathatjuk pirított zsemlemorzsába és tálalhatjuk lekvárral vagy édesítővel kikevert, krémes állagú totuval. 

TOTU, azaz tojás túró házilag

Hozzávalók:  

1 l víz
1 citrom leve
10 tojás fehérjéje
5-10 dkg zsiradék (kóksz-, sertés-, kacsa zsír - attól függően, hogy az adott ételhez melyik passzol)

Elkészítése:

A vizet a citromlével felforraljuk, majd beleöntjük a tojásfehérjéket. Amikor a citrom savassága és a forróság már teljesen kicsapta a fehérjét, azaz fehér, kissé kemény göbös az egész, finom szűrőbe, vagy gézbe tesszük és átszűrjük. 1 óra alatt kicsöpög belőle a víz, és kihűl. Megfogjuk, és amit még lehet, kifacsarunk belőle. A tojások méretétől függ, hogy mennyi „túró” lesz belőle, általában 25-30 dkg sikerül. Egy villával összetörjük, és mivel ez így nagyon száraz lesz, hozzákeverjük a zsiradékot.

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux