Ugrás a tartalomra
x

Az ausztrál konyha

Újabb tematikus hét, újabb tematikus gasztro ajánló.

Az ausztrál konyha ma tulajdonképpen egyveleg a különböző népek kultúrájából. A hagyományosnak számító ausztrál ételek a brit konyhatechnika alapján készültek, mindez később más bevándorló nemzetek ételkultúrájával gazdagodott. Évszázadokon át az ausztrál őslakosság gyümölcsöket, zöldségeket és fűszereket termesztett, hogy aztán olyan finomságokat fogyaszthasson, mint a citrommirtusszal fűszerezett tintahal vagy a spenótos tészta folyami füstölt lazaccal, bozótparadicsom krémmel és makadámdió szósszal.
Ausztráliának nincs nemzeti étke, viszont vannak olyan ételek, amiket az egész nemzet szeret. Az új ausztrál konyha részben a farmerek, részben az őslakók tapasztalatán alapul, igazi lendületet azonban az olaszok adtak neki, fűszeresebbé pedig az ázsiai bevándorlók mindenre nyitott ízvadász konyhaművészete tette. Ma jóval fűszeresebb, mint régen a farmereké, az őslakóké vagy az olaszoké volt. 

De lelkesen fogyasztják a címerállataikat,nevezetesen a kengurut,és az emut,de akár a krokodilhúst is.

Az alapanyagok beszerzése nem könnyű,de igyekeztünk olyan recepteket találni Nektek,ami azért itthon is elkészíthető,ha éppen egy ausztrál estét tartanátok.
 

Chiko tekercs

Egy különleges géppel előállított tésztafajta, amit hússal, zöldséggel töltenek és vagy kifőznek, vagy olajban sütnek.

Hozzávalók:

40 dkg bárány darált hús
2 db csirkehúsleves kocka
16 lap tavaszi tekercs tészta
1/2 fej káposzta
1 db zellerszár
1 db sárgarépa
1 db vöröshagyma
2 ek. liszt

A tésztához:

10 dkg liszt
5 dkg kukoricadara
1/2 tk. sütőpor
1 db tojás
1,5 dl tej
1 mk. kristálycukor
1 mk. só

Elkészítés:

1.A zellerszárat, káposztát, hagymát apróra vágjuk és a répát lereszeljük. A húst kevés vajon egy forró serpenyőben megsütjük, majd egy edénybe áttesszük.

2.A zsírjában a felaprított zöldségeket megdinszteljük. Ezután belemorzsoljuk a húsleveskockát, hozzáadjuk a lisztet. Alaposan elkeverjük és a zöldségeket pár percig még sütjük. Hozzáadjuk a húst, átforgatjuk a zöldségekben és pár percig még hagyjuk, hogy a hús is átmelegedjen.

3.A lapok elejére helyezünk a húsos töltelékből. Egyet tekerünk rajta, majd behajtjuk a tészta széleit és teljesen feltekerjük.

4.A tészta összes hozzávalóját csomómentesre keverjük. Ha nagyon csöpögne, akkor tegyünk hozzá egy kevés lisztet, ha pedig túl sűrű, tejjel felhígítjuk. A tekercseket kenjük be a tésztával úgy, hogy a tészta mindenhol fedje be.

5.Végül bő, forró olajban aranybarnára sütjük és ketchuppal vagy különböző mártogatósokkal tálaljuk.

Céklaburger

Lehet, hogy a hamburger eredetileg nem Ausztráliából származik, de a cékla hozzáadásának szokása valószínűleg így van.

Hozzávalók 4 adaghoz

30 dkg cékla
50 dkg darált pulykamell
1 fej vöröshagyma
1 kávéskanál só
1 csipetnyi bors
1 kávéskanál fokhagyma
1 kávéskanál csemege pirospaprika
4 db gluténmentes hamburger zsemle
1 db camembert sajt
1 db fejes saláta
1 db tömlős sajt

Elkészítés

1.A céklát héjastul tegyük fel főni. Villával ellenőrizzük, hogy mikor puhul meg teljesen. Szűrjük le, majd ha kihűlt, húzzuk le a héját.

2.Villával vagy turmixgéppel pürésítsük. Ehhez a céklapüréhez keverjük hozzá a darált pulykát, az apróra vágott hagymát, a fűszereker és a fokhagymát majd jól dolgozzuk össze.

3.Kezünkkel formázzunk belőle 8 kisebb tenyérnyi, kb. ujjnyi vastag korongokat, és felforrósított olajon közepes lángon süssük készre mindkét oldalát.

4.Az összeállításhoz vágjunk félbe egy-egy bevált gluténmentes zsömlét, majd az alsó részét kenjük meg vékonyan sajtkrémmel. Tegyük rá a salátaleveleket, a camembert sajtot, majd a pulykapogácsát. Ezután újra jöhet a camamber sajt és még egy kis saláta, majd a tetejére a zsemle felső fele. Friss salátával tálaljuk.

Barrabundi

Ez az északi vizekből származó hal, amely nagyon gyakran megtalálható az ausztrál étel menüben. Enyhe ízű, általában zöldségekkel tálalják.Kevesen ismerik, pedig a barramundi akár "hazai" halnak is nevezhető. A jászkiséri tenyésztésnek köszönhetően az Ausztráliában őshonos fajta nagyon frissen kerül az asztalunkra.

Barramundi baconban sütve

Hozzávalók:

1 db 35 dkg-os tisztított barramundi
1 ág friss rozmaring
4 szelet bacon
só, bors

Elkészítés:

1.A halat fűszerezés előtt töröljük szárazra, kívül belül sózzuk, borsozzuk.
2.A rozmaringot tegyük a hasüregébe és tekerjük be a baconba. 
3.Előmelegített sütőbe tesszük, és 200 °C fokon kb. 25 percig sütjük, ameddig a szalonna ropogós aranyszínű nem lesz. Spárgával és fokhagymás majonézzel tálaljuk.

Meat Pie (húspite) 

Számos változata létezik, de a lényeg mindegyiknél ugyanaz: egy tál alját kibélelik tésztával, majd egy rétegben húsokat és zöldségeket tesznek bele, egy újabb réteg tésztával lefedik és megsütik. Általában tenyérnyi méretben készítik, ezért bárhol és bármikor fogyasztható, hidegen vagy melegen, sőt felmelegítve is jó.

Csirkés pite

Hozzávalók

1ek    olívaolaj    
40dkg    csirkemell    
1csip    só    
1csip    frissen őrölt bors    
1.5dl    tejszín    
1ek    étkezési keményítő    
1csok    újhagyma    
12.5dkg    zöldborsó    
2ág    friss tárkony    
45dkg    leveles tészta    

Elkészítés

1.Forrósítsuk meg az olajat, és süssük meg rajta a felkockázott húst. Sózzuk és borsozzuk meg, majd hagyjuk kissé kihűlni. Keverjük simára a tejszínt az étkezési keményítővel, majd adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát, a borsót és a felaprított tárkonylevelet. Végül forgassuk hozzá húst is

2.Béleljünk ki egy tűzálló tálat a tészta felével, majd halmozzuk a közepébe a tejszínes keveréket. A tésztaszéleket kenjük meg kevés hideg vízzel. Borítsuk be a tálat a megmaradt tésztalappal, majd gondosan nyomkodjuk le a széleket. Kenjük meg vízzel, majd illesszük a tészta közepére. Süssük 200 fokra előmelegített sütőben 40 percig. Melegen és hidegen is finom.

Pavlova-torta 

Tojásfehérjéből készült habcsók alapú sütemény, a tetején tejszínhabbal és idénygyümölccsel.

Klasszikus pavlova torta

Hozzávalók  1 tortára:

A pavlovához

4 db tojásfehérje
1 csipet só
250 g porcukor
2 púpozott teáskanál kukoricaliszt
1 teáskanál fehérborecet

A tetejére

málnaszörp
200 ml habtejszín (30-32%-os)
1 db gránátalma

Elkészítés

1.Készítsük elő az alapanyagokat és a sütőt melegítsük elő 150 C-ra. Egy szilikonos sütőpapírral fedett sütőlemezre is szükségünk lesz.
2.A tojásfehérjét kezdjük el habosítani egy csipet sóval.
Mikor a tojás már habos, de még nem kemény hab, adjuk hozzá a porcukrot és a fehérborecetet. Majd verjük kemény, fényes habbá a fehérjét.
3.Ha szép kemény és fényes a hab, vegyük ki a gépből, szórjuk a tetejére a kukoricalisztet és egy spatulával teljesen keverjük el a habban.
4.Az előkészített sütőlemezre kaparjuk ki a tojáshabot és egy spatulával formázzunk belőle magas, kör alakot.
5.Tegyük be az előmelegített 150 C-os sütőbe, 45 percig süssük légkeverés nélkül. Utána kapcsoljuk le a sütőt és további fél órát hagyjuk benne. Amíg hűl, kicsit össze fog esni, de nem nagyon. Ez teljesen normális.
6.Ha teljesen kihűlt a pavlova, a tetejét vékonyan locsoljuk meg málnaszörppel, erre szedjünk felvert tejszínhabot és szórjuk meg erdei gyümölcsökkel, vagy gránátalmával, vagy ami éppen szezonális. 

Vegemite

Nagy kedvenc a vegemite: nagy múltú, ikonikusnak számító, sós, fekete lekvárféle, melyet a sörgyártás melléktermékeként, erjesztőanyagok kivonatából készítenek, dr. Cyril P. Cal­lister találta fel 1923-ban sörélesztő felhasználásával. Magas B-vitamin tartalma miatt tökéletes gyógyír egy nagy sörözés után. Kifejezetten sós, kissé kesernyés, kenyérre vagy pirítósra kenik vajjal vagy anélkül, néha egy szelet sajttal, amit rá is lehet olvasztani. Azt mondják, csak az ausztrálok tudják megenni (meg az új-zélandiak), szinte nemzeti ételüknek tekintik, a világ többi részén azonban nem sikerült meghonosítani.

Ami az italokat illeti, híresek az ausztrál borok, de a sörük sem megvetni való.

HopTop Uluru Ausztrál Búza Prémium kézműves sör 4,5%

Egyedi aromájú, szűretlen búzasör, ami nevét a híres és misztikus ausztrál vörös szikláról kapta. A búzasöröknél nagyon ritkán alkalmazott hidegkomlózás miatt egyedi, izgalmas, a hagyományokkal szakító ízre számíthatunk.

Foster's prémium világos sör 5%

Árpamalátából és komlóból készült ausztrál sör, melynek aromája határozott, extra kesernyés és száraz. 

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux