Ugrás a tartalomra
x

Ünnep előtt

Jövő héten virágvasárnap, gyorsan közeledik a húsvét. A megszokott, hagyományos sonka-tojás-torma, esetenként báránysült mellett, kicsit körbenéztünk itthon és más országokban, milyen jellegzetes ételekkel várják a nyulat.

Magyarország

Itt a medvehagyma szezonja, ezt kihasználva remek fogásokat lehet készíteni húsvétra. Első ránézésre könnyű összekeverni a gyöngyvirággal, ami erősen mérgező, de szerencsére a hagymaillatról felismerhető.

Medvehagymás tejfölös-sajtos pogácsa Dávid konyhájából

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt, 25 dkg margarin, 2 db tojás, 3 dkg élesztő (Lehet por élesztő is ha nem tudod hogy kell élesztőt futtatni, vagy mindig elrontod ahogy én), 2 dl tejföl (Én nagy dobozos laktózmenteset használok, aminek az alján hagyok 1-2 kanálnyit kb a cicámnak), 1 dl tej, 1 dkg cukor (a friss élesztőhöz van rá szükség, ha por élesztőt használsz, akkor nem kell), 2 csipet só (3 újjal belecsípünk a sótartóba), sajt a tetejére, 1 csokor medvehagyma vagy snidling

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral elkevert langyos tejben (Csak ha friss élesztő). A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, (vagy a por élesztőt) és a többi hozzávalót is. Gyenge rétestészta keménységű tésztává gyúrjuk. Ezt úgy kell elképzelni, hogy fogunk egy nagy tálat, jól bele szórjuk a kimért lisztet, majd élesztőt, aztán a margarint vagy vajat, kis darabokra vágjuk, és elkezdjük morzsolni. A képen látható milyen állagúnak kell lennie, ha por élesztőt használunk. Következő kép menet közben készült, amikor még nagyon ragacsos a tészta, ragad mindenhová is, nah ilyenkor kell nagyon kevés lisztet önteni hozzá, megint gyúrni kicsit, megint kicsi liszt, megint gyúrni, aztán szépen lassan összeáll, enyhén ragadós, de már szépen össze áll a tészta.

Fél óráig pihentetjük, utána vékonyra kinyújtjuk, és háromba hajtogatjuk. Ezt 20 percenként még kétszer megismételjük. Figyeljünk rá, hogy mindig legyen a nyújtó deszka behintve liszttel. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, késsel rácsalakban bevagdossuk a tészta tetejét, de nem szükséges, attól függ mennyire lett eleged az egész sütögetésből, és kiszaggatjuk. Erre kiválóan alkalmas a pogácsa szaggató, ha nincs, akkor pálinkás pohár, vagy likőrös pohár, vagy mini espressos pohár, vagy bármilyen lyukas, kör alakú cucc, a lényeg hogy a lisztes zacskóba, vödörbe, mindig kicsit mozgassuk bele a formát, amivel szaggatjuk, mert akkor nem tapad bele a tészta. 

Sütőpapírt teszünk tepsibe, vagy sütőrácsra, aztán ráhelyezzük egyforma távolságra a pogácsákat, egymástól legalább fél centi távolságra, mivel még nőni fognak sütés közben, itt még 10 percig pihentetjük, így biztosan nem dőlnek majd el sütés közben. Sütés előtt megkenjük tojássárgájával őket, és sajtot szórunk rá, de tehetünk rá köményt-, illetve szezámmagot is. 160-180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ez úgy néz ki, hogy amilyen a sütőd megkeresed azt a hőmérsékletet amin átlagban sütni szoktál, ha nem szoktál sütni, akkor gázos sütőben kb. 180 fok, de figyelni kell sütés közben a pogácsákat, hogy egyformán aranybarnára süljenek meg, ne száradjanak ki, és ne is égjenek meg. Pontos időt nem írnék, mert az szintén sütő függő, 20-25 perc átlagosan. Ha az alja már kemény, enyhén pirult, ha megnyomod és már puha, de nem ragadós, teteje arany barna, akkor kb megsült. 

Sárgatúró

A sárgatúró egy erősen valláshoz kapcsolódó, húsvéti étel. Főként a görögkatolikus vidékeken ismert, többek között a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ezeken a vidékeken annyira elterjedt, hogy akár a római katolikus vallásúak is elkészítették.

Hozzávalók:

0.5 l tej, 5 db tojás (ahány dl tej, annyi tojás), 2 ek cukor (ízlés szerint), 1 ek vaníliás cukor (ízlés szerint), 1 csipet só

Elkészítés:

A tejet a cukrokkal és a sóval felforraljuk. A tojásokat beleütjük egy tálba, és nagyon lazán villával éppen átkavarjuk. Amikor a tej felforrt, beleöntjük a tojásokat, lassú tűzőn folyamatosan kevergetve, addig főzzük, amíg a tojások túrószerűen össze nem állnak. Vászonruhába rakjuk, összekötjük, fellógatva, hagyjuk kicsöpögni a levét. Tálalásig hűtőben tároljuk.

Ausztria

A böjthöz kapcsolódóan húsvétkor rendszerint heringsalátát készítenek.

Füstölt heringsaláta

Ez a saláta olyan heringből készül, amelyet rövid időre enyhe sóoldatba áztatnak, majd forrón megfüstölnek.

Hozzávalók:

6 nagy burgonya, 2 füstölt hering, 3 db alma, 1 evőkanál ecet, 3 evőkanál olaj, 5 dkg füstölt lazac, néhány szál petrezselyem, só, bors

Elkészítés:

A burgonyát héjában főzzük puhára bő sós vízben (kb. 25perc). Hagyjuk kihűlni, majd hámozzuk meg. Fejtsük le a húst a heringről. Hámozzuk meg az almát, vágjuk ketté, és távolítsuk el a magházat. A burgonyát, a heringet és az almát vágjuk fel kis kockákra. Rakjuk mindezt egy mély tálba, és keverjük össze. Az ecethez adjuk hozzá a sót, a borsot és az olajat, majd villával erőteljesen keverjük össze. Öntsük a salátára, és jól forgassuk össze. Vágjuk csíkokra a füstölt lazacot, és rácsos elrendezésben helyezzük a salátára. Mossuk meg a citromot, vékonyan szeleteljük fel, és rakjuk körbe a saláta peremén. Mossuk meg és töröljük szárazra a petrezselyemszálakat, tépkedjük le a levélkéket, és díszítsük vele a salátát.

Szlovákia

Húsvéti gomolya

A húsvéti gomolya Kelet-Szlovákiában hagyományos étel, a húsvéti tál elengedhetetlen tartozéka. Hasonlít a nálunk készített sárga túróhoz, csak sós változatban. A nép körében a tojást az élet és a termékenység jelképének tekintették. Ezért a tojásból készült ételeket épp a tavaszi ünnepen, húsvétkor tálalták fel, amikor a természet téli álmából ébred.

Hozzávalók:

10 db tojás, 1 l zsíros tej, 2 tk só, ½ tk őrölt feketebors, apróra vágott metélőhagyma, petrezselyem zöldje, medvehagyma.

Elkészítés:

A hideg tejhez hozzáadjuk a felvert tojásokat, a sót és a borsot. Jól összekeverjük, és állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a keverék darabossá válik. A megfőtt tojásokat kis ideig hűlni hagyjuk. Azután hozzáadjuk az apróra vágott növényeket – a petrezselyem zöldjét, a metélőhagymát, a medvehagymát. A szitát gézzel kibéleljük, és a masszát óvatosan átszűrjük, kis batyut formálunk belőle, a fölösleges folyadékot kinyomkodjuk, összekötjük és felakasztjuk 4 – 5 óráig hűlni. A házi füstölt sonkával, céklával és tormával együtt tálaljuk.

Lengyelország

Zurek

Zurek – kiadós burgonyaleves, fehérkolbásszal és tojással tálalva. Burgonyapürével is szokták tálalni, amit a leves mellé kanalaznak.

Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 15 dkg húsos szalonna, 1 ek liszt, 1 kg burgonya, só, 0.5 tk morzsolt majoránna, 1 szál vékony kolbász, 0.5 tk fehérborecet, 10 dkg tejföl, 4 db főtt tojás.

Elkészítés:

A vörös- és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A szalonnát felaprítjuk, majd egy nagyobb lábasban üvegesre sütjük. A kisült szalonnadarabokat a zsírból kiszedjük, félretesszük. A lábasban visszamaradt zsiradékon megfonnyasztjuk a hagymákat. Meghintjük a liszttel, és világosra pirítjuk. Visszatesszük bele a szalonnadarabokat, és felöntjük 1,5 liter vízzel. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk. A leveshez adjuk, megsózzuk, és majoránnával ízesítjük. Felforraljuk az egészet, majd közepes lángon addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul. Hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, majd ismét forralunk rajta egyet. Végül belecsorgatjuk a levesbe az ecetet, és simára keverjük benne a tejfölt. Keményre főtt tojással tálaljuk.

Horvátország

A régi horvát hagyományok szerint a férfiaknak húsvét idején bőven kell bort fogyasztaniuk, mert úgy vélik, az isteni nedű a testben vérré válik, hogy aztán megerősítse őket. Két pohárka vörösbor között pedig, csakúgy, mint mi, tojást, sonkát, kolbászt és kalácsot esznek.

Pinca, vagyis húsvéti pogácsa

Ezt az eredetileg dalmát eredetű kalácsfélét ma már egész Horvátországban készítik, de szigorúan csak egyszer egy évben.

Hozzávalók:

1 kilogramm liszt, 40 gramm élesztő, 200 gramm vaj, 200 gramm cukor, 10 gramm vaníliás cukor, 6 tojás sárgája, fél liter tej, citromhéj, narancshéj, féldeci rum, és féldeci pálinka.

Elkészítés:

A dalmát háziasszonyok az ünnep előtti estén egy kis langyos tejbe belekevernek egy kanál cukrot, egy kanál lisztet, valamint beleteszik az elmorzsolt élesztőt is, majd meleg helyen minimum negyedórát kelesztik. Utána összedolgozzák a maradék liszttel, a tojássárgákkal, a citrom- és narancshéjjal, a pálinkával és rummal, meleg tejjel, valamint a felolvasztott vajjal. A masszát egy lisztezett edényben, befedve, legalább 8-10 órát kelesztik, hajnalig tehát békén hagyják. Akkor három egyforma részre osztják a tésztát, és cipóra formálják. Sütőpapírra teszik rá őket, és még hagyják néhány órát állni. Sütés előtt tojással megkenik, valamint egymásba futó, három mély vágást csinálnak a cipók tetején. Megszórják cukorral, aztán 180 Celsius-fokon 30 percig sütik.

Szerbia

Ajvár

A sült bárány mellé a jellegzetes ajvárt kínálják.

Hozzávalók:

45 dkg padlizsán, 50 dkg piros paprika, 25 dkg paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 ek olívaolaj, 1 ek vörösborecet.

Elkészítés:

A padlizsánokat megszurkáljuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt krémesen puhára sütjük őket. A már sülő padlizsánok mellé nagyjából a 20. perc környékén betesszük a paprikákat, és 20-25 perc alatt szinte feketére sütjük azokat. A sült paprikákat nejlonzacskóban hagyjuk langyosra hűlni (így a feketére égett, fényes héjuk könnyen eltávolítható). A paprikákat csumázást követően nagyobb darabokra vagdossuk, a padlizsánok krémes belsejét kikanalazzuk. A hámozott, magjaitól nagyjából megszabadított paradicsomot nagyobb kockákra vágjuk. A zöldségeket egy nagyobb keverőtálba halmozzzuk. A fokhagymákat felaprítva hozzáadjuk, majd sózzuk, borsozzuk, végül belekeverjük az olajat és az ecetet is. Botmixerrel néhány perc alatt összedolgozzuk - nem baj, ha kisebb darabok maradnak benne. Egy nagyobb vagy több kisebb üvegbe töltjük. Felhasználásig hűtőszekrényben tároljuk.

Olaszország

Az eredeti recept szerint ennek a sós tortának 33 leheletvékony tésztalap az alapja. Harminchárom, mint Krisztus éveinek a száma. A tortát mángolddal, újhagymával és tojással töltik meg.

Torta Pasqualina

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta, 80 ml olívaolaj, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 60 dkg spenót (vagy mángold), 50 dkg ricotta, 10 dkg parmezán sajt, 6 db tojás, 1 ek petrezselyem, 1 ek majoranna, 2 ek olívaolaj (a kenéshez)

Elkészítés:

A leveles tésztát kinyújtunk 1 mm vastagra, melyet 4-4 rétegben használunk a torta alsó és a felső részén. Egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, dinszteljük meg rajta az apróra vágott hagymát, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a megtisztított, csíkokra vágott spenótot, pároljuk 2 percig, amíg összeesik. Húzzuk le a tűzről, és hűtsük ki. Ha kihűlt, kézzel nyomkodjuk ki belőle a nedvességet, és ha szükséges, vágjuk kisebb darabokra a spenótleveleket, hogy a ricottával egyenletesen el tudjuk majd keverni. Egy keverőtálban villával keverjük össze a ricottát, spenótot, zöldfűszereket, a reszelt sajtot, és adjunk hozzá 2 felvert tojást. Sózzuk, borsozzuk. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Olívaolajjal kenjünk ki egy kapcsos tortaformát. Lisztezzük meg a nyújtódeszkát és egy tésztagombócot is, és nyújtsuk 1 mm vastagságúra, majd helyezzük a tortaforma aljába úgy, hogy a tészta túlnyúljon a forma peremén (ezt a tésztát kell majd a tetejére visszahajtani). Olajozzuk be a tészta tetejét, és ismételjük meg a műveletet további 4 réteg tésztával. Kanalazzuk a ricottás keveréket a tésztára. Egy evőkanállal csináljunk 4 mélyedést a töltelékbe, ezekbe óvatosan üssük bele egyesével a tojásokat (nyersen!). Amikor kész, elkezdjük a tésztarétegeket egymásra helyezni, s mint az előzőekben, itt is minden réteget megkenünk olívaolajjal. Amikor elfogyott a tészta, éles késsel levágjuk a peremen túllógó rétegeket, és szorosan visszahajtjuk a széleket, hogy lezárjuk az oldalát. Villával megszurkáljuk a tetejét, majd kicsit beolajozzuk, és megkenjük tojással. 45-50 perc alatt szép aranybarnára sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, langyosan felszeleteljük, így a legfinomabb.

Franciaország

Húsvéti pástétom

Hozzávalók:

500 g darált borjúhús, 300 g hízott libamáj, 1 kis csokor petrezselyem, 1 kis csokor metélőhagyma, 1 kis csokor turbolya (vagy menta), 2 csomag leveles tészta, 6 db tojás, 2 ek tejföl, 1 ek tej, 3 ek olívaolaj, 1 mk koriander mag, 1 csipet őrölt szerecsendió, 2 csipet morzsolt kakukkfű, só, őrölt bors.

Elkészítés:

A darált borjúhoz kockázzuk a májat, hozzáadjuk a felaprított petrezselymet és metélőhagymát. Hozzáteszünk még 3 egész tojást, 1 tojássárgáját, tejet, tejfölt, a mozsárban összetört koriandert, a reszelt szerecsendiót, az őrölt borsot, az olíva olajat, a kakukkfüvet és sózom. Az egészet alaposan összegyúrjuk. Ahhoz, hogy a leveles tészta csücskei szépen illeszkedjen a szögletes őzgerinc formánkhoz a sütőpapíron levő tésztát kiterítjük és a közepére helyezzük a formát. A forma sarkainál kiindulva kivágunk minden oldalnál 1-1 háromszöget. A tésztát a formába helyezzük és szépen összeillesztjük a csücsköknél a széleket. Belekanalazzuk és elterítjük a töltelék 2/3 részét, erre helyezzük az előre megfőtt, hosszában félbe vágott tojásokat szép sorjában és rárakjuk a maradék masszát és ellapítjuk. A tészta széleit megkenjük egy kis vízzel. A maradék tésztából levágunk egy akkora méretű darabot, hogy befedje a formát. A pástétom tetejére helyezzük, villával lenyomkodjuk a széleit, hogy jól összetapadjon, megszurkáljuk a tetejét és egy késsel levágjuk az oldaláról a felesleges tészta darabokat. A megmaradt tésztából, nyúl (vagy alkalomhoz illő) formákat szúrunk és kedvünk szerint kidíszítjük a pástétom tetejét. Végezetül megkenjük az egész tetejét, egy kis tojással. A pástétomot 210 fokon 35-40 percig sütjük. Tipp: Ha azt szeretnénk, hogy ropogósabb legyen, öntsünk egy kis vizet a gőzsütőnkbe vagy egy hőálló tálba.

Oroszország

Orosz húsvéti kalács

Hozzávalók:

1 kg liszt, 5 dl tej, 5 dkg élesztő, 2 egész tojás, 3 db tojás, 20 dkg olvasztott vaj, 1 kvk só, 10 dkg mazsola, 10 dkg cukor, 1 ek rum

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk, majd az összes hozzávalót jól kidolgozzuk. Kicsit lágy tésztát kapunk. 1,5 órát kelni hagyjuk. Azután megfonjuk, megkenjük, cukorral megszórjuk, esetleg mandulával meghintjük. Kikent tepsiben, 190 fokos sütőben szép sárgásbarnára sütjük.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux