Ugrás a tartalomra
x

Új év - új élet?

Az ünnepek alatt hajélamosak vagyunk többet enni a kelleténél,hiszen rengeteg ínycsiklandó finomság kerül ilyenkor az asztalra. Az újévi fogadalmak között első helyen szerepel a "jövőre lefogyok x kilót" mondat. Most mutatunk Nektek pár diétás receptet segítségképpen,hogy könnyebb legyen belevágni a fogyókúrába. Természetesen a helyes táplálkozás mellett fontos a  testalkatnak,egészségi állapotnak megfelelő mozgás is.Jelentősebb túlsúlynál mindenképpen kérjük ki előbb szakember véleményét!

Az ember hajlamos azt gondolni, a diéta unalmas,a zöldség-csirkemell-saláta kombó körül forog,pedig ekkor sem kell lemondani a finom falatokról. 

Egészséges turmix és smoothie receptek

Egy jó turmix vagy smoothie akár egy levest is kitud váltani,ráadásul egyszerű akár munkába is magunkkal vinni.

Tavaszi zöld turmix eperrel, spenóttal és lime-al

Hozzávalók (1 adag)

2 marék fagyasztott eper , 1 db banán, 2 marék spenót, ½ lime leve, 1 evőkanál négyszeres erősségű édesítő, 2 dl víz

Elkészítés

A hozzávalókat tedd turmixgépbe és turmixold krémesre.

Öntsd poharakba (vagy olyan üvegbe, amit magaddal tudsz vinni).

Erdei gyümölcsös nyári smoothie

Hozzávalók (2 adaghoz)

1 bögre (200 g) fagyasztott erdei gyümölcs, 1 bögre (250 ml) víz, 3 evőkanál (32 g) xilit, ½ lime leve, 1 púpozott evőkanál (20 g) kókuszkrém

A tetejére:

2 csipet bio pirított kókuszcsipsz

Elkészítés

A hozzávalókat tedd turmixgépbe (az erdei gyümölcsöt fagyos állapotban) és turmixold krémesre.

Öntsd poharakba (vagy olyan üvegbe, amit magaddal tudsz vinni), és szórd meg a tetejét kókuszcsipsszel.

Hűtőben tárolva 2-3 napig is eláll.

Tipp: Kókuszkrém helyett használhatsz natúr joghurtot is.

 Almás-fahéjas őszi turmix

Hozzávalók (1 adag)

1 kisebb darab (100 g) alma, 1 banán, 200 ml tej, 1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál eritrit, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg

Elkészítés

A hozzávalókat tedd turmixgépbe és turmixold krémesre.

Öntsd poharakba (vagy olyan üvegbe, amit magaddal tudsz vinni).

Narancsos-mézeskalács fűszeres téli turmix

Hozzávalók (1 adag)

1 db banán, 200 ml tej, 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék, 2 gerezd narancs, 1 teáskanál eritrit, egy csipetnyi kakaópor a szórásoz

Elkészítés

A hozzávalókat tedd turmixgépbe és turmixold krémesre.

Öntsd poharakba (vagy olyan üvegbe, amit magaddal tudsz vinni).

Tortilla tekercsek reggelire,ebédre, és vacsorára is 

Tortilla lap

A legegyszerűbb boltit venni, de akár házilag is elkészítheted. Választhatsz teljes kiőrlésű tortilla lapot, vagy kukoricalisztből készültet is. Érdekességképpen: Egy tortilla lap kb. 195 kalória. Ehhez képest egy adag rizs 350 kalória is lehet.

Hogyan süsd meg a tortilla lapot?

Forrósítsd fel a serpenyőt és olaj nélkül süsd meg benne a tortilla lap mindkét oldalát. Oldalanként pár másodperc kell neki. Figyeld a színét, ha már egy kicsit barnább, akkor fordítsd meg, és süsd meg a másik oldalát is.  Ügyelj arra, hogy ne süsd túl, mert akkor megkeményedik és nehezen tudod feltekerni.  Még melegen kend meg a szósszal, és tekerj bele diétás finomságokat!

Diétás szósz ötletek:

lime-os-joghurtos: 1 doboz natúr joghurtba keverj 1 db lime levét, sózd és borsozd!

magyaros:1 doboz natúr joghurtba keverj 1 teáskanál Erős Pistát, sózd!

olaszos: 1 doboz natúr joghurtba keverj egy kevés bazsalikomot, oregánót, majd sózd és borsozd!

Wrap tükörtojással, joghurtos öntettel, répa rudakkal és zöld salátával
 

Hozzávalók (1 főre)
 

1 tortilla lap, 1 tojás, 1 kávéskanál olívaolaj, 1 adag olaszos szósz, 1 kisebb répa, 1 marék saláta

Elkészítés

A répát vágd gyufametéltre. Készítsd el az olaszos szószt: 1 doboz natúr joghurtba keverj egy kevés bazsalikomot, oregánót, majd sózd és borsozd.

Tükörtojásként süss meg egy tojást. Süsd meg a tortilla lapot is. (Mehet ugyanabba a serpenyőbe, mint a tojás.)

A kisült lapot kend meg olaszos szósszal, majd tedd rá a megsült tojást, szórd meg az összevágott répával és egy nagy marék salátával. Amikor feltekered és beleharapsz, a répa roppanós lesz benne, amely a lágy tojással mennyei ízeket alkot.

Ebédre

Wrap feta sajttal, magyaros szósszal és zöld salátával

Hozzávalók (1 főre)

1 tortilla lap, 1 adag magyaros szósz, egy kevés feta sajt, 1 kisebb répa, 1 marék saláta, egy kevés uborka, néhány darab koktélparadicsom

Elkészítés

A répát vágd gyufametéltre. Készítsd el a magyaros szószt: 1 doboz natúr joghurtba keverj egy kevés Erős Pistát, majd sózd meg.

Süsd meg a tortilla lapot, majd kend meg magyaros szósszal. Tedd rá a feta sajtot, szórd meg az összevágott répával, uborkával, paradicsommal és egy nagy marék salátával. Tekerd fel, és fogyaszd egyből!

Burrito csirkehússal és lime-os joghurtos öntettel

Hozzávalók (1 főre)

1 db teljes kiőrlésű torilla lap (például Poco Loco), 1 adag lime-os joghurtos szósz

A sült csirkéhez (4 adag):

300 g csirkemell filé, 1 evőkanál olívaolaj, ½ csomag sült csirke fűszersó

Töltelékek:

saláta mix, uborka, paradicsom

Elkészítés

A csirkemellet tisztítsd meg, és kockázd fel. Fűszerezd be, és locsold meg olívaolajjal. Keverd össze és hagyd állni 5-10 percig, majd süsd aranybarnára egy forró serpenyőben. Vedd ki és tedd félre.

Készítsd el a lime-os joghurtos szószt: 1 doboz natúr joghurtba keverj fél lime levét, sót és borsot.

Süsd meg a tortilla lapot, majd kend meg a joghurtos szósszal. Tedd rá a sült csirkemellet, a paradicsomot, az uborkát és egy nagy marék salátát, majd locsolj rá még az öntetből.  Tekerd fel, és fogyaszd egyből!

Tonhalas kuszkusz saláta 

Hozzávalók (1 adag)

100 ml víz, 2 csipet só, 60 g kuszkusz, 1 db olívaolajos tonhalkozerv, 4 db friss bazsalikom levél, 4 db koktélparadicsom, 1 marék saláta keverék, 1/2 lime leve

Elkészítés

A kuszkuszhoz forrald fel a vizet. Tegyél bele egy picit sót is. Ha a víz felforrt, akkor vedd le a tűzhelyről, tedd bele a kuszkuszt és keverd el. Fedd le és hagyd állni 5 percig.

Ha kész a kuszkusz, akkor keverd hozzá a tonhalkonzervet, a paradicsomot, pici sót, egy marék saláta mixet és a friss bazsalikom leveleket. Locsold meg a lime levével és már fogyaszhatod is.  Kész is a finom, alakbarát ebéd.

Végül mutatunk nassolni valót is,amit a diétába is be lehet illeszteni,így az édességről sem kell feltétlen lemondani.

Meggyes álom (Csokis-meggyes pohárkrém)

A meggyzseléhez:

1 bögre (200 g) fagyasztott meggy, 2 lapzselatin

A csokis réteghez: 200 ml habtejszín (30%-os, cukor nélküli), hidegen, 2 evőkanál (14 g) kakaópor (zsírszegény, cukrozatlan, magas kakaótartalommal), 2 lapos evőkanál (20 g) xilit.

A tetejére:

Egy evőkanál (5 g) bio pirított kókuszcsipsz

Elkészítés:

A zselatinlapokat áztasd hideg vízbe, legalább 5 percig.

A fagyasztott meggyet tedd egy nyeles lábosba, és olvaszd fel. Ha már kiengedte a levét, és kissé összeesett, akkor vedd le a tűzről, és keverd bele a lecsöpögtetett és kinyomkodott zselatinlapokat. Az így kapott szószt kanalazd négyfelé, a kiválasztott poharak aljába. Majd tedd be a hűtőbe 30-40 percre, hogy megdermedjen, és zselé legyen belőle.

Egy keverőedénybe öntsd bele a hideg tejszínt, add hozzá a kakaóport és a xilitet. Elektromos habverővel verj belőle kemény habot. 4. Vedd ki a hűtőből a meggyzselét, kanalazd rá a csokihabot, és szórd meg a tetejét pirított kókuszcsipsszel. Azonnal fogyaszthatod.Hűtőben tárolva 2-3 napig is eláll.

Rafael kedvence (Mandulás-kókuszos golyó)

Hozzávalók (21 golyóhoz):

200 ml mandulatej, 5 evőkanál (50 g) nagy szemű zabpehely, 3 evőkanál (30 g) kókuszreszelék, 3 evőkanál (40 g) xilit, 250 g zsírszegény túró, 3 evőkanál (30 g) vaníliás fehérjepor

A közepébe: 21 szem egész mandula

A forgatáshoz: 4 evőkanál (40g) kókuszreszelék

Elkészítés

Aprítógépben vagy turmixgépben őröld lisztszerű állagúra a nagy szemű zabpelyhet. Add hozzá a kókuszreszeléket és azzal is őröld át. Az egészet öntsd egy keverőtálba, és add hozzá a xilitet is. Tedd félre.

Egy nyeles lábosban melegítsd fel a mandulatejet, és add hozzá a zabpelyhes-kókuszos-xilites keveréket. Főzd sűrű krémmé, alacsony hőfokon, gyakran kevergetve. Akkor van kész, ha már megáll benne a kanál. Hagyd teljesen kihűlni.

Amikor teljesen kihűlt, akkor add hozzá az áttört túrót és a vaníliás fehérjeport. Keverd össze alaposan, majd tedd 30 percre a hűtőbe, hogy könnyebb legyen golyókat formázni belőle.

Formázz diónyi méretű golyókat a masszából úgy, hogy a közepébe teszel egy-egy darab mandulaszemet. 21 kisebb golyó lesz belőle.

A golyókat hempergesd meg kókuszreszelékben. Azonnal fogyaszthatod, de jobb íze van, ha hagyod 1-2 órát pihenni a hűtőben. Hűtőben tárolva 2-3 napig is eláll.

www.ennifogyni.hu/Földi Rita

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux