Ugrás a tartalomra
x

A tökéletes forralt bor

Itt az igazi tél,beköszöntöttek a hidegebb éjszakák, így talán mondani sem kell, hogy itt a forralt borozás időszaka is.

A forralt bor is "már a rómaiak..." típusú történet. Mások szerint "már a görögök is..." típusú történet. Angol nevét (muddled - mulled wine) a 14. században kapta. A termék úgy született, hogy forralással megmentettek pimpósodásnak induló tételeket. Pontosabban megmentettek. Tehát a forralt bor múltja kevéssé dicső, és ez sajnos jelenjében is tetten érthető. Legalábbis kevéssé jellemző, hogy csúcsborokat pancsoljon szét valaki a fazékban, a rossz minőségű borok felhasználása viszont nem ritka, a forralt bor kiváló segítője a szaggató másnapoknak.

Mégis népszerű lett, amit Charles Dickensnek is köszönhet, aki több helyütt megemlékezik róla. 

Néhány hasznos információ, ami segíthet, hogy tökéletesen készítsd el a forralt borodat.

Milyen borból készítsünk forralt bort?

A forralt bort is megfelelő minőségű „alapborból” kell készíteni. Ne legyen kellemetlen íze, illata, ne legyen dugós, borhibás, vagy éppen oxidált, ugyanis hiába a sok fűszer, ezek a hibák ugyanúgy kiérződnek majd a poharunkból.

Tehát MINDIG jó minőségű bort válasszunk, amit legrosszabb esetben is néhány napja nyitottunk ki. Természetesen nem szükséges túl drága tételeket megvásárolni, egy alapkategóriás bor is lehet jó alapanyag a forralt borhoz.

Fehérbort vagy vörösbort válasszunk?

A legelterjedtebb a vörösbor, hiszen sokkal gazdagabb aromaszerkezete van, és jobban harmonizál a fűszerekkel, mint a fehérbor. Néhány ajánlott fajta: portugieser, zweigelt, blauburger, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah.

Ha azonban könnyedebb forralt borra vágyunk, nyugodtan válasszunk fehérbort: traminit, szürkebarátot, rizlingszilvánit, muskotályos fajtákat, vagy akár egy kis rizlinget.

A forralt boroknak is van alkoholtartalma?

Van bizony! Hiszen igaz, hogy főzés közben bizonyos mennyiségű alkohol elillan, azonban a végeredmény általában így is közepes alkoholtartalmú bor szokott lenni.

Jellemző fűszerek:

fahéj, szegfűszeg, citrom, narancs, kardamom, csillagánizs, gyömbér

 

Jöjjenek a receptek:

Klasszikus forralt bor:
Ez a recept tényleg egyszerű és nagyszerű.

Kell hozzá 7,5 dl száraz vörösbor, 10 dkg cukor, 2 rúd fahéj, 9 szem szegfűszeg, 2 szem szegfűbors, 3 szelet citrom.

A fűszereket és a cukrot beledobjuk egy lábasba, majd hozzáöntjük a vörösbort. Addig melegítjük, amíg már majdnem eléri a forráspontját, majd beletesszük a citromot és forrón kínáljuk!

Rumos forralt bor
Ez egy kicsit erősebb változat, de megéri kipróbálni!

Szükségünk lesz 0,75 l vörösborra, 1,3 dl rumra, 5 db szegfűszegre, fél narancsra, fél citromra, 1 rúd fahéjra, 1 rúd vaníliára, 4 db kardamommagra, 15 dkg cukorra.

Elkészítése pedig roppant egyszerű: a narancsot és citromot vékony szeletekre vágjuk. A bort egy lábasba öntjük és hozzáadjuk a fűszereket (szegfűszeg, kardamommag, fahéj, vanília), a citromot, a narancsot, és a cukrot. Ezután forráspontig melegítjük és hozzáadjuk a rumot, amit ezt követően meggyújtunk (flambírozzuk). Amint elaludt a láng, néhány percet pihentetjük, és már fogyaszthatjuk is!

Pikáns forralt bor
Ha nátha kerülget minket az alábbi receptet ajánljuk figyelmetekbe:

0,5 l vörösbor, ízlés szerint méz, 1 rúd fahéj, 3 szegfűszeg, 0,5 teáskanál Erős Pista vagy házi chili, 1 citrom.

A bort egy lábasba öntjük, majd hozzáadjuk a fűszereket, a mézet, az Erős Pistát és forráspontig hevítjük. Ezt követően citrom karikával díszítjük.

A receptek mellé íme pár trükk is:

- A legfontosabb alapismeret, hogy a bort a neve ellenére soha ne forraljuk fel, mert akkor elillan belőle az alkohol.
- Amikor a bor a lábosban főzve eléri a 78 fokot, vegyük le a tűzről.
- A kívánatos hőmérsékletet háztartási vagy úgynevezett maghőmérővel ellenőrizzük.
- Miután a lábost levettük a tűzről, hagyjuk még rajta a fedőt 5 percig, mert az összetevők ez idő alatt dobják ki az ízüket igazán.

Jamie Oliver forralt bor receptje:

2 mandarin
1 citrom
1 lime
200 g cukor
6 db szegfűszeg
1 egész fahéjrúd
3 babérlevél
10 reszelés egy szerecsendióból (ő írja így!)
1 egész vanília hosszában felvágva
2 csillagánizs
2 üveg Chianti, vagy más olasz bor

A citrusokat meghámozza, és a cukorral, a mandarin levével, a fűszerekkel - a csillagánizs kivételével- együtt egy lábosba rakja, amelyet annyi borral önt fel, hogy az ellepje. Felforralja, majd addig - 4-5 perc- főzi, hogy szirup legyen belőle. Ekkor önti hozzá a többi bort és a csillagánizst, majd összemelegíti és tálalja. 

És ha már sztárséf,nem maradhat ki Gordon Ramsay sem: 

Felmelegít egy üveg vörösbort. 14 darab zöldkardamomot, egy csipet szegfűszeget, két egész csillagánizst, egy egész fahéjrudat, egy egész szétlapított és feldarabolt citromfüvet, egy egész narancs héját, a felszeletelt narancsot, egy evőkanál cukrot, kb hüvelykujjnyi gyömbért darabokban dob bele, és elkeveri. 4-5 percig melegíti, de nem forralja, sőt, kifejezetten tiltja. 

A lényeg: fél-fél marék paradiót, mandulát, diót és mogyorót, pisztáciát szór egy serpenyőbe, sózza, fél-fél teáskanál fűszerpaprikával és cayenne borssal fűszerezi, és szárazon megpirítja őket. A végén egy ág rozmaring leveleit is hozzákeveri. A forralt bort a magokkal tálalja (mármint nem összekeverve, hanem egymás mellett). 

Aki pedig inkább újabb variációt próbálna,készítsen angol puncsot: 

A puncsra szintén a tengerészek bukkantak rá; a 17. században az angol tengerészek egy új itallal találkoztak Indiában. A helyi nevet angolosítva, punchnak kezdték el hívni (a hindu pancha, illetve a szanszkrit pantcha szó egy keveréke volt ez, ami mindkét nyelven ötöt jelent). A puncs ugyanis eredetileg öt összetevőből - arrakból (kelet-ázsiai pálinka), konyakból, vízből, cukorból és narancsléből - állt. A tengerészektől aztán átvették a felsőbb osztályok, és külön puncspartikat tartottak, majd a királyi udvarokba is eljutott. 

Alapanyagok:

2 dl édes vörösbor
2 dl édes fehérbor
1 dl rum
10 dkg cukor
1 db citrom leve és héja
1 db narancs leve és héja
3 dl víz
A vizet a héjakkal felforralom, majd hozzáöntöm az összes többi alkoholt. Beleszórjuk a cukrot, addig melegítjük amíg a cukor el nem olvad. Levesszük a tűzről és belecsavarjuk a citrom és a narancs levét is. Összekeverjük, és tálaljuk.

Vagy pl grogot:
A grogot a tengerészeknek köszönhetjük. Kolumbusz Kristóf ugyanis jól beszerezte a cukornádat, elvitte a gyarmatokra, ahol aztán gyorsan alkoholt, rumot készítettek belőle. A tengerészek a vízadag mellé rumot is vittek, egyrészt mert szerették, másrészt pedig mert ezzel fertőtlenítették az útközben beposhadt vizet. Később felfedezték, hogy azok a tengerészek, akik citromlevet is tettek a rumadagba, jó eséllyel elkerülték a skorbutot és jobban bírták az iramot

Alapanyagok

5 cl barna rum
1 cl citromlé
1 teáskanál citromlé
1 teáskanál cukor
2-3 szem szegfűszeg
1 egész fahéj
citromhéj
1,5 dl forró víz
A forró vízbe öntjük a rumot és a citromlevet, majd beletesszük a cukrot, a fahéjat és a citromhéjat, állni hagyjuk pár percig, majd még forrón tálaljuk.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux