Ugrás a tartalomra
x

Geoláda - Kincskeresés felnőtteknek

Mottója egy kérés:

"Ne vigyél el semmit, csak a fotóidat;
ne hagyj ott semmit, csak a lábnyomodat;
ne ölj meg semmit, csak az idődet!"

 

Most,hogy már remélhetőleg végleg itt a jó idő,egy érdekes szabadtéri játékot ajánlunk nektek.

A geoládázásról vagy geocachingről vannak, akik óriási lelkesedéssel beszélnek, és izgatottan várják, hogy hétvégén mehessenek keresni az újabb elrejtett csomagot.A geocaching 2000. május 3-án indult, ekkor rejtette el Dave Ulmer az első ládát az Amerikai Egyesült Államokban, miután május elsején a GPS-rendszerből eltávolították a szelektív zavarást. Maga a játék mintegy 150 éves múltra tekint vissza (lásd: letterboxing), ekkor még csak a földrajzilag nevezetes pontokról szóló írásbeli közlésekre hagyatkoztak a játékosok. 

Mi is pontosan a játék értelme?

Noha elsőre akár kicsit furcsának tűnhet, hogy felnőtt emberek elindulnak kincset keresni, valójában azonban egy egyszerű, mégis számos szórakoztató elemet kombináló hobbiról van szó.

A geocaching játékban már kellő jártassággal rendelkező személyek egy valamilyen szempontból (földrajzi, történelmi, kulturális stb.) érdekesnek tartott helyszínen, vagy annak közelében elrejtenek egy ládát (ez a geoláda), melynek helyét GPS-vevőkészülék segítségével bemérik, majd a koordinátáit - a helyszín leírásával együtt - közzéteszik a játék internetes honlapján. A játék többi résztvevője a koordináták alapján ezt a rejtekhelyet keresi meg, feljegyzi a ládában található jelszót, amelynek segítségével rögzítheti a megtalálás tényét a honlapon. A bejelentkezéskor mindenki közkinccsé teheti a keresés közben szerzett személyes tapasztalatait, valamint a helyszínnel kapcsolatos ismereteit, és az ott készített fotóit is; ezáltal a honlap az évek során egy hatalmas, több ezer ember által szerkesztett, folyamatosan bővülő online útikönyvvé válik, ahol érdekességek sokasága lelhető fel a föld természeti és kulturális értékeiről.

A játék hazai képviselője a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület (MGKE), amely Magyarország hivatalos geocaching honlapját üzemelteti.

A játékban mindenki részt vehet, aki a szabályzatban foglaltakat elfogadja, és önmagára nézve kötelezőnek tartja. A játékból való kizárás egyetlen oka a szabályzat szándékos megsértése lehet.

Ládatípusok

A rejtekhelytől és az elérni kívánt céltól függően különféle ládatípusokat különböztethetünk meg:

Hagyományos geoláda:
A hagyományos geoláda egy vízhatlan (eredetileg élelmiszertároló) doboz, benne egy szabvány magyar és angol nyelvű üzenet a véletlenül megtalálók részére, egy naplófüzet (logbook) és egy íróeszköz, valamint kisebb ajándékok (kincsek), melyek a megtalálót illetik, de ezt csak akkor illik elvinni, ha ő maga is hozott magával másikat, amivel kicseréli. Így a következő sikeres játékosoknak sem kell üres kézzel távozniuk. (A játék honlapján megtalálható a láda mérete, ami a cserélendő ajándékok mérete szempontjából hasznos adat). A ládába tilos élelmiszert, édességet, csokit stb. helyezni, mert ezek egyrészt hűtés nélkül idővel tönkremennek, másrészt odavonzzák a közelben élő állatokat, amik megrongálhatják a ládát vagy annak környékét.

Virtuális geoláda
Virtuális geoládát általában akkor „telepítenek”, ha az egyébként érdekes helyen nem lehet rongálás nélkül (vagy nem szabad - például műemlék esetén) biztonságosan ládát rejteni. Ekkor a terepen leolvasható vagy megfejthető jelszó jelenti a kincs megtalálását.

Multi geoláda
A multi geoláda több, egymással szerves vagy logikai kapcsolatban lévő helyeken elhelyezett virtuális és hagyományos ládák összessége.

Mozgó geoláda
A mozgó geoláda olyan hagyományos láda, amely állandóan változtatja a helyét az adott tematika szerint. (Például kálváriakutató mozgó geoláda a kálváriákat keresi fel hazánk területén.) A láda aktuális koordinátáit a játék honlapjáról lehet megtudni.

Esemény geoláda
létezik a geoládáknak egy speciális változata is, az esemény geoláda. Ezt a típust kizárólag a játék magyar honlapja (geocaching.hu) telepítheti, mivel ezek csak az általa szervezett események alkalmával születnek.

Utazó Ügynök
A geoládában találhatunk egy hatjegyű azonosítóval ellátott, leginkább egy hagyományos „dögcédulára” hasonlító Bogarat (Travel Bug), egy Utazó Ügynök kíséretében. Az Utazó Ügynök bármilyen kis tárgy (plüssállat, kulcstartó, matchbox, műanyag figura, stb) lehet. 

Információ kezdő játékosoknak, röviden
  
Az alapok:

- A játékban az elrejtett geoládákat keressük. Közben pedig szép, különleges helyekre jutunk el. :)
- A sikeres kereséshez egy GPS-re, vagy egy okostelefonra lesz szükséged, amin fut a játékhoz írt alkalmazások egyike (például a g:hu vagy Geoládák alkalmazás).
- Mielőtt útnak indulsz, érdemes elolvasni a ládák leírását, hogy tudd mit, hol és hogyan keress.
- Praktikus lehet térképen megtervezni az utadat, böngészésre a Geomap a legcélszerűbb (a térképek menüben találod).
- A sikeres találat bejelentéséhez a láda jelszavára lesz szükséged. Ezt általában a dobozban található füzet belső borítóján találod.
- A nemzetközi oldallal ellentétben (geocaching.com) itt jelszó is van, valamint a megtalálás valós idejét óra és perc pontosan adjuk meg.
- Hasznos információkat tartalmazhatnak a játékosok által írt bejegyzések is. Nézd meg a fotókat is, mielőtt elindulsz! A láda oldalán a környezettel és a rejtéssel kapcsolatos fotókat találsz, az utolsó bejegyzésekben (log) pedig az aktuális helyzetet láthatod.
- Multi geoládáknál több pontot is fel kell keresni, általában az egyes pontokon a jelszó részleteit találod meg.
- Ha megtalálsz egy rejteket, akkor visszarejtésnél törekedj pontosan ugyanúgy visszarejteni a ládát. Ilyenkor a következő játékos szempontjából Te leszel a rejtő! Továbbá így segíthetsz megóvni az eltűnéstől a ládákat.
- Forgalmas helyen a keresésnél törekedj arra, hogy kívülállók ne fedezhessék fel a rejtekeket. Így nem fog elveszni a láda és mások is tudják majd keresni.

- Mozgó geoládáknál a láda helye és a jelszó is változik. A jelszóból mindig a füzetben található legutolsó az érvényes.
- Vannak különleges geoládák is, ahol nehéz lehet a megközelítés, vagy a keresés, illetve speciális feladatod lesz. A pontok felkereséséhez előre fel kell készülnöd.
- Ha nem találsz meg egy rejteket, annak több oka is lehet. Ha megsérült, vagy elveszett a láda, akkor azt is tudod jelezni az oldalon. Érdemes, hiszen Te vagy a legutolsó, aki aktuális információval szolgálhat a helyszínről. Nézz körbe alaposan, fotózd le azt, amiről úgy gondolod, hogy segíthet a rejtőnek.

- A nemzetközi geocaching oldallal (röviden .com-mal) átfedés lehet a rejtésekben. Van olyan geoláda, ami mindkét oldalon fent van, de vannak csak itt szereplő ládák is. Ez utóbbi a gyakoribb. Az adatbázisok nem közösek, sőt még ugyanannak a ládának a rejtője is más-más személy lehet a két oldalon.
- Kérhetsz személyes segítséget is mentorainktól.

A geoláda keresésről bővebbet a Magyar Geocaching Egyesület honlapján olvashattok.

A játékhoz segítséget kaphattok ezekből az appokból is: 

- Geoládá‪k ( iPadhez tervezve)

- c:geo

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux