Ugrás a tartalomra
x

Könyvajánló: Karen M. McManus - Lehull a lepel

384 oldal, Maxim Könyvkiadó Kft., 2017

Eredeti cím: One of Us Is Lying, Fordító: Sárossy-Beck Anita

 

Magával ragadó, lerakhatatlan történet – írja a könyv ajánlójában. Na, persze, tudjuk már! Ez volt az első gondolat, amikor a könyvesbolt polcáról levettem a Lehull a lepel című krimit, s elolvastam a hátsó oldalon lévő pársoros szöveget, s azután tényleg másfél nap alatt kiolvastam a 380 oldalas kötetet.

Karen M. McManus regénye ifjúsági krimi, de minden korosztály jól szórakozhat rajta, s tényleg nem tudja majd lerakni a könyvet, mert nem hagyja nyugodni a kérdés, hogy vajon ki lehet a gyilkos?

leh

A magyar kiadás címoldala

Hétfő délután a Bayview gimi öt diákja büntetését tölti egy osztályteremben. Bronwyn, az ész, a Yale-re készül, és soha nem szegi meg a szabályokat. Addy, a szépség, a tökéletes bálkirálynő megtestesítője. Nate, a bűnöző, most feltételes szabadlábon van dílerkedés miatt. Cooper, a sportoló, bajnok baseball játékos. És Simon, a különc, a Bayview gimi hírhedt pletykarovatának szerkesztője. Csakhogy Simon nem éli túl a büntetést.

Mielőtt még kijöhetnének a teremből, Simon meghal. A nyomozók szándékosságot sejtenek a halál körül. Simon hétfőn halt meg, keddre viszont pletykaáradatot tervezett nyilvánosságra hozni legismertebb osztálytársairól. Ezzel pedig mind a négyüket a gyilkosság gyanúsítottaivá teszi. Vagy az is lehet, hogy mindannyian egy szabadon portyázó gyilkos bűnbakjai? Mert mindenkinek vannak titkai, nem igaz? De vajon milyen messzire mennél el, hogy ne lepleződj le?

leh

A főszereplők, ahogyan a szerző leírja őket

Mivel krimiről van szó, az író apró nyomokat hagyott a műben, de csak a legvégén áll össze a kép. Figyelj nagyon, és talán sikerül megoldanod a rejtélyt!

Krimi, ifjúsági mű – és meleg regény. Nagyon komoly meleg szál van a könyvben. De vajon melyik srác vonzódik a saját neméhez? Valamelyik gyanúsított, esetleg maga az áldozat? Ez már körülbelül a regény közepe táján kiderül.

Egyszerű krimi a műfaj, de egy kicsit talán több is benne van ebben a műben. Egyrészt az, hogy egy internetes pletyka, alaptalan gyanúsítás hogyan tehet tönkre egy emberi életet. A könyv emellett technofóbiát, mentális betegséget, drogot, alkoholizmust, kapcsolatfüggőséget, irányításmániát, depressziót, iskolai lövöldözést, erőszakot mutat be, de az ismert klisék mögött azért valamiféle társadalomrajz is kibontakozik.

A Maxim Könyvkiadó jelentette meg Karen M. McManus debütáló kötetét. A 39 országban kiadott regény az olvasók nagy kedvence, a 2017-es Goodreads szavazáson a YA Fiction kategóriában a dobogós 3. helyen végzett.

leh

Két nemzetközi kiadás címoldala

ÉRTÉKELÉSEK

„A gyilkos utáni nyomozás izgalmassá és letehetetlenné teszi ezt a regényt, azonban a szerző több fontos üzenetet is közvetít. A barátság, a bizalom és az őszinteség fontossága mellett kiemeli a szülők felelősségét, a média erejét és a szerelmi kapcsolatok különféle megítélését.” (KELLY ÉS LUPI OLVAS)

„Öt diák, egy délutáni büntetés, egy halott. de ki a gyilkos? Addy? Nathan? Cooper? Bronwyn? Olvasás során lassan bontakoznak ki Simon halálának fura körülményei, és egészen a legvégéig nem lehet tudni, hogy ki a tettes. A Hazug csajok társasága rajongóinak ez kötelező darab!” (BOOK HEAVEN)

„Miközben McManus rejtélyes története lassan kibontakozik, a szereplőkről egyre több részletet tudunk meg, ami mindvégig bizonytalanságban tartja az olvasót.” (VOYA)

„Ebben az őrületesen gyors tempójú könyvben találkozik A pletykafészek és a Riverdale, és az olvasót arra készteti, hogy amilyen hamar csak lehet, a végére érjen a rejtélynek, amelyet maga próbál megoldani.” (KIRKUS REVIEWS)

„Izgalmas és kísérteties betekintést enged, hogy milyen a gimnazistákra nehezedő nyomás, illetve hogy mi vezethet odáig, hogy valaki elveszítse maga fölött az irányítást.” (BOOKLIST)

„Karen M. McManus ahhoz képest, hogy ez az első regénye, nagyon ügyesen építette fel a történetet, ráadásul a négy főszereplőnk mindegyikének nézőpontját megismerhettem, ugyanis felváltva meséltette őket. S mindamellett, hogy összehozott egy jó kis rejtélyt, még nagyon sok aktuális probléma is felvonult a könyvben: a szereplők származása és bőrszíne ugyanolyan fontos szerepet kapott, mint a szexuális orientáltságuk. (…) De a szokásos tiniszereplőkön túl ami még nagyon elgondolkodtató, az a média szerepe, hogy hogyan kezelik ezeket a helyzeteket. A Bayview-i Négyesfogat, ahogy elnevezik őket igazából egyáltalán nem kap a sajtótól anonimitást. Ez számomra meglepő volt, hogy kiskorúak nevét, iskoláját simán ki lehet adni és felhasználni egy médiacirkuszhoz, mert mi más is lehetne nagyobb szenzáció, mint négy fiatal, akik megölték az ötödiket… S ezt persze mindenki ki is használja a maga módján a nézettség növelése érdekében…” (LOBO)

leh

Karen M. McManus, a szerző

ADATOK A SZERZŐRŐL

Karen M. McManus 1969-ben született Bostonban, Massachusetts közelében, újságírást tanult a bostoni egyetemen, ma is ott él. Fia tizenéves. Marketing munkát végez, egy másik életben majd popénekes szeretne lenni, kedvenc írója Suzanne Collins, Charles Dickens, Becky Albertalli.

ADATOK A KÖNYVRŐL

Eredeti cím: One of Us Is Lying

Kiadó: Maxim Könyvkiadó Kft., Szeged, 2017

Fordító: Sárossy-Beck Anita

Oldalszám és ár: 384 oldal, puhakötés, kartonált, 3299 HUF

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux