Ugrás a tartalomra
x

Grillezett ételek

A héten még egész biztosan kitart a kánikula. Remekül ki lehet használni még az időt egy kis grillezésre,kertben,egy jó társaságban,de ha nincs más,egy kellemes erkélyen is remek grillpartit csaphatunk.

Grillezni szinte bármit lehet: húst,zöldséget,gyümölcsöt, sajtot, kolbászt.
Néhány jó tanács grillezéshez,ha eddig még sosem próbáltad a főzésnek ezt a formáját:
- A húst mindenképpen pácold, de a fűszeres keverékhez ne adj sót, mert az nedvességet von el. - Fontos, hogy jól átsüsd, különben fertőzés lehet a kellemesnek induló parti vége. 
- Az sem jó, ha az ételt túlsütöd, mert akkor kiszárad. 
- Feltétlenül csepegtesd le a páclét, mielőtt ráteszed a grillre, sütés közben viszont kenegesd az ételt. 
- Ha fanyársakat, vékony grillpálcákat használunk, azokat mindenképpen áztassuk be vízbe sütés előtt, nehogy elégjen a száraz nyárs.
- A nyársakra egymás mellé húzott húsok, zöldségek, akár gyümölcsök, hagyma, kolbászkarikák mellé jól illik a szalonna, porhanyósabbra sül mellette a hús, és biztosan nem szárad ki.

Talán a legkönnyebben elkészíthető húsféle a csirke, ha grillezni szeretnél.

Rablóhús

Hozzávalók 4 főre:

80 dkg csirkemellfilé
20 dkg füstölt szalonna

frissen őrölt bors
1 teáskanál kakukkfű
2-3 evőkanál olívaolaj vagy szőlőmagolaj
2-3 evőkanál mustár
zöldpaprika
vöröshagyma vagy lila hagyma

Elkészítés:

A húst és a szalonnát kockákra vágjuk, majd a fűszerekbe, mustárba és olajba forgatjuk. Éjszakára betesszük a hűtőbe.
Másnap a zöldpaprikát és a hagymát is kockára vágjuk, és bambuszpálcákra tűzzük váltakozva: hús, szalonna, paprika, hagyma. A nyársakra még kolbászkarika, grillsajt is mehet, illetve zöldségfélék. A kész nyársakat grillrácsra tesszük, és időnként megforgatva sütjük.

Almás csirkenyárs

Hozzávalók:

4 csirkemellfilé
4 alma
1 csilipaprika
1 csokor petrezselyem
1/2 citrom
1/2 dl olívaolaj

bors

Elkészítés:

A csirkemellet megmossuk, leszárítjuk, majd felkockázzuk. Sózzuk, borsozzuk, tálba tesszük, hozzáreszeljük a citrom héját, ráfacsarjuk a levét. A csilit és a petrezselymet felaprítjuk, a húshoz adjuk az olívaolajjal együtt, és alaposan összeforgatjuk, majd addig pihentetjük, amíg az almát előkészítjük. A fa grillnyársakat vízbe áztatjuk, hogy a tűzön ne égjenek meg. Az almákat cikkekre vágjuk, magházukat kivágjuk, húsukat felkockázzuk, és a csirkemellel váltakozva a nyársra húzzuk. Grillrácson parázs fölött vagy forró grillserpenyőben időnként megforgatva 8-10 perc alatt megsütjük.

Grillezett mázas csirkeszárny

Hozzávalók 2 személynek:

6 db csirkeszárny

bors
ketchup  
2 teáskanál barnacukor
fél citrom leve
1 gerezd fokhagyma (reszelve) 
Worchester-szósz
Jalapeno hot szósz 

Elkészítés:

A csirkeszárnyakat kettévágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig elősütjük. Eközben egy tálban a többi hozzávalót összekeverjük. Kóstoljuk közben, mivel a máz sósságán, csípősségén még tudunk állítani.  A csirkeszárnyakat kivesszük a sütőből, és egy húscsipesz segítségével megforgatjuk őket a mázban. Grillrácson vagy alufólia tálcán faszén felett ropogósra sütjük.

Mustáros-csípős csirkecomb

Hozzávalók:

4 db csirkecomb
1 evőkanál csípős mustár
2 teáskanál szójaszósz
2 teáskanál Worcestershire-szósz
4 gerezd fokhagyma
2 teáskanál koriandermag
1 marék friss mentalevél
1 kisebb marék friss zsályalevél
só (ízlés szerint)
1 teáskanál őrölt fehér bors
1,5 dl mogyoróolaj

Elkészítés:

Az egész combokat vágjuk ketté, majd az alsó részt a csont mellett mindkét oldalán vágjuk be. A felső combrészt csontozzuk ki, majd a vastagabb résznél két-három helyen szintén vágjuk be, de vigyázzunk, nehogy teljesen átvágjuk a húst. Ezután sózzuk be, majd hagyjuk legalább fél órát állni, hogy a só kissé átjárja, mielőtt bepácolnánk.

Közben a koriandermagot tegyük bele egy teflonserpenyőbe, majd rázogatva pörköljük pár pillanatig, amíg elkezd pattogni. Ezután öntsük egy mozsárba, majd őröljük porrá. A menta- és a zsályaleveleket vágjuk fel vékony csíkokra. Egy tálba öntsük bele a mogyoróolajat, majd adjuk hozzá a csípős mustárt, a szójaszószt, a Worcestershire-szószt, az előzőleg  megpörkölt koriandert, kb. 1 teáskanál sót, az őrölt borsot, a felcsíkozott menta- és zsályalevelet, préseljük hozzá a fokhagymagerezdeket, és alaposan keverjük össze. Ezután egyesével forgassuk alaposan bele a combokat a pácba, majd a tálat fedjük le, és helyezzük be pár órára vagy akár egész éjszakára a hűtőbe, hogy a pác kellően átjárja a húsokat. Mielőtt hozzálátnánk a hús sütéséhez, még egyszer forgassuk meg alaposan a pácban. Vagy rakjuk a grillre, tárcsára, vagy egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá egymás mellé a bepácolt combokat, kanalazzuk a húsra a visszamaradt pácot.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35–40 perc alatt süssük szép pirosra. Sütés közben kétszer-háromszor érdemes átfordítani, hogy mindkét oldala egyenletesen szép pirosra süljön.

Mézes-csípős sült oldalas

Hozzávalók:

1-1,5 kg oldalas feldarabolva (félpuhára főzve)
A páchoz:

3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál mézes mustár
2 evőkanál ketchup
1 evőkanál Chipotle fokhagymás szósz
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál koriander
1 mokkáskanál füstölt pirospaprika
só (ízlés szerint)
színes bors (ízlés szerint)
1,5 dl olaj
Elkészítés:

Az oldalast ízlés szerint daraboljuk fel, és sós vízben főzzük félpuhára, majd szedjük ki, és hűtsük ki teljesen. A római köményt és a koriandert állandó kevergetés (rázogatás) mellett pár pillanat alatt pörköljük meg, amikor elkezd pattogni, akkor rögtön vegyük le a tűzről, nehogy megégjen! Majd öntsük át egy mozsárba, és őröljük porrá. Egy tálba tegyük bele a pác hozzávalóit, és keverjük alaposan össze. Ezután forgassuk bele a pácba a félpuhára főzött oldalast, majd fedjük le a tálat, és hagyjuk pár órán át pácolódni (én egész éjszakára betettem a hűtőbe, hogy az ízek kellően átjárják a húst). Sütés előtt helyezzük egy tepsibe egymás mellé a bepácolt oldalast, majd kanalazzuk rá a visszamaradt pácot. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra. Sütés közben többször fordítsuk át, hogy mindkét oldala szép egyenletesen süljön. Ha grillen sütjük, akkor helyezzük a parázs fölé a rácsra, és időnként megforgatva grillezzük szép pirosra.

Jól illik a grillezett ételekhez pl az ajvár.Az ajvár egy szerb eredetű, paprikás-padlizsános krém,ami mellé sokszor készítenek csevapcsicsát.

Ajvár és csevapcsicsa

Hozzávalók:
Az ajvárhoz:

1 padlizsán
3 kápiapaprika (piros húsú, puhább paprika, nyár elejétől vannak vele tele a piacok)
1 paradicsom
1 fokhagyma
olívaolaj
csili, só, bors
A csevapcsicsához:

50 dkg darált marha- és disznóhús vegyesen
1 teáskanál szódabikarbóna
2 gerezd fokhagyma
1,5 teáskanál só
1 teáskanál bors
1 tojás
1/2 teáskanál fahéj
2 teáskanál kakukkfű
Elkészítés:

Megmossuk a zöldségeket, és előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. A padlizsánt félbevágjuk, és hosszában is, keresztben is bevagdossuk, de a héját nem vágjuk át – így nagyon egyszerű lesz a sült húsát kiforgatni. A kápiapaprikákat kicsumázzuk. Veszünk egy darab alufóliát, és kis tálkát formálunk belőle, amibe beleültetjük a fokhagymát. Erre olívaolajat öntünk (kb. a hagyma feléig lepje el), és bezárjuk a ’kalitkáját’. Ha ezek az előkészületek megtörténtek, mindent egy tepsibe teszünk, és a forró sütőben kb. 40 percig sütjük a zöldségeket. 

A húsok mellé jól illenek a mártogatósok,saláták,szószok.

Tzatziki görög joghurttal

Hozzávalók

1db    kígyóuborka    
só    
40dkg    natúr görög joghurt    
1gerezd    fokhagyma    
0.5db    citrom    
bors    
olívaolaj

Elkészítése

A tökéletes tzatziki elkészítéséhez, miután megmostuk az uborkát és szárazra töröltük, reszelő durva oldalán lereszeljük. Az uborkát egyébként meg is hámozhatjuk reszelés előtt, ez igazából már csak ízlés kérdése. 
Az összezúzott fokhagymát jól összekeverjük a görög joghurttal, majd pár csepp citromlével ízesítjük. Ha lehet, frissen facsarjuk rá.
Ezután nincs más dolgunk, mint hozzáadni a lecsepegtetett uborkát a joghurthoz, és ízlés szerint megborsozni, majd jól elkeverni. Húsok mellé tálalva kiváló, ha lehet, egy picit olívaolajjal meglocsolva kínáljuk. Természetesen a tzatziki tökéletesen illik gyros mellé is.

Salsa szósz

Hozzávalók

2db    paradicsom    
2dl    paradicsomszósz    
0.5fej    hagyma    
2gerezd    fokhagyma    
1db    csilipaprika    
só (ízlés szerint)    
1csip    cukor    
1db    lime

Elkészítés

A paradicsomokat apróra vágjuk, és összekeverjük a paradicsomszósszal. A hagymát egészen apróra vágjuk, és a paradicsomokhoz adjuk. A szószba nyomjuk a fokhagymát, és beletesszük az összetört csilit. Megsózzuk, hozzáadunk egy kevés cukrot, majd belefacsarjuk a lime levét.
Alaposan összekeverjük, majd a kész mártást legalább két órára a hűtőbe tesszük.

Paradicsomsaláta lilahagymával

Hozzávalók:

700 g paradicsom,
1 nagyobb lilahagyma,
6 szál oregánó,
3 ek olívaolaj,
só, bors.

Elkészítés:

A paradicsomot mossuk meg, a hagymát tisztítsuk fel, majd mindkettőt karikázzuk fel. Egy tálba tegyük bele a karikákat, szórjuk meg a felaprított oregánóval, a sóval és a borssal. Locsoljuk meg az olívaolajjal és forgassuk össze.Fogyasztásig tartsuk hűtőben.

Majonézes kukoricasaláta

Hozzávalók

200 g morzsolt csemegekukorica

1 csomó petrezselyem

majonéz

mustár

tejföl

bors

pár csepp citromlé

pár csepp édesítőszer

Elkészítés

Egy tálban összekeverjük a majonézt, a tejfölt, a mustárt egy kevés citromlével és folyékony édesítőszerrel. Hozzáadjuk a lecsepegtetett kukoricát és a finomra vágott petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk. Alaposan összekeverjük és hűtőbe tesszük kb. 1 órára.

Desszertként is jöhet egy kis grillezett gyümölcs,pl ananász,barack,alma vagy körte.

Grillezett gyümölcs fahéjjal és szerecsendióval

Hozzávalók 
1 db kisebb egész ananász,pár szem alma,körte,barack.
2 evőkanál szőlőmagolaj
4-5 evőkanál kristálycukor
1 teáskanál őrölt fahéj
½ szerecsendió – frissen reszelve
A tálaláshoz:
ízlés szerint vaníliafagylalt vagy tejszínhab

Elkészítés:

A gyümölcsöt meghámozzuk,az ananászt felkarikázzuk, az almát-körtét cikkekre vágjuk.A cukrot a fahéjjal és a szerecsendióval elkeverjük. A grillserpenyőt vagy a grillrácsot vékonyan megolajozzuk, a gyümölcsöket meghintjük a fűszeres cukorral. Előbb az egyik, majd a másik oldalát karamellizáljuk.
Magában vagy fagylalttal, illetve tejszínhabbal frissen tálaljuk.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux