Ugrás a tartalomra
x

Könyvajánló: Rakovszky Zsuzsa - VS

394 oldal            Magvető Kiadó 2011

"– Én mindig annak mutattam magam, aki legbelül vagyok – akkor hazudtam volna, ha elfogadom azt a címkét, amit ti akartatok rám ragasztani, hát tehetek én róla, hogy a ti világotokban nincs szó arra, ami én vagyok? Ha engedelmesen meglapulok abban a ketrecben, amelyet ti készítettetek számomra és mindenki számára – amiben mások talán kényelmesen elférnek, de énnekem a húsomba vágtak a rácsok –, az lett volna a hazugság!
– Lám csak – szólalt meg a templomfal ereszének furcsán fintorgó vízköpő figurája nagyanyám hangján –, akadnak, akiknek nem felel meg az Isten világa úgy, ahogy van! Ők, ők okosabbak a Teremtőnél, ők jobban tudják, mit hogyan kellett volna megteremtenie, és önhittségükben azt képzelik, az ő dolguk, hogy helyreigazítsák, ami a Mindenható elrontott! Nekik nem tetszik – csúfolódott nagyanyám –, hogy a kövek lefelé esnek, és hogy mi, emberek nem tudunk úgy repkedni, mint a madarak! Nem tetszik nekik, hogy ennünk kell, hogy van pusztulás, öregség és halál… inkább lefeküsznek az ágyba tizenhét esztendőre, vagy szellemekkel társalkodnak, és örökösen azt forgatják a fejükben, mint bűnös az ő börtönében, hogyan szökhetnének meg ebből a világból!"

Sándor ​gróf – ennek a rendkívüli érzékenységből, szeretetéhségből és Istent kísértő fájdalomból szőtt regénynek a főhőse. Sándorként éli az életét, lányokkal, nőkkel folytatott perzselő szerelmekben, és tragédiája, hogy a világ kegyetlen tükrében kénytelen újra és újra megpillantani valódi énjét: Saroltát, akinek őt a természet szánta – és talán csak a monogramja az, amelyben ez az őrjítő ellentét összebékíthető.
A történet jelene az 1889 és 1901 közti időszak. V. S. „lelepleződése” után keletkező börtönnaplója, versei, feleségéhez írt kétségbeesett levelei, életének históriája és az őt vizsgáló orvos jelentései letehetetlen regénnyé fűződve mesélik el egy XIX. századi romantikus lélek hányattatott sorsát. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, majd a kiegyezés utáni vágyak, csalódások és mitikussá álmodott emlékek és remények, az eltűnő-félben lévő nemesi és a fénykorát élő színházi világ, valamint a pezsgő kulturális élet a történet háttere.
A világban a tudomány és a technika, a filozófia és a teológia forradalma zajlik, az emberben a hús és a lélek kémiája és biológiája csap össze a társadalmi megítéléssel. Érezhet-e, élhet-e férfiként az, aki nőnek született? Szerethet-e nőket úgy, hogy teljessé váljanak a szerelemben? Rakovszky Zsuzsa érzékeny időutazásra hív és a szerelem nyelvén kalauzolja olvasóját Vay Sarolta/Sándor történelmünkre örökített sorsának kényes kérdéseihez.

Beleolvasó

Molyos értékelések

A könyv elérhetőségei:

Olvasók boltja Kartonált változat 2966 Ft   pk:személyes átvétel - 1390 Ft
Antikvárium Kartonált változat 3315 Ft   pk: személyes átvétel - 1290 Ft
Líra könyvesboltok Kartonált változat 3315 Ft   pk: személyes átvétel 899 Ft
Régikönyvek könyvesboltok Kartonált változat 1520 FT  pk:személyes átvétel - 1050 Ft

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux