Ugrás a tartalomra
x

10 téli csodahely Magyarországon távol a városi nyüzsgéstől

Ha szívesen magad mögött hagynád a karácsonyi őrületet, vedd célba hazánk télen is gyönyörű kirándulóhelyeinek egyikét, ahol zavartalan nyugalom vár. Mutatjuk, merre érdemes útnak indulnod!

Kéz-kilátó, Felsőtold

A Hollókő és Felsőtold közötti egyik tisztáson találhatunk rá a holtfákból készült, kezet formázó kilátópontra, melyet a Farkaskútvölgy lovaspark kezdeményezésére Csíkszentmihályi Benjámin készített 2020-ban.  A kilátó tenyerébe egy 4-5 fokból álló lépcsőn juthatunk fel, sőt akár a kilátó hüvelykujjára is felmászhatunk. Bármelyiket is válasszuk, a Cserhát hullámzó dombvidékének panorámája mindenképp levesz majd a lábunkról.

Megyer-hegyi tengerszem, Sárospatak

Az ország egyik legszebb természeti csodájaként emlegetett Megyer-hegyi tengerszemet nem máshol, mint Sárospatak felett találjuk. A mára kedvelt kirándulóhelyként számontartott, káprázatosan kéken csillogó tavat az egykori malomkőbánya fejtési gödrében felgyűlt esővíz hívta életre. A 324 méter magasan álló Megyer-hegy és a 4000 köbméter össztömegű, 6,5 méter mély tó és annak környezete országos jelentőségű természetvédelmi terület, 1997 óta pedig az Aggteleki Nemzeti Park része.

Bakonybél

A Kőris-hegy közelében, a Gerence-patak partján fekvő község és környéke tökéletes úti cél, ha a természetben töltenétek néhány hűvös, téli napot, a káprázatos táj mellett pedig a vidék történelmi és kulturális érdekességeket is rejt. A kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik az erdélyi Gyilkos-tóra hajazó Hubertlaki-tó, valamint az elképesztő nyugalmat árasztó Szentkút-kápolna és az előtte található tó.

Salgó vára, Salgótarján

A Medves-hegység 625 méter magas csúcsán álló Salgó várát még a XIII. században kezdték el építeni. Egy ideig a Szécsényiek birtokolták, később a csehek kezébe került, a török pusztítást sem úszta meg, míg végül az osztrák császári csapat parancsára felrobbantották. 1938-ban kilátószerűen rekonstruálták, illetve később több helyreállítást is végeztek rajta. A vártól egy geológiai tanösvényen juthatunk el a közeli Boszorkány-kő sziklához, ahol 360 fokos, mindent elsöprő panorámában gyönyörködhetünk.

Nádirigó tanösvény, Tiszakécske

Az Ókécskei Sportcsarnok mellől indul a két és fél kilométeres Nádirigó tanösvény, amely feltárja a kirándulók előtt a tiszakécskei Holt-Tisza titkos élővilágát. A babakocsival is bejárható ösvény 10 állomáson vezet végig, és az út egy része cölöpökön keresztül halad, vadregényes felfedezésre invitálva a látogatókat.

Írott-kő, Kőszegi-hegység

A Dunántúl legmagasabb pontjára, a 882 méteres Írott-kőre feljutni nem kevés energiabefektetéssel jár. Az 1913-ban megépült, az osztrák-magyar határ által középen kettészelt kilátóból nyíló mellbevágóan szép kilátás viszont bőven kárpótol minden fáradalomért. A torony belső tereiben kiállítás mesél a trianoni békeszerződésről és a környék viszontagságos történetéről.

Sipovics-tengerszem, Szilvásvárad

Az önmagában is felejthetetlen szilvásváradi Szalajka-völgyből képtelenség úgy távozni, hogy ne legeltettük volna tekintetünket elegendő ideig a Felső-tó, vagy másik nevén a Sipovics-tengerszem kristálytiszta vizén. A minden várakozást és képzeletet felülmúló csillogó tó keletkezése a Szalajka-patak több helyen való felduzzasztásának köszönhető. A Bükki Nemzeti Park bejárataként is számontartott völgyet és a benne található kristálytiszta vizű tengerszemet, valamint az azt körbeölelő természeti kincseket érdemes minél több túraútvonalon keresztül felfedezni.

Somogyvámosi pusztatorony

Somogyvámos határában, a búzatáblákkal borított puszta közepén bámulatos középkori templomrom négyszögből nyolcszögbe formálódó tornya nyújtózik rendíthetetlenül, éjt nappallá téve az égbolt felé. A Somogyország kincse címet büszkén viselő, több mint 800 éve emelt, kora gótikus stílusú pusztatemplom megkapó látványa egy hosszan visszafojtott lélegzettel ér fel, ahogy megmaradt falai régmúlt időkről mesélnek.

Andrássy-kastély, Tiszadob

A Meining Artúr tervezte tiszadobi Andrássy-kastélyt 1880 és 1885 között építtette id. Andrássy Gyula. A kastély varázslatos környezetbe, a Tisza partjához közeli, ártérből kiemelkedő magaslatra épült, ahonnan igéző látványt nyújt többek között a tokaji Nagy-kopasz vulkáni kúpja. A kastély építésével egy időben létesítették az épületet körbeölelő, tájba illeszkedő varázslatos angolkertet is, amit kelet felől maga a folyó határol. Az épület felújítás miatt jelenleg nem látogatható, de a kastélypark ingyenesen megtekinthető.

Nagy-Hideg-hegy, Börzsöny

Méltán népszerű téli úti cél a klasszikus börzsönyi túraútvonalon megközelíthető turistaház a Nagy-Hideg-hegy tetején, 865 méteren. A menedékházba belépve kellemes meleg és autentikus hangulat fogad: meleg ételekkel, italokkal tölthetjük fel a hidegben megcsappant energiakészletünket, de akár éjszakára is maradhatunk.

www.funzine.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux