Ugrás a tartalomra
x

Kszi, Simon! Szólíts a neveden!

Hasonlóságok/különbségek…

Hatalmas közönségsiker, meleg főszereplők. A Call me by your name 2017-es diadalmenetét most a 2018-as Love, Simon ismétli. Nagyon sokan utalnak is arra, hogy a Love, Simon legalább annyira jó mozi, mint az Oscar jelölésig eljutott és egy szobrot bezsebelő Szólíts a neveden. Vannak ugyan hasonlóságok - amint utaltunk is rá: melegek a főszereplők -, de a filmek nagyszerűsége mégis abban rejlik, hogy tök közönséges szerelemről szól a Call me by your name, illetve egy tök normális srácról, a Love, Simon – azzal a különbséggel, hogy az első filmben két srác táplálja egymás iránt azt a nagybetűs érzést, Simon pedig ugyanolyan jó fej srác, mint a hozzá hasonló tinik többsége, a különbség csak az, hogy rádöbben: a fiúkat szereti.

Persze emellett még számos különbség és hasonlóság is fellelhető a két film között. Ezeket próbáltuk összeszedni abból az alkalomból, hogy mától látható a magyar mozikban a Kszi, Simon, a Szólíts a neveden pedig holnaptól lesz kapható DVD-n is. Az összeállításban felhasználtuk  a puliwood.hu, a phenomenon.hu és más oldalak kritikáinak rövid részleteit is.

Mindkét film könyvadaptáció

  • André Aciman amerikai író. Egyiptomban született (1951. január 2., Alexandria) törökországi zsidó és olasz ősöktől. 1965-ben Olaszországba, 1968-ban az Amerikai Egyesült Államokba költözött családjával, azóta ott alkot. Szólíts a neveden című regénye 2007. január 23-án jelent meg New York-ban. Megkapta érte a Lambda Literary Award for Men's Fiction díjat. A szerző a könyv megjelenésekor 57 éves volt, tehát már hosszú írói tapasztalat volt a háta mögött. Viszonylag sokat kellett rá várni, hogy Luca Guadagnino felfedezze magának a könyvet és filmet forgasson belőle. A könyvet magyarra 2017-ben csak azután fordította le Szigethy-Mallász Rita, hogy a filmváltozat elindult világhódító útjára.

André Aciman, a Szólíts a neveden szerzője

Becky Albertalli első sikere a Simon ​és a Homo sapiens-lobbi 

  • Becky Albertalli ugyancsak amerikai író, de az ifjabb generációhoz tartozik. 1982. november 17-én született Atlantában (Georgia, Egyesült Államok). Simon ​és a Homo sapiens-lobbi (Simon vs. the Homo Sapiens Agenda) című regénye 2015. április 7-én jelent meg New Yorkban. A könyvet több díjra is jelölték: Goodreads Choice Awards Best Young Adult Fiction, Goodreads Choice Awards Best Debut Goodreads Author. A magyar fordításra csak egy évet kellett várni: Weiss Böbe jó érzékkel kiválasztva már 2016-ban megjelentette magyarul, mielőtt még a mozi-változat révén világhírűvé vált volna. Nem egész két évvel az angol nyelvű kiadás után, már meg is kezdték a belőle készült film forgatását. Fontos elmondani, hogy a Love, Simon szerzői nem a Szólíts a neveden sikerét meglovagolva kezdtek a munkához. A filmet már leforgatták 2017. tavaszán, Luca Guadagnino filmjének pedig csak az év őszén volt a bemutatója. Mindenesetre a Szólíts a neveden sikere hozzájárult ahhoz, hogy nagy érdeklődés várja a Love, Simont is, de ez csak szerencsés egybeesés.

A Szólíts a neveden plakátfotója

Az alapsztorik

  • André ​Aciman olasz riviérán játszódó regénye egy kamasz fiú, a 17 éves Elio és a családi nyaralóvendég, egy ifjú amerikai kutató között váratlanul kibontakozó, elsöprő szerelem története. A vonzalom, amelynek következményeivel egyelőre képtelenek szembenézni, felkészületlenül éri a fiatalokat. Az együtt töltött nyári hetek során mindketten küzdenek saját érzéseikkel, egyszerre tartva környezetüktől és saját maguktól. Vakmerően igyekeznek elérni azt, amiről sejtik, talán soha többé nem adatik meg nekik: a két ember közötti legteljesebb egységet. A Szólíts a neveden korunk egyik legcsodálatosabb szerelmi története, amely egy csapásra klasszikussá vált.

Simon és barátai

  • A középiskolás, 16 éves Simon Spier egy tök átlagos srác és mellesleg meleg. Simon-nak nincs kapcsolata, csak a virtuális világban chat-el egy szintén meleg sráccal, aki ugyancsak rejtőzködik, s még egymásról sem tudják, hogy kicsoda a másik. Beszélgetnek zenéről, oreozabálásról, vágyakról és félelmekről, no meg arról, hogy milyen ciki is ez a coming out-ügy. Blue valódi kiléte azonban teljes rejtély… Azután azonban megtörténik a baj: Simon a könyvtárban nem jelentkezik ki rendesen a levelezőprogramból, így a féltve őrzött titkai rossz kezekbe kerülnek. Osztálytársa, Martin Addison nem rest megzsarolni a fiút, hogy legyen a randiszervező csicskája, ellenkező esetben közszemlére bocsájtja a mailt a sulis Tumblren, ami köztudottan a Creekwood gimi pletykaközpontja. És akkor apu, anyu, a barátok, a tanárok és legfőképpen Blue is megtudja, hogy Simon meleg.

A főszereplők

  • A Szólíts a neveden főszereplője, a 17 éves amerikai fiú, Elio Perlman a családja XVII. századi, olaszországi villájában tölti napjait, kottákat másol és helybeli barátnőjével, Marziával flörtöl. Talán még nincs is teljesen tudatában a másságának. Édesapja egyetemi tanár, régész, a fiú is jóval érettebb és műveltebb kortársainál, kilóg az átlagból. Ennek ellenére nem félénk, nem magába zárkózó, éppen ellenkezőleg, benne van a bulikban. A regény- és a filmbéli karakter teljesen azonos.

Elio művelt fiú

  • A Love, Simon főszereplője 16 éves, átlagos középiskolás. Nagy baráti társasága van, jóképű, kedvelik a többiek, de nem a kimondott falkavezér. Ennek ellenére minden buliban benne van. Elio-val ellentétben nem éltanuló, bár eredményei neki is kiválóak, s a színjátszó kör tagja, tehát ő is vonzódik a művészetekhez. Simon viszont már rádöbbent arra, hogy a fiúkat szereti, bár még nem áll készen, hogy ezt nyilvánosan is felvállalja.

Nick Robinson, mint Simon

A nagy Ők

  • Oliver abban a pillanatban, amikor megérkezik Elio családjához, kiszáll a taxiból, és megszólal, egy olyan jelenség, ami rabul ejt mindenkit. Egyrészről úgy néz ki, mint egy szőke herceg Hollywood aranykorából Dávid-csillaggal a nyakában, másrészről majdnem olyan kifinomult és kulturált, mint az európai nemesek. Még az arroganciája is lenyűgöző. Az egész család rajong érte, de akire a legnagyobb hatást teszi, az természetesen Elio. Lassan, ráérősen bontakozik ki a kapcsolatuk, de addig sem unatkozunk. Mindennek megadják az idejét, és ahogy az életben, az ember semmit sem kaphat meg rögtön, nem is volna helyes.

Oliver mindenkit levesz a lábáról

  • Simon szerelmét nem ismerjük. Azt tudjuk, hogy Blue a nickneve. A Simon-nal folytatott chat-elések során több mindent megtudunk róla, Simon ezek alapján megpróbálja saját iskolájában beazonosítani a fiút , de csak a végén derül ki, hogy ki is a nagy Ő.

A családi hátterek

  • A Szólíts a neveden esetében a könyv és a film egyik legáthatóbb része az, amikor Mr. Perlman beszélget Elióval és feltétel nélküli szeretetéről és támogatásáról biztosítja. „Sok melegnek nem adatik meg egy ilyen apa – mondja Howard Rosenman producer. – Ez a különleges pillanat Michael Stuhlbarg alakításától lesz erőteljes és valószerű.” „Láttam egyszer egy mémet, amely azt írta, legyél az az ember, akire fiatalkorodban szükséged lett volna – mondja Spears. – Ez nagyon megragadt bennem és úgy érzem, Lucával egy olyan filmet csináltunk, amelyre nekünk is szükségünk lett volna fiatalkorunkban, de akkor még nem készült el.” Mr. Perlman figuráját Aciman a saját apja alapján írta meg. „Az apám nagyon nyitott szemléletű volt, aki szabadon beszélt a szexualitásról – meséli Aciman. – Bármiről beszélhettem vele, ami foglalkoztatott, és ebben természetesen a szex is benne volt. Tudom, hogy sokan mást tapasztalnak a saját szüleikkel, de én ilyen apát ismertem, ezért a filmben és a könyvben pontosan azt mondja az apa, amit az én apám is mondott volna hasonló helyzetben.”

Az apa-fiú jelenet a Szólíts a neveden egyik csúcspontja

  • Ahogyan a történet elején Simon is megjegyzi, egy jelzős szerkezettel le tudja írni, hogy milyenek a szülei: apa a jóképű csapatkapitány, aki elvette anyát, az akkori osztályelsőt. Az apjában megmaradt a sportpályán magába szívott harci szellem, habár néha elérzékenyedik, s buzi viccekkel szórakoztatja a családot a vasárnapi ebéd előtt nem tudván, hogy ezzel fiának milyen lelki traumát okoz. Ennek ellenére Simon családja is liberális gondolkodású, ami segíti a fiút abban, hogy megbékéljen önmagával.

Simont is szerető család veszi körül

A helyszínek

  • Bár a Szólíts a neveden c. regény az olasz Riviérán, Ligúriában játszódik, Guadagnino áthelyezte a történetet a tengerpartról a lombardiai Crema városába, ahol maga is él. Jól ismeri a tájat, az ottani életet, és úgy gondolta, oda tökéletesen illene a Perlman család, az értelmiségi szülők, akik az idilli környezetben megismertetik fiukat az irodalom, a zene és a képzőművészet világával. „Perlmanék otthonosan érzik magukat a vidéki környezetben, a természet közelségében – mondja a rendező. – A természet részei ők maguk is, szeretik és tisztelik a természet és az évszakok körforgását.”

Crema belvárosa hangulatos kulisszát ad a filmnek

  • A Kszi, Simon forgatása 2017. március 6-án kezdődött meg Atlantában, Georgia államban. A munkálatok április 23-ig tartottak. A filmesek tehát a regény eredeti helyszínén forgattak, egy vidéki amerikai kisváros középiskolájában.

Szex

  • Bár a filmjeit áthatja az erotika, Guadagnino nem használja öncélúan, indokolatlanul a szexualitást. „A filmvásznon a szex nagyon unalmas tud lenni – mondja a rendező. – Engem csak akkor érdekel a dolog, ha a szeretkezésből kiderül valami új a szereplőről vagy a szereplő viselkedéséről. De ha csak illusztráció lenne, akkor nem érdekel.” Timothée Chalamet a következőt teszi hozzá: „Amikor először látjuk Eliót és Olivert csókolózni, majd szeretkezni, akkor a kamera kitart . Ettől tapasztalhatjuk meg a fizikai feszültséget kettőjük között. Ha szét lenne szabdalva, vagdosva a jelenet, akkor ez elveszne.” Feledhetetlen Elio barackos jelenete…

  • Mivel a két főszereplő a Love, Simon-ban csak a film legvégén találkozik egymással, szex sem lehet közöttük. Viszont van egy csókjelenet, ami az MTV Movie & TV Awards díjkiosztóján a zsűri döntése értelmében „A legszebb csók” kategóriájában nyerni tudott.

A színészek

  • A Call Me By Your Name tulajdonképpen egy romantikus felnövéstörténet, amelyben a főszereplőt fantasztikusan hozó Timothée Chalamet (23) és az Olivert nem kevésbé pazarul játszó Armie Hammer (32) életük legjobb alakítását nyújtják. Nemcsak a rendező, hanem az Eliót alakító Timothée Chalamet érdeme is, hogy a film és a főszereplő fel tudja idézni bennünk az első szerelem tényleg mindent elsöprő érzését. Azt, amikor a fejünket körbeölelő lila köd minden mást elborít, és hirtelen minden más a jelentőségét veszti a világon. Csak ő van. Armie Hammer egészen kiváló a kissé pökhendi és nagyon életvidám Oliver szerepében, a két színész tényleg elhiteti velünk, hogy őket a jóisten is egymásnak teremtette. Az Eliót alakító Timothée Chalamet színészi képességét már a Lady Bird-ben is sokan dicsérték, az Oscar-jelölést azonban ezért az alakításért kapta meg. Valóban remek választás volt a rendező részéről, mert Chalamet minden pillanatban visszafogottan erős alakítást nyújt. Mellette Oliver szerepe néhol át-átcsúszik egy tipikusabb szépfiú archetípusba, de el kell ismerni: Armie Hammer tisztességesen teljesít. Párosuk valóban működőképes tud lenni.

Armie Hammer és Timothée Chalamet, a Szólíts a neveden főszereplői

  • A Kszi, Simon egyértelműen Nick Robinson (23) filmje, aki ezzel a szereppel most nyert felvételt Hollywoodba. Hogy Simon ennyire szerethető, azonosulható figura és hogy ennek a filmnek akkora szíve van, hogy átüti a vásznat, egyértelműen ennek a fiatal Matthew Broderickre hajazó srácnak az érdeme, utóbbival is csak még jobban aláhúzva a Hughes-filmekkel való párhuzamot. Robinson még sosem volt ennyire természetes és sokrétű egyszerre, akinek egy-egy pillantásában benne van a karaktere minden félelme, vágyódása és lemondása egyaránt. Haragja, kétségbeesése, vagy éppenséggel a humora éppen annyira átérezhető akárki számára, mint a benne kavargó, majd szétrobbanó feszültség. Mert Simon semmilyen értelemben sem egy kívülálló, hanem igazi "Everyman", akivel nemtől, kortól, orientációtól függetlenül bárki képes azonosulni.

Nick Robinson feledhetetlen alakítást nyújtott a Love, Simon címszereplőjeként

A történések ideje

  • A Szólíts a neveden 1983-ban játszódik. Nincs még mobiltelefon, az emberek az időt olvasással, beszélgetéssel, fürdőzéssel és biciklizéssel töltik. A fiatalok farmerdzsekit hordtak, és feltűrték az ujját, a túl rövid szárú shorthoz magas szárú tornacipőt vettek fel, és a zenét walkmanen hallgatták, szivacsos fülhallgatóval.
  • A Love, Simon a napjainkban játszódik, az okostelefonok, az Internet, a közösségi oldalak korában…

Meleg alkotók

  • A Szólíts a neveden két főszereplője: Timothée Chalamet és Armie Hammer is heteroszexuális. Armie egyébként egy konzervatív családban nevelkedett és édesanyja rendkívül neheztelt a fiára, hogy elvállalta Oliver szerepét. A film rendezője, Luca Guadagnino ugyanakkor nyíltan vállalja másságát.

Luca Guadagnino rendező a film két főszereplőjével

  • Nick Robinson is heteroszexuális. A Kszi Simonban a Bramet alakító Keiynan Lonsdale viszont a filmet látva úgy döntött, hogy felvállalja homoszexualitását. Ugyancsak a film kapcsán került nyilvánosságra, hogy Nick Robinson öccse szintén meleg, aki tanácsokat adott bátyjának, hogyan formálja meg a kényszerű coming out előtt álló főszereplő karakterét. A fim rendezője, Greg Berlanti ugyancsak meleg. 2013 közepe óta él együtt a LA Galaxy volt futballistájával, Robbie Rogers-szel. 2017. december 2-án házasodtak meg. Egy fiuk van.

A Love, Simon rendezője Greg Berlanti férjével, Robbie Rogers labdarúgóval

A filmstúdiók

  • A Szólíts a neveden független alkotás, amerikai-brazil-francia-olasz koprodukcióban készült. 3,5 millió dollárt fordítottak rá, a bevétel pedig meghaladta a 40 milliót…
  • A Love, Simon az első film, amelyben meleg a főszereplő, és amit nagy filmstúdió forgatott, a 20th Century Fox. A film összbevételei meghaladják a 60 millió dollárt, miközben a költségvetése mindössze 17 millió volt.

Folyt. köv.

  • Luca Guadagnino rendező hamar kapcsolt, hogy nagyon eltalált valamit a Szólíts a neveden című filmmel, ezért bejelentette: lesz folytatás, több is. Most talán úgy áll a helyzet, hogy írd és mondd, öt, azaz 5 folytatás is születhet a filmhez, ami még azzal együtt is túlzásnak tűnik, hogy a regény valóban nem ott ér véget, ahol a film.
  • A Love, Simon esetében a könyvnek lesz folytatása. Simon egyik barátnője lesz a főszereplő a regény második részében. Simon és Blue mellékszereplőként jelenik majd meg, de ki fog derülni, hogyan alakult a kapcsolatuk. Talán a filmesek is elgondolkodnak majd újabb részeken…

Timothée és Nick - a két film sztárja együtt

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux