Ugrás a tartalomra
x

Könyvajánló: Molnár Gál Péter - Coming out

400 oldal, Magvető Kiadó - Tények és tanúk sorozat, 2020 

 

"Peripatetikus erdőjárás közben Béla bácsi kifejtette homoszexuális parainézisét: minden megengedett az életben, csak úgy kell tenni, hogy senki ne tudjon róla. „Látod, rólam se tudja senki!” Béla bácsi túl lévén a hatvanon, nem mondhattam neki, hogy közismert buzi. Intelme nem maradt pusztába kiáltott szó. Elhatároztam, nem leszek a hátam mögött hatvan évig kiröhögött strucc. Nemi életem idővel közigazgatási következményekkel járt, miért is most közüggyé teszem magánügyeimet."

 

Molnár Gál Péter, közismert nevén MGP, a Kádár-kor meghatározó kritikusa, színházi egyénisége, tanúja, szereplője volt. A Népszabadságba évtizedeken át írt szellemes, élvezetes, de sokszor kíméletlen és elfogult színikritikái megkerülhetetleneknek számítottak. 2004-ben derült ki, hogy Luzsnyánszky Róbert néven 1963-tól 1978-ig az állambiztonság ügynökeként tevékenykedett. Az eset megrázta a színházi világot, ő pedig néhány hónap alatt Coming out címmel megírta saját történetét megzsarolásáról és ügynöki múltjáról. Emellett rendkívül színes, szórakoztató és tűpontos portrékat közöl kortársakról, kollégákról, színészekről, rendezőkről, barátokról és ellenségekről, sokakról azok közül, akikkel hosszú és gazdag élete során összeakadt. A szöveget keletkezése után végül mégsem publikálta - most, másfél évtizeddel később, magyarázó jegyzetekkel és annotált névmutatóval együtt olvasható.
A Coming out című kötet rendhagyó módon a Függelékkel kezdődik. Ebben a fejezetben gyűjtötte össze Molnár Gál Péter az „utca emberének” véleményét ügynöki múltjáról: a neki küldött indulatos üzeneteket, újságcikkek részleteit, színészek és rendezők nyilatkozatait. Megzsarolásának és beszervezésének története, a tartótisztek és a konspirációs lakások leírása mellett rendkívül színes, szórakoztató és tűpontos portrékat közöl kortársakról, kollégákról, színészekről, rendezőkről, barátokról és ellenségekről, sokakról azok közül, akikkel hosszú és gazdag élete során összeakadt.

 

Molnár Gál Péterről korábbi cikkünket itt olvashatjátok:  gay.hu

A beszervezéséről és ügynöki múltjáról szóló írást pedig a www.168ora.hu oldalon. 

Olvasói értékelések a moly.hu oldalon.

Beleolvasó itt.

 

A könyv megvásárolható: 

Libri könyvesboltok e-könyvben 3499 Ft, kartonált változatban 4749 Ft  (pk 1164 Ft- 1250 Ft)
Líra könyveshálózat e-könyvben  3499 Ft 
Bookline könyvesboltok e-könyvben 3499 Ft, kartonált változatban 4249 Ft (pk 1075 Ft – 1250 Ft-ig)
Újkönyvek könyvesbolt   kartonált változat  3649 Ft (pk: 1100 Ft - személyes átvétel ingyenes)
Mai könyvek könyvesbolt kartonált változat  3689 Ft (pk: 899 Ft-999 Ft a személyes átvétel ingyenes)
Könyvmarket könyvesbolt kartonált változat 3749 Ft (pk: 890 FT - 1290 Ft))

                                        

     
   
    
   

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux