Húsvéti főzőcske
Pár nap és itt a húsvét.A megszokott sonka-tojás menühöz próbálunk pár tippet adni,hogyan tudjátok a megszokott,hagyományos ízeket új formában elkészíteni-
A sonkát,csülköt is lehet kicsit a megszokottól eltérően elkészíteni: aki nem szívesen tölt sok időt a konyhában,tálaljon mellé egy nem megszokott tormamártást.
TORMÁS SERTÉSCSÜLÖK
HOZZÁVALÓK
2db friss sertéscsülök
3ek olaj
2ek liszt
2dl tejföl
20dkg torma
só
köménymag
2fej vöröshagyma
4gerezd fokhagyma
csip cukor
ecet
őrölt bors
ELKÉSZÍTÉS
A tisztított, jól megmosott csülköket megsózzuk, majd hegyes késsel kis vágásokat készítünk, és a vékonyra szeletelt fokhagymadarabokat a bevágott résekbe dugdossuk. Kevés olajon kevés vízzel kuktafazékban - vagy több vízzel egy magas oldalú tepsiben - köménymaggal, vöröshagymával körülbelül 40 percig pároljuk.A maradék olajat megforrósítjuk, beleszórjuk a lisztet, simára keverjük, ezután kevés vízzel mártás sűrűségűre felengedjük, majd 1 csapott mokkáskanálnyi őrölt borsot teszünk hozzá. Rövid ideig forraljuk, hozzáadjuk a reszelt tormát és a tejfölt, majd sóval, ecettel, cukorral ízesítjük.Pár perces forralás után a kicsontozott, szeletelt csülökre öntjük. Köretként főtt burgonyát kínálunk.
Kicsit bonyolultabb,hosszadalmasabb fogás a következő,de biztos nagy siker lesz.
SOMOGYI RAKOTT CSÜLÖK
HOZZÁVALÓK
1.4kg csülök
1tk méz
2tk ételízesítő
12dkg vaj
1db fehérbab konzerv
1db zöldborsó konzerv
1fej hagyma
1db szeletelt gombakonzerv
1szál fehérrépa
1szál sárgarépa
30dkg burgonya
10dkg sajt
1db tojás
2dl tejszín
2dl tejföl
0.5dl fehérbor
pár szem bors
1szelet gyömbér
só
ELKÉSZÍTÉS
A csülköt egy kuktába tesszük, ám előtte alaposan megmossuk. Hozzáadjuk a fűszereket, a mézet, a zöldségeket, a gyömbért, az ételízesítőt, a sót, a vöröshagymát, a bort és annyi vízben, hogy ellepje, puhára pároljuk. A burgonyát és a zöldborsót külön főzzük.Közben előkészítjük a tepsit, amit kikenünk a vajjal, majd zsemlemorzsával megszórjuk.A puha csülköt vékony csíkokra vágjuk, és a tepsiben elrendezgetjük. Rárétegezzük a vöröshagymán megpárolt gombát, babot, zöldborsót, kockára vágott zöldségeket, burgonyát, így nagyon szép színes lesz.Végül a tojást és a a tejszínt jól elkeverjük, és a tetejére öntjük. Még 1 pohár tejföllel lekenjük a tetejét, hogy ki ne száradjon, végül reszelt sajttal megszórjuk.160 fokos sütőben 45 percig sütjük. Pihentetés után kockára vágva tálaljuk.
A főtt tojást is tálalhatjuk kicsit rendhagyó módon:
TOJÁSKRÉM
HOZZÁVALÓK
4db tojás
só
bors
0.5fej vöröshagyma
4dkg vaj
0.5poh tejföl
1ek mustár
petrezselyemzöld
ELKÉSZÍTÉS
A tojáskrém elkészítéséhez a tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, megpucoljuk és lereszeljük sajtreszelőn.
Megsózzuk, megborsozzuk, és apróra vágott vöröshagymát teszünk bele.
Habosra keverjük a vajat, a tejfölt és a mustárt, majd hozzáadjuk a reszelt tojáshoz.
Meghintjük az apróra vágott petrezselyemzölddel, jól összekeverjük, és a krémes állag eléréséhez hűtőbe tesszük néhány órára.
HÚSVÉTI SONKÁS LEPÉNY
HOZZÁVALÓK
A tésztához:
30 dkg liszt
15 dkg vaj
1 egész tojás
só
tejföl
fél csomag sütőpor
zsír a tepsi kenéséhez
A töltelékhez:
15 dkg reszelt sajt a szóráshoz
40 dkg főtt sonka (darálva)
2 dl tejföl
só
bors
ELKÉSZÍTÉS
Először a tésztát készítjük el. A hozzávalókat összegyúrjuk, fél órára hideg helyre tesszük.Egy közepes méretű tepsit jól kikenünk zsírral. A tésztából 2 apot nyújtunk, az egyikkel kibéleljük a tepsit.Elkészítjük a tölteléket: a darált főtt sonkát a tejföllel összekeverjük. Ha túl sűrű, lehet még tejfölt hozzáadni. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd jól összekeverjük. A tölteléket a tepsiben lévő tészta lapra rásimítjuk. A másik tészta lappal befedjük.Forró sütőbe helyezzük és megsütjük. Amikor már majdnem megsült, a tetejét bőven megszórjuk reszelt sajttal. Csak annyi időre tesszük vissza a forró sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon a tésztára. Langyosan felszeleteljük.
Most van a medvehagyma szezonja,kár lenne egy ebből készült fogást kihagyni:
MEDVEHAGYMÁS CSIGA
HOZZÁVALÓK
40dkg konyhakész pizzatészta
1marék durvára vágott dió
2ek parmezán
1csok medvehagyma
1csip só
1dl olívaolaj
25dkg Mascarpone
pesto
só
1db tojás
szezámmag
ELKÉSZÍTÉS
Kitekerjük a konyhakész pizzatésztát. Félretesszük.
Késes aprítóban pürésítünk 1 marék durvára vágott diót, 2 ek reszelt parmezánt, 1 csokor tisztított medvehagymát, 1 nagy csipet sót és 1 dl olívaolajat.
A mascarponét habosra keverjük, hozzáforgatjuk a medvehagymás pestót, ha szükséges, sózzuk. A medvehagymás mascarponét az előkészített tésztalapra kenjük úgy, hogy a hosszabb oldalain a széleket szabadon hagyjuk.
Feltekerjük a tésztát, majd 3-4 cm-es darabokra vágjuk. A csigákat sütőpapírral bélelt sütőtálcába helyezzük. Átkenjük mindet a felvert tojással, és megszórjuk egy kevés szezámmaggal. A csigákat 200 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük.
Húsvétkor adja magát,hogy ne hagyjuk ki a desszertek közül a répatortát:
RÉPATORTA
HOZZÁVALÓK
20dkg sárgarépa
4db tojás
15dkg porcukor
15dkg darált mandula
10dkg liszt
1db citrom
1csip só
1ek vaj
25dkg Mascarpone
15dkg porcukor
csip só
ELKÉSZÍTÉS
A sárgarépát megtisztítjuk és finomra reszeljük. A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a sárgarépát, a darált mandulát, a lisztet, a citrom reszelt héját és a sót. Végül a masszát óvatosan összekeverjük a felvert tojásfehérjével.
Kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük, és tűpróbával ellenőrizzük. A mascarponét kikeverjük a porcukorral, majd a teljesen kihűlt tortára simítjuk.
RÉPATORTA-MUFFIN SAJTKRÉMMEL
HOZZÁVALÓK
3 db tojás
3 dl kristálycukor
4,5 dl sárgarépa (lereszelve)
22,5 dkg vaj (olvasztva)
3 dl liszt
2 teáskanál sütőpor
1,5 teáskanál vaníliás cukor
A mázhoz:
12,5 dkg natúr krémsajt
kb. 1 evőkanál vaj
20 dkg porcukor
1/2 db lime kifacsart leve
A tálaláshoz:
dió (összetörve)
ELKÉSZÍTÉS
Kikeverjük a cukrot a tojásokkal, beleteszük a lereszelt répát, a vajat, a lisztet, a sütőport és a vanílilás cukrot. Egyenletesen összekeverjük.
Papírkapszlikkal bélelt muffinformákba adagoljuk a tésztát, és 175 fokon körül-belül 20 percig sütjük.
A mázhoz az anyagokat robotgéppel keverjük, és a kihűlt tésztára kenjük vagy habzsákból kinyomjuk. Durvára vágott dióval megszórjuk a tetejét.
Hagyományos húsvéti étel a sárga túró is:
SÁRGA TÚRÓ (EREDETI RECEPT)
HOZZÁVALÓK
6db tojás
1 ek kristálycukor
6dl tej
0.5csom vaníliás cukor
ELKÉSZÍTÉS
A sárga túró elkészítéséhez a tojásokat habosra keverjük a kristálycukorral, majd a hideg tejhez öntjük. Nagyon lassú tűzön, folyamatos keverés mellett (fakanalat használjunk!) sűrűre főzzük kb. 50 perc alatt.
A massza nagyjából a főzési idő felénél sűrűsödni kezd, ekkor hozzáadjuk a vaníliás cukrot is. 10 perc múlva az egész darabossá válik. Akkor jó, amikor a tejsavó teljesen elválik a masszától, és az állaga a túróra hasonlít.
Egy tálba szűrőt állítunk, kibéleljük egy gézdarabbal, és ebbe átkanalazzuk a túrót. Összefogjuk a gézdarab tetejét, és jó erősen kicsavarjuk belőle a nedvességet. Egy madzaggal szorosan kösszekötjük a gézt a túró fölött, ez biztosítja, hogy az állag megfelelően tömör legyen.
Hűvös helyen hagyjuk, hogy a maradék tejsavó is kicsepegjen belőle. Néhány órát, de akár egy egész éjszakát is hagyhatjuk.
A sárga túrót tálaljuk szeletekre vágva főtt sonka, kolbász és kalács mellé.
Akinek nincs ideje,türelme sokáig a konyhában állni desszertkészítés közben,készítsen panna cottát.Gyors,főzés nélküli,és számtalan módon variálható,bármilyen öntet illik hozzá.
KLASSZIKUS PANNA COTTA RECEPT
Hozzávalók:
1 dl zsíros friss tej (minimum 3,5 %-os)
6 dl 30%-os habtejszín
4 lapnyi zselatin
10 dkg finomított fehér kristálycukor
1 rúd bourbon vanília
Elkészítés
A tejet és a tejszínt egy közepes, lehetőleg vastag aljú fazékba öntöm. A vaníliarudat óvatosan hosszában felmetszem, majd a benne rejtező magokat belekaparom a tejes tejszínbe. Magát a rudat is utána eresztem, és elkezdem főzni az elegyemet, nem túl nagy lángon. Hagyom, hogy felforrjon, majd leveszem a tűzről, beteszem a lapokat meg a cukrot, és folyamatos keveréssel hűtöm a sodót. Mikor már kellően langyos, akkor formába öntöm, és a formákat egy 5-6 órára a hűtőbe teszem.
KARAMELLÖNTET
Hozzávalók:
50 dkg cukor
10 dkg vaj
5 dl sűrített tej
Elkészítés
Vastag aljú fazékba öntöm a hozzávalókat, és folyamatos kevergetés mellett, kis lángon felforralom, majd további negyed órát főzöm még úgy, hogy folyamatosan keverem. Langyos állapotában öntöm a panna cotta mellé. Az öntet egy kis fahéjjal ízesíthető.
EPERÖNTET
Hozzávalók
50 dkg eper
méz, ízlés szerint
Elkészítés
Az epret egy fazékba öntöm, botmixerrel kicsit igazítok rajta, majd egy kevés mézet adok hozzá, és alaposan felfőzöm. Folyamatosan kevergetem még vagy 5 percig, aztán jónak ítélem. Hagyom kicsit hűlni, és langyosan kínálom a panna cotta mellé.
A szirup egy kevés chilivel ízesíthető.
CSOKOLÁDÉÖNTET
Hozzávalók
20 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
cukor ízlés szerint
frissen őrölt bors
Elkészítés
Egy fazékban vizet forralok, majd a fazékra egy fém üstöt helyezek. Ebbe beletöröm a csokoládét, hozzáadom a vajat. Várom, hogy felolvadjon, közben egy fakanállal elkeverem, cukrot adok hozzá meg egy kevés borsot. Amikor homogén krémmé válik a csokoládé, rögtön tálalom.