Ugrás a tartalomra
x

John Green - David Levithan: Will & Will - egy név, két sors

Will ​Grayson megismerkedik Will Graysonnal. Egy hideg éjszakán Chicago egyik legfurcsább pontján a két fiú útja keresztezi egymást. Ettől a pillanattól kezdve világaik összekeverednek, az életük visszavonhatatlanul egybefonódik. A Chicago különböző kertvárosaiban lakó két Will Grayson mintha nem is ugyanazon a bolygón élne, pedig Evanston nincs is olyan messze Naperville-től.

Will Grayson Chicagóból: Őt úgy ismerjük meg, mint egy robotot, vagy legalábbis hadilábon áll az érzelmek terén. Cinikus és realista, és bár ez az egész művet körüllengi, az ő karakterében összpontosul valahogy a humor.  Életét két szabály között éli: 1. Befogni a számat! 2. Leszarni mindent! Arra a következtetésre jut, hogy az élete legnagyobb hibái mind ezek a szabályok megszegésének a következményei. Ebben látszik, hogy ő a realitás talaján áll. És ezen a talajon ő várja a fizikus Schrödingert, mert önmagában bipolárisan kezeli a dolgokat, akar dolgokat, és nem akarja ugyanazt egyszerre. Aztán valami lesz ezzel a fizikai gondolatkísérlettel is.

Will Grayson: Meleg. Meg van győződve róla, hogy az élete abszolút értelmetlen. Az ő délutáni elfoglaltsága a hazasétálás. És nem szereti Madonnát. (Érthetetlen, de talán bocsánatos.) Soha senkinek nem bújt elő, viszont szerelmes egy srácba, Isaacbe, akivel egy chat oldalon ismert meg, és sosem találkoztak. Aztán egy nap randira hívja Isaac Chicagóba, ahol a két Will találkozik – és kezdődnek a bonyodalmak. (További részletek)

A sztori további érdekessége, hogy bár nyilván a két Will a két főszereplő, sokszor úgy érezni, a mi valódi hősünk Mini Cooper (Will Grayson – I. haverja) – olvasható egy másik véleményben. Mintha körülötte lebegnének a szereplők, ő tartja össze a szálakat, ő indítja be és változtatja meg az események sodrását. Ráadásul a fontosabb kérdéseket is ő szolgáltatja nekünk, mint egy személyes LMBT jogi harcos. (Na jó, nem egyszemélyes, mert van mögötte egy klub, meg azért kapunk egy másik meleg szereplőt is, de ettől még ő van a középpontban.) Mini világmegváltásra készül a saját életéről írott musicaljével, és egy idő után kicsit mi is elhisszük neki, hogy igen, ez a musical lehet, hogy sikerülhet. Mi is bekerülünk Mini bűvkörébe, még akkor is, amikor valamiért a nézőpontkarakterünk nincs legnagyobb Mini-rajongása tetőpontján.

A könyv videóajánlójának szereplői

Mindenesetre amint valóban beindult a történet, azt vettem észre, hogy nevetek (még mindig nevetek azon, hogyan találkozik először a két Will), élvezem a rejtett easter eggeket, meg úgy alapvetően sütkéreztem Mini furcsaságaiban. Szurkoltam a szereplőknek, izgultam a musicalért, igazán lekötött. És ami még szuper: van szerelmi szál, mégsem mondanám romantikus YA sztorinak a könyvet. Ugyanolyan, vagy még fontosabb benne a barátság fontossága, az emberi kapcsolatok nehézségei - legyen az barátság, családi kötelék vagy szerelem -, előkerülnek a szokásos tinibizonytalanságok is, a hogyan éljük az életünket kérdések és persze a korábban már emlegetett LMBT szál és Mini mássága (és nem feltétlen a melegségét értem másság alatt) miatt az elfogadás is nagyon fontos. És amikor ezt végiggondolja az ember, akkor válik igazán teljessé Mini musicalje és akkor értjük meg igazán a változtatások fontosságát benne. (Nem fogok spoilerezni, nem és nem. :D)

Mentes volt a szokásos kliséktől, a rózsaszín happy endektől, de közben mégsem hagyott csalódottan.

https://www.youtube.com/watch?v=BS6pQ4iAw58

A könyv érdekessége, hogy két szerző írta párhuzamosan. A történetet felváltva a két Will Grayson szemszögéből ismerhetjük meg.  John Michael Green az egyik, David Levithan a másik Will bőrébe bújt, így teljesen más a nyelvezete a fejezeteknek.

 

A szerzőkről:

John Michael Green (Indianapolis, 1977. augusztus 24.) amerikai író, YouTube videóblogger (vlogger), pedagógus, aki fiataloknak és felnőtteknek egyaránt ír fikciókat. 2006-ban Alaszka nyomában című első könyvével megnyerte a Printz-díjat, majd 2012 januárjában a hatodikként megjelent könyve, a Csillagainkban a hiba a New York Times magazin listája szerint a legeladottabb volt.

David Levithan (Millburn, New Jersey, 1972. szeptember 7.) amerikai író, elsősorban ifjúsági regényeiről ismert. Regényeiben számos meleg karaktert szerepeltet. Ennek elismeréseként megkapta a Lambda Literary Award for Children's/Young Adult díjat.

 

Adatok a könyvről:

Eredeti cím és megjelenés: Will Grayson, Will Grayson – 2010.

Fordító: Komáromy Zsófia

Kiadó:MAXIM KÖNYVKIADÓ KFT, 2015.

Oldalak száma:304

Eredeti ár (a keménytáblás kiadvány esetében): 3999 HUF

  Figyelem!

Ha szereted a meleg tematikájú könyveket, kukkants bele ajánlónkba: pontosan 100 kiadványt ajánlunk a figyelmedbe! A szépirodalmi válogatásba vannak a legjobb, legértékesebb könyvek; a szórakoztató irodalmi válogatásban pedig ifjúsági regényeket, krimiket és ismeretterjesztő műveket találtok. A régi könyveket megrendelhetitek a libri.hu vagy az antikvarium.hu oldalakon. Ha ott sem találjátok, marad a könyvtár.

szépirodalom    szórakoztató irodalom

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux