Ugrás a tartalomra
x

Húsvéti főzőcske

Pár nap és itt a húsvét.A megszokott sonka-tojás menühöz próbálunk pár tippet adni,hogyan tudjátok a megszokott,hagyományos ízeket új formában elkészíteni-

A sonkát,csülköt is lehet kicsit a megszokottól eltérően elkészíteni: aki nem szívesen tölt sok időt a konyhában,tálaljon mellé egy nem megszokott tormamártást.

TORMÁS SERTÉSCSÜLÖK

HOZZÁVALÓK

2db    friss sertéscsülök    
3ek    olaj    
2ek    liszt    
2dl    tejföl    
20dkg    torma    
só    
köménymag    
2fej    vöröshagyma    
4gerezd    fokhagyma    
csip    cukor    
ecet    
őrölt bors    

ELKÉSZÍTÉS

A tisztított, jól megmosott csülköket megsózzuk, majd hegyes késsel kis vágásokat készítünk, és a vékonyra szeletelt fokhagymadarabokat a bevágott résekbe dugdossuk. Kevés olajon kevés vízzel kuktafazékban - vagy több vízzel egy magas oldalú tepsiben - köménymaggal, vöröshagymával körülbelül 40 percig pároljuk.A maradék olajat megforrósítjuk, beleszórjuk a lisztet, simára keverjük, ezután kevés vízzel mártás sűrűségűre felengedjük, majd 1 csapott mokkáskanálnyi őrölt borsot teszünk hozzá. Rövid ideig forraljuk, hozzáadjuk a reszelt tormát és a tejfölt, majd sóval, ecettel, cukorral ízesítjük.Pár perces forralás után a kicsontozott, szeletelt csülökre öntjük. Köretként főtt burgonyát kínálunk.

Kicsit bonyolultabb,hosszadalmasabb fogás a következő,de biztos nagy siker lesz.

SOMOGYI RAKOTT CSÜLÖK

HOZZÁVALÓK

1.4kg    csülök    
1tk    méz    
2tk    ételízesítő    
12dkg    vaj    
1db    fehérbab konzerv    
1db    zöldborsó konzerv    
1fej    hagyma    
1db    szeletelt gombakonzerv    
1szál    fehérrépa    
1szál    sárgarépa    
30dkg    burgonya    
10dkg    sajt    
1db    tojás    
2dl    tejszín    
2dl    tejföl    
0.5dl    fehérbor    
pár    szem bors    
1szelet    gyömbér    
só    

ELKÉSZÍTÉS

A csülköt egy kuktába tesszük, ám előtte alaposan megmossuk. Hozzáadjuk a fűszereket, a mézet, a zöldségeket, a gyömbért, az ételízesítőt, a sót, a vöröshagymát, a bort és annyi vízben, hogy ellepje, puhára pároljuk. A burgonyát és a zöldborsót külön főzzük.Közben előkészítjük a tepsit, amit kikenünk a vajjal, majd zsemlemorzsával megszórjuk.A puha csülköt vékony csíkokra vágjuk, és a tepsiben elrendezgetjük. Rárétegezzük a vöröshagymán megpárolt gombát, babot, zöldborsót, kockára vágott zöldségeket, burgonyát, így nagyon szép színes lesz.Végül a tojást és a a tejszínt jól elkeverjük, és a tetejére öntjük. Még 1 pohár tejföllel lekenjük a tetejét, hogy ki ne száradjon, végül reszelt sajttal megszórjuk.160 fokos sütőben 45 percig sütjük. Pihentetés után kockára vágva tálaljuk.
 

A  főtt tojást is tálalhatjuk kicsit rendhagyó módon:

TOJÁSKRÉM

HOZZÁVALÓK

4db    tojás    
só    
bors    
0.5fej    vöröshagyma    
4dkg    vaj    
0.5poh    tejföl    
1ek    mustár    
petrezselyemzöld

ELKÉSZÍTÉS

A tojáskrém elkészítéséhez a tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, megpucoljuk és lereszeljük sajtreszelőn.
Megsózzuk, megborsozzuk, és apróra vágott vöröshagymát teszünk bele.
Habosra keverjük a vajat, a tejfölt és a mustárt, majd hozzáadjuk a reszelt tojáshoz.
Meghintjük az apróra vágott petrezselyemzölddel, jól összekeverjük, és a krémes állag eléréséhez hűtőbe tesszük néhány órára.

HÚSVÉTI SONKÁS LEPÉNY

HOZZÁVALÓK

A tésztához:
30 dkg liszt
15 dkg vaj
1 egész tojás

tejföl
fél csomag sütőpor
zsír a tepsi kenéséhez
A töltelékhez:
15 dkg reszelt sajt a szóráshoz
40 dkg főtt sonka (darálva)
2 dl tejföl

bors

ELKÉSZÍTÉS

Először a tésztát készítjük el. A hozzávalókat összegyúrjuk, fél órára hideg helyre tesszük.Egy közepes méretű tepsit jól kikenünk zsírral. A tésztából 2 apot nyújtunk, az egyikkel kibéleljük a tepsit.Elkészítjük a tölteléket: a darált főtt sonkát a tejföllel összekeverjük. Ha túl sűrű, lehet még tejfölt hozzáadni. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd jól összekeverjük. A tölteléket a tepsiben lévő tészta lapra rásimítjuk. A másik tészta lappal befedjük.Forró sütőbe helyezzük és megsütjük. Amikor már majdnem megsült, a tetejét bőven megszórjuk reszelt sajttal. Csak annyi időre tesszük vissza a forró sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon a tésztára. Langyosan felszeleteljük.

Most van a medvehagyma szezonja,kár lenne egy ebből készült fogást kihagyni:

MEDVEHAGYMÁS CSIGA

HOZZÁVALÓK

40dkg    konyhakész pizzatészta    
1marék    durvára vágott dió    
2ek    parmezán    
1csok    medvehagyma    
1csip    só    
1dl    olívaolaj    
25dkg    Mascarpone    
pesto    
só    
1db    tojás    
szezámmag

ELKÉSZÍTÉS

Kitekerjük a konyhakész pizzatésztát. Félretesszük.
Késes aprítóban pürésítünk 1 marék durvára vágott diót, 2 ek reszelt parmezánt, 1 csokor tisztított medvehagymát, 1 nagy csipet sót és 1 dl olívaolajat.
A mascarponét habosra keverjük, hozzáforgatjuk a medvehagymás pestót, ha szükséges, sózzuk. A medvehagymás mascarponét az előkészített tésztalapra kenjük úgy, hogy a hosszabb oldalain a széleket szabadon hagyjuk.
Feltekerjük a tésztát, majd 3-4 cm-es darabokra vágjuk. A csigákat sütőpapírral bélelt sütőtálcába helyezzük. Átkenjük mindet a felvert tojással, és megszórjuk egy kevés szezámmaggal. A csigákat 200 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük. 

Húsvétkor adja magát,hogy ne hagyjuk ki a desszertek közül a répatortát:

RÉPATORTA

HOZZÁVALÓK

20dkg    sárgarépa    
4db     tojás    
15dkg    porcukor    
15dkg    darált mandula    
10dkg    liszt    
1db    citrom    
1csip    só    
1ek     vaj    
25dkg    Mascarpone    
15dkg    porcukor    
csip    só    

ELKÉSZÍTÉS

A sárgarépát megtisztítjuk és finomra reszeljük. A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a sárgarépát, a darált mandulát, a lisztet, a citrom reszelt héját és a sót. Végül a masszát óvatosan összekeverjük a felvert tojásfehérjével.
Kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük, és tűpróbával ellenőrizzük. A mascarponét kikeverjük a porcukorral, majd a teljesen kihűlt tortára simítjuk.
 

RÉPATORTA-MUFFIN SAJTKRÉMMEL

HOZZÁVALÓK

3 db  tojás
3 dl kristálycukor
4,5 dl sárgarépa (lereszelve)
22,5 dkg  vaj (olvasztva)
3 dl liszt
2 teáskanál sütőpor
1,5 teáskanál vaníliás cukor
A mázhoz:
12,5 dkg natúr krémsajt
kb. 1 evőkanál  vaj
20 dkg porcukor
1/2 db lime kifacsart leve
A tálaláshoz:
dió (összetörve)

ELKÉSZÍTÉS

Kikeverjük a cukrot a tojásokkal, beleteszük a lereszelt répát, a vajat, a lisztet, a sütőport és a vanílilás cukrot. Egyenletesen összekeverjük. 
Papírkapszlikkal bélelt muffinformákba adagoljuk a tésztát, és 175 fokon körül-belül 20 percig sütjük.
A mázhoz az anyagokat robotgéppel keverjük, és a kihűlt tésztára kenjük vagy habzsákból kinyomjuk. Durvára vágott dióval megszórjuk a tetejét.

Hagyományos húsvéti étel a sárga túró is:

SÁRGA TÚRÓ (EREDETI RECEPT)

HOZZÁVALÓK

6db    tojás    
1 ek kristálycukor    
6dl    tej    
0.5csom    vaníliás cukor

ELKÉSZÍTÉS

A sárga túró elkészítéséhez a tojásokat habosra keverjük a kristálycukorral, majd a hideg tejhez öntjük. Nagyon lassú tűzön, folyamatos keverés mellett (fakanalat használjunk!) sűrűre főzzük kb. 50 perc alatt.
A massza nagyjából a főzési idő felénél sűrűsödni kezd, ekkor hozzáadjuk a vaníliás cukrot is. 10 perc múlva az egész darabossá válik. Akkor jó, amikor a tejsavó teljesen elválik a masszától, és az állaga a túróra hasonlít.
Egy tálba szűrőt állítunk, kibéleljük egy gézdarabbal, és ebbe átkanalazzuk a túrót. Összefogjuk a gézdarab tetejét, és jó erősen kicsavarjuk belőle a nedvességet. Egy madzaggal szorosan kösszekötjük a gézt a túró fölött, ez biztosítja, hogy az állag megfelelően tömör legyen.
Hűvös helyen hagyjuk, hogy a maradék tejsavó is kicsepegjen belőle. Néhány órát, de akár egy egész éjszakát is hagyhatjuk.
A sárga túrót tálaljuk szeletekre vágva főtt sonka, kolbász és kalács mellé.

Akinek nincs ideje,türelme sokáig a konyhában állni desszertkészítés közben,készítsen panna cottát.Gyors,főzés nélküli,és számtalan módon variálható,bármilyen öntet illik hozzá.

KLASSZIKUS PANNA COTTA RECEPT

Hozzávalók:

1 dl zsíros friss tej (minimum 3,5 %-os)
6 dl 30%-os habtejszín
4 lapnyi zselatin
10 dkg finomított fehér kristálycukor
1 rúd bourbon vanília

Elkészítés

A tejet és a tejszínt egy közepes, lehetőleg vastag aljú fazékba öntöm. A vaníliarudat óvatosan hosszában felmetszem, majd a benne rejtező magokat belekaparom a tejes tejszínbe. Magát a rudat is utána eresztem, és elkezdem főzni az elegyemet, nem túl nagy lángon. Hagyom, hogy felforrjon, majd leveszem a tűzről, beteszem a lapokat meg a cukrot, és folyamatos keveréssel hűtöm a sodót. Mikor már kellően langyos, akkor formába öntöm, és a formákat egy 5-6 órára a hűtőbe teszem.

KARAMELLÖNTET
 

Hozzávalók:

50 dkg cukor
10 dkg vaj
5 dl sűrített tej

Elkészítés

Vastag aljú fazékba öntöm a hozzávalókat, és folyamatos kevergetés mellett, kis lángon felforralom, majd további negyed órát főzöm még úgy, hogy folyamatosan keverem. Langyos állapotában öntöm a panna cotta mellé. Az öntet egy kis fahéjjal ízesíthető.

EPERÖNTET

Hozzávalók

50 dkg eper
méz, ízlés szerint

Elkészítés

Az epret egy fazékba öntöm, botmixerrel kicsit igazítok rajta, majd egy kevés mézet adok hozzá, és alaposan felfőzöm. Folyamatosan kevergetem még vagy 5 percig, aztán jónak ítélem. Hagyom kicsit hűlni, és langyosan kínálom a panna cotta mellé.
A szirup egy kevés chilivel ízesíthető.

CSOKOLÁDÉÖNTET

Hozzávalók

20 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
cukor ízlés szerint
frissen őrölt bors

Elkészítés

Egy fazékban vizet forralok, majd a fazékra egy fém üstöt helyezek. Ebbe beletöröm a csokoládét, hozzáadom a vajat. Várom, hogy felolvadjon, közben egy fakanállal elkeverem, cukrot adok hozzá meg egy kevés borsot. Amikor homogén krémmé válik a csokoládé, rögtön tálalom.
 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux