Ugrás a tartalomra
x

A világ legnagyobb szabadulóművészének budapesti emlékei – Houdini ház

Azoknak ajánlunk most egy izgalmas látnivalót,akik szeretik a varázslatot, a rejtélyeket, a misztikumot. Lehet nem sokan tudják,hogy működik a Várban egy "illúziómúzeum".

Kolodko MIhály Houdini miniszobra, a K11 Művészeti és Kulturális Központ előadótermében

Harry Houdini Weisz Erik néven született Budapest VII. kerületében 1874-ben március 24-én.A Weisz család Budapest VII. kerületében, a Rákosárok utca 1. szám alatt éldegélt – az utca megvan, és a ház is áll még, sőt a számozás is megmaradt, csak a név változott meg az idők során. Ma a Csengery u. 1. alatt található az a ház, ahol Harry Houdini Weisz Erikként megszületett. Zsidó családból származott, apja (Weisz Sámuel) rabbi és jogtanácsos volt, anyja pedig otthon nevelte a gyerekeket. A család egyáltalán nem élt nagy lábon, sőt inkább szegény volt, így az a döntés született, hogy sok más honfitársukhoz hasonlóan ők is Amerikában próbálnak szerencsét. A Weisz család 1878-ban hajóra szállt, és meg sem állt az Újvilágig, július elején léptek partra, nagy reményekkel.

Houdini már gyerekként tudta, hogy illuzionista szeretne lenni.A kis Harry azt is hamar elhatározta, hogy a specialitása a kiszabadulás lesz minél lehetetlenebb helyzetekből, a szabadulóművészetnek még az elméletét is kidolgozta, sőt a hivatásáról, a mutatványairól és az ötleteiről naplót vezetett. Leghíresebb – rendben, az egyik – mutatványát Moszkvában mutatta be, 1903-ban: a zord orosz télben meztelenre vetkőzött, megbilincselték, majd bezárták egy szibériai fogolyszállító vagonba. 28 perc alatt szabadult ki.

A House of Houdini Budapesten, a Dísz téren található. Állandó kiállítása Harry Houdini ritkán látható, nevezetes tárgyainak gyűjteménye. Az eredeti darabok, mint pl. Houdini bilincsei és személyes levelezése mellett kiállításra kerülnek az Adrien Brody főszereplésével Magyarországon forgatott "HOUDINI!" című film eredeti kellékei is.

A látogatás alkalmával a vendégeket tehetséges,fiatal magyar bűvészek élő műsorral szórakoztatják.

A ház hétfőtől-vasárnapig, 10.00-19.00 óra között tart nyitva. A belépőjegyek ára: 4-11 év közötti gyermekek: 2.400 Ft, Felnőttek: 3.600 Ft, Családi jegyek és kedvezmények a Jegyek menüpontban érhetőek el. 4 éves kor alatt nem látogatható. A tárlatra való belépés korlátozott számban lehetséges, kizárólag előjegyzett látogatók számára garantált.

A kiállítás csak a 30 percenként induló csoportokkal tekinthető meg és csak abban az esetben, ha a látogatók megtalálják a titkos bejáratot. A Houdini Ház exkluzív programjai sokak, de nem mindenki számára érhetőek el. Vagyis: a belépőjegyen található titkos kód megfejtésével léphetnek csak be a múzeumba. Ha nem sikerül megfejteni a kódot, visszaadják a belépők árát, de a múzeum munkatársai szívesen segítenek a megfejtésben néhány ötlettel…

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux