Ugrás a tartalomra
x
""

Könyvajánló: Susan Faludi - Előhívás - Mindent apámról

461 oldal, Libri Könyvkiadó Kft., 2018
Eredeti cím: In the Darkroom              Fordító: Merényi Ágnes

 

"Néhány apró módon felszabadította, más módokon viszont nem. A legelső identitás, amit nőként magáévá tett, egy újabb maszk volt. Az ötvenes évek kultúrája formálta, tűsarkú, smink, push up melltartó, nejlonharisnya. Aztán idővel, ahogy megbékélt magával, levetkőzte ezeket a maszkokat. Azt hiszem, végül megengedte magának, hogy ne a gender vagy az identitás különböző külső jegyei definiálják, hogy önmaga legyen."
"ez az átalakulás azt jelenti majd, hogy apám sokkal nyitottabb lesz, és végre megértem, mi kínozta őt az évek során. Hogy lesz egy egyértelmű magyarázat mindenre. Amikor a levél után először Magyarországra mentem, nem az döbbentett meg leginkább, hogy mennyit változott, hanem, hogy mennyire ugyanaz az ember maradt. Hogy mennyire megmaradt benne a harag, hogy a régi problémák továbbra is fennállnak köztünk."

"Néha azt gondolom, apám azért ment vissza Budapestre, mert ott nőként feltűnőbb lehetett. Szerette a kihívásokat, és lehet, hogy azért élt ott, hogy azt mondhassa: Nem fogadtatok el zsidóként? Akkor ezt kapjátok ki!"

 

Az egyik legismertebb feminista újságíró, a New Yorkban élő, magyar származású Susan Faludi 2004-ben emailt kapott hetvenhat éves apjától, akivel addigra már elhidegültek egymástól és alig érintkeztek. Az apa a levél szerint nemrég tért vissza Thaiföldről, ahol férfiból nővé operálták, és ahol Istvánról Stefánie-ra változtatta a nevét. Mint írta, elege lett abból az agresszív macsóból, akinek ismerték, s levelében arra kérte lányát, írja meg nem mindennapi életének történetét.

Susan Budapestre utazott, ahová a kiváló fotós-retusőr apa a rendszerváltás idején, 1990-ben költözött vissza. Beszélgetéseik során egymásnak látszólag teljesen ellentmondó elemekből álló, elképesztő élettörténet rajzolódott ki. Susan a múlt emlékeinek felkutatásával, a magyar zsidóság történetének és Magyarország legújabbkori történelmének tanulmányozásával, illetve régi és új benyomásai alapján próbálta megérteni az embert, akit az apjának ismert.

"2004 nyarán nyomozni kezdtem valaki után; alig ismertem az illetőt: az apám volt az. A folyamat gyásszal kezdődött, egy lány gyászával, akinek megszökött az apja. Egy törvényen kívüli, trükkös svindlert hajszoltam, aki meglógott minden, a kötelességek, az érzelmek, a felelősség és a bűnbánat elől. Vádemelésre készültem, és bizonyítékokat gyűjtögettem a vádhoz. De valahol menet közben az ügyészből tanú lett.
Az, aminek tanúja voltam, valahogy megfoghatatlan maradt. Élete során apám számtalan átalakulást hajtott végre, és számtalan személyiséget öltött magára. "Magyaaar vagyok", hetvenkedett jellegzetes kiejtéssel, amely minden alakváltozását túlélte."

 

Moly értékelések

Egy meleg srác olvas kritikája

 

A könyv elérhető:

Libri könyvesboltok kartonált változatban 1200 Ft - 2850 Ft, e-könyvben 2590 Ft       pk: 1164 Ft-1250 Ft
Bookline könyvesboltok kartonált változatban 3400 Ft, e-könyvben 2590 Ft                       pk: 1075 Ft-1250 Ft
Jókönyvek könyvesbolt kartonált változat 3195 Ft                                 pk: 800 Ft - 1200 Ft, személyes átvétel ingyenes
Mai Könyv könyvesbolt kartonált változat 2873 Ft                                 pk: 899 Ft - 999 Ft, a személyes átvétel ingyenes
Könyvmarket  kartonált változat: 2999 Ft                                pk: 890 Ft - 1290 Ft

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux