Villámgyors reggelik, amitől jól indul a napod!
Lassan itt a tavasz,bár a reggelek még elég barátságtalanok.Reggelizni viszont ilyenkor is kell,most mutatunk pár gyors receptet Nektek az ilyen reggelekhez.
Elsőnek jöjjön egy igazi,retró melegszendvicskrém
Retró melegszendvicskrém
Hozzávalók
4 db tojás
30 dkg kenőmájas
1 fej vöröshagyma
5 dkg vaj
20 dkg tejföl
2 ek mustár
3 ek ketchup
2 ek majonéz
só
bors
1 zacskó toast kenyér
15 dkg reszelt sajt
Elkészítés
A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, egy tálban villával összetörjük. Hozzáadjuk a kenőmájast, az apróra vágott vöröshagymát, a vajat, a tejfölt, a mustárt, a ketchupot, a majonézt, a sót, a borsot és jól összekeverjük.
Egy tepsibe leterítjük a kenyereket, megkenjük a krémmel, a tetejét megszórjuk sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
Cukkinis tojáslepény tekercsek recept
Hozzávalók:
1 bébi cukkini
3 tojás
aprított petrezselyemzöld
1 tk olíva olaj
ízlés szerint só
frissen őrölt bors
Elkészítése:
A cukkinit alaposan megmossuk, és tökgyalun – héjával együtt – legyaluljuk. A tojást egy tányérban villával felverjük, hozzákeverjük az aprított petrezselymet, a cukkinit, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és mint a palacsintát kisütjük. Forrón feltekerjük, felvágjuk, és friss zöldségekkel kínáljuk.
Sajtos tojásfelfújt recept
Hozzávalók:
2 db tojás
2 dkg vaj
3 dkg reszelt sajt
só
kevés finomra vágott petrezselyemzöld
2 ek főzőtejszín
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből pici sóval kemény habot verünk. 2 db porcelán felfújtas formát kivajazunk. Az aljukra teszünk 1-1 evőkanál tejszínt, majd elosztjuk az edénykékben a tojáshabot. Kanállal kis mélyedést készítünk a habon, beletesszük a tojássárgáját. Megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel és a reszelt sajttal. Forró sütőbe tesszük. A sajt megpirulásáig sütjük (kb 15 perc), majd a sütőből kivéve azonnal tálaljuk.
Gombás, baconos, sajtos zsemle recept
Hozzávalók:
4 szikkadt zsemle
20 dkg csiperkegomba
4 ek tejföl
1 tojássárgája
10 dkg bacon
10-15 dkg reszelt (ementáli) sajt
só, bors
5 dkg olvasztott vaj a kenéshez
Elkészítése:
A zsemlék “kalapját” levágjuk, a belsejét kikaparjuk. Egy serpenyőben kisütjük az apróra vágott bacont, majd a megpucolt és felszeletelt gombát hozzáadjuk és megpirítjuk rajta. A tűzről levéve rászórjuk a reszelt sajtot, hozzáadjuk a tejfölt és a tojássárgáját is. Sóval, borssal ízesítjük. A zsemléket megtöltjük, kalapjukat rátesszük, olvasztott vajjal megkenjük és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ha valaki inkább az édes ízeket kedveli reggelre,válogathat például ezekből a finomságokból:
Túrós lepényke recept
Hozzávalók:
3 tojás
3 ek cukor
1 tk vaníliás cukor
25 dkg túró
5 dkg liszt
lekvár,vagy friss gyümölcs
Elkészítése:
A 3 tojást szétválasztjuk, a sárgájához adunk pár ek cukrot, és kicsit összekeverjük.
Utána mehet hozzá a vaníliás cukor és a túró, valamint az 5 dkg liszt.
Felverjük a fehérjét, de csak capuccino hab jellegűre, és ezt hozzáadjuk a többi összetevőhöz.
Összekeverjük az anyagokat.
Merőkanálnyi adagokat teszünk a serpenyőbe.Nem túl erős lángon elég neki kb fél perc oldalanként.Lekvárral tálaljuk.
Amerikai palacsinta alaprecept
Hozzávalók
250 g finomliszt
100 g porcukor
1 db tojás
2.5 dl tej
2 ek vaj (olvasztott)
1 csomag sütőpor
1 kávéskanál só (csapott)
2 ek juharszirup (ízlés szerint a tálaláshoz)
A sütéshez
2 ek vaj (olvasztott)
Elkészítés:
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, a cukrot és a sót, még egy vaníliás cukrot is beletehetünk, csak az íze végett, majd kicsit átkeverjük habverővel.
A keverékhez adjuk a tojást, olvasztott vajat és a tejet, és csomómentesre keverjük. A nálunk ismeretes palacsintatésztánál jóval sűrűbb tésztát kell kapjunk. Ha van plusz fél órád, jót tesz neki a hűtő.
Egy nagy serpenyőben egy-két teáskanál vajat felolvasztunk, majd a tésztából kb. 15 cm-es átmérőjű köröket öntünk. Haladók egyszerre kettőt is süthetnek, fontos az, hogy közepes lángon süssük!
Mikor megjelennek a palacsinta tetején a buborékok, akkor egy határozott mozdulattal átfordítjuk.Ezt addig ismételgetjük, amíg elfogy a tészta. Figyeljünk, hogy a serpenyőben mindig legyen olvasztott vaj, különben könnyen leragad.
Juharsziruppal, kis vajkockával tálaljuk. A vaj mennyisége sosem lehet túl sok!
Ha valakinek pedig végképp nincs ideje a főzéssel bajlódni,készítsen chia pudingot reggelire.A chiamag más élelmiszerekkel azonos mennyiségben összehasonlítva rendkívül jó tápanyag-összetétellel rendelkezik. Például ötször annyi kalciumot tartalmaz, mint a tehéntej, vastartalma pedig meghaladja a spenótét is.A chiamag értékes növényi fehérjeforrás, a gabonaféléknél is nagyobb fehérjetartalommal rendelkezik.Az apró magok számos esszenciális aminosavat tartalmaznak.Nagyon ritkán allergiás reakciót válthat ki, vagy kölcsönhatásba léphet vérhígító gyógyszerekkel
Chia puding
Hozzávalók
4 dl mandulatej
4 ek chiamag
100 g eper (vagy bármilyen más gyümölcs)
4 ek kókuszreszelék
2 ek méz
Elkészítés
A mandulatejet egy tálba öntjük.
Hozzáadjuk a chia magot, a kókuszreszeléket, a mézet, és az apróra vágott epret.
Elkeverjük, és a hűtőbe tesszük éjszakára.
Reggeli kis tálakba szedjük, ízlés szerint dekoráljuk, és azonnal fogyasztjuk.