Ugrás a tartalomra
x

Karácsonyi gasztroajándékok

Tegnap volt advent első vasárnapja, biztos jele annak, hogy közeledik a karácsony. Megkezdődik az évi rendes "kinek mit vegyek?" kitalálósdi, ami valljuk be, sokszor nehéz. A legszerethetőbb ajándékok azonban nem kerülnek feltétlenül sok pénzbe, inkább a rászánt idő az, ami a leginkább értékessé teszi. Aki szeret sütni-főzni, a konyhában tevékenykedni, annak mutatunk pár ötletet saját kezűleg készített ajándék ügyben.És nem utolsó sorban, remek páros program is lehet egy főzéssel-sütéssel eltöltött délután.

Ne felejtsünk el rövid leírást, útmutatót mellékelni az ajándékokhoz, az elkészítés módjáról, esetleges plusz hozzávalókról!

Aki szereti a karamellkrémet, biztos fog örülni ha kis üvegben kap a kedvencéből.Nagyon egyszerű, akár utolsó nap is nekiállhatunk, igazi last minute ajándék.

Karamellkrém

Hozzávaló:
cukrozott, sűrített tej konzerv, ha nincs, a tubusos is megteszi(nagyobb szupermarketekben kapható)

Elkészítés:
A konzerve(ke)t egy lábasba állítjuk, úgy hogy a víz a pereménél épp csak kicsit legyen lejjebb. Alacsony lángon, lefedve 3-4 órán át főzzük. Végül átszedjük egy csinos üvegbe és felcímkézzük.

Ha nem kapunk konzervet, akkor a tubusokból üvegbe nyomjuk a sűrített tejet, szorosan rácsavarjuk a kupakot, és ugyanúgy járunk el a továbbiakban, mint a konzervvel. 

Házi forrócsoki-pálcikák

Hozzávalók 6 darabhoz:

200 g tetszőleges csokoládé
tetszőleges ízesítők: fűszerek például fahéjat, őrölt szegfűszeg, mézeskalácsfűszer, kardamom, tonkabab reszelve, őrölt chili, őrölt gyömbér (különösen fehér csokival finom!), szerecsendió, vaníliarúd kikapart magjai.
6 db kicsi fakanál (webshopokban, papír-írószer üzletekben kapható) vagy fa spatula (gyógyszertárokban kapható)
6 db műanyag felespohár (drogériákban, papír-írószer üzletekben kapható)

Elkészítés:

A csokoládé egynegyedét apróra vágjuk. A többi csokoládét vízgőz fölött vagy mikrohullámú sütőben megolvasztjuk, és hozzákeverjük az apróra vágott csokoládét, temperáljuk.(Ennek a miértjéről itt olvashattok.) Belekeverjük a kiválasztott ízesítőket (fűszereket, kivonatokat) is. Érdemes közben kóstolgatni, hogy beállítsuk az ízesítők megfelelő arányát.
Az ízesített csokoládét egy kiskanállal elosztjuk a hat felespohárba. Egy forrócsoki-pálcára 30-35 gramm csokoládét érdemes számolni. A felespoharakat hűtőbe tesszük, majd pár perc múlva, amikor már épphogy elkezdett szilárdulni a csokoládé, óvatosan beleállítjuk a fakanalakat vagy fa spatulákat. Kb. egy órán keresztül hűtjük a csokoládét. Ekkor már látszik, hogy a csokoládé kezdi elengedni a műanyag poharat, így óvatosan kiütögethetjük belőle a forrócsoki-pálcákat. Celofánba vagy szép ajándéktasakba csomagoljuk. A fakanalak végét akár karácsonyi mintájú dekortapasszal is díszíthetjük.

Csokis drazsévariációk 

Nem túl pepecselős, de azért különleges és jól variálható, személyre szabható. Választunk egy tetszőleges olajos magot, ami viszonylag gömbölyded formájú: ez lehet törökmogyoró, mandula, pisztácia, makadámdió vagy kesudió.

Hozzávalók:

100 g tetszőleges olajos mag (megtisztítva, héj nélkül mérve)
70 g tetszőleges csokoládé
40-50 g átszitált porcukor vagy kakaópor
fűszerek ízlés szerint

Elkészítés:

Előkészítjük a magokat. Ha törökmogyorót használunk, akkor 160°C-ra melegített sütőben pár perc alatt megpirítjuk, majd egy konyharuhába csomagoljuk, és ledörzsöljük a hártyaszerű héját. A mandulát szintén érdemes sütőben pár perc alatt aranybarnára pirítani. A magokat egy akkora tálba tesszük, amiben kényelmesen lehet majd kavarni.

A bevonáshoz szükséges átszitált porcukrot/kakaóport egy nagyobb tálban szintén előkészítjük, és hozzákeverjük a fűszer(eke)t. A csokoládé kb. egynegyedét nagyon apróra vágjuk. A maradék csokoládét vízgőz fölött vagy mikrohullámú sütőben, gyakran átkeverve megolvasztjuk. Ehhez hozzákeverjük az apróra vágott csokoládét, míg el nem olvad. A csokoládé kb. negyedét a magokra kanalazzuk, és átkeverjük, hogy egyenletesen, mindenhol fedje a csokoládé. Ekkor újabb adag csokoládét keverünk a magokhoz, és így folytatjuk, míg az össze csokoládé el nem fogy. A kevergetés hatására a csokoládé egyenletes rétegben fogja fedni a magokat. Addig keverjük, míg nem látszik a csokoládén, hogy kezd szilárdulni. (Ha egy kicsit behűtjük előre a tálat, amiben a csokoládét a magokhoz keverjük, akkor gyorsítható ez a folyamat, de vigyázzunk, ne legyen túl hideg a tál, mert akkor nagyon hirtelen fog szilárdulni a csokoládé.) Ekkor a csokis magokat a porcukros/kakaóporos tálba öntjük, és kézzel elkezdjük átforgatni a csokis magokat a porcukorban/kakaóporban. Közben kézzel szétválasztjuk az esetleges összeragadt szemeket. Addig folytatjuk ezt, míg az összes magot egyenletesen be nem vonja a porcukor/kakaópor. Állni hagyjuk a magokat egy órán keresztül szobahőmérsékleten, végül adagonként szitába téve lerázzuk a felesleges porcukrot/kakaóport róluk.Csinos celofánba csomagolva, színes masnival kiváló ajándék lesz.
Aki jobban szereti, asztal gyümölcsöket is használhat az olajos magvak helyett.

Fűszeres, szilvás trüffel

Igazi karácsonyváró trüffelek ezek: a házi, sűrű szilvalekvár mézeskalácsfűszerrel kombinálva gondoskodik arról, hogy garantáltan adventi hangulatba kerüljünk.

Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
Trüffelkrém:

100 g étcsokoládé
30 g sűrű, 100%-os szilvalekvár
40 g habtejszín
1 kk. mézeskalácsfűszer
1 tk. akácméz
10 g szilvapálinka
15 g puha vaj

Bevonás:

100 g étcsokoládé
kb. 3 ek. átszitált kakaópor

A trüffelkrémhez a szilvalekvárt, a tejszínt, a mézeskalácsfűszert és a mézet összemelegítjük. Ha a szilvalekvár darabosabb volt, turmixgépben vagy botmixerrel érdemes simára keverni.  Az étcsokoládét megolvasztjuk, majd 3-4 részletben hozzáadjuk a szilvalekvár-tejszín elegyét, és egyneművé keverjük. Végül hozzákeverjük a szilvapálinkát és a puha vajat is. A trüffelkrémet kb. egy órára hűvösebb helyre félretesszük, majd sütőpapírra habzsákkal vagy kivágott végű nejlonzsákkal kis halmokat nyomunk belőle. Hagyjuk állni 1-2 órán keresztül hűtőben vagy egy éjszakán keresztül szobahőmérsékleten, utána kézzel átgömbölyítjük. Ismét hagyjuk állni rövid ideig a kézmelegtől kicsit átmelegedett golyókat. A kakaóport előkészítjük egy kis tálba. A bevonáshoz szükséges étcsokoládé kb. negyedét nagyon apróra vágjuk. A maradék csokoládét vízgőz fölött vagy mikrohullámú sütőben megolvasztjuk, és hozzákeverjük az apróra darabolt csokoládét. Ebben mártjuk meg egyenként a trüffelgolyókat.  Miután egyet-egyet kimártottunk, a kakaóporos tálba ejtjük, és a tálat addig rázogatjuk, míg a kakaópor egyenletesen nem fedi a trüffelgolyót. A bevont trüffelgolyókat sütőpapírra ültetjük, és egy órán keresztül állni hagyjuk szobahőmérsékleten. . A kész trüffeleket adagonként szitába tesszük, és lerázzuk róluk a felesleges kakaóport. Ha még „mézeskalácsosabb” hatást szeretnénk, kakaópor helyett hempergessük a trüffeleket durvára tört mézeskalácsmorzsába.

Ajándék süti befőttesüvegben

Hozzávalók:
10 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
15 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
5 dkg étcsokoládé

1 db minimum 3,5 dl-es befőttes üveg

címke

A cukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük. A lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát egy másik tálban szintén összekeverjük. A lisztes keverék kb. felét egy másik tálba öntjük és hozzákeverjük a kakaóport. Az étcsokit felaprítjuk. A befőttes üveg aljába kanalazzuk a cukros keveréket, rá a kakaós lisztet, majd következik a kakaó nélküli liszt, és a legtetejére az apróra vágott étcsokoládé. Kupakkal lezárjuk a befőttes üveget, csomagolópapírral és masnival díszítjük és egy címkét mellékelünk hozzá, melyre az alábbi szöveget írjuk:

"Adj hozzá 3 db tojást, 10 dkg olvasztott vajat és 10 dkg natúr joghurtot. Keverd össze a hozzávalókat, kanalazd muffin sütő formába és 200 fokon 20-25 perc alatt kész is a muffin!"

A karácsonynak már-már elengedhetetlen tartozékai azok a házi készítésű likőrök, amelyeket a vendégjárás alkalmával kap elő a házigazda.Előfordulhat, hogy nekünk még nincs titkos és jól bevált karácsonyi likőr receptünk, ám ez semmiképpen sem maradhat így hosszútávon, ezért bemutatunk néhányat.

Fűszeres almás likőr

A gyümölcsök és a fűszerek aromáinak idő kell, hogy szépen beleoldódjanak az alkoholba, viszont a karakteresebb fűszereknek, - mint például a fahéjnak itt -  pár nap is elég, hiszen csak kísérő szerepet játszanak.

Hozzávalók fél liter likőrhöz:

25 dkg alma  
2,5 dl vodka
negyed kezeletlen citrom héja
fél rúd vanília
kisujjnyi fahéj rúd
1,7 dl víz
15 dkg nádcukor

Elkészítés:

Az almát felnegyedeljük, magházát kiszedjük, majd a negyedeket még vékonyabb szeletekre vágjuk,  és ezeket félliteres befőttes üveg aljára rakosgatjuk. Hozzáadjuk a hosszában bemetszett fél vaníliarudat és a citrom vékonyan levágott héját. Felöntjük vodkával – el kell hogy lepje az almákat – és jó 3 hétre a hűtőbe rakjuk. Ezután 3-4 napra hozzárakjuk a fahéjrudat is. Pár nap múlva leszűrjük, a cukorral és vízzel pár percig forralt szirupot készítünk, ezzel elkeverjük az italt, és csinos üvegbe töltjük.

Három likőr házilag: fehércsokis, narancsos étcsokis, és kókuszos

Fehércsoki likőr (több mint két liter lesz belőle, ezzel a mennyiséggel már nyugodtan nekivághatnak az ünnepnek)

Hozzávalók:

30 dkg fehércsokoládé
1 l tejszín
6 dl vodka
2 evőkanál vaníliakivonat vagy 1 rúd vanília

Az eljárás roppant egyszerű: a tejszínt fazékba töltjük, beletesszük a vaníliakivonatot vagy a vaníliarúd kikapart magjait, és a hüvelyt is utána dobjuk. Beletördeljük a csokoládét, és addig melegítjük, kevergetjük, amíg teljesen fel nem oldódik benne. Ez után levesszük a tűzről, kicsit hagyjuk kihűlni, és hozzáöntjük a vodkát. Most jön a homogenizálás, amit botmixerrel oldunk meg, hogy a tejszínből és a csokiból származó zsírtartalom semmiképpen se álljon össze dugóvá az üveg nyakában.
Kész is a likőr, üvegbe töltjük és betesszük a bárszekrénybe. Hagyományosan szobahőmérsékleten kínáljuk, de hidegen is finom.

Narancsos csokilikőr karácsonyi fűszerekkel

Hozzávalók:

4 dl vodka
2 narancs lereszelt héja
2 dl tejszín
2 dl víz
2 evőkanál cukor
10 dkg tejcsokoládé
fél tk őrölt fahér
negyed tk. őrölt szegfűszeg
1 teáskanál vaníliakivonat

Lereszeljük az alaposan megmosott, kezeletlen (erősen ajánlott!) narancs héját, és beletesszük a vodkába. Összerázzuk. A tejszínt felmelegítjük, feloldjuk benne a csokoládét, hozzáadjuk a fűszereket, a vizet és a cukrot.
Hagyjuk kicsit kihűlni, majd hozzákeverjük a vodkát. Üvegbe töltjük, és félreállítjuk, adunk neki egy hetet, hogy összeérjenek az ízek, közben időnként összerázzuk. Ha kóstolás útján érettnek nyilvánítjuk (kb. egy héttel később) szép üvegekbe szűrjük.

Kókuszlikőr

Hozzávalók:

1 kókuszdió, amiben halljuk a lé kotyogását
2 dl víz
2 dl tej
1 evőkanál vaníliakivonat
2 evőkanál cukor
4 dl vodka

A kókuszdióval elég nehéz dolgozni, viszont megéri. Először meg kell fúrni valamelyik csíranyílást, hogy kinyerjük belőle a kókuszvizet, azután, ha szerencsénk van, egy-két jól irányzott kalapácsütés után már hozzá is férünk a gyümölcshúshoz. A kalapács éles felével próbáljuk úgy leütni a kalapját, mintha lágytojás lenne, tapasztalatom szerint ez a módszer a legcélravezetőbb. A kókuszt kifejtjük a héjából, és nagyon apró darabokra vágjuk. Ezt türelmesen, lassú tűzön főzzük a víz, a tej és a kókuszvíz keverékében úgy egy órán át. A végén beletesszük a cukrot és a vaníliakivonatot (rudat) is.
Ez után levesszük a tűzről és kissé kihűtjük, hozzáöntjük a vodkát, majd üvegbe szűrjük. Ha jól időzítünk, ebből maradni is fog karácsonyra, mivel a kókuszlikőrt még érlelni kell 1-2 hétig a hűtőszekrényben. Egyszerűbb megoldás, ha eleve kókusztejet vásárolunk, ebben az esetben 4 dl-re lesz szükség, amit a cukorral és a vaníliával fel kell főzni, majd kihűteni, felönteni vodkával és üvegekbe szűrni. Az érlelést azonban így sem tudjuk megúszni.

Fűszeres almatea-keverék

Hozzávalók

3 dkg natúr aszalt almakocka
1,5 dkg natúr aszalt almakarika
1,5 dkg natúr aszalt birsalma
1,5 dkg natúr aszalt gyömbér
6 csillagánizs
1,5 evőkanál tört fahéj
1,5 teáskanál szegfűszeg
1 teáskanál szegfűbors

A teakeverékhez a hozzávalókat felaprítjuk, majd alaposan összekeverjük, és jól záródó üvegbe töltve tároljuk. A tea elkészítéséhez bögrénként 1 evőkanálnyi keveréket forrásban lévő vízzel leöntünk, majd 10 percig állni hagyjuk.

Hogy ne csak az édesszájúaknak kedvezzünk, jöjjön néhány pikánsabb recept is:

Saját készítésű rágcsálnivaló: fűszeres magvak

Hozzávalók:

50 dkg tetszőleges és pénztárcánkhoz igazodó keveréke diónak, mandulának, mogyorónak, kesudiónak, földimogyorónak, pekándiónak, brazil diónak és így tovább
1 ek apróra vágott friss rozmaring vagy 1 kk őrölt rozmaring
1 tk őrölt bors
1 tk csilipehely
2 tk cukor
2 tk só
2 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:

A magvakat egy nagy serpenyőben kevergetve kis lángon megpirítjuk. (A földimogyoró alapból pirított, és lehet sós is, ekkor figyeljünk, hogy ne égjen meg és ne sózzuk el a keveréket.). Amíg forró a mix, hozzáadjuk a vajat és megszórjuk a fűszerekkel, majd jól átkeverjük, de a tűzre már nem tesszük vissza. Ezután ünnepien feldíszített befőttesüvegekbe vagy sütőpapírral/alufóliával bélelt dobozba töltjük, és jól eldugjuk, mert a végén kijár rá a család a kamrába, és nem lesz mit ajándékozni. A keveréket lehet olaszos fűszerezéssel is készíteni, ekkor a csilipehely helyett bazsalikomot, kakukkfüvet és kevés oregánót adjunk a keverékhez. 

Balzsamos lilahagyma-lekvár

Hozzávalók:

1 kg lila hagyma
60 g vaj
2 ek olívaolaj
100 g barna cukor
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál kakukkfű
1 dl balzsamecet
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Elkészítés:

A hagymákat pucoljuk meg és szeleteljük vékonyra. Egy serpenyőben kezdjük felmelegíteni a vajat az olajjal. Ha már jó folyós, adjuk hozzá a barna cukrot, és kissé karakterizáljuk. Utána tegyük rá a szeletelt hagymát. Szórjuk meg egy jó csipet sóval, és pároljuk. Amint a hagyma egy kicsit összeesik, szórjuk meg a felaprított fokhagymával, kakukkfűvel és egy kevés őrölt borssal is. Öntsük fel a balzsamecettel, és lefedve pároljuk tovább.
Közben többször kevergessük meg, ha szükséges, ha kell, kis vizet adjunk hozzá (nem szükséges). Végül addig pároljuk, amíg a hagyma teljesen megpuhul, és sűrű, ragacsos állaga nem lesz, fontos hogy a levét elfőzzük. Sült hússal tálaljuk.

Pácolt fűszeres sajtok

Hozzávalók:

10 dkg camembert sajt
10 dkg kéksajt
10 dkg mozzarella
10 dkg trappista sajt
10 dkg füstölt sajt
10 dkg feta sajt
10 dkg olajbogyó
2 dl olívaolaj
négyszínű bors ízlés szerint
chili ízlés szerint
1 gerezd fokhagyma
bazsalikom ízlés szerint
citromfű ízlés szerint (10 levélke)
kapor ízlés szerint
petrezselyem ízlés szerint

Elkészítés:

Felszeleteljük kis darabokra a sajtokat, majd jócskán megborsozzuk, megszórjuk chilivel. (Ha örlős a chili, akkor lehet annyi, mint a bors, ha egészben van, akkor 1-2 kisebb darab bőven elég.) Meglangyosítjuk az olívaolajat (sajtmennyiségtől függően, annyit, hogy majd ellepje a sajtokat a befőttes üvegben), majd közben beleszórjuk a citromfű leveleket, petrezselymet, bazsalikomot, kaprot, belezúzzuk a fokhagymát és még egy kicsit megborsozhatjuk, chilizhetjük.
Beleöntjük az olajba a sajtokat, egész olajbogyókat, (ekkor már levehetjük a tűzről)és átforgatjuk őket úgy, hogy a fűszeres olaj megtapadjon rajtuk. Jól záródó, befőttes/ csatos üvegbe rakjuk az olívabogyós-fűszeres sajtot úgy, hogy az olaj teljesen ellepje (ha nem lepi el, öntsünk rá még és megfűszerezhetjük az egésznek a tetejét), majd kb. 1-1,5 hétre hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek.

Fűszeres lilahagymás rakott sajt

Hozzávalók:

1 adaghoz
20 dkg feta sajt
1 kis db lila hagyma
2.5 dl olívaolaj
5 dkg zöld olajbogyó
5 dkg fekete olajbogyó
2 dkg mandula
4 gerezd fokhagyma
3 db babérlevél (és bármit, amit szeretünk!)

Elkészítés:

1 adaghoz
A sajtot kockára vágjuk. A lilahagymát hámozzuk, félholdra vágjuk. Az öntethez összekeverünk olajat, worcester szószt, szójaszószt, vegetát, lehet még mustárt is. Az üveg aljába lilahagymát rakunk, rá jön egy réteg sajt, utána fokozatosan rétegezünk: kukorica, gomba, csili, mazsola, áfonya, fokhagymát is beszúrunk, mandula, mogyoró, ismét sajt, lilahagyma, babér, fűszerek. Végül ráöntjük az olajos szószt. 2-3 napig érleljük.

Fűszerolajok házilag

Hozzávalók:

7,5 dl extra szűz olívaolaj
1-2 fej fokhagyma
1 cs. egész feketebors
1 cs. egész tarka bors
1-2 ág rozmaring
1-2 ág zsálya
2-3 ág citromfű
1 citrom héja
4 db babér levél
6-8 szál majoranna ág
1 chili paprika
Pár darab szép, jól zárható üveg, amikben az elkészült olajat tárolod

Elkészítése:

A fokhagymás olajhoz, üvegmérettől függően pucolj meg 5-10 gerezd fokhagymát, helyezd őket egycsinosabb üvegbe és töltsd fel extra szűz olívaolajjal. Zárd le a száját és hagyd érni 2 hétig, ezután fogyasztható.Hasonlóképpen készül a többi
fűszerolaj
is. Önts egy kis marék tarka borsot az üvegbe, tegyél mellérozmaring ágat és öntsd fel extra szűz olívaolajjal, vagy egy kis marék bors, zsálya, extra szűz olívaolajkerüljön az üvegbe. De enyhén csípős, majorannás olajat is készíthetsz, ha kis marék tarka borsot te-szel az üvegbe, mellé 6-8 majoranna ágat és 1, de ízlés szerint akár 2 chili paprikát adsz még hozzá,majd felöntöd az egészet extra szűz olívaolajjal. Ha pedig citromos ízre vágysz, alaposan mosd meg acitrom héját és hámozd meg. A nagyobb darabokra vágott citromhéjat rakd az üvegbe, tegyél mellé 2-3 ág citromfüvet és öntsd fel extra szűz olívaolajjal. Babérlevél felhasználásával is igen finom olajatkaphatunk. Ehhez egy kis marék tarka borsot tegyél az üvegbe, melléje pedig 4 levél babér kerüljön,majd öntsd fel extra szűz olívaolajjal.

Pikáns almás csilis zselé és lekvár

Húsokhoz, sajtokhoz zseniális kisérő.

Hozzávalók ( 1,5 dl átlátszó zselé és 2 dl tartalmasabb almás chilizselé)

30 dkg alma (keményebb húsú, pl. Golden)
3 nagyobb thai chilipaprika
2 dl almaecet
20 dkg cukor
csipet só
1 teáskanál 2:1 befőző zseléfix (vagy harmad teáskanál pektin)

Elkészítés:

A paprikákat félbevágjuk, kimagozzuk és apróra vágjuk. (Kesztyűben dolgozzunk!) Az almákat vékonyan meghámozzuk, negyedeljük, kimagozzuk. A paprikákat, a negyedelt almát, a levágott héját és az összes többi hozzávalót egy kisebb lábasban felforraljuk, majd jó 15-20 percig gyöngyöztetjük. Ekkorra a héj szétfő és az almák is szétesnek. Törlőpapírral bélelt nagy fémszitán átszűrjük, a lecsorgó zselét kiforrázott üvegekbe töltjük. A megmaradt sűrű almás masszához fél dl vizet öntünk, botmixerrel pürésítjük, belekeverjük a zseléfixet (vagy pektint), még egy percig forraljuk, és szintén üvegekbe töltjük. (Az ecet egyáltalán nem fog érződni, ha pedig nagyon csípőset szeretnénk, használjunk habanero paprikát, vagy hagyjunk pár magot is benne.)

Füstölt paprikás-fokhagymás muffin üvegben

Hozzávalók 1 adaghoz:

25 deka liszt
5 deka zabpehely
2 kávéskanál sütőpor
1 csapott teáskanál só
1 evőkanál barna cukor
2 evőkanál füstöltpaprika-por
1 teáskanál fokhagymapor

Elkészítés:

Rétegezd üvegekbe a hozzávalókat, és írj mellé használati utasítást. Abban annyi a fontos, hogy 2 tojás, 10 deka olvasztott vaj és úgy 3 deci tej kell a sütik elkészítéséhez. Ezek után 180 fokon 15-20 perc alatt sülnek készre. Nagyáruházakban kapható, ropogós sülthagyma-kockákkal, dióval, apróra vágott aszalt szilvával vagy őrölt köménnyel teheted a rétegeket izgalmasabbá. 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux