Ugrás a tartalomra
x

Strandbüfé otthon

Strandolni sokan szeretnek,amihez hozzátartozik a jellegzetes ételválaszték: lángos,sült hekk,hamburger,palacsinta...

Hoztunk Nektek néhány receptet ,így az otthoni strandolásnál sem kell ezeket az ízeket nélkülözni.

KEFIRES LÁNGOS (SAJTOS-TEJFÖLÖS)

Hozzávalók

A tésztához:

2 dkg élesztő
1 dl  tej
1/2 tk cukor
42 dkg liszt (+ a szóráshoz)
1 doboz kefir
1 db tojás
1 csapott tk só
olaj
A feltéthez:
12 dkg  tejföl
12 dkg trappista  sajt

Elkészítés
1. 

Az élesztőt kézmeleg tejbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral, és hagyjuk, hogy felfusson. Egy nagyobb keverőtálba öntjük, és (dagasztókaros robotgéppel) összedolgozzuk a liszttel, a kefirrel, a felvert tojással és a sóval.  A ruganyos tésztát lefedjük fóliával, és legalább 2 órára a hűtőbe tesszük.

2.  
Miután a tészta a hűtőben megkelt, lisztezett munkafelületen barack nagyságú golyókat formázunk belőle, és kör alakúra, egészen vékonyra nyújtjuk. 

3.
Felforrósított, bő olajban aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedjük. Tejföllel megkenve, reszelt sajttal megszórva, frissen fogyasztjuk.

HÁZI HAMBURGER 

Hozzávalók

A bucikhoz:
50 dkg finomliszt
1 tasak instant élesztő
10 dkg joghurt (natúr)
3 db tojás
4 ek olaj
1 tk só
1,5 dl  tej
2 ek szezámmag
A húspogácsákhoz:
75 dkg darált hús (vegyes kétszer darált)

bors (frissen őrölt)
olaj (a sütéshez)

A tálaláshoz:
salátalevél
paradicsom
uborka
majonéz
mustár
kechup

Elkészítés
1.

A bucikhoz elvegyítjük a lisztet az instant élesztővel,  hozzáadjuk a joghurtot, 2 db elhabart tojást, az olajat és a sót. Apránként hozzáöntjük a meglangyosított tejet, és közepesen kemény, sima tésztává gyúrjuk. Meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.

2.
Ezután átgyúrjuk a tésztát, és 5 egyenlő részre osztjuk, és mindből gombócot formázunk. A bucikat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük elegendő helyet hagyva közöttük! Letakarva további 30 percig kelesztjük a zsemléket.

3.
A bucik tetejét a maradék, egy kevés vízzel elhabart tojással megkenjük, megszórjuk a szezámmaggal, és 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.

4.
A darált húst sózzuk, borsozzuk, és 5 db pogácsát formázunk belőle, majd alufóliába csomagolva, 15 percre a fagyasztóba tesszük őket. Serpenyőben felhevítünk egy kevés olajat, és közepes lángon aranybarnára sütjük rajta a húspogácsák mindkét oldalát. Azután sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni őket.

5.
A bucikat vízszintesen kétfelé vágjuk. Az alsó felükre néhány salátalevelet teszünk, 1-1 db húspogácsát, néhány szelet paradicsomot és uborkakarikát. Végül mindre rátesszük a tetejét.

SÖRTÉSZTÁBAN SÜLT HEKK

A balatoni hekk valóságos rejtély. A misztérium már onnan indul, miért sütünk a Balaton partján egy atlanti halat, a hekk ugyanis nem magyar, hanem egy tőkehalfajta.Mindenesetre sokan szeretik,és egyszerűen elkészíthető otthon is.A fagyasztott halból sütés trükkje lassú felolvasztás: ez azt jelenti, hogy nem tesszük forró víz alá, nem rakjuk napra, mikróba, hanem hagyjuk a hűtőben legalább egy napig olvadgatni. A sörtészta legyen hideg és levegős, az olaj pedig iszonyú sok és nagyon forró – így fogja könnyű, buborékos tészta körülvenni az omlós-szaftos halat.

Hozzávalók:

60 dkg hekkfilé
50 gramm liszt
50 gramm étkezési keményítő
A sörtésztához:
100 gramm liszt
50 gramm étkezési keményítő
egy teáskanál só
2 teáskanál sütőpor
kb. 2,5 dl hideg sör
sok – legalább 2 liter étolaj

1.

A halat – ha fagyasztott – 24 órával sütés előtt áttesszük a hűtőbe. Papírtörlőkön leszárítgajuk, egy mélytányérban elkeverjük a lisztet és a keményítőt.
2.

A sörtésztához egy külön, mélyebb tálban a lisztet elkeverjük a keményítővel, a sütőporral és a sóval. Folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a hideg sört, simára keverjük.
3.

Az olajat felhevítjük 180 fokosra.

4.
A halfiléket egyenként a liszt-keményítő keverékbe forgatjuk, lerázzuk, majd óvatosan, egy villára fektetve a halat, a sörtésztába mártjuk. Nem kell teljesen lecsurgatni, itt a vastag bundára megyünk. 

5.
Ha az olaj forró, mehet bele a hal, egyszerre kettőnél nem több, nehogy lehűljön az olaj. Ha aranybarnára sült, kiszedjük, lecsepegtetjük, és papírtörlőn leitatjuk róla az olajat. Azonnal tálaljuk.

TÖKI POMPOS (KRUMPLIS KENYÉRLÁNGOS)

Hozzávalók

2.5 dkg    élesztő    
0.5 dl     tej    
1 kávéskanál    cukor    
50 dkg    liszt    
2 db főtt burgonya    
1 ek    étolaj    
só    
3 dl    langyos víz    
olaj (a kelesztéshez)    
3 gerezd    fokhagyma    
2 pohár     tejföl    
1 ek    liszt    
2 fej    vöröshagyma    
20 dkg     bacon    
10 dkg     sajt

Elkészítés

1.
Az élesztőt langyos tejben, kis cukorral felfuttatjuk. A lisztbe fészket készítünk, belerakjuk az áttört főtt krumplit, az élesztős keveréket, az olajat, megsózzuk ízlés szerint. Langyos vízzel rugalmas tésztát készítünk, jól kidolgozzuk.

2.
Langyos helyen kétszeresére kelesztjük, majd enyhén kiolajozott tepsibe tesszük, és kb. 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk.

3.
200 fokon elősütjük kb. 8-10 perc alatt. A félig kész pompost kivesszük, tetejére 1 evőkanál liszttel és a lereszelt fokhagymával elkevert tejfölt kenjük, majd rászórjuk a szeletelt vöröshagymát, a kockára vágott húsos szalonnát és a durvára reszelt sajtot.

4.
A megszórt pompost visszahelyezzük a sütőbe, és kb. 5 percig tovább sütjük, amíg a kenyértészta készre sül, valamint a teteje megpirul.

PALACSINTA

Hozzávalók

2 db    tojás    
20 dkg    liszt    
1 csipet    só    
3 dl  tej    
2 dl  szénsavas ásványvíz    
0.75 dl  olaj

ELKÉSZÍTÉS
1.

A felvert tojáshoz hozzászitáljuk a lisztet, összekeverjük, megsózzuk, majd hozzáöntjük a tejet, a vizet és az olajat. 
2.

Összekeverjük, majd kb. 30 percig a hűtőben pihentetjük.
3.

Ezután egy kiolajozott palacsintasütőben egyenként kisütjük a palacsintákat, és ízlés szerint dióval, kakaóval és baracklekvárral töltjük.

EPRES JOGHURTFAGYI GÉP NÉLKÜL

Hozzávalók

20 db    citromfűlevél    
40 dkg    görög joghurt    
5 dkg    méz    
2.5 dl    hab tejszín    
25 dkg    eper    

Elkészítés

1.
A joghurtos eperfagyihoz a citromfűlevelet nagyon finomra vágjuk, majd összekeverjük a joghurttal és a mézzel. A tejszínt keményre felverjük, és a habot a joghurtos keverékbe forgatjuk. A masszát egy hosszúkás 1 l-es formába töltjük, és a fagyasztóba tesszük 1 órára.

2.
Közben az epret megmossuk, kicsumázzuk és apróra kockázzuk. A fagyos joghurtmasszát kívülről befelé haladva jól átkeverjük egy villával. Beleforgatjuk az eperkockát, majd visszatesszük a fagyasztóba 30 percre. Végül újból átkeverjük, és legalább 3 óra hosszat fagyasztjuk.

3.
A joghurtmasszát fogyasztás előtt 15 perccel áttesszük a normál hűtőtérbe. Végül fagylaltkanállal kelyhekbe adagoljuk, vagy a formából tálra borítjuk és felszeleteljük. 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux