Ugrás a tartalomra
x

ELŐBÚJÁS NAPJA – COMING OUT DAY

„Az emberek többsége úgy véli, nem ismernek senkit, aki meleg vagy leszbikus, de valójában mindenkinek van ilyen ismerőse. Létfontosságú, hogy előbújjunk, és tudtukra adjuk az embereknek, kik vagyunk, és eloszlassuk félelmeiket és sztereotípiáikat.” -  Robert Eichberg, 1993

Október 11-e a Nemzetközi Coming Out Day, az Előbújás Napja. A nap felhívja a figyelmet az előbújás fontosságára.

A napot, amit szerte a világon a Előbújás (Coming Out) Napjaként ünnepelnek, 1988-ban Robert Eichberg pszichológus alapította, aki egy új személyiségfejlesztő műhelybeszélgetést talált ki. A dátum azért esett október 11-ére, mert ezen a napon tartották a Washingtoni Felvonulást a Meleg- és Leszbikus Jogokért.
Magyarországon 2011 óta ünneplik az Előbújás Napját, és az évek során számos szervezet csatlakozott az eseményhez saját programmal. A 2016-os ünnepen a Szivárvány Misszió flashmobot tartott a budapesti Blaha Lujza téren, hogy felhívják a figyelmet a nemi és szexuális identitás, irányultság felvállalásának fontosságára. 2017-ben az ünnep részeként a Madách téren tartották a "Mi bántja Gabit?" elnevezésű interaktív performanszot.

A „coming out (of the closet)” az 1960-as évekből eredő angol kifejezés, ami az előbújást jelenti, vagyis azt, hogy valaki felismeri, elfogadja és másokkal is megosztja, hogy leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy queer (LMBTQ). A coming out tehát egy folyamat, amelyben magunk és mások számára „előbújunk” szexuális orientációnkkal és/vagy nemi identitásunkkal kapcsolatban. Előbbi fogalom a vonzódásainkat határozza meg, míg az utóbbi azt, milyen neműnek érezzük magunkat. Angolul a kifejezés szó szerint „kijövetel”-t, „előbújást”-t jelent a szekrényből, ami a rejtőzködést szimbolizálja.
Az előbújás önmagunk előtt ugyanolyan fontos, mint mások előtt. Társadalmunkban általában minden embert heteroszexuálisnak és ciszneműnek feltételeznek, tehát olyannak, aki az ellenkező neműek iránt érez vonzalmat, illetve a nemi identitása megegyezik a születési nemével. Az LMBTQ embereknek ezért minden szituációban döntést kell hozniuk, hogy kinek javítja ki a téves feltételezését, kinek bújik elő és kinek hallgat az identitásáról.

Az előbújásra leginkább azért van szükség, mert az LMBTQ embereknek is igényük van vagy lehet arra, hogy családtagjaikkal, barátaikkal, illetve a kollégáik körében őszinték lehessenek, ne kelljen titkolózniuk, rejtőzködniük, ne kelljen megjátszaniuk magukat és félrevezetniük azokat, akik fontosak számukra. Egy 2010-es kutatás szerint a megkérdezettek mindössze 17%-a bújt elő a munkahelyén és 82% számolt be arról, hogy heti rendszerességgel fordulnak elő magánbeszélgetésekben párkapcsolati témák. Ebből adódóan 59%-uk került már olyan helyzetbe, hogy hazudott munkahelyén párja neméről.

Az őszinteség hiánya és a kényszerű képmutatás nyomasztó hatással lehet az érintettekre, sok energiát felemészthet és ronthatja egészségüket, teljesítőképességüket és munkabírásukat, valamint családi és baráti kapcsolataik megromlásához vezethet.

Ha még az előbújás előtt állsz,hasznos lehet megnézni az "Ez vagyok én" kiadványt,melyet a Budapest Pride csapata készített.
Segítségért fordulhattok a Háttér Társaság Információs és Lelkisegély Szolgálatához telefonon, illetve ingyenes chat szolgáltatás is elérhető, vagy a Személyes Segítő Szolgálatot is kereshetitek.

 

Oldalunkon számos coming  out-tal kapcsolatos történetet,filmet találhattok: 

I'm Coming Out / Előbújok

A BBC Three-n vetített, kétrészes minisorozat önmagunk, szeretteink és közvetlen környezetünk elfogadásáról szól az által a bátor tett által, hogy letisztázzuk belső vívódásainkat, és felvállaljuk magunkat előttük. Ross és Owen egy tizennyolc, illetve egy tizenkilenc éves vidéki srác, akik nem bírják tovább a titkolózást, és elmondják otthon a szüleiknek, hogy nem feltétlenül (csak) a lányokhoz vonzódnak. Egyikük meleg, másikuk biszexuális. Az "előtte", valamint az "utána" állapotot, érzéskavalkádot követik nyomon az epizódok. Ezáltal biztatva és erőt adva másoknak is, hogy felvállalják magukat. A két srácnak szerencséje van, mert szüleik nyitottak, elfogadóak. Ideális esetben egy comingoutnak ilyennek kellene lennie.

Coming out: hogyan lehet elmondani, ha meleg vagy?

A Ti coming out történeteitek

 

Előbújás-variációk – Mennyit változott az idők során a coming out?

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux