Ugrás a tartalomra
x

"Itt a farsang,áll a bál..."

Január 6-án vízkereszt napjával lezárult a karácsonyi ünnepkör, és elkezdődött a télbúcsúztató-tavaszváró időszak, a húsvét előtti negyvennapos böjt kezdetéig, hamvazószerdáig tartó farsang.Mohácson a farsangkor a busók a hagyományoknak megfelelően öltöznek fel. A legnagyobb mulatság farsangvasárnap van. A télűző fesztivál a „farsang farka” három napig, farsang vasárnapjától húshagyó keddig tart, amelynek csúcspontja a karnevál. A „műsor” fő elemei: a partraszállás, a jelmezes felvonulás és a koporsó vízre bocsátása.
Az ősi tavaszváró ünnephez sok néphagyomány kötődik, így a jelmezes bálok, a táncos mulatságok és a fánksütés is.

A farsang hossza változó, attól függően, hogy mikor van húsvétvasárnap. Ettől a naptól számolunk vissza negyven hétköznapot és szombatot, a vasárnapokkal együtt 46 napot, amikor kezdődik a nagyböjti időszak. Húshagyó kedd a farsang utolsó napja – idén március 1. -, másnap hamvazószerdával kezdődik a keresztények 40 napos nagyböjti időszaka. Fenti számítások alapján hamvazószerda 2022-ben március 2-ikára esik.

Most ehhez az ünnephez kapcsolódó ételeket mutatunk Nektek.

Gombás korhelyleves

A korhelyleves lényege természetesen az, hogy csillapítja a mulatozás utáni másnaposságot, csökkenti a fejfájást és a gyomorpanaszokat, emellett feltölt energiával. Erre kiváló megoldás a gombás korhelyleves, ami tényleg segít a macskajaj ellen is!
 

Hozzávalók:

25 dkg füstölt hús
10 dkg füstölt kolbász
35-40 dkg savanyított káposzta
10-15 dkg gomba
2 fej vöröshagyma
1 csomag petrezselyem
5 dkg liszt
2 dl tejföl
2-3 ek olívaolaj
só, bors, paprika

Elkészítés:

1. Az apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk, erre tesszük a kockára vágott húst. Megszórjuk pirospaprikával, összekeverjük, majd ezután hozzáadjuk a káposztát is. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, majd fedővel lefedjük, és közepes tűzön főzzük.

2. Ezzel párhuzamosan felszeleteljük a gombát, és kevés olajjal megpirítjuk. Hozzáadjuk a káposztához, befűszerezzük, és az egészet felforraljuk.

3. Világos rántást készítünk, és ezzel sűrítjük be a levest. Mikor már majdnem kész, hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt is, és ízlés szerint tejföllel ízesítjük. Sok sót nem érdemes adni hozzá, mivel a hús és a kolbász önmagában is elég sós. A tejfölt pedig tálaláskor is kínálhatjuk.

Becsinált leves

A savanyú becsinált leves szintén ideális étel, ha szeretnénk a másnaposságot csillapítani úgy, hogy közben feltöltődünk egy kis energiával is.
Az alapanyagok és a fűszereknek köszönhetően igazán tápláló levest kapunk, ami akár önmagában is elég ebédnek!

Hozzávalók:

40 dkg disznóhús
20 dkg sárga- és fehérrépa vegyesen
10 dkg zeller és karalábé vegyesen
1 csokor petrezselyem
2 dl tejföl
2 tojás sárgája
2 ek olívaolaj
1 ek ecet
só, bors

Elkészítés:

1. Az apró kockákra vágott húst megpirítjuk egy kis olajban, megsózzuk, majd felengedjük kb. 1 l vízzel.

2. Amikor a hús már félig puhára főtt, hozzáadjuk az apróra vágott fehér- és sárgarépát, petrezselymet, és folytatjuk a főzést.

3. Mikor a hús teljesen megpuhult, a levest levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a tojás sárgájával összekevert tejfölt és az ecetet. További tejföllel tálaljuk.

Részeges csirke

Ha szeretjük a nehezebb, erősebben fűszerezett ételeket, amelyeket borral készítenek el, akkor mindenképpen próbáljuk ki a fehérborral készült részeges csirkét.
Ezzel igazi farsangi különlegességet tehetünk az asztalra!

Hozzávalók:

1 közepes méretű, egész csirke
10-15 dkg füstölt szalonna
10 dkg vaj
3-4 dl fehérbor
só, bors, majoránna

Elkészítés:

1. A csirkét megmossuk, és alaposan besózzuk. A sót kívül és belül is bőven tehetünk rá, a külső részre borsot, a belsőre pedig majoránnát is tegyünk. A csirkét mindenhol leöltjük olvasztott vajjal, és aláöntjük a fehérbort.

2. Fóliával lefedjük, enyhe tűzön sütjük, közben folyamatosan ellenőrizzük, hogy kell-e pótolni a bort. Mikor a hús puhára sült, vékony szalonnaszeletekkel borítjuk be, majd a sütőbe visszatéve ropogósra sütjük.

Paradicsomos-boros sertéscomb

Ha igazán finom főételt szeretnénk csinálni, akkor próbáljuk ki a nagyon laktató és persze nagyon finom paradicsomos-boros sertéscombot!
A farsangi pecsenye diétásnak egyáltalán nem mondható, ahogy azt egy igazi farsangi ételtől el is várhatjuk!

Hozzávalók:

50 dkg sertéscomb
2 zsemle
10 dkg gomba
25 dkg sárga- és fehérrépa, zeller vegyesen
1 tojás sárgája
3 dl fehérbor
1 paradicsomlé
1 csokor petrezselyem
1-2 ek olívaolaj
szegfűbors, fehérbors, só

Elkészítés:

1. A gombát vékony szeletekre vágjuk, és kevés olajban megpirítjuk. A zöldségeket feldaraboljuk és megpároljuk. Összekeverjük a gombát és a párolt zöldségeket, és hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet.

2. A zsemléket beáztatjuk a fehérborba, alaposan kinyomkodjuk. Az így kapott keveréket ledaráljuk, majd hozzáadjuk a tojást és a fűszereket.

3. A húst 4-5 nagyobb darabra vágjuk, és alaposan kiklopfoljuk. A szeletekre tesszük a tölteléket, majd felgöngyöljük. A tekercseket kevés olajban pirosra sütjük, végül hozzáadjuk a paradicsomlevet és egy kevés bort.

4. Akkor kész, amikor már teljesen megpuhult. Akkor szeletekre vágjuk és tetszés szerinti körettel tálaljuk.

Farsangi fánk

Természetesen nem lehet teljes a farsangi menü, ha nem csinálunk hozzá farsangi fánkot is. Talán ez a legismertebb farsangi étel, egyben pedig természetesen egy kiváló édesség is, amit az egész család imádni fog!

Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 tojás sárgája
2,5 dkg élesztő
8 dkg margarin vagy vaj
3 dl tej
4 ek cukor
1-2 dl olaj (sütéshez, a serpenyő méretétől függően)
1 cs vaníliás cukor
porcukor a meghintéshez
gyümölcslekvár

Elkészítés:

1. Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt és hozzáadunk 1 ek cukrot. A lisztet és a sót összekeverjük, hozzáadjuk a cukor maradékát, a vaníliás cukrot, alaposan összekeverjük.

2. Ezután következnek a folyékony adalékok: fokozatosan hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt, a kicsit megolvasztott margarint és a tojás sárgáját. Alaposan összedolgozzuk, majd amikor egyenletes lett a tészta, letakarjuk egy konyhai kendővel és rátesszük a fűtőtestre vagy más langyos helyre. Kb. kétszeresére dagad 1 óra alatt.

3. Mikor kész, egy meglisztezett nyújtódeszkán kb. 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, és kerek alakúra szaggatjuk őket egy belisztezett pogácsaszaggatóval. A körök közepét az hüvelykujjunk segítségével mindkét oldalon benyomjuk, hogy elég mély gödör keletkezzen.

4. Egy serpenyőben, forró olajon néhány perc alatt kisütjük a fánkokat, majd meghintjük porcukorral. A gödröcskékbe lekvárt teszünk tálaláskor.

Churros - spanyol édesség

Aki nem a hagyományos szalagos fánkot készítené farsangra,próbálja ki a churrost.A churros égetett tésztából készülő spanyol édesség, amit fahéjas cukorban meghempergetve, csokoládéöntettel szokás kínálni.
A churros tésztája a képviselőfánkhoz vagy a profiterolhoz hasonlít, csak ezt olajban sütik ki. Kétféle változata van, az egyik vajjal és tojással, a másik csak olajjal készül. Az olajos verzió kicsit ropogósabb, míg a vajas inkább puha és omlós. Spanyol piacokon hosszú csigaformában engedik a forró olajba, de egyszerűbb az egyenes változatot elkészíteni.

Hozzávalók

Az édességhez

2.5 dl víz
2 ek barna cukor
1 csipet só
8 dkg vaj
15 dkg finomliszt
2 db tojás
0.5 teáskanál vaníliaaroma
2 dl napraforgó olaj (a sütéshez)
3 dl csokoládés puding (a mártogatáshoz)
A tetejére
5 dkg cukor
2 teáskanál fahéj
A mártogatáshoz
3 dl csokoládés puding
 

Elkészítés

Az édességhez

1. Egy lábasba öntsük bele a vizet, barna cukrot, sót és a vajat. Tegyük a tűzre.
2. Amikor felforr, keverjük hozzá a lisztet, és addig kavarjuk, amíg egy nagy gömböcöt nem kapunk. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni a tésztát.
3. Adjuk hozzá a tojásokat és a vanília kivonatot, majd robotgép segítségével keverjük simára.
4. Forrósítsunk olajat (nem kell bő olaj, de forró legyen), és készítsük elő a fahéjas cukrot, hogy lecsöpögtetés után rögtön meg tudjuk hempergetni benne a fánkokat.
5. Tegyünk egy csillag formájú véget a habzsákra (célszerű eldobható habzsákot használni, nekem az anyag nem vált be, kifolyt mellette a tészta).
6. Töltsük bele a masszát, és szépen nyomkodjuk bele a forró olajba a kb. 5-10 cm-s fánkcsíkokat (célszerű egy háztartási olló használata, amivel le tudjuk vágni a habzsákból kijövő fánkcsíkokat). Hamar sül, amint pirul, már kész is.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux