IMMUNERŐSÍTŐ ÉTELEK
Megérkezett az igazi tél, az influenzaszezon itt kopogtat, nem árt, ha felkészülünk némi immunerősítéssel. A multivitamintabletták mellett, a változatos táplálkozás a legfontosabb alappillére az egészségünknek, de jó, ha van a tarsolyunkban egy-két olyan recept, amivel még egy kicsit turbózhatunk fizikumunkon!
A különböző vitaminturmixok egyszerűen,gyorsan elkészíthetők,magunkkal vihetők.
HÁZI "KUBU" CUKOR NÉLKÜL
Nemcsak a kicsik szeretik ezt a finom vitamin és energiabombát.
Hozzávalók
1 db répa
1 db banán
1 db alma
1 db narancs
5 dl víz
Elkészítése
Percek alatt elkészíthetjük: a hozzávalókat megtisztítjuk,feldaraboljuk. Mindent a turmixgépbe teszünk,és alaposan összeturmixoljuk.
ZÖLD TURMIX KELLEVÉLLEL
Hozzávalók
1 db narancs
1 db banán
1.5 dl szójajoghurt
2 levél kelkáposzta
víz
Elkészítés
A meghámozott és feldarabolt narancsot és banánt turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a szójajoghurtot, a vastagabb ereitől megszabadított és durvára vágott kellevelekt, összeturmixoljuk. Ha szükséges, vizet adunk hozzá, majd poharakba töltve azonnal fogyasztjuk.
ÁFONYÁS TURMIX
Hozzávalók
1 csésze áfonya
3/4 csésze friss citromlé
1/2 grapefruit leve
3 csésze víz
méz
Elkészítés
Egyszerűen csak turmixoljuk össze. Igazi vitaminbomba, ami pluszban A-, B6-, E- és K-vitaminnal, valamint a legfontosabb ásványi anyagokkal is feltölti a szervezetet. Nemcsak fantasztikus immunkoktél, de a zsírégetést is támogatja.
VITAMINKOKTÉL SMOOTHIE
Hozzávalók
2 db kiwi
1 db banán
1 db narancs
1 csésze cukrozatlan ananászbefőtt
1 db kb 2 cm-es gyömbér
1-1,5 dl víz
Elkészítés
A kiwit, a banánt és a narancsot szabadítsd meg a héjától, az utóbbit szedd szét cikkekre, a többi gyümölcsöt az ananásszal együtt kockázd fel. A gyömbért tisztítsd meg, hámozd meg, és reszeld le. Pakold bele az összetevőket egy turmixgépbe, löttyintsd rá az előkészített vizet, majd készíts pépes italt belőlük.
ALMÁS ZABPELYHES TURMIX
A következő recept nemcsak szuper egészséges, de különlegessége, hogy melegen is fogyaszthatod, ezáltal a reggeli teát, kávét is helyettesítheti.
Hozzávalók
1 alma
2 ek zabpehely
1/4 teáskanál fahéj
1/4 teáskanál szerecsendió
1/1 teáskanál méz
1 pohár tej
Elkészítés
Az össze hozzávalót turmixold össze.Fehérjében, rostokban, A-, B- és C-vitaminban, valamint nélkülözhetetlen ásványi anyagokban bővelkedik ez az ital, amiben a fűszerek kulcsszerepet játszanak: méregtelenítenek, csökkentik a gyulladást, gomba- és vírusölő tulajdonságaikkal pedig az immunrendszert is erősítik.
CÉKLÁS TURMIX
Hozzávalók
1 kisebb megpárolt cékla
1 marék áfonya
1 marék kockára vágott ananász
1 evőkanál joghurt
ízlés szerint méz
Elkészítés
A hozzávalókat összeturmixoljuk.C-, B-, K- és E-vitamint, esszenciális aminosavakat és ásványi anyagot tartalmaz ez az ital, ami lúgosító, vérképző és májtisztító hatással is rendelkezik.
TÖKMAGOS PESTO
Hozzávalók
10 dkg héj nélküli tökmag
4 gerezd fokhagyma
1 dl olaj
2 tk tökmagolaj
reszelt parmezán sajt
1 csok bazsalikom
1 csok petrezselyemzöld
só
Elkészítés
A serpenyőt felforrósítjuk, beletesszük a tökmagot pirulni, folyamatosan kevergetve fakanállal. Ha megpirult, mixerbe öntjük, aprítjuk, jöhet hozzá a zúzott fokhagyma, a felaprított bazsalikom és petrezselyem, megint aprítjuk, majd hozzáadjuk az olajat és a tökmagolajat, és annyi reszelt parmezánt, amennyitől krémes, megfelelő állagú lesz. Izlés szerint sózzuk.
COBB SALÁTA, A 20 PERCES LAKOMA
Hozzávalók
8 db koktélparadicsom
1 fej római saláta
4 db tojás
8 szelet bacon
40 dkg csirke
0.33 csésze vörösborecet
0.66 csésze olívaolaj
1ek dijoni mustár
só
fekete bors (őrölt)
1 db avokádó
10 dkg kéksajt
Elkészítése
A paradicsomokat félbe vágjuk. A római salátát közepes darabokra tépkedjük. A tojásokat keményre főzzük, majd miután megpucoltuk, negyedeljük őket. A bacont ropogósra sütjük, miközben a főtt csirkét apróra kockázzuk.
Az ecetet, az olajot és a mustárt egy edényben összekeverjük, sózzuk, borsozzuk.
Egy nagyobb lapos tányér aljára szórjuk a salátát, majd a tojásból, a paradicsomból, a csirkéből, az avokádó szeletekből, a szalonnából és a kék sajtból rakjunk ki egységes sorokat. Végül leöntjük az elkészült salátaöntettel.
KELKÁPOSZTÁS-ÉDESKÖMÉNYES-ALMÁS SALÁTA
Hozzávalók
15 dkg kelkáposzta
20 dkg édeskömény
½ tk só
1 db nagyobb piros alma
1 ek frissen aprított koriander
2 ek olívaolaj
1 ek citromlé
Elkészítése
Az előkészített kelkáposztát legyaloljuk. Félbevágjukaz édesköménygumót, és felszeleteljük nagyjából egyforma, hajszálvékony szeletekre. Egy tálba rakjuk, sózzuk, és kézzel alaposan összeforgatjuk. Rárakunk egy kistányért, majd arra valamilyen súlyt (pl. egy nehezebb konzervet), és így 15 percig pihentetjük.
Leszűrjük, majd egy másik tálba téve óvatosan összeforgatjuk a vékonyra szeletelt almával (nem szükséges meghámozni), a korianderrel, és meglocsoljuk az olívaolajjal, valamint a citromlével. Tálalásig a hűtőszekrénybe rakjuk, hogy az ízek összeérjenek.
TÉLI SALÁTA ÉDESBURGONYÁVAL ÉS CÉKLÁVAL
Hozzávalók
2 ek szezámmag
15 dkg csirkemellfilé
só
bors
2 ek olívaolaj
1 db cékla
1 db édesburgonya
3 dkg vaj
3 ek balzsamecet
2 csip őrölt kömény
1 szál újhagyma
3 szelet sonka
0.5 db jégsaláta
Elkészítés
A szezámmagot száraz serpenyőben megpirítjuk. A csirkemellet felkockázzuk, megsózzuk, borsozzuk és összeforgatjuk az olajjal, majd egy kevés ideig állni hagyjuk.
A céklát és az édesburgonyát meghámozzuk és nagyon vékony hasábokra vágjuk. Egy serpenyőbe tesszük a vaj felét, megforrósítjuk, és beledobjuk az édesburgonyát. Néhányszor átforgatjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és ha megsült, kiszedjük és félretesszük (nagyon hamar megpuhul). Ugyanebben a serpenyőben a vaj másik felén megpároljuk és megpirítjuk a céklát 2 ek balzsamecettel és egy kevés vízzel (egy kicsit tovább tart, mint az édesburgonya). Közben meghintjük sóval, borssal és őrölt köménnyel. Ha elkészült, összeforgatjuk a pirított szezámmaggal és félretesszük.
Az újhagymát megmossuk, megtisztítjuk és felkarikázzuk. A fűszeres csirkemellkockákat egy kevés olajon készre pirítjuk. A sonkát apróbb darabokra tépkedjük. A saláta összeállításához a jégsalátát leveleire szedjük, leöblítjük, leszárítjuk, majd kézzel vagy késsel kisebb darabokra tépkedjük vagy vágjuk.
Tálaláskor a tányért meglocsoljuk vékonyan balzsamecettel, ráhalmozunk a jégsalátából, ráteszünk a csirkekockákból, a céklából, az édesburgonyából és a sonkából. A tetejére szórunk a felkarikázott hagymából, majd az egészet meglocsoljuk még egy kevés balzsamecettel.
MÉZES GYÖMBÉRTEA
Hozzávalók
3 dkg friss gyömbér
8 dl víz
3 ek méz
1 db citrom
Elkészítés
A mézes gyömbértea elkészítéséhez a gyömbért megmossuk, megtiszítjuk és lereszeljük. A vízben felforraljuk a gyömbért, majd lassú tűzön kb. 20 percig főzzük.
Levesszük a tűzről, leszűrjük, majd kb. 60 fokosra hűtjük. Ezután hozzáadjuk a mézet és ízlés a citrom kifacsart levét. Citomkarikákkal kínáljuk.