Ugrás a tartalomra
x

Szüreti ételek

Itt a szüret ideje, megnéztük, hogy milyen jellegzetes szüreti ételeket főzhetünk ilyenkor.

Régen, a szüret igazi ünnepnek, jeles eseménynek számított, amikor az élet más területén jóformán megállt az idő. A katonák ilyenkor hazasiettek a szolgálatból, a bíróságok felfüggesztették a működésüket, és mindenki, aki élt és mozgott, a szőlőhegyeken tevékenykedett - és persze evett-ivott-mulatott.

A falu apraja-nagyja kivonult a hegyre

A szüret anno nem szeptemberben, hanem jellemzően októberben kezdődött, de a kezdete tájegységenként más napokra esett. Volt, ahol Terézia (október 15.), máshol Orsolya (október 21.), de volt, ahol Simon és Júdás (október 28.) napján szakították le az első szőlőfürtöket a tőkéről. Egy azonban mindenhol közös volt: sehol sem élték meg teherként, inkább afféle közös, dolgos örömünnepként tartották számon.

Miután, a hagyomány szerint ostorcsattogtatással, kolompokkal elijesztették az ártó szellemeket, mindenki kiment a szőlőhegyekbe. A család, a szomszédok, valamint a rokonok együtt szedték a szőlőt kora reggeltől napestig: a nők és a gyerekek lemetszették a szőlőfürtöket, a férfiak pedig hordták a gyűjtőbe. A házigazda, persze nem hagyta viszonzatlanul a munkát: finom étkekkel és borral látta el a szüretelőket.

A dolgos segítők számára a házigazda biztosította az ételt és az italt, és már kora reggel, a munka kezdetekorsonkával, kolbásszal, szalonnával, friss kenyérrel, meg borral várta őket. A munkát ugyan jókedvvel végezték, de mivel egész nap alig volt megállás, szükség volt a kalóriadús ételekre: amire elérkezett az ebéd ideje, a gyomrok korgását hasonló energiadús ételekkel csitították.

Az egész napos fárasztó munka után, a szüret végeztével mindenki hazament, megtisztálkodott, de ahelyett, hogy ágynak dőltek volna, átöltöztek és kezdetét vette a felvonulás, a mulatozás, azaz a szüreti bál.

Szüreti kolbászleves

Hozzávalók

30 dkg füstölt házikolbász1 dl száraz vörös bor 
20 dkg sárgarépa  
15 dkg petrezselyemgyökér
15 dkg zeller 
15 dkg karalábé
25 dkg kelbimbó
1 fej vöröshagyma 
só 
őrölt bors 
4 db tojás 
olaj 
10dkg 
gomba

Elkészítés

A zöldséget megtisztítjuk, feldaraboljuk. A hagymát finomra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk, rátesszük a felszeletelt gombát, megpirítjuk, majd rátesszük a zöldségeket is. Ráöntjük a bort felengedjük vízzel, beletesszük a négyfelé vágott kolbászt is és puhára pároljuk. Ha már puha, kiveszünk a levéből egy félliternyit, lábasban felforraljuk, egyenként beleütünk a forrásban lévő levesbe 4 tojást úgy, hogy a sárgája egyben maradjon. Ha kezd keményedni, forrón tálaljuk.

Szüreti pecsenye

Hozzávalók

1 kg Sertéslapocka egészben
30 g Magyaros fűszerkeverék sertéssült
80 dkg Szőlő fehér és vörös vegyesen
2 ek Disznózsír
0 dl Rum vagy brandy

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 200 C-fokra.
A sertéslapockát leöblítjük, szárazra töröljük. A húsdarabot hosszanti irányban két azonos vastagságú csíkra vágjuk, majd mindkét húst három csíkra vágjuk úgy, hogy az egyik véget nem vágjuk végig, hanem maradjon egyben. Megszórjuk a fűszerkeverékkel, majd hármas fonással megfonjuk, hústűvel betűzzük a fonat végét.
Áttesszük egy megfelelő nagyságú tepsibe, beleöntünk 2 dl vizet és a 2 ek zsírt, majd lefedjük alufóliával. Sütőbe téve 160-170 C- fokon 30 percig pároljuk.
Levesszük róla a fóliát, meg-megöntözzük a pecsenyelével, készre sütjük.
A fonatokat tálra emeljük, alufóliával betakarva, melegen tartjuk.
A körethez a szőlőt megmossuk, leszemezzük, szárazra töröljük.
A pecsenyeléből 1 decinyit egy serpenyőbe szűrünk, beledobjuk a szőlőt, jól átforrósítjuk.
Lehúzzuk a tűzről, meglocsoljuk a rummal, összekeverjük, fedő alatt 5 percig pihentetjük.
A sertésfonatokból hústűket kihuzigáljuk, köréjük szedjük a szőlőt.

Szüreti káposzta

Hozzávalók:

1 kg sertéscomb
1 nagy fej káposzta
2 vöröshagyma
7-8 dl must vagy bor
3 fürt szőlő
kapor
tejföl
olaj

Elkészítés:

Kevés olajon üvegesre pirítjuk a felkarikázott hagymát, majd hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott húst. Sóval, borssal fűszerezzük, ha megpirult, musttal meglocsoljuk. Amikor a must elpárolgott, hozzáadjuk a vékonyra vágott káposztát, a maradék mustot és lefedve tovább pároljuk. Mikor már majdnem kész, hozzáadjuk a félbevágott, kimagozott szőlőszemeket.

Mustban párolt tarja

Hozzávalók

4 szelet tarja
só,bors
300 ml must vagy 700 gr friss szőlő
300 gr burgonya
3 gerezd fokhagyma
2 ág kakukkfű
2 ek mazsola
1 csokor petrezselyem
50 gr vaj

Elkészítés

A tarjákat sózzuk, borsozzuk, és egy forró serpenyőben erősen lepirítjuk a zsíron, majd átrakjuk egy olyan tepsibe, amiben kényelmesen elférnek. Ráöntjük a mustot, rákarikázzuk a krumplit, rádobjuk a szeletekre vágott fokhagymát és a rozmaringot, ismét sózzuk, borsozzuk, majd alufóliával lefedve, 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 40 percre. Ezután levesszük róla a fóliát, a sütőt pedig 200 fokra állítjuk, és további 15-20 percet sütjük.

A visszamaradt szaftba negyedeljük a maradék szőlőt, 2 evőkanálnyi mazsolát és friss aprított petrezselymet szórunk bele, és ezt a keveréket újabb 5 percre visszatesszük a sütőbe, hogy visszaforraljuk, és a mazsola is felpuhuljon benne, végül hozzákeverjük a vajat is. Tálaláskor az így készített szafttal meglocsoljuk a húst.

Pincepörkölt

Hozzávalók

2-3 dl száraz vörösbor
1 kg burgonya
őrölt bors
1 paradicsom
majoránna
2 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 kg sertéscsülök

2 kg marhalábszár
pirospaprika
1 zöldpaprika
őrölt kömény
4 fej vöröshagyma
25 dkg füstölt szalonna

Elkészítés:

A pincepörkölt bográcsban az igazi, de szükség esetén konyhában is elkészíthetjük. A szalonnát felszeleteljük, majd a szeleteket ujjnyi szélességben majdnem a tövéig bevagdossuk. Lassú tűzön kiolvasztjuk a zsírját, és megpirítjuk. A kakastaréjokat kivesszük, a szalonnazsírban aranysárgára pirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a zöldpaprikát. Ha ez is megfonnyadt, megszórjuk pirospaprikával. Beletesszük a kockára vágott marhahúst, megsózzuk, és a saját levében pároljuk. Ha szükséges, akkor időnként adunk hozzá egy kevés vizet.
Félóra múlva beletesszük a kicsontozott, fölkockázott sertéscsülköt, a babérlevelet meg a durvára darabolt fokhagymát, a cikkekre vágott paradicsomot és a frissen őrölt borsot. Lassú tűzön főzzük, apránként pótolva a folyadékot. Amikor a hús már majdnem puha, beletesszük a hasábra vágott krumplit, utánasózzuk, köménnyel és majoránnával fűszerezzük. Pár perccel a vége előtt beleöntjük a vörösbort, ha kell, még egyszer utána fűszerezünk, és készre főzzük.

Vörösborkocsonya

Hozzávalók

6 lap zselatin, 4 dl vörösbor, 1 narancs, 2 evőkanál cukor

Elkészítés

A zselatint hideg vízben beáztatjuk és 5-10 perc után egy kis edényben enyhe tűznél feloldjuk. A feloldott zselatint egy habverővel a cukrozott vörösborba keverjük. A narancsot forró vízzel leöblítjük a héját egy finom reszelővel lereszeljük majd kicsavarjuk és a levét a borhoz adjuk. A narancslé felét és a cukrot a borral összekeverjük, kis vörösboros poharakba töltjük és hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. A maradék narancshéjjal díszítve kínáljuk.

Diós szőlős rétes

Hozzávalók

5 dkg vaj
4 réteslap
3 ek darált dió
1 ek barna cukor
1 fürt szőlő

Elkészítés

A vajat megolvasztjuk. A réteslapokat tiszta konyharuhára kiterítjük, 2 lapot egymásra teszünk, megkenjük vajjal, ráfektetjük a másik kettőt, majd újra megkenjük vajjal.  A darált diót elkeverjük a cukorral, rászórjuk a réteslapra. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, egy csíkban a réteslapra szórjuk, a szélén 2 cm-t üresen hagyunk. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A széleket felhajtjuk, majd a ruha segítségével feltekerjük a rétest. Megkenjük a maradék olvasztott vajjal, aztán a sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, megszórjuk porcukorral.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux