Ugrás a tartalomra
x

A megunhatatlan palacsinta

Tojás,egy kis liszt, egy kis tej általában minden háztartásban akad. Ha kiéheztünk egy kis édességre,mi sem egyszerűbb,mint gyorsan kikeverni egy kis palacsintatésztát,és kisütni.
Ha akad otthon egy-két alma,vagy kevés dió, esetleg tejföl,csokoládé, igazi konyhai remekművet is alkothatunk ebből az egyszerű desszernek valóból.

A palacsinta eredete a római korba nyúlik vissza, neve latinul placenta. Ebből a szóból fejlődött ki ma használatos, népenként eltérő alakja. A palacsintának sokféle receptje ismert, az alaptészta lisztből, tojásból, szódavízből és tejből, valamint sóból, cukorból áll, amit országonként más arányban használnak. Nézzünk körbe a világban, és ismerjük meg más nemzetek palacsintáját is.

A francia palacsinta a crepe névre hallgat, és élesztővel, sok tojással készül, ropogós, vékony tésztájú. Általában pikáns, édes szószokkal, öntetekkel tálalják.

Oroszországban a blini nevet kapta, többnyire élesztővel készítik, búzakorpával vagy hajdinával. A tölteléket nem a kisült tésztára halmozzák, hanem belekeverik a tésztába, ami így vastagabb is lesz. Kedvelt töltelék a mák és az alma.

Marokkóban ataif-ként ismert a palacsinta. Édes és sós változatban is készítik. Sós változatában a spenótos, darált húsos palacsinta a legismertebb. Ahogyan sok más arab édességet is, mézbe, cukorszirupba mártva fogyasztják.

Az amerikai pancake elkészítéséhez sütőport vagy szódabikarbónát használnak, így a tészta könnyű és vastag lesz. Rendszerint édes öntetekkel, például juharsziruppal nyakon öntve tálalják.

Itthon a palacsintát édesen és sósan is fogyasztjuk.A magyar konyha messze földön híres ételei között a hortobágyi húsos palacsinta, vagy a Gundel-palacsinta.

Adunk néhány tippet a következő sütéshez.

Először is,egy alap palacsintarecept:

15-16 db palacsintához

3 tojás 250 g liszt 350 g tej 150 g szódavíz 25 g olaj 1 evőkanál cukor csipet só

Egy nagy tálban a tojásokat elkevjük a cukorral, 150 ml tejjel, majd hozzáöntjük a lisztet és simára keverjük.( A trükk annyi, hogy a sűrűbb masszát könnyebb simára keverni, mint a folyékonyat. )A sűrű masszához hozzáöntjük a tejet és óvatosan simára elkeverjük. Gyorsan egynemű massza lesz. Ezután mehet bele a szódavíz. Ha nincs, akkor vízzel vagy tejjel is helyettesíthető. A tojásos masszához hozzá kell keverni a csipet sót és az olajat, és kész is a palacsintatészta.

Meglepő lehet egy palacsintát kirántani,de a végeredmény finom.

Rántott palacsinta sajttal,kolbásszal töltve

Hozzávalók

30dkg    sajt    
60dkg    kolbász    
12db    sós palacsinta    
4ek    liszt    
3db    tojás    
4ek    zsemlemorzsa    
olaj

Elkészítés

A sajtot lereszeljük, a kolbászt kockára vágjuk. A palacsintákat megtöltjük a sajtos-kolbászos keverékkel, és szorosan felcsavarjuk.
Bepanírozzuk: először lisztben, azután felvert tojásban, végül zsemlemorzsában megforgatjuk. Bő, forró olajban pirosra sütjük, és a felesleges olajat lecsöpögtetve papírtörlőre szedjük. A rántott palacsintákat félbevágjuk, tetszőlegesen mustárral kínáljuk.

Hortobágyi húsos palacsinta

Hozzávalók

15dkg    liszt    
4dl     tej    
1dl    tejföl    
2szál    petrezselyem    
40dkg    sertés-/borjúcomb/csirkemell    
1köz    hagyma    
1db    zöldpaprika    
1db    paradicsom    
2ek    olaj    
1kvk    pirospaprika    
3db    tojás

Elkészítés

A hortobágyi húsos palacsinta elkészítéséhez első lépésként a választott húst leöblítjük, apróra felkockázzuk. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk, elnegyedeljük.
A hagymát 2 evőkanál olajon megfonnyasztjuk, rádobjuk a húst, erős tűzön kissé megpirítjuk.
Lehúzzuk az edényt a tűzről, megszórjuk a felpirított húst a pirospaprikával, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot. Ízlés szerint sózzuk, összekeverjük, visszatesszük a tűzre, és fedő alatt, a saját levében körülbelül 25-30 perc alatt puhára pároljuk.
A sós palacsinta elkészítéséhez simára keverjük a lisztet a tojásokkal és 1 csipet sóval, apránként hozzáadjuk a tejet, végül a maradék 2 evőkanál olajat. Lefedjük és fél órát pihentetjük. A tésztából 12 palacsintát sütünk. Tányérral/fedővel letakarva melegen tartjuk.
Kiszedjük a megfőtt húst a levéből, apróra összevágjuk vagy megdaráljuk. A hús főzőlevében elkeverünk 3 deci tejfölt, összeforraljuk, és annyit adunk belőle a húshoz, hogy jól kenhető masszát kapjunk.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütő: 3. fokozat). A húsos töltelékkel megkenjük a palacsintákat, batyuszerűen felhajtjuk, összetekerjük, és tűzálló tálba sorakoztatjuk mindet.
Megöntözzük a maradék tejfölös-paprikás mártással, és a sütőben jól átforrósítjuk (legalább 10 perc). Meglocsoljuk a palacsinták tetejét a maradék tejföllel, és petrezselyemmel díszítve azonnal tálaljuk.

Paradicsomos szósszal töltött palacsinta

Hozzávalók

A palacsintatésztához

165 g liszt
4 tojás
250 ml  tej
100 ml tejszín
7 evőkanál olívaolaj a sütéshez

A töltelékhez

4 húsos paradicsom
friss bazsalikom
2 evőkanál paradicsompüré
2 mogyoróhagyma

őrölt bors
csipetnyi cukor

Elkészítés

A palacsintatésztához a lisztet tegyük egy tálba. A tojásokat a tejjel és a tejszínnel keverjük össze kézi habverővel. A tészta legyen csomómentes, pihentessük 20-30 percig. A töltelékhez mossuk meg a paradicsomot, töröljük szárazra. Vágjuk félbe őket, távolítsuk el a szárvégeket, vágjuk kis kockákra. A mogyoróhagymát tisztítsuk meg, kockázzuk fel apróra. A bazsalikomot öblítsük és csöpögtessük le, a leveleket a szárról tépkedjük le, majd vagdaljuk finomra. A paradicsomot, a hagymát és a bazsalikomot keverjük el a paradicsompürével. Ízesítsük sóval, borssal és cukorral.

A tésztát jól keverjük át. Kevés olajat forrósítsunk fel egy palacsintasütőben. Öntsünk bele egy kis merőkanálnyi tésztát, és oszlassuk el a serpenyő alján egyenletesen. Süssük a palacsinta mindkét oldalát aranysárgára. A megmaradt tésztából készítsünk még 5-6 palacsintát, és tartsuk melegen. A paradicsomos-bazsalikomos tölteléket tegyük a palacsintára, göngyöljük fel, és tálaljuk azonnal.

Sonkás-gombás palacsinta

Hozzávalók

8db    palacsinta    
25dkg    csiperkegomba    
0.5szál    póréhagyma    
20dkg    sonka    
2ek    olívaolaj    
2dl    tejszín    
5dkg    sajt    
só    
bors    
saláta

Elkészítés

A csíkokra vágott póréhagymát az olajon üvegesre dinszteljük, rádobjuk a hagymát, és kb. 10 perc alatt megpároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott sonkát, néhány percig együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg besűrűsödik, végül belekeverjük a reszelt sajtot is. A palacsintákat megtöltjük a gombás-sonkás töltelékkel. Tálalhatjuk azonnal is, de néhány percre betolhatjuk forró sütőbe. A palacsintákat salátával tálaljuk.

15 perces banános palacsinta (tej és lisztmentes)

Hozzávalók

2db    banán    
2db    tojás    
1csip    só    
1tk    gyömbér    
1tk    kurkuma    
1ek    kókuszzsír    
1ek    méz

Elkészítés

A banános palacsinta elkészítéséhez a banánokat egy villával összetörjük egy tálban. Kettéválasztjuk a tojásokat. A sárgákat a banánpéphez keverjük. Sózzuk és a fűszereket is hozzáadjuk. A tojásfehérjéből közepesen kemény habot verünk, majd lazán beleforgatjuk a banános alapba. Forró serpenyőben, kókuszzsíron kisütjük a palacsinta tésztát. Tálalásnál mézzel nyakon öntjük.

Kakaós palacsinta kókuszos túrókrémmel

Hozzávalók

2db    tojás    
1csip    só    
0.75dl    olaj    
2dl    szódavíz    
3dl     tej    
5dkg    keserű kakaópor    
20dkg    liszt    

A kókuszos-túrós krémhez
25dkg    túró    
20dkg    natúr krémsajt    
2ek    porcukor    
10dkg    kókuszreszelék

Elkészítés

A tojásokat felhabosítjuk a sóval, az olajjal, a szódával és a tejjel. Beleszitáljuk a kakaóporral elvegyített lisztet, és ala­po­san összedolgozzuk. Ezután pihentetjük a tésztát 30 percig. Vékonyan kikenünk olajjal egy serpenyőt, felforrósítjuk, és egyenként kisütjük benne a palacsintákat. A kókuszos-túrós krém­hez simára keverjük a túrót a krémsajttal és a porcukorral, végül beleforgatjuk a kókusz­reszeléket. A palacsintákra simítjuk a krémet, és feltekerjük mindet. Lehűtjük, majd felkarikázva tálaljuk.

Mákos palacsinta

Hozzávalók

4 személyre

olaj a sütéshez, szénsavas ásványvíz, 2 dl tej, 15 dkg darált mák, 10 dkg finomliszt, 1 csipet só, 1 evőkanál kristálycukor, 2 tojás, 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 2 evőkanál kristálycukor

A szokott módon palacsintatésztát keverünk, csak a liszt mellé mákot is teszünk. Annyi ásványvízzel hígítjuk, hogy megfelelő legyen a sűrűsége. Egymás után vékony palacsintákat sütünk belőle.

Vaníliamártás
A pudingport megfőzzük a cukorral és a tejjel, majd ezzel a sűrű krémmel töltjük meg a tésztát. Feltekerjük, megszórhatjuk leheletnyi porcukorral.

Bécsi túrós palacsinta

Hozzávalók

A palacsintához:

150 g liszt
2,5 dl tej
2 ek rum
2 ek olaj
csipet só
2 tojás

A töltelékhez

250 g túró
3 ek vaj
2 tojás
100 g cukor
1 citrom reszelt héja
2 ek. rum
50 g mazsola

Az öntethez

1 tojás
30 g cukor
1 cs vaníliás cukor
1 dl tej

Elkészítés

A palacsintákat a szokásos módon elkészítjük. A mazsolát forró rumba áztatjuk. A sütőedényt kikenjük a vajjal. A tojásokat ketté választjuk. A maradék vajjal, cukorral és citromhéjjal habosra keverjük a tojások sárgáját.

A fehérjét kemény habbá verjük. A túrót összekeverjük a tojássárgákkal, majd a felvert fehérjével és hozzáadjuk a mazsolát. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A palacsintákat betöltjük és feltekerjük, majd középen kettévágjuk. A vágott felükkel felfelé kissé egymásra csúsztatva beletesszük a sütőedénybe. Az öntethez összekeverjük a tojást a tejjel és a cukorral, rálocsoljuk a palacsintára és forró sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux