Ugrás a tartalomra
x
""

Sürgető a HIV-krízis Romániában

A hivatalnokoknak szinte semmi mozgásterük nincsen a helyzet kezelésére, és az aktivistáknak minimum költségvetésből kell gazdálkodniuk, hogy valamennyire szembe szálljanak a pusztító következményekkel.

HIV-járvány. Valami, ami a múlthoz köthető? Nem Romániában. A Gay Star News utánajárt az aktuális helyzetnek. Az egymással testi kapcsolatot létesítő férfiak vannak kitéve a legnagyobb kockázatnak, hogy megfertőződnek a volt kommunista országban.

Románia legfőbb LMBTQI-szervezete főhadiszállásának, az ACCEPT-nek bejáratát egy gyűrött, az előkert felé kilógó szivárványszínű zászló jelzi. Egy kirojtosodott zászlónál semmi sem testesítheti meg jobban az LMBTQI-közösség politikai megítélését arrafelé.

Az ACCEPT bejárata (az eredeti cikk írójának felvétele)

Florin Buhuceanu a román LMBTQI-mozgalom alapító atyja. Ő szervezte a legelső LMBTQI nyilvános rendezvényt, a GayFest-et 2004-ben. Azóta is a mozgalom arcának számít. Elmondta, az azonos neműek házasságáról elveszített népszavazáson és ennek utóhatásain túl egy másik, sokkal sürgetőbb krízissel is szembe kell néznie az országnak.

Sok ember talán azt gondolja, a HIV-járvány olyasmi, ami a nyolcvanas, kilencvenes évekhez tartozik. Semmi sem állna messzebb ettől a román helyzetnél, a valós adatoknál. Alig három hónap kellett ahhoz, hogy megteljenek a román, HIV-betegeket kezelő kórházak. Az MSM (men who have sex with men – férfiak férfiakkal létesítenek testi kapcsolatot) – közösség a leginkább érintett a krízisben. Romániában ők az egyedüli szubkultúra, akiknél a fertőzések száma évről-évre emelkedik.

A mostani HIV-járvány két legfőbb oka a strukturális diszkrimináció és a szervezetlenség.

Kétszeres stigma

Mihail Lixandru, a Queens Ellenőrzőpont (az ország egyetlen HIV-szűrő állomása az MSM-közösség számára) felelőse így nyilatkozott:

„A leginkább diszkrimináltak közé tartoznak a HIV-betegek, illetve a meleg férfiak. A meleg HIV-fertőzöttek ’kétszeresen is stigmatizáltak’” – magyarázza.

A projekt 2017 nyarán indult. „Kezdetben az emberek féltek eljönni. De ahogy átköltözünk a Queens-be (Bukarest egyetlen meleg bárja), az emberek bátrabban jöttek, és nagyobb biztonságban érezték magukat. A program messze felülmúlta az idénre kitűzött 600 HIV-tesztes célt. „Nagy az igény a szolgáltatásainkra, de nem lehetünk ott mindenhol.”

Ennek apropóján egy másik programot is tető alá hozott: a Checkpoint Karavánt. Időről-időre elmennek Románia más városaiba, hogy ott is megszűrjék az MSM-közösséget. A nyári időszakban a nudista strandokon is biztosítottak ingyenes szűrési lehetőségeket. Ezeket a strandokat leginkább a fent említett célcsoport látogatja.

Alábecsülve

Bukarestben az emberek 7%-a lett kiszűrve a Queens Ellenőrzőpontban. „De a szám a fővárost elhagyva magasabb. A Checkpoint Karaván program során kiderült, hogy nem levesebb, mint 10-ből 1 ember biztos HIV-pozitív.

Az aktivista Aline Dimitru úgy gondolja, a valóság ennél még rosszabb. „Nem vagyunk képesek lefedni a teljes MSM-közösséget, így sokuknak el kellene menniük a kórházakba. Sokan vannak, akik heteroszexuálisnak láttatják magukat a világ szemében, mivel tartanak a diszkriminációtól.” Mindez akkor jelenthet egészségügyi kockázatot, ha a magukat heterónak vallók STD (nemi úton terjedő fertőző betegségek) -szűrésre mennek, és ott derülnek ki a dolgok.

Szexuális műveltség

Rendkívül elmaradott a románok szexuális műveltsége, hiszen a HIV/AIDS-témát még egy bukaresti taxis is automatikuson a meleg férfiakhoz köti, és hüledezik, ha azt hallja: bárki megfertőződhet.

Iulian Petre a HIV-vel és AIDS-cel Fertőzött Emberek Nemzeti Szervezetének (UNOPA) igazgatója. Friss információkkal szolgált az egészségügyi miniszterrel folytatott új HIV Stratégiai Tervről. Talán a mostani krízisért az is okolható csekély mértékben, hogy amikor Románia az Európai Unió tagja lett, a Globális AIDS-alap beszüntette az NGO-k (a nem kormányzati szervezetek) támogatását.

„Most már egy közepes bevétellel bíró országként vagyunk elkönyvelve, így azt feltételezik, saját magunk is be tudjuk szerezni az anyagiakat a megelőzésre és a nevelésre” – ez Iulian véleménye. „A fiatal lányok már 13 évesen teherbe esnek és ők is ugyanúgy, ahogy sok kamasz fertőződik meg a HIV-vírussal. Romániában EZ a valóság.

Ennek egyik fő oka a román politikusok szűklátókörűsége akkor, ha a HIV/AIDS-téma szóba kerül. „Az egyedüli személy, akivel beszélni tudunk az ügyről, az Egészségügyi miniszter. Példának okáért, az Oktatási- és az Ifjúsági minisztert is be kellene vonni a terv kidolgozásába.

Rossz féle rekord

1988 és 1992 között volt egy óriási, a HIV-vel és az AIDS-cel összekapcsolható járványbaleset Romániában. Becslések szerint, 14.000 gyermek fertőződött meg a vírussal, mivel a kórházakban tapasztalható állapotok nem voltak megfelelőek. Ezen gyermekeknek körülbelül fele van még életben, és a harmincas éveikben járnak.

Florin Buhuceanu rémisztő képet vizionál: "A helyzet, amit lassan nem tudunk kezelni, most még borzalmasabbá, botrányosabba válik. Ugyanaz az állam, amelyik megfertőzte azokat a gyerekeket, most ismét veszélyezteti egészségüket azáltal, hogy akadályozza a kezeléshez történő hozzájutásukat.

A HIV-aktivista Alina Dimitriu szerint, jelenleg legalább tizenegy olyan kórházról tudni, ahol nem tudnak több beteget felvenni. De ez nem a szerkezeti felépítés miatt van. „A legtöbb kórházban két hét elteltével biztosított a kezelés folytatása. De az aggasztó probléma már két-három hónapja tart.” Nem ez az első alkalom, amikor Romániában gondok merülnek fel a a HIV-kezelés kapcsán. „2007-ben kezdődtek a bajok, és alapvetően minden évben vannak kisebb eszköz-és helyhiányok, de ez az év a legrosszabb.”

Új Stratégiai Terv?

A HIV/AIDS-cel foglalkozó legutóbbi Nemzeti Stratégiai terv már 2007-ben hatályát vesztette. Ennélfogva mindenki: az aktivisták, az egészségügyisek, az LMBTQI-mozgalom atyja is éjt nappallá téve azon is dolgoznak, hogy minél előbb megszülessen egy új terv.

„Rengeteg probléma elkerülhető lett volna, ha legalább lenne egy terv, hogyan foglalkozzunk a kérdéssel” – mondja Dimitru.

Múlt héten nyilvános vitára terjesztették fel az új Nemzeti Stratégiát, miután az Egészségügyi Minisztérium és a nem kormányzati szervek vezetői lefolytattak számos tárgyalást.

„A tervet eredetileg az NGO-k készítették el. Reális és részletes költségvetést tartalmaz, szóval, könnyen meg lehet győzni a törvényhozókat. Továbbá nagyban kibővíti a többi minisztérium felelősségi körét, mint az Oktatási- és az Ifjúsági Minisztériumét.” – mondta el véleményét Buhuceanu.

„Végül, a miniszterelnöknek kellene reagálnia, hogyan képzeli el a megoldást egy ilyen mértékű járványra. Az Egészségügyi miniszter biztosított afelől, hogy a tervet elfogadják. Nem akarok vérmes reményeket dédelgetni, de optimista vagyok.” – mondta Petre.  

(Gay Star News)

 

Lancois

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux