Ugrás a tartalomra
x

Most már biztos, hogy gyógyítható az AIDS, de a tömeges kezelésekre még várni kell

12 év után sikerült megismételni a műtétet, ami korábban teljesen meggyógyított egy HIV-fertőzött beteget, legalábbis erről számol be egy tanulmány, ami ma jelenik meg a Nature nevű tudományos lapban. (A tanulmány maga még nem érhető el, de a New York Times szemlézte.) Egy AIDS-es és rákos férfi – akit “londoni betegként” emelgetnek – már 19 hónapja tünetmentes, ezért a második gyógyult betegnek tekinthető.

Az orvosok őssejt csontvelő-átültetést végeztek a betegen még 2016 májusában, majd egy évre rá felhagytak a gyógyszeres kezeléssel; a betegség azóta nem jelentkezett. Az orvosok egyébként eredetileg a rákos daganatok kezelése miatt végezték el a csontvelő-átültetést, és csak később vették észre, hogy a HÍV-fertőzés is eltűnt. A páciens Hodgkin-kórban szenvedett (ez egy daganatos betegség, ami a nyirokcsomókat támadja).

Az orvosok folyamatosan vizsgálták a pácienst, de az elmúlt bő másfél évben nem lehetett kimutatni a HÍV-vírus jelenlétét, aki lényegében meggyógyult. Egyébként ez volt a második eset, hogy meggyógyítottak egy AIDS-es beteget: Timothy Brown 2007-ben kapott hasonló kezelést Németországban. Ő is csak később fedte fel a személyazonosságát, korábban berlini páciensként szerepelt a tudományos folyóiratokban. Az 52 éves férfi ma az Egyesült Államokban él, és 12 éve vírusmentes.

A londoni páciens esete azért fontos mérföldkő a tudományos életben, mert sikerült megismételni egy korábban sikeres kezelést. Fontos előrelépés, hogy miközben Timothy Brown majdnem belehalt a kezelésbe, addig a londoni páciens simán vette az akadályokat. Pedig a csontvelő-átültetés kockázatos beavatkozás, évekig tartó mellékhatások kísérik.

Nem mindegy az sem, hogy ki a donor a csontvelő-átültetés során. A vírus világszerte legelterjedtebb törzse, a HIV-1 leggyakoribb receptora a CCR5. Az emberek egy nagyon kis csoportja ellenáll a HIV-nek, mert a CCR5 receptort kódoló génből két mutáns kópiát hordoznak, tehát az őssejtjeikbe nem jut be a vírus. Ez az észak-európai génekben található meg. Egy nemzetközi adatbázis 22 ezer ilyen csontvelővel rendelkező donort tart számon.

Jelenleg 38 HIV-fertőzött kapott csontvelő-átültetést, a londoni beteg a 36. ebben a listában. A 19-es számú, „düsseldorfi páciens” négy hónapja hagyta abba a gyógyszeres kezelést. Ezekről az eredményekről egy seattle-i konferencián fognak beszámolni.

Andrew Freedman, a Cardiffi Egyetem tanára szerint érdekes és jelentős az eset, de sokkal hosszabb ideig kellene vizsgálni, valóban nem tért-e vissza a vírus. A professzor szerint ugyanezzel a kezeléssel nyilvánvalóan nem lehet a világ több millió HIV-fertőzöttjét kezelni, de az ilyen esettanulmányok segítenek a végleges gyógymód kifejlesztésében.

g7.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux